Balansventilatie Paul Novus 300

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zoeken een degelijk toestel met automatische bypass,
heeft hier al iemand ervaring met de nog vrij nieuwe Paul Novus 300?

Dank bij voorbaat.

Reacties

Korte poll aan de mensen die de Novus hebben gekocht: voor herhaling vatbaar?  We staan op punt de beslissing te maken en de Novus stond ook op onze lijst bovenaan.  Zijn er alternatieven die we zeker dienen te bekijken?

Zou ik ook wel graag de meningen over weten...

                       Korte poll aan de mensen die de Novus hebben gekocht: voor herhaling vatbaar?

Ja.
 

Geluid: niet merkbaar (tussen de ruimte waar het toestel staat en mijn slaapkamer is enkel 1 deur)
Rendement: hoog.
Verbruik: laag
Bediening mag gebruiksvriendelijker, en wat meer info over temperaturen en status bypass (en controle daarover) zou niet slecht zijn maar uiteindelijk, er zijn andere dingen in het leven dan u met de status van uw BV-toestel bezig te houden en eens alles ingesteld doet het toestel perfect wat het moet doen, zonder verder omkijken.
 

Mag ik vragen wat het gemeten electrisch verbruik is van Uw BV-toestel Novus?

Mijn toestel Thermos (ook van Paul) verbruikt in minimum stand toch al 60 W. Als de pomp van de bodemwarmtewisselaar ook draait, dan loopt het verbruik samen op tot 90 W.

Beste,

 

sinds kort hebben wij de Novus in gebruik. Momenteel zijn we nog aan het zoeken hoe we het toestel op onze Niko Home Control kunnen aansluiten, maar de eerste reacties lijken al positief, dus ik vermoed dat we daar wel gaan geraken.

 

Wat betreft de prestaties van het toestel: We merken nu dat wij, in combinatie met een canadese put, de volgende temperaturen krijgen:

Inkomende lucht al dagen constant op 11°

De lucht die wordt ingeblazen al dagen constant op 19°

Dus je kunt hier inderdaad wel spreken over een zéér efficient toestel. Zonder bijverwarming wordt er effectief 8° uitgewisseld door het balanstoestel.

 

mvg.

 

 

Sinds vier jaren hebben we een Nederlandse installatie (Orcon). Tot heden hebben we nog niet kunnen ervaren wat daar mis mee is, buiten een vuile temperatuurmeter die door een beter afgeschermd model vervangen is. Wij kunnen onze pollenfilter F7 ten minste rechtstreeks in het apparaat plaatsen, zonder voorkast.

ik heb gisterenavond eens gemeten:

23 Watt bij 40% debiet
17.5 Watt bij 30 % debiet

 

 

dat ziet er goed uit
die van ons is ook besteld

Gevonden, de F50F van Honeywell, voor 957 Eur incl. BTW bij EMMAX woningventilatie.

Zonder leidingen of installatie wel te verstaan.

Baai, (of anderen) op welke manier heb je die 0-10V signalen precies gekoppeld?
Blijkbaar heb ik enkele potentiaalvrije contacten nodig. Maar ik zie niet meteen waar ik die kan vinden.

Een korte praktische uitleg is daarbij zeer welkom!

pas op, bij gebrek aan EN308-certificaat bij deze is er vanaf 1/1/13 0% warmteterugwinning in te geven voor EPB !!!

 

 

Xstof,

 

Bij ons waren de alternatieven:

Drexel und Weiss of Paul, deze toestellen hadden toen beste eigenschappen.

We zijn voor Paul gegaan, oorspronkelijk hadden we een Paul Themros voorzien, maar tijdens het bouwproces kwam de Novus uit, deze haalt betere prestaties voor een mindere prijs, dus is het de Novus geworden.

We hebben de Novus met LCD touchscreen bedieningspaneel.
We zijn tevreden over dit toestel, we hebben eerst wat problemen gehad met een printplaat met een bug in, de installatie durfde al eens vastlopen. Dat is door de installateur verholpen: nieuwe printplaat voor LCD en voor master controller.

Ondertussen draait de balansventilatie goed. Het toestel zelf is vrij stil. Het staat bij ons in een aparte daarvoor voorziene ruimte, maar in stand 1 moet je echt al je oor er tegen leggen om hem te horen, in stand 2 moet je ook al je best doen om het toestel te horen.

Qua verbruik: we hebben dit nog onvoldoende kunnen monitoren. De automatische bypass klep lijkt z"n werk te doen. 

 

 

 

 

 

Stefan,

 

Over welk apparaat hebt ge het hier? Waar vindt men deze documentatie?

@ Pierre, de novus 300 zoals in titel

 

 

Dus jij bedoeld dat vanaf 01/01/2013 mijn epb man rendement 0 moet invullen op mijn epb aangifte ????????

 

 

tja, het heeft het VEA "behaagd" om deze regel te hanteren. 

bijzonder vreemd, en ik vermoed dat daar bepaalde "krachten" achter dit besluit zitten.  want voor bijna al de rest werden er telkens defauktwaarders voorzien, enkel voor een systeem D niet.

ongelooflijk

gezien ik mijn nulenergiewoning volledig zelf bouw, en dit dus een project is over meerdere jaren (ondertussen al 4 jaar aan bezig) kan ik wel zeggen dat spelregels hier constant veranderen en dit in het nadeel van de passief bouwer hoor.

Buiten het feit dat kwaliteitsvolle materialen steeds uit een ander land moeten komen, schaffen ze een berg voordelen af, nu gaan we ze ook weeral moeilijk doen over administratie.

Begint mijn keel uit te hangen !!!!!!!!

Hans

Hebben de "geavanceerde" systemen C eigenlijk een europese certificering (naar een EN norm)?

Ik dacht dat die enkel nagerekend waren op enkele "typische" situaties in een welgekozen programma. En dan nog in een zelf aangewezen labo.

hier idem, en ik vrees ervoor dat mijn wraak nogal "zwart" + Pools zal zijn. ( en zonder ik geneer mij hier totaal niet meer voor !)

eddy

Geheel ter info:

Ik heb toevallig een aantal dagen geleden contact opgenomen met het VEA en Zehnder.

Een verklaring van de fabrikant dat hun toestellen voldoen aan de EN308 volstaat niet als bewijs, er zijn attesten nodig van het labo dat de rendementen heeft bepaald. Of als het toestel in de EPB-productgegevens databank (zie www.epbd.be) staat, kan uiteraard ook het vermelde rendement opgegeven worden.

De Stork balansventilatietoestellen zouden op 20 november 2012 in de EPBD databank verschijnen, de PAUL toestellen in de loop van januari. Dit met uitzondering van de toestellen met enthalpie-warmtewisselaar: deze zullen niet afzonderlijk getest worden, gezien de hoge kostprijs van de labotests.

Mijns inziens zal er dus wat betreft Paul en Stork toestellen niet echt een probleem reizen mbt de EPB-regelgeving.

Groet, Frederik

Kennelijk hebben ze bijkomende eisen bovenop de EN 308 opgelegd aan de metingen, volgens mij manifest in strijd met de Europese wetgeving op vrij verkeer van goederen en diensten. Dit is een pure protectionistische maatregel.

Zelfs als Vlaanderen als enigste in Europa een EN 308 attest zou opleggen is dat bijna zeker zo.

De Vlaamse bekrompenheid ten top, alhoewel onbekwaamheid mag nooit uitgesloten worden.

ik hou het op onbekwaamheid :-)

aangezien er in belgie bijna uitsluitend ingevoerde toestellen systeem D worden verkocht, kan er nauwelijjks sprake zijn van protectionisme.  daar zijn andere krachten aan het werk....

 

 

Alain,

 

Ik ben op dit ogenblik deze rapporten van de Universiteit van Gent nog aan het bestuderen. Ik kan er op dit ogenblik hier nog niets over zeggen vooraleer ik mijn bevindingen aan de universiteit heb overgemaakt.

 

Hetgeen reeds uitgeklaard is, is het volgende: deze geavanceerde systemen C++++ voldoen volgens de berekeningen voor 85% van de bewoners. De overige 15%, die onmiddellijk gevoelig zijn aan teveel CO2, zullen tijdelijke hinder ondervinden. Dit is zo voor alle systemen C. Gezien de systemen C++ niet alleen niet slechter zijn maar zelfs  beter, worden ze gelijkwaardig bevonden.

 

De vraag blijft of het systeem C zelf goed genoeg is. Volgens de EPB-normen is het enkel in Frankrijk beter en in Engeland en de V.S. veel slechter. In Frankrijk is het beter omdat de regelbare inlaten (RTO's) er het normdebiet bij 10 Pa moeten binnenlaten, in plaats van bij 2 Pa in België en bij 1 Pa in Nederland. De afzuigventilator moet er feller werken en overwint zo gemakkelijker de invloed van de wind. Er is wel meer infiltratie, maar deze draagt hier bij tot de verluchting buiten de gewilde ventilatie om. Deze infiltratie komt ook in aanmerking om de kwaliteit van de lucht te beoordelen.

Hans

De markt is woningventilatie, als de Vlaamse overheid strengere eisen stelt voor bepaalde systemen ipv voor alle systemen is dat ook een beperkting van het vrij verkeer van goederen en diensten.

Als bv. in Vlaanderen (België) wel producenten heeft van systeem A & C, maar niet -of veel minder- van systeem D en de Vlaamse (Belgische) overheid legt bijkomende normen op aan systeem D is dat al voldoende om het vrij verkeer van goederen en diensten te verhinderen.

M.a.w. alle systemen voor woningventilatie moeten aan dezelfde -minimum- normen onderworpen worden.

Pierre

Zijn deze rapporten volgens de correcte en gelijkwaardige europese normen opgesteld of louter een onderzoekje in opdracht van de producent? Daar gaat het immers om, zijn deze gebeurd onder gelijkwaardige certifiëerbare omstandigheden, anders moet elk onderzoek van elke univ. in de EU ook aanvaard worden.

Uit je inhoudelijke uitleg lijkt mij duidelijk dat deze systemen NIET voldoen. Bij gezinnen van 4 personen is er immers al een probleem bij meer dan 4 op 7 gezinnen, dit is meer dan de helft van de betrokken gezinnen.

Je uitleg over de RTO's is duidelijk en veelzeggend, waarom hebben we hier trouwens gekozen voor 2 Pa? Lijkt me vragen om problemen bij systeem C en zeker als de debieten dan nog eens verlaagd worden als er minder co² afgevoerd wordt. Een beetje wind op de woonkamer en in de slaapkamers gaat er niet veel meer afgezogen worden naar de afvoerventilator.

Hans

Ter aanvulling : recent is het systeem van geregistreerde aannemer geschrapt omdat deze in strijd was met het vrij verkeer van goederen en diensten.

inderdaad, als je het hele spectrum bekijkt heb je gelijk.  vandaar ook dat ik van "andere krachten" sprak.  maar de naam ga ik niet noemen, je weet allicht wel wie ik bedoel.

In mijn geval is die 0% alleszins terecht. De problemen met de bypass blijven aanhouden, krijg geen gehoor bij Zehnder. Ik sta op het punt dat spel buiten te gooien, ben ten einde raad. Aan diegene die een Novus hebben, controleer de temperaturen maar af en toe eens, zeker na een stroompanne. Wie weet ben je ook 100% koude lucht aan het binnenblazen zonder het te beseffen.

Als iemand geinteresserd zou zijn in een tweedehands Novus, platenwisselaar in perfecte staat want er is nauwelijks lucht door gestroomd, laat maar iets weten.

Hans

Volgens mij kan je het niet anders dan als de ganse woningventilatiemarkt zien.

De overheid heeft het recht, en mijns inziens de plicht, om minimumvereisten vast te leggen, maar deze minimumvereisten moeten onafhankelijk van het type systeem gehaald worden.

BV. 90% van de tijd wanneer er bezetting is moet minimum IDA-3 gehaald worden in de diverse woonruimtes afzonderlijk (en eventueel 50% van de tijd IDA-2). De overheid kan ook d.m.v. vermoedens vereenvoudigingen aanbrengen, maar deze vermoedens mogen echter geen beperking van vrij verkeer van goederen en diensten binnen de EU tot gevolg hebben. Als er een organisatie binnen de EU een andere oplossing aanbrengt met hetzelfde resultaat, moet die op exact dezelfde wijze behandeld worden.

Nee ik ken de verantwoordelijke ambtenaren binnen VEA niet en ik wil het eigenlijk niet weten, maar als ambtenaar in een geding over vrij verkeer van goederen en diensten betrokken raken is redelijk destructief. Als de betrokkene niet "abrupt" op pensioen kan, wordt dit een melaatse binnen de organisatie gedurende het ganse geding.

Kan de overheid eigenlijk verantwoordelijk gesteld worden voor de gevolgen hiervan? Ik meen me iets te herinneren dat de "class action" er aan kwam ( dit is iets waarbij men in groep goedkoop een rechtszaak kan opstarten om collectief schadevergoeding te krijgen (bvb een rechtszaak van alle rokers tegen Marlboro ipv iedere roker apart tegen Marlboro).

Zou dit geen mogelijkheden geven? Misschien iets voor BBL? of voor passiefhuisplatform? 

eddy

 

 

 

 

Alain,

 

Ge spreekt van IDA 3. Maar deze norm zegt letterlijk dat ge hiervoor het explicitiet luchtdebiet moet nemen , t.t.z. voor IDA 3 et debiet minimaal 22 m³/h en per persoon moet zijn. Maar hier is een veiligheidscoëfficiënt ingebouwd, die volgens een snelle berekening 1,85 bedraagt. Dit is dan ten opzichte van de CO2-concentratie aan dewelke de uitgaande lucht  de binnenlucht onder 1.000 ppm (boven de concentratie in de buitenlucht) houdt. Zo zal een goed gemengd debiet van 11,9 m³/h de CO2-uitademing van één persoon steeds onder 1.000 ppm houden, en zou aldus in IDA 3 kunnen blijven indien men de veiligheidscoëfficiënt weglaat.

 

Meer kan ik er op dit ogenblik nog niet over zeggen.

Pierre

Ik gaf enkel een voorbeeld (en ik had het inderdaad over de directe meting (tabel 9), de 1.000ppm dus. Belangrijkste is dat de regelgeving zo is dat via alle systemen dezelfde resultaten worden bekomen. M.a.w. of de gebruiker een systeem A,B,C, of D mag geen verschil geven in de te garanderen luchtkwaliteit als aan de minimumeisen van het VEA wordt voldaan.

Als men extra epb punten geeft aan één oplossing naar aanleiding van een onderzoekje in een Vlaams centrum, moet men dat ook doen voor elk onderzoekje in een gelijkwaardig centrum in elke EU lidstaat. Bovendien mag men daar geen "Vlaamse" eisen aan stellen, enkel Europese.

Als ik jou cijfer van 12m³/h persoon toepas om mijn situatie in de woonkamer, is de Belgische minimum norm een factor 4 à 5 te hoog.

Ik ben wel nieuwsgierig naar wat de impact gaat zijn van de EN 15665 : Ventilatie in gebouwen - Bepaling van prestatiecriteria voor ventilatiesystemen voor woningen

pfft

Als een importeur of zelfs een bouwfirma daar even op doorgaat, zal er snel nagegaan worden hoe de wetgeving in lijn met het vrij verkeer van goederen en diensten kan gebracht worden.

Zelfs een eenvoudige parlementaire vraag kan dit gevolg hebben.

Als je schadevergoeding wil, moet je ook schade bewijzen en dat is als particulier waarschijnlijk duurder dan de baten.

Beste

met een class action is het zo er een de zaak hangende maakt, en al de rest kan meewinnen.

Alle benadeelden moet niet apart naar de rechtbank.

Als ik een toestel niet kan kopen omdat de wetgeving rammelt lijkt mij het aantonen vand e schade wel te doen..

eddy

wie koopt zijn filters voor dit toestel waar en tegen welke prijs?

 

MVG

stefan

 

www.luchtwinkel.be

 

Misschien eens een groepsaankoop doen met de forumleden?

moet kunnen, ik hebt toch zeker 4 filters nodig per jaar

+ een paar voor de BWW

 

maar er zullen veel kandiaten meoten zijn om een deftige prijs te krijgen?

 

prijzen op de site : daarvoor liggen ze ook aan mijn deur (door installateur geleverd) dus ik bespaar la de transportkosten vanuit Diepenbeek)

 

 

 

Het blijkt dat de paul novus wel de mogelijkheid heeft om extern de "boost" te laten bedienen. een volledige sturing van de ventilatie is niet extern mogelijk.   De manier waarop de boost kan worden aangesloten: op de WAGO-klem met 9 aansluitingen waar je zelf aan kunt na 4 schroefjes los te draaien. De truc is dan om twee draden aan te sluiten: op klem 4 en klem 5.   Die twee draden kunnen dan bij niko via potentiaalvrij contact bediend worden.  Hier is dit dan via de 3e stand die op de ventilatiemodule staat. (wordt aangetrokken als in software de 'boost' geactiveerd wordt).   Maar wat blijkt nu: als via NIKO het signaal wordt gegeven 'boost' dan start de PAUL ook met die boost. Maar als NIKO signaal geeft einde van de boost, dan duurt het toch nog 15 min voordat PAUL ook stopt met de boost. Met andere woorden: het einde van NIKO signaal is eigenlijk nog het begin van PAUL boost-signaal.   Met wat creatieve manier van programmeren NIKO is dat natuurlijk nog wel aanvaardbaar te maken. Want volgens de handleiding van PAUL kan ik die boost niet minder dan 15 min instellen.  

Ik heb nu een goedkopere oplossing gevonden voor de filter van de BWW.

Het bestaat uit een metalen frame en vervangbaar filterdoek.

Het filterframe koste me 29,47 EUR. Het is op maat gemaakt.. Voor het filterdoek heb ik een 11,86 EUR per vierkante meter betaald. Het is van filterklasse M5 i.p.v. de klasse G4 van de originele Stork plooifilters. Deze is voor deze prijs al versneden op de nodige 287 mm X 287 mm, de afmeting van het filterframe. Met de hogere filterklasse wil ik het erop volgend pollenfilter-het aanzuigfilter van m'n balansventilatieunit- beter beschermen tegen vervuiling, zodat die zeker een jaar meegaat.

(prijzen zonder de BTW)

 

 

Kleine update. Het is daarnaast ook gelukt om de volledige sturing van PAUL over te laten nemen door NHC.

Het heeft wel wat extra materiaal gekost (zoals andere module van NIKO en ander bedieningspaneel van PAUL).

Meer uitleg vind je hier: http://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/balansventilatie-op-domotica/ 

Nog nieuws rond dit probleem?

Is het normaal dat ik aan de uitvoermond 15° C meet terwijl het binnen 19°C en buiten 5°C is?

loopt bovendien nog door binnenventilatiebuis van zeker 7m.

bedankt