dampopen plaat voor afwerking dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

onze Situatie:
Sinds een 3-tal jaar zijn wij bezig met een volledige renovatie (en uitbreiding) van onze bestaande houtskelet woning. Bedoeling was (is) zoveek mogelijk de passief standaard te benaderen en gebruik te maken van ecologisch verantwoorde matrialen.
Het dak betreft een spantjesdak (zoldervloer opgehangen aan A-gebinte) dat verbreedt werd ifv de isolatie.
(opbouw dak: siga majpell - 40cm cellulose - Celit plaat - panlatten - hergebruik van betonpan.) In het dak zitten er 5 dakvensters (passief Fakro). ter hoogte van de dakvensters werd de zoldervloer opengemaakt.

Ondertussen zijn we nu zo ver gevorderd dat we aan de afwerking kunnen beginnen.
We zijn nu opzoek naar een plaat (ifv afwerking dak) die beantwoord aan volgende criteria:
- Zo weinig mogelijk gewicht. (beperken dak belasting)
- dampopen
- bepleisterbaar (we denken aan leem bepleistering, of evt behangen/schilderen)
- als het kan: eenvoudig te plaatsen. (vooral ifv afwerking rond dakvensters)

Zijn er mensen op dit forum die ons hiervoor suggesties kunnen geven ?

Bedankt voor jullie reacties!

James & Els

Reacties

Je moet natuurlijk voor jezelf een duidelijke keuze maken over je eindafwerking:  keuze tussen behangen/schilderen of lemen of pleisteren

Je kan toch elke plaat op basis van gips of basis van hout nemen?

  • op gipsplaten (Gyproc, Fermacel) kan je direct behangen of schilderen zodra je de voegnaad afgewerkt hebt.
  • gipsplaten kan je van een millimeterdunne pleisterlaag voorzien als pleister je eindafwerking is.
  • sommige platen op houtbasis kiest men om zijn decoratief karakter...

Als je nog leemlaag wil, kan ik me voorstellen dat gipsplaten een overbodige kost worden en je iets wil waarop de leem goed gript...

  • je kan houtvezelplaat nemen om nog beter de koudebrugjes van het dakhout te neutraliseren. Die zijn perfect bestucbaar met leem.
  • als je dakbalken niet te ver van elkaar zitten, kan je een hardboardplaat erop slaan met de ruwe kant naar binnen omdat daarop leem en pleister goed gript.

Nog een alternatief dat ik meermaals heb toegepast bij moelijke dakgebinten is Stucanet. Het is een  gaas waarin ook karton is geweven. Dit gaas wordt met krammen bevestigd op de houten constructie. Hierop kan je bepleisteren met gips, kalk of leem.Het gewicht van het gaas is te verwaarlozen, je hebt enkel het gewicht van de pleisterlaag. Onregelmatige vormen kunnen hiermee perfect gerealiseerd worden. 

Charel