houtskelet en gyprocwanden vs. brandveiligheid

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Je leert altijd bij in zo'n bouwproject ... .

Vandaag een aannemer gesproken die kwam kijken om prijs te maken voor mijn houtskeletverbouwing. Ik zeg : 2 wanden moeten niet afgewerkt worden met gyproc / gipsvezelplaat, daar is de uitstijvingsplaat (OSB3 / Spano Durélis populair plaat / ...) voldoende.
Want ik wil die bekleden met een soort MDF-designplaten (www.decustik.com) of gewoon afwerken met mooie houten panelen ... . En dan zijn die gyproc-platen eigenlijk een overbodige kost. Want je hebt dan uitstijvingsplaat (OSB of Spano(tech)) + gyproc + MDF-plaat of houten plaat.

Zegt die aannemer : onaanvaardbaar ... je moet voor de brandveiligheid alles minimaal afwerken met gyproc ... ! Om geen problemen te krijgen met brandveiligheid en je bijhorende (brand-)verzekering ... . Daar stond ik dan ; en ik zei : doe dan maar alles in gyproc ... .

Het is de eerste keer dat ik hoor dat alle wanden netjes in gyproc moeten afgewerkt worden. Heeft iemand enige ervaring met het topic brandveiligheid houtskelet versus wandafwerking ?

Groet,

Kris

Reacties

Je moet de documentatie op die website checken, eventueel contacteren.

Van de meeste panelen hebben ze waarschijnlijk brandbestendige versies.

Maar vergeet niet dat je achter die panelen wel degelijk een holte nodig hebt, om de gepubliceerde prestaties te halen (typisch tussen 5 en 20 cm)

Naar mijn weten zijn er geen specifieke eisen voor een ééngezinswoning. Een privewoning valt niet onder de basisnorm waaraan andere gebouwen moeten voldoen. Dus volgens mij mag je uw muren afwerken met wat je wil. Ik denk dat er enkel een eis is van een  scheidingsmuur tussen 2 woningen die een bepaalde brandweerstand moet hebben.

 

Uiteraard is een Gyproc of dergelijke veiliger naar brand dan hout als afwerking.

Hallo, 

 

Ik ben geïnteresseerd in brandveiligheid bij HSB maar vind hier zelf ook weinig over terug.

Vaste eisen naar brandveiligheid in privéwoningen zijn er niet (m.u.v. rookdetectoren), echter kunnen brandweer en verzekering wel vragen bepaalde preventiemaatregelen te nemen en/of een extra kost aanrekenen voor verhoogd brandrisico. Ik denk echter niet dat men hier over enkele gyproc plaatsjes gaat vallen. 

Gyproc is idd wel brandveilig aangezien dit product hoofdzakelijk uit kalk bestaat, een andere brandveilige afwerkingsplaat lijkt mijj echter ook een goed alternatief. Om te weten of ze brandveilig is vraag je de euro-brandklasse van het product op. Deze geeft aan hoe een product reageert op rechtstreeks contact met vuur. Ik adviseer een A1 of A2 klasse voor afwerking. Gipsvezelplaten hebben hoofdzakelijk A1, gipskarton vaak A2. 

Indien je vervangende wandbekleding niet voldoende veilig is kan je deze ook tegen brand laten behandelen, dit is echter geen eenvoudige klus als de fabrikant dit niet kan doen.

Om te weten of de vervangende wandbekleding een geode vervaning van gyproc is kan je dit voorleggen aan je verzekeringsmakelaar en de brandweer, zij hebben hier vaak al ervaring mee.

 

Buiten de bekleding lijken mij enekel andere punten ook zeer belangrijk voor een goede brandveiligheid, misschien zijn deze zelfs belangrijker:

- Isolatiemateriaal; dit materiaal is vaak in grote hoeveelheden aanwezig en sommige isolatiematerialen halen amper euroklasse E of F (gevaarlijk).

- Brandpreventie en reactie bij brand; zorg ervoor dat brand niet kan ontstaan en indien dit wel gebeurt kan je best weten hoe te reageren, zo kan je jezelf en anderen in veiligheid brengen en eventueel proberen te blussen.

 

Anton.

 

 

 

Ik heb even nagekeken. 

De brandklassen van de panelen is weergegeven in de technische fiche's. De decoratieve panelen waarvan ik de fiche's heb bekeken hebben allemaal brandklasse D in MDF uitvoering. In ruimtes met verhoogd brandrisico adviseer ik u deze dus niet. 

" echter kunnen brandweer en verzekering wel vragen bepaalde preventiemaatregelen"

 

Brandweer zal allesinds geen extra preventiemaatregelen opleggen omdat hun advies niet gevraagd wordt door de gemeente bij de toekenning van de bouwvergunning voor een ééngezinswoning. Bij privewoningen is geen enkele wetgeving hiervoor  Bij appartementen en (lage- middel- en hoge) gebouwen met een openbaar karakter of industrie kunnen ze wel voorwaarden opleggen.

 

Ook verzekeringen denk ik niet dat ze daar moeilijk over doen (want er is geen wetgeving waarop ze zich moeten baseren). Wij hebben de brandverzekering van onze woning bij verschillende verzekeringsmaatschappijen langs geweest en niemand maakt een onderscheid tussen een gewone of HSB woning. Zelfs niet als we het specifiek vroegen.

Idd, dit is theorie maar in de praktijk komt het zelden tot nooit voor. 

Bedankt iedereen, om feedback te geven.

 

Blijkbaar geen wetgeving rond. Dus kan ik doen wat ik wil. Maar ik moet wel wat voorzichtig zijn met MDF, zo lees ik. Nu, die decoratieve panelen komen aan de zijwand, spots komen er niet in, en mijn verlichting komt op een rail, dus geen inbouw. Juist voor mijn houtkachel moet ik aandachtig zijn. Die staat er 20 cm van. Maar ik kan die afstand iets vergroten (het rookkanaal gaat recht naar boven en niet door de decoratieve wand).

 

Kris

Inderdaad, voorzichtig zijn met de kachel, hou de afstand zeker groot genoeg.

Zou toch een mooi hitteschild maken uit inox  1.2 mm dik ,

inox opvulbussen  20mm op hoeken .

En mooi bevestigen tegen muur.

hitte straling  kachel.(bij 20 cm).is toch gevaarlijk

 

 

Idd voldoende afstand houden met de kachel, 20 cm lijkt mij weinig. 

Inderdaad, 20cm is veel te dicht.

Los van afstand kachel tot wand zou ik alleszins voor cellulose isolatie kiezen. Van alle isolatiematerialen zal dat de dragende constructie het best beschermen. Bij brand maakt dat het verschil tussen onbewoonbaar en herstelbaar.

 

Mvg, Marc

Onbewoonbaar en herstelbaar?

Is dat niet een beetje denken, het zou kunnen branden?

Ik heb al  gyproc platen  gezien die licht verkleurd waren ,en cellulose isolatie erachter volledig weggesmolten.

Hitteschild zal IR warmte volledig absorberen en afgeven aan binnenlucht.

Word bij ons bedrijf gebruikt tussen (10 cm) gevoelige  electro en roetfilter(auto).

De reden waarom het zo dun moet zijn heeft te maken met thermische geleidbaarheid.

 

"Ik heb al  gyproc platen  gezien die licht verkleurd waren ,en cellulose isolatie erachter volledig weggesmolten."

Das straf, want cellulose smelt niet. Misschien heb je iets anders in gedachte, want cellulose = papiervlokken (Isofloc, Darmstadt,...)

Gommer,

Even nagevraagd , was op basis van polyurethaan.

Isolatie van het type PUR, PIR, XPS, ... best vermijden als het over brandveiligheid gaat. Als deze enkel wat verschrompeld is heb je geluk gehad !!

Cellulose beschermt men o.a. met zouten tegen brand en schimmels. Cellulose is dus geen slecht isolatiemateriaal op dit gebied en bij HSB beschermt het je houten constructie. Iets beter is nog rotswol welke zelfs brandwerend is, maar deze heeft niet steeds goede eigenschappen op ander gebied dan. 

Je kan je afwerkings- en uitstijvingsplaat in veel gevallen vervangen door één plaat, gebruik namelijk aan beide zijden een gipsvezelplaat (minimaal 12,5mm) in plaats van een gipskartonplaat.

In het geval dat je dit doet zijn er drie redenen waarom je beide zijden moet uitvoeren:
1) stabiliteit skelet, je hebt deze nodig als uitstijvingswand alsook om te voorkomen dat andere zijde zou kromtrekken
2) brandveiligheid, gipsvezelplaten zijn brandklasse A0 of A1, ze verhogen je brandveiligheid dus zeer sterk
3) akoustische eigenschappen: ze verbeteren de akoustische waarden en geluidsdemping tussen de vertrekken door hun massa

je hoeft uiteraard de verborgen zijde niet af te werken (voegen, dunpleister)... de tijd en dus de kost zit vooral in de afwerking en minder in die enkele platen meer...

Zoals hierboven aangegeven, wil je rekening houden met brandveiligheid blijf dan weg van isolatie op basis van zaken zoals PUR. Glaswol en Rotswol zijn dan een veel betere keuze, maar ook Cellulose en vlaswol doen het veel beter dan de synthetische varianten, bovendien zijn ze nog eens ecologischer dan de eerder genoemde, hebben ze een betere warmte- en vochtbuffering en betere akoustische eigenschappen,  belangrijk nadeel: voor eenzelfde R waarde zal je wel meer dikte moeten gebruiken en wellicht duurder uitkomen.

ok, JerA, interessant.

 

1 vraag : wat bedoel je met "AAN BEIDE ZIJDEN een gipsvezelplaat" ; meestal neemt men als uitstijvingsplaat aan de binnenzijde OSB/3 of Spano Durélis Populair plaat, en aan de buitenzijde eerder bvb Celit3D, of Pavatherm.

Waar laat jij die gipsvezelplaten dan plaatsen ?

 

Kris

@krisbe:

 

Je kan aan de binnenzijde een gipsvezelplaat (fermacell 12,5mm) nemen, deze is ook geschikt als uitstijving. Echter, als dit betreft om een buitenmuur heb je ook nog uw luchtdichtheid/dampscherm nodig, vandaar dat men dan meestal OSB of die Durelis vapour block neemt (of gelijkaardige) want dan heb je uitstijving en dampscherm in 1.

 

Bij onze HSB is het overal met Spano Durelis vapour block gedaan. 

Wat je ook gebruikt achter kachel van platen of isolatie ,

een hitte schild zal alle IR straling absorberen en muur zal niet kunnen opwarmen.

Het hitte schild zal  IR warmte omzetten naar  convectiewarmte  in woning.

Hitteschild(inox plaat1.5mm op 2cm van muur) zal altijd veiliger zijn ,

dan eender welke plaat of isolatie.

risico is uitgesloten.

Ik bedoelde dus voor binnenwanden... dan kan je best je beide zijden uitvoeren met gipsvezelplaat, ook al zet je bijvoorbeeld op de ene kant een 22mdf binnenafwerking om hoger genoemde redenen.

Ook voor buitenwanden heb je niet steeds OSB3 of spano nodig, trouwens qua luchtdichting zijn die dingen niet altijd de goede oplossing (zie andere threads in dit forum), uiteraard moet je houtskelet daarop bedacht zijn...

Een buitenwand opbouw kan diffuus dampopen maar luchtdicht en voldoende stabiel opgevat worden door van binnen naar buiten:
gipsvezelplaat (zoals Fermacell) , damprem (zoals Proclima Intello+) , cls met daartussen cellulose vlokken , houtvezelplaat die ineens de koudebruggen gevormd door de cls'en opvangt (vb Pavatex Pavathermplus+), luchtspouw , eindafwerking (vb baksteen)

mvg,
J