weinig water in steenput

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

Toen wij ons huis gekocht hadden en aan de afbraak begonnen waren, (om dan te herbouwen) stootten we op een oude steenput. We pompten die leeg en zagen dat de put bestond uit op elkaar geplaatste betonnen ringen. Een hele periode later keek ik nogmaals in de steenput en er stond terug water in, tot aan de onderkant van de tweede ring. Opnieuw leeggepompt en even afgedaald in de put om de grond uit te scheppen. In het totaal zijn er vijf ringen dus vijf meter diep.

Nu mijn vraag. De bodem van de steenput,onder de laatste ring, bestaat precies uit blauwe klei, schep ik die beter uit om zo het grondwater makkelijker in mijn put te krijgen of moet het water net van boven deze kleilaag komen en laat je beter deze klei op de bodem?

Bijkomende vraag, Het grondwater kan enkel in de put sijpelen via de naden tussen twee ringen, is dat niet weinig en boor ik niet beter enkele extra gaatjes?

Is er iemand die wat raad kan geven om misschien deze steenput terug bruikbaar te maken? alvast merci

 

Reacties

Ik weet niet in welke streek U woont. Bij ons in het Waasland bijvoorbeeld, komt een put van 3 meter diep nooit leeg te staan.

Het grondwater zal van onderuit opwellen, niet nodig om gaten te boren dus. Je kunt de putbodem uitgraven tot gelijk met de onderkant van de onderste ring, zeker niet ondergraven, want dan kan alles gaan verzakken. Als de put in de zomer toch droog zou vallen, dan kan je nog een filter in de bodem (laten) plaatsen, als deze nog eens 5 m diep gaat, dan zit je al op 10 m in totaal.

Een grondwaterput kan zich ook ineens volschieten met zand, de bodem van  de put komt door de waterdruk rond de put, omhoog. In dat geval graaf je de put weer gewoon uit.

.

Ok, dank je alvast voor je toelichting.

Ik woon in het verre Westvlaanderen,tegen de franse grens. Hier is veel leemgrond, daarvoor hoef je echt niet diep te graven, misschien is dat de reden dat het hier moeilijker is om grondwater te vinden. Denk je dat het mogelijk is dat er terug vlot water in de put komt of is de kans klein? Ik weet ook niet of er vroeger voldoende water in deze put kwam, hij was niet in gebruik toen wij de grond kochten

Een filterput op de bodem van deze steenput boren zie ik moeilijk haalbaar. We wonen hier wel ook een beetje op een hoogte ten opzichte van de omheving, misschien zit het water dan ook wat dieper of maakt dat niets uit?

Pieter

een echte zonde om al dat grondwater weg te pompen

grondwater hoort in de grond thuis !

 

 

Je moet toch een meter of 15 diep gaan . Anderzijds moet je kijken in uw omgeving naar plassen, liggen er plassen in uw omgeving ? Of naar bouwwerken zitten ze daar bvb water weg te pompen als ze bvb een kelder bouwen.

En dat is inderdaad geen grondwater dat is hemelwater op die diepte/ Dus gewoon een boorputje wat dieper laten boren door een pro, en je zult wel water hebben. Putje op die diepte sijpelt voldoende snel in om permanent water te geven, tenzij in de zomer

Nu het is eenvoudiger om uw water op uw dak op te vangen dan zo'n putje te boren volgens mij

Hier heb je een goed documentje

http://www.vmm.be/publicaties/grondwater_westvlaanderen.pdf

Pieter,

Je zegt dat na het leegpompen er terug water in de put kwam. Dat is ook de bedoeling van een grondwaterput dus ik zie het probleem niet.

In zo een put zonder bodem (klei, zand, leem ....) zal het water altijd in de put stijgen tot het niveau van het grondwater in de omgeving ,denk aan de wet van de  communicerende vaten. De aard van de ondergrond kan dit trager of sneller doen verlopen. Door de bodem verder uit te graven (wat uiterst gevaarlijk is)of bijkomend door de bodem een putboring te doen of gaten in de wand te boren zal je geen liter meer water in de put krijgen.

Met andere woorden: als het grondwater bij u op -1 meter zit zal uw putwater ook tot -1 stijgen. Is uw put 5 meter diep en het grondwater zit tot op -5 dan zal uw put droog staan, bijkomende boring of niet.

En anders dan wat soms beweerd wordt is het water uit zo een put altijd grondwater en is het zeker geen hemelwater te noemen tenzij je er je regenafvoerbuizen op aansluit.

Charel

 

Ja, Charel, is van de zee naar daar gevloeid zeker :-)))

kon het niet laten ,oké grond/hemelwater.

@ Pieter123

Geen nood , put leeg maken en 3 meter dieper slaan ,

of tot aan goede (water laag)niet spuiten!!

kan je stoppen voor (harde ijzerlaag ),niet doorgaan!!!

Anders slecht water.

Zelf pas één geslagen op 6,25 m

Darm met filter erin en terug aandampen( laatste meter kift keien)

rest (lopend nat rijnzand)

zodat er een aanzuigdruk kan  onstaat bij oppompen.

Vroeger dikwijls gedaan bij droge wei waterputten .

Bij aanleggen van wegen en meerdere privé oppompingen,

kwamen die leeg staan.

Chris

 

Chris,

Grond/hemelwater is iets nieuws, zoiets als paardenrundsvlees wellicht.

Charel

 

charel.

Hemelwater is ook regenwater.

Daarom is grondwater niet alleen regenwater.

http://www.encyclo.nl/begrip/hemelwater

Citaat uit drinkwater, eens en voor altijd opgelost. ;-)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Drinkwater

Grondwater

Grondwater is hoofdzakelijk regenwater dat in de grond zakt tot het een ondoordringbare laag tegenkomt. Ook infiltreert er oppervlaktewater in de bodem, dit heet oevergrondwater.

 

Een ijzerlaag is één van de ondoordringbare laag

Groeten Chris

 

Chris,

Bedankt voor de verduidelijkende links.

Ik lees daar wat de meeste mensen wellicht wel weten: "Grondwater is hoofdzakelijk regenwater dat in de grond zakt".

En dat wil dus zeggen dat het regenwater dat in de grond zakt vanaf dan grondwater is. Dat onderscheid in de benaming is zeer belangrijk omdat grondwater (regenwater dat in de grond is gezakt) daardoor heel anders van samenstelling wordt dan regenwater (water dat uit de hemel valt en nog niet door de grond is gezakt).

Charel

Bedankt voor de reacties.

Er komt inderdaad terug "grondwater" in de put maar je moet wel veel geduld hebben. Momenteel, en we zitten toch in een periode dat het grondwater hoog staat dacht ik, duurt het twee weken voordat de onderste ring gevult staan met water. Dus tot op -4 meter.

Het is niet mijn bedoeling om hier een groot buget aan te spenderen, inderdaad goedkoper om regenwater (hemelwater dus) op te vangen, dat doen we ook. Enkel, de put zit er en ik vroeg me af of er mogelijkheden zijn en niet zomaar deze put op te geven en eventueel te vullen. Zo'n put dieper boren is nu niet metteen iets wat je zelf kan, dacht ik.

De bodum van mijn put bestaat dus uit een donkere klei, is dit dan een ondoordringbare laag? En dus bevindt zich onder deze laag een waterlaag? We wonen in Watou, weet iemand of hier nog sprake is van "de Ieperse klei"?(zoals sprake in link van brother Paul)

Pieter