onafhankelijk adviesbureau

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij zijn op zoek naar een bureau die een goede warmteverliesberekening kan maken EN advies geeft ivm epb epeil.

Die daarnaast een onderlegd voorstel voor de warmteopwekking kan geven, mbt keuze van gascondensatieketel, warmtepomp, zonneboiler, warmtepompboilers.....

Eentje die ik gevonden heb is Asteria energy consultant - Roeselare (www.energie-consulent.be) Zij vragen 250€ voor deze service. -> iemand ervaring mee?

MVg

Bram

Reacties

Bij  nieuwbouw of renovatie ?

Is dat niet de job van de architect?

Anders bij uw energieleverancier( vb. Luminus) 180 euro.

of

http://www.meeroverepb.be/

 

Er zijn niet veel mensen die voldoende weten over Lage energiewoningen en passief woningen om een om een rendementsstudie te kunnen uitvoeren.

 

Maw energieconsulenten die ervaring hebben met passief zou ideaal zijn voor mij.

 

Mvg

 

Cenergie - groot studiebureau, geen idee wat ze vragen voor zo'n. Hebben zelf een passief kantoor gezet en doen ook de comfortberekeningen.

 

Roel

Of als het klein kantoor mag zijn :

Mijn architect en zijn partner geven ook energieadvies.

http://www.eaplus.eu/

Tot nu toe loopt alles heel goed.

inderdaad zou ik eerder op energieconsulent dan op architect betrouwen voor deze berekening. Mijn ervaring leert dat veel architecten hier de bal goed misslaan, zelfs diegene die met moderne materialen en technieken laten bouwen... wellicht omdat ze liever met vormgeving en style bezig zijn. Tenzij je reeds een architect zou hebben  die gespecialiseerd is in enkel passiefwoningbouw en laagenergiewoningen te zetten.
.
Uiteindelijk ga je zelf moeten kiezen welke energiesystemen je echt wil, en dat kan een kwestie van budget zijn vooral wat betreft warmtepomp en zonneboiler.  Bij laagenergiehuis is het warmteverlies zodanig dat je op een dure warmtepomp uit komt, en is een combinatie van zonneboiler en condensatieketel qua prijs/ecologie gunstig.

voila, dat is wat ik bedoel

 

Even mijn situatie verder schetsen;

Ik ben nu 2.5 jaar bezig met volledig zelf mijn huis te bouwen

Ik heb gekozen voor een goed schrijnwerk van internorm met 3x glas van 0.7 in combinatie met  een sarking dak en goed geïsoleerde muren (beide 2*8cm pur) kwam ik daarmee op K21 E36 (+zonneboiler + systeem D vent)

Toen de studie gedaan om k verder te doen dalen tot passief, maar dan spraken we over een meerinvestering van bijna 20k€ in isolatie, dus daar de lijn getrokken.

Nu blijkt dus, nadien, dat een warmtepomp mijn K-waarde (wie weet waarom?) verder daalt naar 16.

 

In deze situatie vind ik dat ik me nu verder moet informeren wat ik moet doen om toch passief te komen. Of aantonen dat het niet mogelijk is/ te duur. Zodat ik op gebied van de technische installaties en detail afwerkingen, niet overinvesteer.

 

Op die moment zie ik dus de bomen door het bos niet meer...

 

 

geen wonder dat je er niet aan uit kunt : je haalt alles door elkaar !

het laag-energiecriterium, het passiefcriterium (en ook nul-energie) worden uitgedrukt in kWh/m²a NETTO geklimatiseerde vloeroppervlakte, voor verwarming en koeling, en dus helemaal niks geen k-peil en E-peil.

aan de hele EPB heb je gewoon niets als je LEW, passief of nul-energie wilt bouwen .

uit het resultatenblad van de EPB rolt weliswaar ook een kWh/m²a, maar dat is BRUTO vloeroppervlakte, en helpt je dus niets. EPB rekent met 18°C gemiddelde binnentemperatuur in de winter, ook al geen goed idee voor LEW en PH.

indien je LEW, PH, of nul-energie wilt bouwen, zul je een PHPP-berekening moeten laten uitvoeren.

enkel dan weet je waar je staat,

 

vriendelijke groeten,

Bart Humbeeck

"Nu blijkt dus, nadien, dat een warmtepomp mijn K-waarde (wie weet waarom?) verder daalt naar 16."

Ik veronderstel dat er een rookgasafvoer (onderbreking isolatie) wegvalt waardoor het isolatieniveau hoger uitvalt.

Overigens weet ik niet waarom je er belang aan hecht of je net wel of net niet passief bouwt. Premies zijn afgeschaft.

"Overigens weet ik niet waarom je er belang aan hecht of je net wel of net niet passief bouwt. Premies zijn afgeschaft."

 

Hangt er vanaf. Vermindering van KI voor bepaald E peil is nog niet afgeschaft. Afhankelijk van de datum van bouwaanvraag kan dat 40% korting zijn voor 10 jaar of 100% voor 5 jaar (2013). Bram zit nu op E peil 36 dus met naar passief te gaan zou hij mss onder de 30 kunnen geraken.

 

Maar zoals je zegt, met een laag E peil hoef je niet noodzakelijk passief te zitten. Of je nu 14 kWh/m²/j verbruikt of 16kWh/m²/j. Op papier zal het ene wel een passief zijn en het andere niet maar voor mij maakt het toch ook weinig verschil uit, je zal dat niet voelen.

Ervan uitgaan dat je het concept begrijpt, maakt dit uiteraard niet veel uit.

Echter wij plannen het huis te verkopen binnen 5 à 10 jaar; Als je dat dan moet uitleggen... Als je kan certificaaat voorleggen dat het een passief (af zelfs E-0) woning is dan maakt dat wel een verschil uit.

Nu deze in assebroek is zeker interessant, die ga ik contacteren.

 

 

Niettemin doet het mezelf ook goed dat ik zelf een passief huis heb kunnen bouwen