lucht dichtheid ramen : klasse 4

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste allemaal

Op Batibouw sprak ik met verschillende leveranciers van ramen en deuren. Bijna alle vertegenwoordigers zeiden me dat hun ramen voldeed aan de beste klasse ( 4) voor lucht dichtheid.

 

Graag had ik nu berekend hoeveel mijn bouw zou lekken wanneer ik klasse 4 luchtdichtheid ramen zou gebruiken.

 

Volgens het WTCB betekend klasse 4 (NBN EN 12207 en 12206) min of meer dat er bij een druk verschil van 50 pa  een lek is van 1.89 m³/(h.m²) per vierkant meter raam, of een lek is van 0.75 m³/(h.m) per lopende meter naad. Meer info op de link

 

http://www.wtcb.be/homepage/index.cfm?cat=publications&sub=bbri-contact&pag=Contact33&art=510

 

Daar mijn bouw een volume heeft van +/- 700 m³, mag deze bij 50 Pa druk verschil ongeveer 350 m³ lekken om binnen de passiefhuis norm te blijven. Daar het totale raam oppervlakte  40 m² is, zal er volgens deze norm  maximaal 1.89 x 40 = 75.6 m³ per uur lekken door de ramen. Dit zorgt er voor dat er nog 280 m³ per uur overblijft voor de andere lekken.

 

Enkele vragen hierover :

- Heb ik het mis? Klopt dit?

- Verschillende merken ( oa Reynaers en Sapa) verkopen ook hefschuiframen met een lucht dichtheid klasse 4 . Als bovenstaande waar is, is er dus helemaal geen probleem om deze hefschuiframen in te gebruiken in mijn passiefhuis? Is dit zo?

- Heeft er ooit iemand eens een blower door test gedaan om bovenstaande na te gaan?

- Als bovenstaande waar is, waarom nog dan passiefhuis ramen kopen?

 

Mvg

Eddy

 

ps Doordat ons passiefhuis een rijhuis is dat heel compact is, hebben we overschot op verliezen door geleiding. Geleiding is dus niet zo belangrijk voor ons.

Reacties

Ik denk persoonlijk, dat het belangrijker is dat je geen spleten en gaten in uw isolatie hebt; En natuurlijk als uw ramen volledig potdicht zitten kun je dan effectief bewijzen dat alles potdicht zit.

 

Bovendien zal niet de volle 40m2 opengaan ?

Dus dan zit je nog een stuk beter.

Beste Yannick

van de 40 m² gaan 4 m² niet open, al de rest wel. Het is wel zo dat de vaste ramen ook "maar" klasse 4 zijn. Op Batibouw vertelde me verschillende vertegenwoordigers dat de sector eigenlijk aan het wachten was op de nieuwe  klasse 5 en 6. ( omdat min of meer iedereen nu klasse 4 heeft)

Is deze klasse 4 niet het einde van het passiefhuis schrijnwerk? Waarom zou ik nog investeren in duur schrijnwerk als het ook kan met "standaard" ramen van Schuco Sapa en Reynaers? Of heb ik het mis op?

mvg

eddy

ps Pas op: enkel luchtdichtheid, thermische geleiding is geen probleem voor ons,d aar we de ramen slim plaatsen in de isolate en daar we reeds overschot hebben op geleiding.

ps Pas op: enkel luchtdichtheid, thermische geleiding is geen probleem voor ons,d aar we de ramen slim plaatsen in de isolate en daar we reeds overschot hebben op geleiding.

Volgens mij zit het hem net daar: de Uf waarde van zo'n venster is stukken slechter dan dat van een passiefhuisraam...
vb Scüko AWS65 Uf 2 - 2,5 W/m2K versus bijvoorbeeld Pazen Enersign Uf 0,78 - 0,64 W/m2K

de totale Uw van een passiefhuisraam blijft beneden de 0,8 W/m2K hetgeen natuurlijk gunstig is om de passiefhuisnorm voor je huis te halen...

kies vooral voor een leverancier die weet waar ie mee bezig is... je mag nog zo goede ramen hebben, klasse 4 of beter, als ze slecht en niet luchtdicht worden geplaatst ben je er niets mee... sommige firma's doen (of laten doen) meteen een blowerdoortest om aan te tonen dat hun ramen netjes en correct luchtdicht zijn geplaatst, nog voor enige verdere afwerking zal gebeuren.

J

Beste

onze ramen zullen zo gemonteerd worden dat ze amper zichtbaar zijn langs binnen ( enkel de glaslat is zichtbaar van binnen.)Daardoor is er ook bijna geen oppervlak dat kan afkoelen, en is de isolatie waarde van de ramen niet zo van belang.

Verder hebben we elders een beetje meer geïsoleerd ( waar het goedkoper was).

Probleem blijft de lucht dichtheid....

eddy

 

die van ons zijn klasse 5

en dan ook met glans door blower-door geraakt

 

binnenkant : zijn ze duidelijk aanwezig, aan buitenzijde (bijna) niet zichtbaar ook zonnewering niet omdat alles achter gevelbepalting zit weggewerkt

 

Stefan

 

Beste Stefan

welk merk ramen hebben jullie? En welk type profiel?

mvg

eddy

De man die bij mij de blowerdoor deed had zeer slechte ervaringen met één van de merken die hierboven zijn aangehaald.

Langs de glas latten zo lek als een zeef.

Overweeg om glaslatten minstens met siliconen te laten opspuiiten...

of informeer bij de persoon die uw blowerdoor gaat doen naar zijn ervaringen. Zij zijn best geplaatst om hierover te oordelen volgens mij.

Frank,

 

één van die alu-profielen die pfft vermeld?

 

bij alu niet altijd evident om te kitten, bij "holle" glaslatten zal dit moeilijk gaan

 

Stefan

Eddy,

 

zie PB

Inderdaad één van die profielen.

Maar let op: is wel van horen zeggen hé.

Zoals ik al schreef: Vraag het aan iemand die ruime ervaring heeft ivm blowerdoor. Zij hebben geen (verkoop) reden om te liegen.

Ik heb 20 jaar geleden mijn ramen al laten afkitten (geen rubbers). Was toe geen probleem. Zal nu ook geen probleem zijn veronderstel ik.

 

mogelijk toch een probleem.  afkitten tussen glaslat en glas met silikonen is eenvoudig, meestal zit het probleem bij de afdichting tussen glaslat en raamkader!!

Klopt Hans, daarom schreef ik ook dat het afkitten voor mij een minimum vereiste zou zijn.

Mogelijk nog een probleem maar de grootste luchtlekken zullen wel weggenomen zijn indien het glas volledig (binnen en buitenkant) zijn afgekit.

en zeker ook afkitten aan de glaslat kant ( binnen kant). Afkitten aan de buitenkant heeft niet zoveel zin daar er meestal een waterdrainage opening zit in de glas spouw (= lek)

eddy

Het zou natuurlijk een wonder zijn dat de Sapa / Reynaers/ Deceunick ramen goed genoeg zouden zijn voor passiefluchtdichtheid ZONDER dat de vertegenwoordigers van deze merken hier ongelooflijk veel reclame mee zouden maken... 

eddy

frank

daar zit net het probleem, dat afkitten tussen frame en glaslat wordt zelden gedaan, en is ook niet altijd makkelijk, zeker bij PVC en aluminium ramen.  bij hout gaat dat wel.  afkitten aan de binnenkant gaat eigenlijk niet, en het zou ook geen zicht zijn.  de glaslatten moeten met een speciale mastiek gekleefd worden in het frame, doe je dat met siliconen, dan krijg je de glaslat nooit meer los.