pleisteren houtwolplaat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste mensen,

Ik zou graag aan de binnenzijde van de oude muren gewone houtwolplaten gaan bevestigen. Ik dacht aan gewoon een dikke laag kalkmortel ertegenaan te gooien, vervolgens de platen ertegen te duwen en pas te zetten. Eventueel optioneel vastzetten in de gevel dmv die schotelschroeven. Daarna zou ik graag de plaat bezetten met een kalkmortel met gaas.

Kan mij iemand zeggen waar ik kwaliteitsmortels, primers, schotelpluggen, gaas etc. kan vinden in kleine hoeveelheden ? ( vb unilit, knauf, strikolith )
Welke plaat is de beste ? gemakkelijkst verwerkbaar ?

Ik zou maar een kleine 4a6 cm kunnen isoleren aan de binnenkant. Later komt er wel iets tegen de buitengevel.

bedankt op voorhand voor de tips !

ciao

Reacties

Je kan dit ook met leem zo doen. Welke regio?

Bij Knauf kan je de houtwolplaten kopen (+-25mm dik houtwol) met een laag isolatie er achter (EPS  harde rotswol resol...).

Dat noemen ze Heraklit Combi.

Dan zou ik houtwol + resol nemen (meest isolerend).

Of: Je zou die resolplaten met de glasvlieslaag erop kunnen toepassen (de vloerplaat van resol is zo) en daarbovenop pleisteren. Dit geeft geeft een dubbel isolerend vermogen dan houtwol (lambda waarde 0.022 tegen 0.040 voor houtwol).

 

Ik kleefde op een kromme buitenmuur van mijn badkamer 70 mm resol met MS polymeer. Waar nodig kleefde ik erachter alle stukken hout en afval van resol dat ik over had om op te vullen. (De 60 cm dikke zandstenen muur liep van links naar rechts en van onder tot boven in de hoek 50 tot 60 mm scheef uit).

Om een stevig oppervlak te bekomen heb de dag nadien over het gehele oppervlak 12mm OSB III gekleefd (ook met MS polymeer) en daarbovenop waterbestendig latex (omdat het een badkamer is).

 

Voor jouw toepassing zou je dan bv. 40mm resol + 12 mm OSB kunnen gebruiken.

I.p.v. OSB kan je natuurlijk nog veel andere al of niet  ecologische platen gebruiken.

 

Houtwol met resol eraan gekleefd? Een petrochemisch materiaal combineren met bio-ecologisch? Wat voor nut heeft dat?

De vorige eigenaar had wel geisoleerd maar op vele plaatsen slecht (koude bruggen), en dan moet je in een bestaande woning wel al eens

1) Het is een klein stuk binnenmuur tussen mij en mijn buurman (3,5 x 2,50m), en het was de enige wand die niet geisoleerd was. (De rest wel, bv. plafond houten planchetten met daarboven in de constructie 40cm rotswol enz.).

2) Resol omdat er bij de vroegere eigenaar door condens oppervlakkig reeds schimmelvlekken op de  muur aanwezig waren. Die ik natuurlijk eerst weggekapt hebt en voor alle zekerheid die plaatsen nog een met geconcentreerd bleekwater behandeld.

Ik heb de resol sluit nu perfect kunnen aansluiten op de isolatie van de achtermuur (buitenmuur) en van het plafond.

3) OSB Omdat ik een stevig oppervlak wou bekomen. De OSB is met zig-zag aangebrachte strippen lijm verkleefd op het resol.  De OSB randen zijn op de vloer en tegen het houten plafond ook nog eens vol verkleefd.

 

60 cm zandsteen ...

Dat moet een historisch Frans gebouw zijn ...

 

Dat komt niet goed met Vloamsche kunststoffen verbouwwoede...

 

Kijk eens op Franse sites voor Monumentenzorg en patrimoniumbeheer.

Hier bijvoorbeeld :

http://www.tiez-breiz.org/isolation.php

 

G

Beste mensen,

 

ik wil zo open mogelijk bepleisteren. Omdat er een cementering op de buitengevel zit , moet al het vocht en zouten kunnen migreren naar binnen toe. Dus zeker houtachtigen en geen petroch.... 

Dus : waar kan ik deze kleine hoeveelheden materiaal vinden ? Liefst Unilit of iets pro ? 

regio Gent- Brugge is oke.

 

Merci voor jullie reacties

 

ciao

Misschien een laag hydroment zetten?

Er mag op de muur an de binnenkant ook geen gipslaag zitten.

 

Leem of echte kalk-pleister mag wel blijven zitten.

Afwerken ook met leem of echte (hydraat)kalk.

 

Een raaplaag voor kalkpleister is rijnzand+luchtkalk (supercalco90 bijvoorbeeld) en vlaslemen.

De dunne eindlaag is enkele milimeter met  een hoger kalkaandeel.

Recepten zijn op het net te vinden.

Belangrijkste is om geen toeslagstoffen in de kalk te gebruiken. (cement, gips, ...) Toeslagstoffen vullen de capillairen die je juist nodig hebt voor het vochttransport. (dit geldt ook voor commerciële samenstellingen: zitten meestal vol met toeslagstoffen !)

De raaplaag (lagen) van muur tot eindlaag van zeer grof naar zeer fijn opbouwen heeft ook een versterkende werking van het vochttransport naar het oppervlak. Vocht gaat gemakkelijker van grote capiliairen naar kleine capilairen. Niet andersom.

 

Kalkpleister heeft een hoger opdrogend vermogen dan leem.

 

Achteraf uiter aard ook met kalkverf verven, anders is de dampopen en capilair aktieve opbouw alsnog voor niets .

 

G

ja, goe.

ik heb alles reeds ontdaan van ballast ( gips vooral ) en heb een laagje kalkmelk met calco 90 al aangebracht op de muur om deze wat te verstevigen. Die is nu mooi aangetrokken op het metselwerk. Duurt wel een tijdje... zeker met dit weer. 

 

maar welke producten kan ik nu gemakkelijk bekomen om een verdere kalkopbouw te verkrijgen ?

Ik zou toch graag een 3-tal cm's kalkbezetting willen aanbrengen ipv dan met isolplaten te werken. Mijn vriendin die in de monumentenzorg werkt, zegt dat zelfs deze eco- dampopenmaterialen welke open zijn maar eigenlijk relatief open zijn. Ze zijn meer open ivgm onnatuurlijke materialen maar ivgm kalk eigenlijk niet echt open zijn.

Dus beter met een mooie kalkopbouw werken en hopen dat de muur na enige tijd zichzelf droog pompt.

 

Mvg,

 

Jelle 

 

In dat geval zou een laag van enkele cm kalk-hennep ook een oplossing kunnen zijn.

Thermische correctie en vochtregulerend.

 

Heb hier al ooit een recept geplaatst: http://www.ecologieforum.eu/viewtopic.php?f=3&t=2930&start=60

 

Veel ervaring en recepten vind je in het frans: googlen op: chanvre-chaux.

 

G