lijm voor houtw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Welke lijm gebruik ik best om houtwol (16 cm dik/Pavaflex) te bevestigen *tegen* een bestaande houten wand. 16 cm is net iets te veel voor isolatieankers. En met lijm heb ik ook geen koudebrug meer. Maar in de plaatselijke DHZ kennen ze enkel lijmen voor PUR/PIR/.. platen te lijmen op steen.

Reacties

Wat komt er nog op die houtwol van afwerking of blijft deze naakt? Want je moet opletten met wolproducten te verlijmen want dan is er enkel hechting op de buitenste laag van de structuur van de houtwol. Terwijl als je met ankers werkt je de houtwol volledig door de houtwol vastklemt tegen de muur.

Maar eventueel houtlijm? Hout en houtwol zouden toch verkleefbaar moeten zijn?

 

Als je geen ankers hebt die lang genoeg zijn kan je ook gewone houtvijzen gebruiken en er die isolatie rozet op zetten.

Ewel: de volledige opbouw van het muurtje (van binnen naar buiten):

1) hardboard (later nog iets voor te zetten, ooit...)

2) 6 cm Pavaflex tussen bestaande houten kaderwerk

3) Dasatop damprem (overschotje van de zoldervloer renovatie)

4) 16 cm Pavaflex (hier wil ik zonder kader werken)

5) Isolair van Pavatex van 3.5 cm (soort Celit)

 

(4) zou ik op  (3) willen lijmen.  En (3) vastnieten (en afplakken) op (2). En (5) op (4).

 

Het gaat over het muurtje naast de zoldertrap.  Dus een driehoek van pak wel 3 meter op 3 meter (nog niet toe).  Onder een dak, dus wel droog.

Ik heb altijd gehoord dat houtlijm enkel wekt onder druk?  Maar weet niet of dit klopt.

 

Maar kom, als ik niet kan vinden ga ik wel voor de houtvijzen met isolatie rozet.

Pavatex Isolair vastlijmen op Pavaflex, dat zal niet lukken vrees ik. Of zie ik het verkeerd...?

 

Wat wel zou kunnen gaan is de Pavaflex zetten en er de Pavatex Isolair er direct tegen zetten met lange vijzen door de Pavaflex. Dan heb je vijzen van 20cm+ nodig in combinatie met zo'n isolatierondel. Blijven zitten gaat het doen maar structureel zal je er wel niet veel van moeten verwachten. Maar als het maar om een verloren hoekje op te vullen is kan het mss wel nog...

Bedankt.  Vijzen zullen het worden. 

Ja, structureel verwacht ik er ook niet veel van.  Maar 't is maar een zoldertrapgat.  We  komen daar toch nooit.  Tenzij om eens te kijken of kerkuil nu eindelijk eens in onze bak nesten :-)

Zou verlijmen ook niet de dampopenheid van de houtwolplaten teniet doen? Hoewel je waarschijnlijk ook niet over het hele opp zou gaan verlijmen.

 

Lijmkost is voor grote opp ook niet te verwaarlozen.

 

Is het niet beter om de damprem volledig aan de binnenkant aan te brengen?

 

Wouter

Dampscherm volledige aan de binnenkant: "Ja, maar..."

Eventjes uit mijn hoofd... Dasatop van Proclima mag totop 1/3 van de isolatiedikte zitten.  Het zal wel beter zijn om die volledig aan de binnenkant te steken.  Maar in mijn geval zou dat een kluwen van knip en plakwerk worden.  Als ik het 6 cm dieper steek heb ik een schoon effen oppervlak waar ik zonder al het afplakwerk kan werken.

 

Intussen weest kijken voor houtvijzen van 22cm.  Slik... 

8*220, 50 st: 31,64 euro

8*240, 50 st: 35,52 euro

8*260, 50 st: 38,72 euro

En ik heb er maar pakweg 6 nodig...

't zal een duur stukje zoldertrapgat worden

 

Een kit, acryl, siliconen, TEC 7. Is allemaal geschikt. In de DHZ vindt je een heel rek van deze spullen. Gewone lijm (zoals houtlijm) gaat waarschijnlijk onvoldoende vullend vermogen hebben (de platen moeten dan goed tegen elkaar gedrukt worden, en een tijdje onder druk blijven). Eventueel een test doen met PUR. Deze is ook vullend.

Bij Brico kan je denk ik dergelijk lange houtvijzen ook per stuk kopen. En Fischer heeft toch ook van die kleine setjes met pluggen inbegrepen?

 

Wouter