Iemand ervaringen met ATAG of JUNKERS?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij zijn op zoek naar een vervanger voor onze huidige combi ketel met een vermogen van 28kw (zonder boiler). Ik kom uit bij 2 merken, ATAG en Junkers:

- Junkers, model CerapurComfort TOP 30-3 ZWBR (30kw) aan 2400 Euro
- ATAG, model Enigma Q E32C (32kw) aan 2700 Euro

Zijn er mensen die eigenaar zijn van zo'n ketel of mij een bepaald merk of model kunnen aanbevelen? Ik zou jullie feedback echt op prijs stellen!

Ik lees op verschillende forums dat een ATAG toestel er heel wat langer over doet vooraleer er warm water uit de kraan begint te lopen omwille van zijn INOX warmtewisselaar. Bij de Junkers zou dit geen probleem zijn omdat deze een aluminium-silicium wisselaar heeft (die op zijn beurt echter wel sneller vervuilt omwille van oxidatie). Hoe aanzienlijk langer is dat natuurlijk? Mijn bezorgdheid is in eerste instantie een degelijk warm water comfort te hebben. Vandaag heb ik binnen x aantal seconden heet water. Als dat met een ATAG langer dubbel zo lang gaat duren, dan is dat een stap achteruit.

Alvast bedankt voor jullie feedback!

Jan

Reacties

Wij hebben goede ervaringen met de Junkers CerapurComfort toestellen. Meer comfort, goedkoper, en als je het toestel om de 2 jaar laat onderhouden is er geen probleem met de warmtewisselaar.

Jan,

 

Ik heb goede ervaring met de atag. Degelijk, stil, goed bedieningspaneel, snelheid kan ik niet vergelijken.

Leidingen isoleren en lengte beperkt houden!

Gr. J

Aluminium-silicium is eigenlijk niet geschikt om een condensatieketel te maken. De vinnen waar de condensatie op gebeurt smelten op korte tijd weg, waardoor de ketel niet meer condenseert.

Wat ne dikke zever dat alu niet geschikt is voor condensatieketels ...

Plaatsen al jaren deze toestellen zonder problemen !

Inox-wisselaar veroorzaken vlugger schilfervorming met verstopping tot gevolg .

Kwaliteit van het cv-water is in beide gevallen belangrijk ( lees voorwaarden fabrikant )

 

Mijn ervaring is dat alu warmtewisselaars wegcorroderen. Heeft trouwens helemaal niets te maken met  de waterkwaliteit.

En dit geeft ook geen problemen met werking.

Alleen als de  vinnen er af zijn, condenseert hij niet meer. En sommige ketels komen dicht te zitten, hoewel dit ook te maken heeft met onderhoud.

Bij een inox ketel heb ik nooit een schouwtemperatuur van 58° gemeten bij een retour van 15°. Bij een alu wel.

En dit zijn mijn persoonlijke vaststellingen.