Vlakke plaat panelen horizontaal op plat dak: rendement?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag iedereen,

Om praktische redenen zouden wij onze vlakke plaat collectoren van onze zonneboiler enkel volledig horizontaal kunnen monteren.

Heeft dit een invloed op het rendement van de panelen?

Kiezen we in dit geval beter voor vacuüm buizen?

Dank voor jullie bijdrage,
groeten,
Floris

Reacties

ik denk het ook te doen, maar volgens mij zijn niet alle collectoren daarvoor geschikt , maar laat de experts het hier maar zeggen

rendement zal iets lager (5 - 10%) zijn, kan je nakijken op diagramma instraling, bij gelijke richting

 

maar volledig vlak wil ik toch sterk afraden, minstens 5 of 6° aanhouden ivm automatisch afspoelen vuil door regen

 

 

Bedankt voor de reacties.

Eigenlijk was ik omwille van de afwatering, oorspronkelijk van plan om mijn dak dikke 5 graden te laten afhellen, maar langs de verkeerde kant voor de zon. Maw: mijn panelen zouden dus om - 5 graden liggen.

 

Echter, ik kan de constructie nog aanpassen, en ik overweeg om naar 20 graden positief te gaan, om zo een beter rendement te krijgen...

Dan kun je zelfs de plat-dak opbouw laten varen en gaan voor hellend dak. Sommige pannen kunnen al vanaf 20° hoor. Hierdoor kun je dan dampopen werken.