vloer met pur isolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

Ik heb plannen om mijn achterbouw te renoveren. Ik zou willen gebruik maken van vloerisolatie en dacht hierbij eventueel aan Pur.Laten spuiten of platen dit weet ik nog niet. Wat raden jullie mij aan. Hoe dik moet deze pur zijn. De pur wordt deze geplaatst op chappe en hoe dik moet deze zijn.Boven op de pur terug chappe, hoe dik?
Dit zijn misschien wat domme vragen maar van vloerisolatie weet ik niet veel.

Kris

Reacties

Isolatiewaarden

Dikte U-(K) waarde* R-waarde**

3 cm 0,699 W/m²K 1,43 m² K/W
4 cm 0,526 W/m²K 1,90 m² K/W
5 cm 0,420 W/m²K 2,38 m² K/W
6 cm 0,349 W/m²K 2,86 m² K/W
7 cm 0,300 W/m²K 3,33 m² K/W
8 cm 0,262 W/m²K 3,81 m² K/W
9 cm 0,233 W/m²K 4,29 m² K/W
10 cm 0,210 W/m²K 4,76 m² K/W

*Hoe lager de waarde hoe beter de isolatiewaarde.
**Hoe hoger de waarde hoe beter de isolatiewaarde.

Technische kenmerken
Polyturethaan CFK-VRIJ
Twee componenten polyol en isocyanaat
Densiteit: circa 40 kg/m³
Lamde-Waarde of warmtegeleidingscoëfficient: 0,021 W/mk
Drukspanning bij 10% vervorming van 250 kPa
Gesloten cellen 90-95% volgens Remington
Dampdiffusieweerstandsgetal van circa 60
Brandklasse: B2

Chris

De lambda-waarde van fabrieksplaten met aluminium cachering komt op zo'n 0,023 W/mK, dat wil zeggen onder ideale omstandigheden gefabriceerd en luchtdicht afgesloten tussen aluminium lagen. Gespoten PUR is een ander verhaal omdat de omstandigheden meestal niet ideaal zijn, de gerealiseerde lambda-waarden liggen daarom veel hoger (=ongunstiger), waarbij je moet denken aan waarden tussen 0,030 en 0,040.

 

Maar waarom zou je überhaupt PUR willen nemen? Het is het meest vervuilende isolatiemateriaal met kans op ernstige gezondheidsklachten. Bovendien kun je de isolatie niet zelf plaatsen zodat de kosten hoog zijn. En er zijn voldoende alternatieven die milieuvriendelijker zijn, geen gezondheidsrisico's geven, eenvoudig zelf te plaatsen zijn en met een vergelijkbare lambda-waarde.

Gezondheidsklachten voor hij die het plaatst.

Eenmaal uitgezet en droog+chape en  vloer ,

is er niets aan de hand voor eigenaar.

isoleerd prima.(word veel gebruikt in warmwaterboilers)

Duur? Dat zou ik niet zeggen.

 

Ingir,

Carisfire heeft gelijk, het is de applicator die groot gevaar loopt omdat hij de pas gemengde zéér reactieve monomeren met een spuitpistool aanbrengt. Er kan altijd een zéér minimale hoeveelheid al of niet schadelijk solvent (hulpmiddel) aanwezig zijn en dat moet ook nog uit de schuimlaag verdampen. Dus goed verluchten tijdens en enkele dagen na de applicatie. 

En dat verspuiten van de PU... dat kan altijd nevels veroorzaken! PU monomeren reageren met water, dus als dat in je longen komt...

Daarom moeten die arbeiders die dat toepassen geschikte maskers dragen en ieder wie niet in de buurt hoeft te zijn moet de werkplaats verlaten.

Maar éénmaal uitgehard mag je er  bij wijze van spreken gerust je boterhammen op leggen.

Vliegen is ook extreem veilig en toch sterven er jaarlijks vele honderden door incompetente bemanningen, slechte weersomstandigheden en slecht onderhouden vliegtuigen.

er bestaan nog hopen alternatievn voor vloerisolatie:
.
(van minder naar meer isolerend en van meer naar minder ecologisch)

  • houtwolisolatieplaten
  • geëxpandeerde kurk
  • XPSplaat
  • resolplaat

Leg in ieder geval bouwfolie (waterdicht) bovenop je grondplaat, dus onder je isolatielaag. Om opstijgend vocht uit je isolatie te houden.
Boven je isolatielaag gaan eventuele vloerverwarming en andere leidingen. die ga je uitvullen  vooraleer je afwerkt met vloer of parket.

Gezondheidsproblemen van PUR blijken met enige regelmaat voor te komen, het risico is zeker niet te verwaarlozen. Wat ik ervan begrijp is dat de PUR niet in goede verhouding gemengd wordt waardoor de PUR niet volledig uithardt en een deel van één van de componenten niet gebonden wordt. Zo blijven giftige dampen vrijkomen gedurende vele maanden waardoor ook na langere tijd bewoners last kunnen krijgen van gezondheidsklachten.

 

Ik heb gelezen van een woning die onbewoonbaar is geworden voor de eigenaar na het aanbrengen van gespoten PUR-isolatie tegen de onderzijde van de vloer via de kruipkelder. De bewoners zijn zo ziek geworden dat ze uiteindelijk de woning hebben moeten verlaten. De aannemer heeft vervolgens de PUR weer verwijderd en hierbij bleek een deel van de PUR nog steeds zacht (niet uitgehard) te zijn.

 

Er zijn altijd cowboys en die zullen er altijd blijven.

PUR is bij spuiten EN tijdens het uitharden altiid giftig.

En ook klanten die de regels niet naleven.(paar dagen uit woning)

http://www.betopor.com/site/images/documents/artikels/Artikel_in_situ_gespoten_PUR.pdf

Chris

Igir,

De polyol component van PUR kan na minimale reactie totaal niet meer verdampen.

De verharder component, het iso-cyanaat pré-polymeer dat accidenteel niet reageert met de polyol reageert vrij snel met omgevingsvocht tot onschadelijk hardhars. Als gevolg daarvan  ontstaat CO2 gas, dat soms gewenst (bij bruine schuimlijm) soms ongewenst (bij bv. gietvloeren), tot sterke schuimvorming kan leiden.

Het grote voordeel van PUR is dat men de twee componenten zodanig kan uitkienen dat het eindresultaat een goede taaiheid of elasticiteit heeft zonder het gebruik van dikwijls schadelijke weekmakers.

Ik denk dat je je dus geen zorgen hoeft te maken.