Isolatie platdak alternatief K1 - K4

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hadden voor onze platte daken Kingspan kooltherm K1 voorzien met als dikte 12 cm (2 x6 cm); dit omwille van de hoge isolatie waarde en de toch iets duurzamere (ecologische) grondstoffen.

Nu hebben wij vernomen dat zowel de K1 als de K4 uit het gamma gehaald zijn en niet meer verkrijgbaar zijn.

Mijn vraag: welk materiaal neem ik nu best ter vervanging?

Tijdens de verbouwing/opbouw werd natuurlijk rekening gehouden met 12 cm isolatiedikte => naar vb 20cm gaan is waarschijnlijk onhaalbaar...

Reacties

Ik dacht het volgende:

 

ipv K1 neem ik K3 vloerisolatie 2 x 5 cm met daarop OSB-platen 2cm om drukvastheid te behouden; is dit mogelijk? Het plat dak wordt afgewerkt met een EPDM waarop een groendak komt....

 

 

Als ik de technische specificatie's van beide panelen (K1 en K3) vergelijk dan zie ik dat er weinig verschil is in druksterkte (+120kPa bij K1 en +100kPa bij K3 - beide voor 10% vervorming). Ik denk dus dat u gerust 12 cm K3 kan gebruiken tenzij het groendak maar net door de K1 gedragen zou kunnen worden.

 

Probeer nu je nog aan het bouwen bent goed te isoleren, later is dit heel moeilijk weer aan te passen !

Eventueel kan je langs binnen nog bijisoleren.

hoe dikker hoe beter, uw isolatie kost geen bal vergeleken met de arbeid om het op uw dak te leggen. En die paar cm verdien je vandaag niet terug maar overmorgen. Dus beter 2x 12 cm dan 2x6cm als het ware

Ik ben het volledig eens met Anton en Brother Paul.

Aansluitend kan ik je ook mededelen dat ik diverse soorten Kingspan probleemloos door elkaar verwerkt heb (K3,  K5 en K7).

 

Op de muren heb ik daar zes jaren geleden twee lagen tesamen 15cm dik mee gekleefd (rechtstreeks op snelbouwsteen) met MS polymeer.

(Een 10-tal "doppen" lijm per plaat + telkens twee kanten aanspuiten met lijm)

 

En half jaar geleden kleefde ik K1 op een oude planché vloer en op ceramische tegels met solventvrije en isocyanaatvrije parketlijm.

Daarboven 15mm OSB (zowel K1 op de vloer als OSB op K1: vol verlijmd, lijm aangebracht met getande spatel).

 

Met beide verlijming heb ik nog geen lossing vastgesteld.

 

Let wel: Zulke verlijmingen worden niet gegarandeerd door Kingspan, dat is dus altijd op eigen risico.

 

Repliek gewist (bij vergissing een tweede maal geplaatst). Sorry, Rudy

Alvast bedankt voor jullie reacties, over het zoveel mogelijk isoleren ben ik het volledig eens.

 

Het is een verbouwing dus ik moet rekening houden met bestaande situaties; maar toch hebben we al drastische verandering doorgevoerd:

- facade steen weggekapt fundering verbreedt en 20cm glaswol geplaatst. Binnenmuren volledig onderkapt een perinsol (foamglas) gestoken van 10cm. Dakpannen afgenomen en dak uitgedikt zodat we cellulose kunnen blazen van 27cm dik met daarop gutex plaaten van 2cm. In de vloer komt K3 vloerisolatie van 12 cm dik. Het zijn dus enkel de gedeelten met plat dak die ons zorgen baten: hier moeten we rekening houden met 12cm en maximaal 15cm.

 

Mijn concrete vraag: mag ik K3 gebruiken als platdakisolatie en voor de stevigheid zou ik daarop een waterdichte multiplexplaat van 15mm plaatsen (eerst dach ik OSB maar misschien beter iets nemen dat wat meer vochtbestendig is. ) Hierop komt dan een EPDM met een groendak met sedumplantjes. 

 

mvg,

 

Peter

 

Rekening houdend met de repliek van Anton (druksterkte...) zou ik mij daar geen zorgen over maken.

Als het kan zou ik toch aanraden om die 15cm te nemen ipv 12cm.

 

I.p.v. Multiplex zou ik bij uw houthandel eens prijs vragen voor OSB 4 platen (waterbestendiger).

't Zou wel eens kunnen dat je dan prijselijker uitkomt dan waterbestendige multiplex (+ hard en zwaar...).

 

Op de laatste passiefbeurs op de stand van Kingspan (de fabrikant van die Kooltherm) gaf men me toe dat er weinig verschil zit tussen hun verschillende produkten.
De verschillen zitten hem enkel in de cacheringslaag aan de buitenkant. De K1 heeft 120 ipv 100kPa druksterkte, zoveel verschil is dat niet en dit getal bij drukvaste rotswolplaat (Rhinox) is nog lager !!!!
Tenzij je dat platdak zeer regelmatig zal belopen zou ik de multiplex erbovenop achterwege laten. Voor occasioneel voorzichtig belopen zal dit voldoende zijn. Trouwens het groendak zal de puntdruk al helemaal uitschakelen...
.
Dat de K1 en K4 uit de handel is geloof ik niet, daarvan niets te zien op hun website. De waarheid zal zijn dat die verdeler/groothandel dit niet op stock wil doen...
.
qua dikte is 15cm te prefereren en kom je dan op dezelfde isolatiewaarde als met je geplande cellulosevlokken in je hellend dak... Commercieel is echter 6 en 8cm voorhanden, tenzij je de K8 spouwplaat neemt, die hebben afwijkebnde diktes en ook nog een sponning = tand-en-groef, en een Alu-cachering. Maar tech-montageschuimen lijmen alles en voor je EPDM wordt toch contactlijm gebruikt. En beide zijn geheel irrelevant en kunnen achterwege gelaten bij balasten van je dak met een groendak.

De K1 en K4 zijn echt wel uit productie hoor, zie volgende link

http://www.kingspaninsulation.nl/over-kingspan/nieuws/-p-kingspan-insulation-heeft-al-een-uitgebreid-ass.aspx

maar blijkbaar moet ik me dus geen zorgen maken en kan ik het probleem oplossen met behulp van K3 en; het groendak komt maar in een latere fase dus voorlopig toch eerst afwerken met houtplaten....

 

 

afwerken met houtplaten is echt niet nodig bij een druksterkte van 100 kPa... De Rhinox drukvaste rotswolplaat heeft maar 50 en die plaat werd speciaal voor platte daken ontwikkeld, de Rhinox-D heeft maar 90 en werd speciaal voor dakTERRASSEN ontwikkeld. Beide werden steeds geïnstalleerd zonder beplating erboven. Tenzij je een heavy duty dakterras wil maken of erop staan springen zijn die resolplaten sterk genoeg... en je bespaart trouwens al wat gewicht wat dat groendak nog genoeg zal introduceren...
.
Ben je trouwens zeker dat je huidige dakconstructie stevig genoeg is voor een groendak??? Dat is niet alleen het gewicht van de aarde maar ook geraakt die aarde verzadigd met water en brengt een serieus extra gewicht met zich mee. Betonnen daken geen probleem, maar voor houten daken moet de daksterkte wel berekend worden. Dakbalken van 15cm hoog iedere halve meter zoals bij mij is niet voldioende!!!