Zonneboiler of warmtepompboiler???

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zoals de titel eigenlijk al zegt,wat te kopen?

Ik zou het enkel gebruiken voor het sanitair warm water.

Het voordeel van de warmtepompboiler tov de zonneboiler is dat ik een warmtepompboiler
heb voor 1/4 van de prijs van de zonneboiler .
Vandaar mijn twijfels dus...

Alle meningen zijn welkom!

Bedankt!

Reacties

Het grote voordeel van een warmtepompboiler is dat het plug en play is. Er hoeven dus geen leidingen naar het dak getrokken te worden en er moet ook geen plaats voorzien worden op het dak voor panelen. Een WP boiler is dus vooral geschikt voor een situatie waar er geen zonneboiler kan geplaatst worden.

 

Het is dus zeker een stuk goedkoper dan een zonneboiler en ideaal om een 1 op 1 vervanging te doen van een elektrische boiler. Ga je deze boiler gebruiken als vervanging van een gasketel denk ik niet dat je veel voordeel gaat doen (financieel) want vermits gas bijna 3x goedkoper is dan elektriciteit zal je op hetzelfde komen qua energiekost.

 

Je moet ook zien waar de boiler zijn aanvoerlucht gaat nemen. Neemt deze zijn warme lucht uit een verwarmde ruimte dan moet dat warmteverlies weer gecompenceerd worden door de verwarming en ben je eigenlijk warm water aan het maken met een omweg en doe je eigenlijk geen voordeel....Of toch in het stookseisoen niet, op dagen dat het binnen warm genoeg is zonder verwarming doe je er eigenlijk geen verlies aan.

 

Neemt de boiler zijn luchtaanvoer van buiten dan zal het in de winter moeilijk zijn om genoeg warmte te produceren en zal de boiler meer moeten bijwarmen op elektrische weerstand.

 

Sommige fabrikanten beweren een besparing van 75% aan elektriciteit maar dat wil ik wel eens zelf gemeten zien op jaarbasis. Ik denk dat het eerder op 50% zal zitten. 

Voor mensen die sukkelen met hoge temperaturen in de slaapkamers in de zomer , en die dus de aankoop van een airco overwegen, kan de WPboiler een uitkomst bieden.

 

Airco ? ja , ik weet dat dit vloeken in de kerk is ,en ik promoot dit zeker niet , maar je moet realistisch blijven  :  je zou eens door een gemiddelde nieuwbouwwijk moeten rijden na 1 of 2 jaar : bijna de helft van de wonigen heeft een buitenuinit thv van de slaapkamers.

De reden is natuurlijk simpel : isolatie niet dik genoeg en verkeerd (niet-natuurlijk)materiaal.

Maar het kwaad is geschied , en wie gaat z'n dak van 2 jaar oud opensmijten  ?

 

terug naar de WPboiler : in de zomer kan je perfect de afgewerkte , en dus flink afgekoelde,  lucht terug in huis blazen (bvb op de bovenverdieping) en zou heb je gratis en voor niets een alternatieve airco én intensieve ventilatie. Ondertussen pruduceer je warm water. Eevntueel unit zo instellen dat hij maar in de namiddag begint te werken.

In de winter kan je dan met een driewegklep naar buiten blazen.

en wat wil je bereiken met beide?  Lage energiekost, ecologische overwegingen?

voor de warmtepompboiler: heb je een niet verwarmde plaats in huis waar die kan komen?  of kan je die aansluiten op afvoer verluchting?

zonneboiler: wat is de bijverwarming zijn?

Walter

Momenteel wordt de condenserende gasketel gebruikt om sww aan te maken. 

De bijverwarming van de zonneboiler zou dan door de gasketel gebeuren. 

De warmtepompboiler zou in de berging komen te staan (8m²).

Aangezien de wasmachine en droogkast daar staan is het in die berging meestal wel aangenaam warm.

De reden van de eventuele aankoop van een zonneboiler is om wille van de lage(re?) energiekost...

de WPB zal normaal geen lagere energie kost geven en is  de zonneboiler zal wel een lagere energiekost geven (en met huidige subsidies misschien net financieel haalbaar). 

Hier staat de wpb in de berging met droogkast en wasmachine: die laatste zijn zeker niet voldoende om de WPB van energie te voorzien.  De berging zal serieus afkoelen in de winter; en als ze dan nog grenst aan verwarmde delen van het huis zal je verwarming extra gaan moeten stoken omwille van die WPB en koudere ruimtes.  Op die manier is de WPB geen goed idee (maakt niet goedkoper warm water en je verwarmingsfactuur stijgt). 

Hier is berging nog redelijk gescheiden van de rest van de woning, danwel zit er 15cm isolatie naar de grenzende ruimtes.  De WPB hier is maar een noodoplossing omdat we bang waren dat de warmtepomp die maar nipt berekend was niet in staat zou zijn het huis te verwarmen en te voorzien van warm water. 

Walter

en WPB met een zonnepaneel erop...

 

http://www.project0.be/files/Serie_EI_NL.pdf

Als je wilt besparen op kosten voor SWW dan ben je het beste uit zonder WPB (te duur in gebruik) en zonder zonneboiler (te duur in aanschaf) maar met een investering van €30 voor een waterbesparende douchekop en jezelf aanleren om kort te douchen. Zijn jullie met 4 of meer huisgenoten dan zou je nog een douche-WTW van € 500 kunnen overwegen.

 

Een zonneboiler is vooral interessant voor situatie waarin zeer veel SWW verbruikt wordt: zwembaden, sauna's, campings, hotels en sportaccomodaties. Voor woningen zijn zonneboilers alleen interessant gemaakt met subsidie, zonder subsidie zou iedereen er met een grote boog omheen lopen.

 

Een warmtepompboiler kan interessant zijn ter vervanging van een elektrische boiler, maar met een gasketel gaat een warmteboiler niets besparen (en kost ook nog eens een lieve duit).

een WPB met zonnecollectoren erbij is uiteraard een - bijna - tegenstrijdig iets .... op het moment dat de zon schijnt en voldoende warmte levert voor opwarmen van het SWW, laat je dit doen door de zonnecollectoren

maar we kunnen veronderstellen dat ook de WP in dat geheel op de moment ook vlotjes efficient en spaarzaam energie uit de buitenlucht zou halen.

 

in het recente artikel voor WPB in Test-Aankoop vonden ze de WPB op zich wel goed maar bleken er grote verschillen te zijn tussen de fabrikanten en hun producten

alsook de aangekondigde COP en SPF en de werkelijk gemeten waarden.

 

ga eens langs de plaatselijke bibliotheek en lees het artikel aldaar ....

in feite niet

De zonnepompboiler haalt dus 4-6maand zijn warmte uit zonlicht met een gewone pomp

hij haalt 2-4maand met een COP5 de warmte uit het zonnepaneel ('zolang het niet vriest)

en puurt putje winter met een warmtepomp COP3 de warmte uit de lucht. Doe je dat met binnenlucht (wat tenkoste gaat van de warmte in huis) dan heb je altijd een COP5 en in de zomer COP20 of zo claimen ze op hun kousen een COP12 met bewezen rendement 

Dus nee er is daar nu eens absoluut geen contradictie in dat spul

Hoeveel minimale waterinhoud moet je als buffer nemen voor een gezin van 4 personen? 

Twee volwassenen en twee kinderen. 

Zonneboiler alleen voor SWW. 

 

Bedankt!

Ingir:

 

 wat ik mij afvraag van een WTW, in welke mate dit niet toeslibt na een tijdje ? Want uw douche bevat warm water met zeepresten die opgeward zijn opgelost, en die door de afkoeling terug hun warmet afgeven maar een neerslag veroorzaken van de opgeloste zeepresten/huid/vet... Derhalve eindig je volgens mij binnen de korste keren met een verstopte WTW.

 

Spreek mij tegen als het verkeerd is ?