Finoven passiefhuis & stabiliteit

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij hebben een aantal jaren geleden een PH gebouwd.
In het het oorspronkelijke plan is het nooit voorzien en tijdens het bouwen is er geen rekening mee gehouden, maar wij overwegen nu toch ernstig om een finoven te plaatsen.
De vloer waarop de kachel zou geplaatst worden is als volgt opgebouwd: 20cm pur en dan 5cm gewapende chape. Daaronder bevindt zich een kelder.
Is het nodig om onder de kachel in de kelder extra versteviging te voorzien? Moet de PUR en de chape weggehaald worden waar de kachel komt te staan of is dit stevig genoeg om te dragen? Indien de pur en chape weggehaald worden, vormt de kachel in een passiefhuis dan geen koudebrug op momenten dat deze niet brandt en koud heeft?

Alvast bedankt voor de antwoorden!

Reacties

Het zal afhangen van het gewicht die de kachel zal hebben en de sterkte die nu aanwezig is in de draagvloer. Dit is iets voor een stabiliteitsing. om op te antwoorden.

 

Nu, als je de kachel rechtstreeks op de betonplaat zet (dus chape en PUR weg) dan kan je deze nog steeds metselen op een laag cellenbeton, foamglas of gelijkaardige. Dan heb je geen koudebrug.

gewicht en afmeting oven aub

 

PS : welk vermogen heeft die? luchtdichte uitvoering toch mag ik hopen.

 

 

een finoven weegt al vlug een paar ton. dus eerst uitrekenen hoeveel die weegt en dan zien naar uw soort van vloer... is dit een welfselvloer?..gewapende betonplaat?... in ieder geval zal uw vloer hier niet op berekend zijn...hangt ook af van de positie waar de finoven komt... midden van de vloer? bij de opleg van de plaat op de muur etc.... eigenlijk zijn er nog veel te weinig gegevens om hier een uitspraak over te doen, maar je zal volgens mijn mening toch best een muurtje metselen in uw kelder zodat de last naar de funderingsplaat wordt overgedragen.

ikzelf ga deze zomer van start gaan met het bouwen van een finoven.

in ieder geval succes ermee.

phil.

is het een enkelvoudige finoven of een dubbelwandige? zelfontworpen of een van die heel duur aangekochte mastodonten?

Is niet zomaar een muurtje op geisoleerde vloer van 300kg

Gewoon zo op uw vloer met isolatie onder??

Gaan barsten in vloer (kunnen) komen met zoveel gewicht op zijkant vloer.

Als het een ton of meer weegt, beginnen op kelderbeton.

+ in kelder een versteviging naar keldervloer.

 

mss.gemakkelijker

U kunt ook 5 gaten laten zagen tot op kelderbeton,

isolatiebuis erin en vullen met gewapendbeton .

Daar uw funderingplaat voor  massakachel er op.

Ik zou toch geen risico nemen.