Stand alone installatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wie heeft er ervaring met een stand alone zonnepaneel installatie? Is er iemand dat daar een voorbeeld van heeft, om met die persoon een beetje ervaring uit te wisselen.

Reacties

Wat versta je onder stand alone zonnepaneel installatie? Een kleine installatie of uw volledige woning off grid maken?

Robin ,Bert

Wat ik mij wel afvraag, Wat het verschil in werking is van omvormer off grid en omvormer voor op net?

Waarom off grid omvormers goedkoper zijn dan die voor aansluiting net.

Er zijn omvormers off grid (48v DC naar 220 AC max 3000w)  en die ingebouwd een batterijcharter hebben.(+-200 euro)

(in toekomst wil ik er een elecktrische boiler mee voeden)

En die energie van batterijen kan je gebruiken met zelfde omvormer (word gebruikt op campings)

ijkasten ,diepvriezers, tv ,verlichting , koffiezet ,warmwater.

Indien iemand dit al gebruik zou ik het ook willen weten.

Mvg

Chris

 

Wel, wat de verschillen zijn voor een off grid omvormer en een netgekoppelde?

 

Vermoedelijk zit het vooral in de kwaliteit, veiligheden en de normen die ze moeten aan voldoen om synchroon met het net te mogen werken. Dit heeft zo zijn prijs... Eer je iets op de markt goedgekeurd krijgt om paralell met het net te werken ben je al heel wat kwaliteitstesten en procedures doorlopen. Een omvormertje/laadregelaar maken die 230V / 50hz zuivere sinus maakt is geen raketwetenschap en kost niets...hem aan het openbaar net mogen hangen is een ander paar mouwen.

 

Maar elektriciteit opslaan in accu's en opnieuw opwekken uit accu's een serieuse verliespost als je het mij vraagt. Je verliest gemakklijk 20% energie door de omzetting.  Beter is de PV energie eerste zoveel mogelijk direct te verbruiken voor je ze in de batterijen steekt.

 

Voorbeeld van zo'n systeem is bv de Sunny Island van SMA. Hier genereert een off grid omvormer een 50hz net maar je blijft werken met de klassieke pv netomvormers waar uw verbruikers ook bij zitten. De verbruiker verbruikt dus eerst zelf de energie en als deze niet meer nodig is gaat ze pas de batterijen in. Veel beter dan puur van PV - laadregelaar - batterijen - omvormer naar 230V...ook duurder natuurlijk.

 

 

@carisfire:

 

Naast die omvormer en laadregelaar (heeft die laadregelaar een Mppt en is deze geschikt voor uw panelen?) zal je ook nog batterijen nodig hebben. 

 

Als je 5 kWh wil bufferen bijvoorbeeld. Een accu van 12V 240Ah kan 2,880 kWh bevatten maar met deep cycle kan je hier 50% van benutten zonder heb te beschadigen. Een gewone lood accu slecht 80%.

 

Dus stel dat je deep cycle accu's hebt zal je met een 12V/240Ah een 1,44 kWh kunnen bufferen. Je heb dus 3,5 a 4 battijen nodig. Je mag toch gemakklijk 500 euro rekenen voor zo'n batterij, als je er 4 nodig hebt dan zit je al aan 2000 Euro. Prijzen kunnen natuurlijk sterk verschillen als je wat zoekt op internet...maar de kwaliteit kan dat ook doen. Daarnaast hebben die battrijen tussen de 1000 en 1500 laadcycli, dus na x aantal jaar mag je deze vernieuwen.

 

Dus als je de batterijen ook in rekening moet brengen dan is het goedkoper voordeel tov een gewone zonneboiler er wel aan denk ik.

Bert,

Ik ga zo min mogelijk in kosten blijven PV+omvormer en boiler.

en als kan zonder omvormer.

op het ander topic (4 Pv rechtsreeks aansluiten op boiler) blijkt iemand een ander oplossing gevonde te hebben

Chris

Chris, is dat zo dat een off-grid altijd een omvormer gebruikt?

dus je gaat van DC naar 230 AC om daarna weer DC, opslag in batterijen ?

 

 

Stefan,

De omvormer op de webside, heeft ook een ingebouwde oplader voor batterij DC

Chris

kan je geen tijdelijk local grid maken met een auto accu, oplader en DC/AC omvormertje van 30 a 40 € (http://www.lijnema.nl/artikel/pro-user-groep-315/inv150/27/1379) ?

Of is de kwaliteit van de sinus van een dergelijk toestelletje niet voldoende voor een on grid PV omvormer?

Als het voor een boiler stroom te geven is steekt het niet te nauw met de zuivere sinus. 

 

On-grid mag (kan) je die omvormers niet gebruiken, enkel off-grid...

 

 

Het probleem is dat hier een ganse huis installatie moet op kunnen draaien. Voor kleine plaatsen, met weinig vermogen is dit haalbaar, maar niet voor een ganse woning op te laten draaien, voor meerdere dagen.

toch bedankt voor de info. Ga dit toepassen in mijn tuinhuis, daar kan ik een kleine stand alone maken met dit systeem. Daar is de 100% betrouwbaarheid niet van belang.

@ Robin:

 

Begin anders eerst met enkel de verlichting. Als je met LED en spaarlampen werkt is dat een kleine verbruiker en is dat zeker te doen. Verlichting is ook de basisbehoefte van een woning. Daarna kan je nog altijd uitbreiden en de woning opslitsen in verschillende kringen met verschillende omvormers.