Zelfbouw zonneboiler SWW en verwarmingsondersteuning met leegloop

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
Heeft er iemand ervaring met zelfbouw om een systeem op te bouwen met een zonneboiler met leegloop en verwarmingsondersteuning ? Ik voorzie voor mijn gezin van 2 volwassenen, af en toe 3, om zoveel mogelijk de zon te gebruiken om warm water te voorzien en tevens zoveel mogelijk een buffer te laden voor de ondersteuning van een stel radiatoren en vloerverwarming. Door de massa info op deze fora zie ik de bomen in het bos niet meer en mijn ervaring met vaklui is eerder negatief geworden de laatste jaren. Alle ideeën en hulp zijn welkom. Ik voorzie een SWW-boiler van ca 250l en een CV-buffer van ca 500l.
Het idee is om zonloze dagen deels te kunnen overbruggen met SWW en elke kubieke meter gas die bespaard kan worden mee te nemen.
Alvast hartelijk dank voor de hulp.

Reacties

Hier kun je veel inspiratie opdoen

http://www.builditsolar.com/Projects/WaterHeating/water_heating.htm#DB and Closed Loop

Ik treed je bij, want verwarmingsondersteuning met zonneboiler is in België weinig toegepast en de meeste vaklui hanteren dan ook een standaard zonneboilerschema.
Bij Mampaey kan je terecht of Sax (zelfbouw) en die betrekken hun materiaal uit Duitsland. Ofwel zelf over de grens piepen bij Vacano-gmbh.de en bij Solarbayer.de, daar zal je een grote keuze aan materiaal en know-how vinden om een CV-ondersteuningsproject tot een goed einde te brengen. (bij de grote verwarmingsmerken vindt men dat echt niet, en die maken trouwens hun materiaal niet zelf maar zetten er wel hun label op)
Voor de juiste dimensionering moet je wel zowel met je waterverbruik en isolatieniveau/ventilatiesysteem en te verwarmen volume en dakoppervlak en dakoriëntatie rekening houden.
.
Ikzelf voorzie ook zoiets voor evenveel personen, maar mijn randvoorwaarden kunnen wel grondig van de jouwe verschillen... In dat verband een paar belangrijke opmerkingen in de kantlijn:

  • indien je isolatieniveau niet passiefniveau benadert, kan je beter op zonneboiler voor sanitair concentreren qua dimensionering van de zonneboiler.
  • voor CV-ondersteuning worden vaak vacuumbuiscollectoren aangeraden omwille van hun winterrendement. Leegloopsystemen heb ik hier nog niet gezien. Trouwens is leegloop geen garantie voor 100% vorstvrij en kommervrij, en wordt vaak uit zekerheidsoverweging toch een glycolmengsel in de leidingen voorzien. Zonder leegloop de glycol achterwege laten kan enkel via een soort sturing dat Mampaey en ook Sax standaard voorstellen. Dat is niet hun monopolie, vorstbeveiliging is in de meeste electronische sturingen wel speciaal in te stellen. Hun schema brengt extra rendement.
  • als uw radiatoren niet van het "low-temperature"-type zijn, kan die verwarmingsondersteuning enkel je vloerverwarming aansturen. Omdat je zonneboiler in de winter meestal geen hoge temperaturen bereikt die in gewone radiatoren nodig zijn.
  • voor CV-ondersteuning ware een grotere buffer aangewezen. 800L, 100L, 1500L: grootte in functie van je oppervlakte panelen inderdaad en hoe optimaal die geöriënteerd zijn. Reken toch op 10m² om wat c.v-onddersteuning te krijgen en met zo'n oppervlakte zijn de dagen met minder zon beter overbrugd voor je sanitairwater.
  • 250L is toch een strikt minimum voor SWW. Zeker als je zonloze dagen wil overbruggen in het stookseizoen zou ik eer voor +/- 350L gaan en boven de standaardisolatiemantel op dat vat een extra isolatielaag van 10-15cm minerale wol aanbrengen opdat die SWW-buffer die meestal op een hogere temperatuur is, niet zo snel zijn warmte verliest tijdens de overbugbare dagen...

Ik zou de SWW-boiler zo klein mogelijk houden, bijvoorbeeld 120 liter, en dan een zo groot mogelijk zonneboiler/buffervat (1.000-1.500 liter) voor cv-ondersteuning én voorverwarming SWW.

 

Zomer:

- geen verwarming nodig dus de zonnecollector verwarmd het grote vat uitsluitend voor SWW (temperaturen 50-80°C)

- het SWW wordt via een sanitaire spiraal voorverwarmd bovenin de zonneboiler

- het voorverwarmde SWW wordt in de SWW-boiler naverwarmd (indien nodig) met de ketel/WP

 

Winter:

- grote buffervat wordt enigszins verwarmd via zonnecollector (temperaturen 20-50°C)

- SWW wordt voorverwarmd via spiraal en in de SWW-boiler naverwarmd tot 45-50°C

- CV-retourwater wordt voorverwarmd in zonneboiler.

mensen,

ik dacht in tijde ook iets zelf te bouwen, tot ik bij paradigma terecht kwam

ik heb sinds begin januari een boiler expresso 640L  met 42 vacuumbuizen laten installeren.

voor een normaal doorsnee huis.

het systeem maakt dus dat mijne oude mazoutinstallatie blijft dienst doen, als hoofdverwarming maar die zonnepanelen, (vacuumbuizen) geven dus een extra aan mijn boilersysteem, die dus hoofdzakelijk mijn radiatoren aanstuurt+ via een warmtewisselaar mijn bad en douche voorziet van warm water.

wat zijn de effecten,

we hebben nu al 300 kw warmte verbruikt aan douche water, en hebben al 130 kw warmte opgewekt met de zonnecollector.

het systeem is 1 maand in dienst, en zoveel zon hebben we nog niet gehad.

het staat in zijn kinderschoenen, het is nu afwachten naar de zomer toe.

ik merk idd op , dat er in belgie nog maar weinig gebruikers zijn van paradigma

maar ik geloof er in, die mensen hebben een grondige uitleg gegeven, en tja nu is het afwachten naar de zomer toe

dit gezegd zijnde

vriendelijke groeten jan

Zo spectaculair is dat niet hoor. Ik heb ongeveer dezelfde opbrengst maar dan met een vacuum vlakke plaat (die niet eens meer vacuum was).

Hallo Brother Paul,

Inderdaad een interessante site, veel info voor de echte doe-het -zelvers. Ik tracht echter een systeem samen te stellen met fabrieksmateriaal, maar dan in de vorm zoals ik het wil hebben. Geen kant-en-klare oplossingen dus want dan kom je bij de standaardschema's terecht. Bedankt voor je info.

Beste Carol, dit gaat echt de goeie kant op. De suggesties die je doet zijn zeker mooi meegenomen. Voor de buffer zal ik beperkt zijn tot hetgeen meestal de beslissende factor is, nl de deuropening waar die tank door moet en dat beperkt mij tot ordegrootte diameter ca 80cm en kantelmaat 201cm. Een standaard binnendeur dus. Bij Vaillant levert mij dat een Allstor 750 liter op. De ruimte die ik beschikbaar heb is ook redelijk beperkt voor de installatie die er binnen moet en daar komt dan ook nog eens de wasmachine en co te staan. Zodra ik de tijd heb om de tekeningen af te werken krijg ik meer zicht op wat er precies allemaal in kan. Ondertussen heb ik catalogi van OEG (Duitsland) toegekregen waar ook een massa materiaal verkrijgbaar is. Daar vind ik tot nu toe geschikte onderdelen om een "drain-back" - of leegloopsysteem samen te stellen zoals vooropgesteld. Bij Vaillant moet je al redelijk diep in de technische documentatie graven om bruikbare antwoorden te vinden. Wordt ongetwijfeld vervolgd... En bedankt !

Volgens mij moet ik dan gebruik maken van een doorstroomketel om de uiteindelijk gevraagde SWW-temperatuur te halen ?

Ik voorzie mij liefst op enige redelijke bescherming tegen legionella enz wanneer het om SWW gaat en dan moet je best tussen de 60 en 70°C halen om die beestjes geen kans te geven. Alternatief is wel dat je één keer per week je water tot 70° opwarmt.

Bij OEG kom ik enkele systemen tegen die voldoen aan jouw beschrijving. Ik zoek het liever nog iets verder, maar hou toch je advies bij de hand.

Dank u.

Is paradigma een fabrikant, leverancier of een bepaald type systeem ? Graag iets meer info aub.

Vriendelijke groeten,

Jef

 

Je kunt de SWW-boiler verwarmen met een monoketel, geen idee waarom je hier een doorstromer nodig hebt.

Jafo1957,

Warmtewisselaars voor vloeistoffen onmisbaar

Kan met deze.

http://www.internetwebshop.nl/webshop/4833/Warmtewisselaars_RVS.html

Als je het simpel wilt houden ,op dak X aantal  radiatoren met enkelplaat

parralel verbinden en zwart spuiten.(kan je in zomer eieren op bakken)

Voor meer rendement alles onder glas.

Koelmidel van auto erin (geschikt - 20 tot +135C°)  en CV pomp naar warmtewisselaar.

vandaar naar boiler/bufferketel

Chris

heel creatief, Carlsfire, als je tuk bent op zomerrendement en voorbeeld een camping runt of een zwembad wil warm houden... Dan kan je inderdaad heeeel voordelig een groot oppervlak collectoren aanmaken. 
Vraagsteller wil echter CV-ondersteuning en dan valt zo'n doe-het-zelf-installatie wat buiten de scope qua rendement...

Paradigma is dat Duitse merk die zowel door groothandel Mampaey als Sax DHZ-paketten verdeeld wordt.
Het zijn doorstroom-vacuumcollectoren met een CPC-spiegel erachter. Hun installatieschema stuurt rechtstreeks (zonder boilerspiraal) het warmwater via de eventuele naverwarming naar de radiatoren/vloerVWW; waardoor het systeem geen glycol gebruikt, beter rendement heeft. Voor het SWW gaat het collectorwater wel door een boilerspiraal waardoor leidingwater in de buffer dus in gescheiden circuit zit.
Super schema qua rendement, het staat op hun website; waarom het ook niet toepassen zelfs als je eventueel elders je collectoren en buffervat koopt, wat bij Vacano en Solarbayer nog goedkoper kan. Vooral ga je wellicht een serieuse oppervlakte collectoren en buffer installeren en kan je voor de prijs van Paradigma rustig het dubbele aan volume en oppervlakte kopen...

Sinds november 2012 Paradigma zonneboiler met CV ondersteuning geplaatst en op ditr moment 323kwh opgebracht voor 8,4m² bruto opp. Volgens mij heeft het geen zin een grotere buffer dan 500l te voorzien. Het systeem van Paradigma heeft tal van voordelen, oa dat geen SWW wordt opgeslaan waardoor er nooit boven de 45°C hoeft verwarmd te worden. De platenwisselaar maakt ogenblikelijk SWW aan met dT verschil van +/-3°C tov het CV water. Er zijn voor de rest geen spiralen en of warmtewisselaars nodig waardooor de overdracht van energie maximaal is tss zon en CV. De regelaar voorziet ook alle communicatie tss solar groep, SWW, CV met tot 2 mengkringen met 2 thermostaten, sturing pompen, ketel,... Het is ook eenvoudig om warmtepomp, houtkachel met cv of dergelijke rechtstreeks op buffer zonder wisselaars aan te sluiten. De prijzen zijn wel aan de hoge kant maar bij SAX krijg je als particulier zelfplaatser ook een deftige korting. Dan uiteraard geen premie van de netbeheerder. Zie schema in bijlage.

ken dat, die deuropening....De mijne is maar 70cm  :-((
en het enige wat dan passsert zijn buffervaten van 500L waarvan je de isolatie KAN afdoen....
Voor 80cm kan je inderdaad al 800L en 100L "Schichtleitspeicher" van Solarbayer erdoor krijgen. Nog je sanitairvat van +-300L en dan heb je al redelijke buffercapaciteit. Zo'n gelaagd buffervat is vrij interessant...
Als je isolatieniveau zeerlage-energie of passiefhuisniveau bereikt, is je warmteverlies zo klein dat je al 1 tot 2 zonlozedagen kan  overbruggen. Als je veel massa zoals baksteen OF zoals cellulosevlokken-/ houtvezel-isolatie OF dikkeleemwanden hebt, kan je huis ook de warmte nog 2 dagen bufferen (ervaringen tijdens de 1ste vorstkoude van Robin Demey hier op dit forum)

een doorstromer gebruiken OFWEL een monocircuit-ketel waarvan je warmwater aftakt van je CV-verdeler en dit door de bovenste spiraal van je SWW-buffervat stuurt ter naverwarming OF voor legionella eens per week op 60° te brengen.
P.S.: legionella stopt met zich te vermenuigvuldigen aan 50-55°, en sterft af bij +/- 60°.

@ ruben-6 :
als je op 8m² oppervlak afklokt heeft veel grotere buffer geen zin, 800L is dan het echte max.
ALS je veel meer oppervlak installeert, zit je een heel eind boven je SWW-behoefte en heb je dus méér CV-ondersteuning. Maar dan moet je buffer overeenkomstig groter zijn. Een aparte buffer voor SWW is dan wenselijk zodat je SWW-aftapping niet je hele buffer gaat afkoelen en zodanig dat je na wat CV/vloerVWW-aftap niet je hele sanitairbuffer beneden douchetemperatuur komt....
.
Wat jij beschrijft is een compactsysteem met 1 buffer voor beide waarbij de buffer bijna altijd naverwarmt wordt en de zonnecollector slechts voor voorverwarming hiervan dient.
.
Ik heb de grotere systemen ook bestudeerd die ontworpen zijn om zoveel mogelijk zonloze dagen te overbruggen en zo onafhankelijk mogelijk te zijn van naverwarming. Vanaf een bepaalde oppervlakte krijg je 90-95% dekking van je SWW, wordt die naverwarming nog nauwelijks aangesproken, en die oippervlakte ligt er toch want nodig voor lage-temperatuur-vww-ondersteuning.... Ik heb hier het Paradigma-schema gewoon uitgebreid met de kennis van Solarbayer-schemenbuch...
.
Ieder moet voor zichzelf uitmaken hoe groot zijn warmtevraag is (afhankelijk v isolatieniveau+ventilatiesysteem) en hoe ver ie met zonnesysteem wil gaan en welke bijverwarming ie voorzien heeft: warmtepomp, hout / pellets, gas.
Vraagsteller stelde:  verwarminfgsonderteuning EN zoveel mogelijk zonloze dagen overbruggen, en dan kom je snel op de groter gedimensioneerde systemen boven 10m² uit...

Carol,

Cv ondersteuning in winter seizoen met zonneboiler!!!

Mag je de beste nemen ,kom je veel Mj voor te kort.

Zit op de zelfde bank als PV panelen ,die hebben hiervoor zelfs meer rendement.

Met combinatie warmtepompboiler.

Ps.die opstelling hierboven  hebben wij eens gemaakt voor zwembad verwarming ,

en hebben het moeten afbouwen tot 2/3.

water werd veel te warm.(zomer seizoen)

Chris

 

 

Carol,

 

Zelfs met het dubbele oppervlak zou je in de winter voldoende hebben met een 550l buffer. Nu wordt de buffer in de winter opgewarmd tot +/- 65°C enkel bovenste helft. Met meer opp zou dit de volledige buffer worden. In de zomer dien je dan wel een deel af te schermen of een zwembad te verwarmen uiteraard. In principe wordt de buffer niet verwarmd door de ketel enkel door de zon. Bij vraag van SWW VWW of RAD wordt de ketel gelijktijdig modulerend aangestuurd en verwarmd hij enkel een deel dat intern is afgeschermd. Met het Paradigma systeem wordt het CV water niet voorverwarmd maar onder hoge temperatuur bovenaan geïnjecteerd. De werking van de solar pompgroep is volledig anders dan bij gelijk welk ander systeem. Er wordt slechts geïnjecteerd indien de collector warmer wordt dan de bovenzijde van de buffer, bij start +/- 45°C. De pomp draait dus niet continu bij volle zon. Ik spreek dus enkel over dit concept en begrijp dat bij andere systemen andere configuraties nodig zijn om voldoende opbrengst te genereren. Ik heb enkele installaties met vlakke platen opgevolgd en zie dat deze in de winter enkel de onderzijde van de buffer opwarmen. Het aantal kwh dat deze opbrengen is lager voor éénzelfde oppervlak.

Groeten,
Ruben

Ruben,

Hoeveel dagen kan je dat in winter ??

Of heb je het over heel de winter.

Is al onmogelijk voor dagelijks SWW in winter.

http://www.golantec.be/Gas%20+%20verwarmingondersteuning%20met%20zonnecollectoren.html

Chis

 

Chis,

Elke zonnige dag in de winter is goed voor +10kW en buffertemp van +/-65°C. De max temperatuur van het geïnjecteerde water bedraagt 90°C.

Groet,
Ruben

Ruben ,

Juist hetzelfde voor PV panelen ,

Zon en die dagen zijn toch wel zeldzaam in winter.

In winter maken mijn PV panelen op zonnige dag +-15Kw.

Zelfs bij bewolking 3 à 7 KW nog wel genoeg voor SWW 120 L

Rendement van PV panelen blijf hoger dan thermisch panelen

Toch in winter .

 

 

Beste Carisfire,

Je hebt voor 100% gelijk wat betreft de winter. Maar daar is het mij helemaal niet om te doen. 6 Maanden per jaar naar Australië verhuizen lijkt mij dan een aantrekkelijker idee.

Waar gaat het mij wél om : de voor- en najaarszon te gebruiken om mijn verwarming te ondersteunen. Gas wordt niet goedkoper, dus elke gespaarde m³ is winst. Zeker met een vloerverwarming die 24/7 op temperatuur gehouden wordt lijkt mij dit héél zinvol.
De zin van een zonneboiler voor SWW staat waarschijnlijk sowieso niet ter discussie.

Wat betreft deels afdekken van zonnepanelen, dit is nu net één van de redenen waarvoor ik kies voor een leegloop of drain-back systeem. Paneel (harp !) wordt te heet : leeglopen die boel en geen risico meer op stoom- en of gasvorming. Dit is reeds dikwijls beproefd en aangetoond als een goed systeem. Zo gauw de paneeltemperatuur binnen veilige grenzen komt herstart alles weer.

Ik bouw liefst alles zelf. Daar heb ik heel goeie redenen voor die ik hier niet ga opsommen, maar die voor mij wel belangrijk zijn.

Mvg,

Jef

-

Jafo1957

Hierdoor dacht ik het gat van winter op te vullen .

Daarvoor heb ik gekozen voor zware PV installatie met warmtepomp,

wat zeer goed werkt tot heden.(ik weet niet wat overheid nog van plan is)

Eli. faktuur weg en gasfaktuur verminderd.

 

 

Een andere oplossing is MicroWKK zelf maken met diese/gas generator.

+ combinatie van stroom/wkk naar  warmtepomp L/W = +-158% thermisch rendement.

Anders succes met u project zelfbouw zonneboiler.

 

Hallo Jafo 1957,

Ik woon in Nederland en volg jullie discussie met veel aandacht.

'k Heb naast pv-panelen ca. 20 m2 dakruimte voor heatpipecollectoren.

Laaste maanden erg verdiept in zonnecollectoren.

Ben eigenlijk erg gecharmeerd van een leegloopsysteem daar allerlei toeters en bellen vervallen; geen ouderhoud, geen storingen, e.d.

Je moet er zeker van zijn dat de collectoren en leidingen op afschot liggen.

Contact gehad met AGRITEC SOLAR en ROTEX; beiden met een leegloopsysteem.

Beide werken ze met een drukloos, dus open vat. Ruimte voor 500 liter vat.

Het toeval wil dat a.s. 26/2 firma Rotex een infoavond op 12 km van m'n woonplaats geeft.

Ga er dan ook naar toe voor informatie.

W.b. woonsituatie: vrijstaand redelijk goed geisoleerd huis met vloerverwarming.

Rondom rolgordijnen en iso-glas op woon & bovenverdieping.

Speciaal de vloerverwarming kun je invoeden vanuit een buffervat via eventueel naverwarming met cv-ketel.

Dito voor SWW

Tevens 5,01 kWp aan zonnepanelen zie:

http://www.polderpv.nl/PV-newbees5.htm#27sep2011_Martin_Hijink

Graag reactie, advies, o.i.d.

Groet,

Martin.

 

Hallo Martin,

Je kan je licht eens opsteken op de site van OEG. http://www.oeg.net

Dit is een Duitse leverancier waar je een pak losse onderdelen kan betrekken.

Via de online catalogus vind je heel wat. Ik zoek een set vlakke harp-zpanelen te combineren met twee buffervaten die via een 3-wegskraan worden omgeschakeld, met idem dito voor naverwarming. En dit eveneens met een "Drain-back"-pomp met reservoir te voorzien om leegloop te kunnen bekomen. Eventueel expantievat voor opvang van drukverhogingen en that's it.

Commentaar en suggesties zijn welkom.

Mvg,

Jef

-

heb je die paneelkes al gezien ?

http://www.chromasun.com/MCT.html

 

Toevallig las ik jullie discussie over te kleine deuren voor te grote buffervaten.

Zag onlangs ovale buffervaten (kunststof) bij 2 firma's in Duitsland.

Zijn beide als drukloos systeem (drainback) uitgevoerd.

Mogelijk als mosterd na de maaltijd.

Zie: www.rotex.de en: http://www.agritec-solar.eu/

 

Mogelijk kun je daar een geschikt vat kopen.

 

AANVULLING.

Kwam ook nog deze tegen: http://bunksolar.com/index.html

Ook ovale kunststof vaten!

Mogelijk als mosterd na de maaltijd doch mogelijk heeft iemand er nog iets aan.