vochtvariabele damprem en relatie tot warm plat dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo forum,

Volgende situatie : een aanbouw aan mijn bestaande woning, houtskeletbouw, wanden dampopen (Pavatherm, Celit3D, ...) aan de buitenkant. Dak is een plat dak. De FJI-liggers hebben een hoogte van 40 cm (volgens stabiliteitsberekening).

Mogelijke dakopbouw is als volgt (van binnen naar buiten) :

-gipsplaat
-vezelplaat
-FJI-liggers, 40 cm
-Tussen FJI-liggers, 20 cm Pavaflex of Homatherm (zijnde flexibele houtvezelplaat)
-Spano Durélis Floor platen (2 x 18 mm, omwille van stabiliteit)
-dampscherm
-PUR 11 tot 15 cm (omwille van afschot)
-EPDM.

De specialisten onder jullie herkennen een opbouw volgens het warm dak-principe (isolatie aan de buitenzijde). Of juister : een hybride dak, omdat er tussen de FJI-liggers eveneens isolatie wordt aangebracht, wat bij een warm dak eigenlijk niet het geval is. Reden : warmtedoorslag in de zomer tegenhouden (typisch met houtvezelmatten of cellulose(matten)).

Vreemd is dat geen vochtvariabele damprem tussen de gipsplaat en de vezelplaat wordt voorzien (type proclima). Wanneer ik bovenstaande opbouw in uwertrechner ingeef maak ik me enigzins zorgen rond de vochtopbouw. Uwertrechtner geeft me 283 g/m2 ('trocknet 85 Tage') en heeft al een gele kleur, ipv een groene (veilige) kleur.

Het maakt voor Uwertrechner een groot verschil wanneer ik tussen gipsplaat en de houtvezelplaat een Proclima Intello scherm plaats, met "automatische" µ-waarde. Het vocht in het plat dak valt dan ineens terug naar 58 g/m2 (trocknet 66 Tage').

En het maakt nog een GROTER verschil wanneer ik ipv 20 cm Pavaflex/Homatherm SLECHTS 10 cm Pavaflex plaats !! Dan kom ik uit op 27 g/m² (trocknet 75 Tage), en een heel grote groene (veilige) balk inzake vocht. Bizar : minder pavaflex/Homatherm en toch beter resultaat op vocht, terwijl houtvezel net vochtregulerend is.

Graag jullie visie :

- best een vochtvariabele damprem (proclima-achtig) plaatsen ?
- gaan voor minder pavaflex/homatherm (bvb. 10 cm) ipv 20 cm ?

Dank voor alle input.

Reacties

ik ga hier averechts doen;

 volgens mij heb je een 'spouw tussen uw pavatex tussen de balken' en uw dak. Dus die spouw is sowieso niet ideaal, al is het maar dat ze niet verlucht is.

Wat ik naar zou streven

gip^s

triplex

dan een 'dampvariabel scherm over alles heen dus op uw triplex en over uw balke (dampvariabel) tussen de balk/ bvb

 

  • DB+
  • Vochtvariabele damprem- en luchtdichtingsfolie uit bouwpapier
  • INTELLO
  • Uitmuntende, vochtvariabele damprem
  • INTELLO PLUS
  • Uitmuntende, vochtvariabele damprem voor inblaasisolatie
  • INTESANA
  • Vochtvariabele damprem voor isolatie van buitenuit
  • INTESANA connect
  • Vochtvariabele damprem voor isolatie van buitenuit met geïntegreerde zelfklevende strook

rotswol 40cm zal een fantastische R waarde geven

op de balken boveno een powerdeck PUR met aluminiumlaag vanbuiten

en dan afwerken met uw PVC laag. 'die firma van brugge; APD doet altijd fantastisch werk'

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=1&mid0=74…

 

volgens mij moet je twee simulaties doen, vergelijken op de balk 'zonder de rotswol' en vergelijken tussen de balk zoals hierboven

soweiso ga je vocht hebben die zich opstapelt en die niet wegkan... dus nat wordt het , daarom denk ik dat een pavatex (kan ertegen is als het ware gedrengt in was of olie die vochtafstotend is, en PUR kan daar zeker tegen..) Maar die gasten die daken leggen weten dat hoor 

 

dank, brother paul.

 

Er is inderdaad een luchtspouw. Dat komt omdat de FJI-liggers 40 hoog zijn (stabiliteitsberekening), en het geheel volsteken nogal kostelijk wordt. En dan is het eigenlijk geen warm dak meer, maar eerder een compact dak. Wat ik niet wil omwille van het feit dat zonnepanelen worden afgeraden op een compact dak (geeft schaduw, en dat moet bij een CD vermeden worden).

Die powerdeck van Recticel kende ik niet, precies wel interessant in het kader van een warm dak. Zowel qua temperatur als qua feuchtigkeit op uwertrechner goed aangeschreven. Dergelijke waardes heb ik nog niet veel gezien voor een plat dak.

 

mijn dak is zo; dus gewoon de platen op de kepers, dampscherm en 18cmPUR erbovenop en een vel PVC

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=1&mid0=74…

als het -10° vriest, wordt het dak gewoon +19° koud.

dat is dan 320liter verlies die zakt naar 24liter verlies... of 300m2 aardgas x 20jaar = 6000 euro besparing. Kostte wel dankzij de lasten op arbeid 12000euro met 8000euro arbeid en 2000euro isolatie.  Je zit in isolatie is het snel terugverdiend, in arbeid is het een ramp, onze arbeid wordt veel te veel belast. Maar eenmaal je het gedaan hebt ben je goed voor 50-70jaar. Dus het komt er indirect terug uit, ik verdien die isolatie zonder subsidies terug. met subsidies verdien ik het nog veel sneller terug... uiteraard kosste die isolatie mij rond de 6000euro netto. Dus besparen doe ik zeker; maar inderdaad het rendement ligt laag. De oorzaak is gewoon dat je uw dak volledig moet herdoen.

 

Mijn zonnepanelen liggen daar bovenop, en nee er is niemand die mij ooit verteld heeft dat zonnepanelen afgeraden zijn ?? Waar halen ze dat  uit ??

@ Brother Paul:

 Je zegt: "Mijn zonnepanelen liggen daar bovenop, en nee er is niemand die mij ooit verteld heeft dat zonnepanelen afgeraden zijn ?? Waar halen ze dat  uit ??" 

 

Wel, jij hebt ook geen compact dak want jou isolatie ligt bovenop het houten gebinte. Dan kan het geen kwaad dat er zonnepanelen op staan die het dak beschaduwen. Bij een compact dak (waar de isolatie tussen de keper zit) is het van belang dat het dak zoveel mogelijk zon kan krijgen zodat het kan uitdrogen via het dampvariabel dampscherm binnen. 

Wel van die 10 offertes heeft niemand mij gevraagd hoe mijn dak opgebouwd is. Dus ik heb 10 cowboys prijs gevraagd dat is duidelijk

Kris, opbouw is dus terecht niet veilig, de gipsplaten zijn in principe dampdicht

maar als er toch ergens damp in de dakcontructie komt, dan wordt het ook HEEL moeilijk om deze er terug uit te krijgen.

dus je zou moeten proberen dat er geen damp inkomt (goede damprem) ofwel onderaan dampopen werken, dus geen gipsplaten

 

dampscherm vlak onder de gipsplaat is GEEN goed idee, je gaat er honderen schroeven doorhalen, en hoe ga je je verlichting bekabelen?

dus daar zeker een spouw maken

 

mag ik vragen waarom een vezelplaat onder de gipsplaten zit?

 

je zegt zelf dat het een dure oplossing is, maar je kiest er ook wel zelf voor door PUR platen met afschot te nemen !!!

waarom geen vlakke PUR-platen? en helling maken met spielatten of nog beter (voor mij persoonlijk) de FJI's in helling leggen

 

en waarom wil je absoluut een hybtide dak? waarom niet alle isolatie boven de liggers ?

of volgens mij het beste (prijs kwaliteit ruimte) een compact dak?

of een hybride dak met beperkte isolatie boven en de liggers toch vullen met 40 cm isolatie (en waarom kies je hier homatherm en geen cellulose? zal toch ook goedkoper zijn?

als je een beetje slim bent kan je volledige dak aan 6% BTW laten uitvoeren op deze wije

is dan ook weer 15% uitgespaart in vergelijking met alles zelf doen

 

succes

 

Paul:

 

Is dat op een hellend dak of een plat dak bij jou?

 

Bij een hellend dak is dat niet aan de orde omdat men meestal damp open zit. Tenzij men een sarking dak heeft (PUR op de kepers) maar dan kan dat ook niet zoveel kwaad want meestal kan uw keperwerk langs binnen normaal uitdrogen. Daarnaast kan het onder de panelen op een hellend dak in de zomer zeker genoeg warm worden.

 

Het is vooral bij een compact plat dak waar dit probleem hem stelt met schaduw. Omdat de dakbedekking dampdicht is en men dus moet rekenen op de opwarming om langs binnen te kunnen uitdrogen. Als men daar dan bakken of een schans gaat op plaatsen zit alles in de schaduw daaronder.

Thx, Stefan,

 

Enkele bemerkingen/antwoorden :

  • gipsplaten : zijn die niet dampopen (µ = 8 bron : uwertrechner) ? Reden vd gipsplaten is het hebben van een mooi plafond (als alles naar wens loopt ...). In mijn huidig appartement heb als plafond mooie witte "houten" panelen (van groene MDF). Kan natuurlijk ook. Maar als ik kies voor gipsplaten/gyproc lijkt me de damp er wel door te kunnen gaan.
  • vezelplaat boven de gipsplaat (van binnen naar buiten gezien) ; de aannemer stelt dat zo voor ; terecht meldt hij volgens mij dat er een en ander dan makkelijker in het plafond bevestigd kan worden. Met gyproc-pluggen (en zonder vezelplaat ) gaat dat natuurlijk ook ... . 
  • Wat betreft de PUR was ik niet erg nauwkeurig ; ik denk dat er vlakke PUR-platen opkomen, en daarboven PUR-afschotisolatie. Er is geen sprake van spielatten
  • reden waarom ik een hybride dak wil : ik heb angst voor warmtedoorslag in de zomer, dus heb ik het "warm dak" aangevuld met pavaflex tussen de FJI's ...
  • reden waarom ik geen compact dak wil : er komen later mogelijk zonnepanelen. En een compact dak moet zo goed mogelijk opgewarmd kunnen worden (dus zeker geen schaduw) in de zomer zodat het vocht via vochtvariabele damprem terug (naar binnen toe) kan uitdampen. Zo lees ik toch hier ;-)

Nu word ik wel stilaan gek van de opbouw van het plat dak. Zo lastig. En die uwertrechner helpt me ook niet echt vooruit. De ene keer is 25g/m² bij Feuchteschutz een grote oranjerode balk. En de volgende keer is 27g/m² bij Feuchteschutz een grote groene balk ... . De boom in met dat ding ... ;-)

Misschien neem ik nog het best een "warm dak" (dus zonder isolatie tussen de FJI's). En als het dan toch te warm blijkt in de zomer (hoewel nu reeds via uwertrechner blijkt dat de temperatuuramplitudedeming ongeveer 30 is, toch niet slecht, integendeel / en fasenverschuiving ongeveer 10 uur), kan ik nog steeds een groen dak plaatsen, want mijn dak is er voor voorzien.

 

 

 

zo plat als het maar kan in dat geval

jongen, ik heb 48 jaar gewoond in eenhuis met platdak met een isolatie van 5cm stro de balken, en dan een gyprocplaatje

Ik moet zeggen, ik heb meegemaakt dat in de winter mijn ramen met ijsbloemen versierd werden, mijn adem wolkjes gaf en dat ik de vijzen hoorde spokken bij elke vorst... Dus wil ik maar zeggen alles is gewoon beter dan die vesie die ik beschrijf.

Laten we zeggen, KISS, keep it simple. Ten eerste laat die aannemers maar iets uitwerken, en zeg gewoon uw R-waarde die je wilt... of het aantal cm PUR die je wilt... zo simpel.. Hoe ze dit doen en hoe ze dit afwerken moet je u niet mee bezighouden dit is hun 'academische vrijheid. En in feite weten ze nogal goed hoe ze dit moeten afwerken. Als je ze teveel stuurt naar abnormale oplossingen gaan ze ofwel domme dingen doen, ofwel blokkeren.

 

En volgens mij zullen ze g gewoon 20cm dampscherm/PUR/EPDM bovenop zoals beschreven , of prop daar tripelx/dampscherm/40cm Cellulose/pavatex/epdm tussen dak en  spaanderplaatjes  en thats it.

 

Ja, in dat geval hadden ze het beter gevraagd...Maar hoeveel PV installateurs zouden dat weten? Er zijn zelfs een heel deel architecten en aannemers die dat niet weten, zelfs dakwerkers hebben niet veel kaas hiervan gegeten.

kris,

 

je haalt probleem zelf aan

 

je eerste puntje (dampdichte gyproc toepassen) + je laatste puntje (een vochtgestuurde damprem willen) hoe kan je dit rijmen?

je krijg dus alle damp terug in de woning, maar deze blijft hangen boven de gyproc?

niet aan te raden

 

argwaan voor PV op compact dak, klopt, goede literatuur over te vinden, maar als PV opgestald staat met tussenafstand gelijk (of groter) dan afmetingen paneel (ivm de schadum !) dan kan er toch geen probleem zijn? er zijn toch nog voldoende m² die wel opwarmen?

 

zoals in mijn eerste bericht geschreven : je zoekt iets goedkoop en je wil afschot isoaltie plaatsen, begrijp ik niet, wat heb je TEGEN balken in helling of spielatten op horizontaal geplaatste balken?

 

succes

stefan