Uitvoering hoekraam

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In het huidige voorontwerp van ons project lopen de ramen om een twee hoeken waarbij er ook nog een schuifraam tussen komt (zie bijlage).

Ik twijfel er niet aan dat dit mooi maar ook duur zal zijn, maar ik vroeg me af hoe deze bouwknopen correct aanpakt qua luchtdichtheid en isolatie.
Zoals jullie kunnen opmaken uit de bijlage, staan er nu twee stalen (?) palen die nodig zijn om de hele constructie te dragen. De onderste paal lijkt mij nog doenbaar qua luchtdichtheid en isolatie (ze staat immers los van de raamprofielen), maar gaat de bovenste paal niet problemen opleveren?

Alvast bedankt voor jullie hulp,
Stijn

Reacties

Zelfde situatie als bij mijn dochter, firma uit Turnhout,

Finestra.

Paal in hoekraam gebouwd

Eerst hoekpaal geisoleerd .(isolatie tegengeplakt)

Rest heeft firma geisoleerd bij plaatsing.

Onderste paal(schuifraam) ook isolatie tegen geplakt (isolatie om tegen te bezetten)

Chris

Stijn

Ik zou de bovenste paal op de lijn van de onderste voorzien, dus wat meer naar binnen. En dan de twee ramen in de buitenhoek aan elkaar koppelen, zoals ook de andere ramen in de binnenhoek aan elkaar gekoppeld zijn. Je krijgt dan twee dezelfde relatief slanke palen in het zicht. Dat lijkt me veel eleganter dan die zware hoek bovenaan, vooral ook vanaf buiten gezien.

Die palen zijn wellicht in staal voorzien. Indien niet dan zou ik dit wel doen omwille van het slankere uitzicht.

Charel 

Lijkt me ook, Stijn.

Zie niet in waarom die bovenste paal niet op dezelfde lijn staat. En inderdaad volledig los van het raam is in dit geval mooier.

Als die hoeken niet zelfdragend zijn, waarom zou je die meerkost dan doen, je gaat visueel toch je hoekraam verstoppen.

Tegen dat die metalen kolommen afdoende geisoleerd zijn is de slankheid volledig weg.

een andere oplossing zou kunnen zijn die twee kolommen buiten het raam te plaatsen, maar ik weet niet of dat mogelijk is in dit geval.

Als de kolommen binnen het raam staan, zitten ze binnen het beschermd volume, vormen ze geen koudebrug en hoeven ze niet geisoleerd te worden, dus kunnen ze slank blijven.

Als de kolommen (of één) buiten of in het raam staan vormen ze een koudebrug van zichzelf en ook via de daarop steunende verdiepingsvloer en moeten ze dus geisoleerd worden en verdwijnt de slanke opbouw.

Charel

Opstelling laten staan,

Onderste dient als steun pilaar moet altijd in binnemuur,

zo is er geen koudbrug, word ingepakt met isolatie + gaas,

(die je kan bezetten)

Reden kan zijn door open keuken met

stalen poutrel verbinding voor bovenliggende brikken

Boven paal  hoekraam mooi laten in bouwen in raamstijl.

dient enkel om zelfdragende hoekmuur te ondersteunen,

betreffende de bovenplaat(brikken of beton)

Opstelling is correct

Chris

ik vraag mij ook af wie dit plan heeft gemaakt en vooral dan de dikte van de ramen tov de dikte van de kolommen

bij ons zit er ook zo een kolom, en deze is ingewerkt in de dikte van het raam + zonneweringsprofiel !

 

 

Chris,

Daar snap ik dus niets van. Je zegt dat de onderste paal kan blijven staan (dat is waar) want zo is er geen koudebrug (ook waar). Maar waarom dan nog zoals je zegt inpakken met isolatie? Die kolom zit immers volledig binnen.

En waarom de bovenste paal dan wel een koudebrug laten zijn?

En een zelfdragende hoekmuur ondersteunen? Is hij zelfdragend of moet hij ondersteund worden, welk van de twee?

Tenzij er nog andere elementen zijn waar wij hier geen weet van hebben, zou ik zoals al gezegd, de twee kolommen aan de binnenkant zetten. Bij beiden geen koudebrug en bij beiden dus geen omkasting met isolatie.

Charel

Charel, koudebrug komt waarschijnlijk van onderaan, omdat deze kolom "koud" op de fundering staat

 

MVG

stefan

 

Ja, inderdaad, dat kan. Toch jammer dan om daarvoor de hele paal te moeten isoleren. Ik heb ooit geleerd dat in zo'n geval het voldoende is om tot ongeveer 50 cm hoogte te isoleren, maar dat is in dit geval ook niet echt mooi. Misschien een drukvaste isolerende onderblok (onder de vloer)?

Nu, in een passiefhuis telt elk klein koudebrugje mee vind ik. Misschien is dit, bij een minder doorgedreven geisoleerde woning, verhoudingsgewijs te verwaarlozen

 

Charel