Kleine elektrische verwarming badkamer met externe thermostaat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heeft iemand ervaringen met elektrische bijverwarming in de lage vermogens van
max 800W die kan kunnen aangestuurd worden door een externe kamerthermostaat ?
Zoja, welke merken en wat zijn de ervaringen..?
Het maakt op zich niet uit of dit klassieke convectie of straling is.
In principe zou het niet veel mogen aanstaan (passief huis in opbouw)
Er is geen centrale verwarming voorzien in de woning, enkel in de open leefruimte een pellet kachel. Er is ook geen elektrische bijverwarming van de ventilatie lucht voorzien.

Met de koude temperaturen die we hadden vorige maand (-15° buiten ) hadden we geen moeite om ons met een emmer water te wassen in de "badkamer" zonder deur en met een 800w infrarood stralertje voor op de camping.
De kamer wordt er vlot 15 ° op 10min tijd. Een hogere temperatuur halen was moeilijk aangezien de deur er niet hangt en er enkel plastiek voorhangt die dan serieus begint naar binnen te trekken :)

De reden dat ik een externe kamerthermostaat wil is omdat de ingebouwde exemplaren meestal niet precies genoeg werken. Momenteel ben ik heel tevreden van onze kamerthermostaat van Theben die op 0.1 gr nauwkeurig aan en afslaat. Dit geeft een veel groter comfortgeval dan een interval van 1gr ofzo.

Bedankt voor de reacties.

Reacties

Wij hebben in onze speksteenkachel een weerstand laten plaatsen voor op momenten dat we niet kunnen stoken met hout. 

Dit systeem is een elektrisch weerstand in de kachel, gekoppeld aan een draadloze thermostaat van theben. Theben thermostaat werkt idd zeer goed.

Misschien kan u een vergelijkbaar systeem maken maar dan met een elektrische radiator/convector i.p.v. een ingebouwde weerstand.

ik vind dat zot, passief bouwen en dan elektrisch verwarmen ? ik zou voorstellen dat je een 'airco' overweegt die kan verwarmen en koelen, en eventueel waarom niet uw living koelt en de warmte kan dumpen in uw badkamer.

Een elektrische kachel in passiefhuis vind ik ook raar maar als het enkel voor de koudste dagen is is een grote installatie mss een te grote investering.

" ik zou voorstellen dat je een 'airco' overweegt die kan verwarmen en koelen, en eventueel waarom niet uw living koelt en de warmte kan dumpen in uw badkamer."

 

Als je uw living moet koelen zal het waarschijnlijk ook niet nodig zijn uw badkamer te verwarmen.

 

Daarnaast is een airco wel een duur systeem om dan eens 15 of 30 min aan te staan om de kou uit de badkamer te halen.

Elke installatiekost is te groot voor de keren dat we die verwarming zullen nodig hebben, denk ik.

We willen gewoon niet inboeten aan comfort in de badkamer.

Als we de elektrische verwarming (pak nog 500w) niet nodig hebben, gaat ze ook niet aan. vandaag was het er zonder deuren en verwarming reeds 13gr, (zonder enige vloerisolatie) en het was -5 geweest deze nacht buiten.

Er zijn mensen die een halogeen spot gericht op de tuin hebben van 500w. Dat zal meer werken dan onze verwarming en dus meer kosten.

Het is ook net daarom dat we er een goede thermostaat op willen zetten om het zo effecient mogelijk te doen met de beperkte middelen.

Het zou goed kunnen dat onze warmte die het douchen maakt voldoende is om warm genoeg te hebben.

 

Airco die kan warmen en koelen, dat overwegen we zeker niet.liever de zon die kan warmen, en de ramen die kunnen koelen (door ze open te doen)

 

 

Zwaardere IR straler (1500 w ) enkel opzetten bij gebruik van badkamer,

geeft  onmiddelijk een behaaglijker gevoel.

Is ook  zuiniger dan 800watt continu aan thermostaat.

 

Continu zou ik ook niet doen, eventueel op tijdschema, maar met 1500 watt terwijl ik in de douche sta, dan heb ik een sauna na 15 minuten.

Nu stijgt het zonder deur al 5 graden op 10 minuten straler van 800 watt.

Het is natuurlijk wel de goedkoopste oplossing en het zou wel kunnen dat we een stralertje van 15 euro plaatsen en enkel aanzetten als we er zijn en als het nodig is, maar liever iets minder prullig, anders staat dat daar steeds los op de grond zoals we nu doen in de huidige woning wanneer de kachel brand.

 

Deze kan je bedienen met thermostaat.

Zijn gemaakt voor badkamers, voor 15 euro mag je er alleen naar kijken ;-)

Kan werken als  spiegel en moet je niets wegzetten.

Enkel de prijs ??

http://www.energentis.com/producten/infraroodverwarming

 

Beste Sputnikc

het kan ook met 11.50 ipv van 15 euro ;-)))

http://www.kleinveeservice.nl/products/Philips-Infraroodlamp-250W.html

 

Serieus, toevallig kreeg ik onlangs zo'n lamp cadeau, en zou ze echt niet meer kunnen missen! Het heeft direct warmte,

kost zo goed als niets, super comfort. Mijn lamp komt van de Aveve ( boerenbond).

eddy

ps wel een rood kleurtje

ps wel best een bijpassende spot houder bijkopen, ik denk niet dat de gemiddelde spothouder een lamp van 250 watt aan kan.

ps of een zonder het zwoele rode licht lamp (hier heb ik geen ervaring mee)

http://www.kleinveeservice.nl/products/Elstein-Donkerstraler-250W.html

met valentijn moet dat lukken volgens mij, dat rood kleurtje zal uw vrouw direct in de mood brengen

 

nu laten we daar toch eens ecologisch over redeneren, als hetgeen je verbruikt het overschot is van uw zonnepanelen kun je moeilijk beweren dat uw energie geproduceerd wordt uit fossiele grondstoffen. Dus op die manier zou ik durven zeggen doe maar.  Als je echter gewoon aan het net hangt, zou ik daar carement een COP2 verwarming aanhangen.

Sowieso is het bizar dat je een huis passie bouwt en dat je dan nergens nog enige vorm van verwarming voorziet ? Mijn gedacht heb je toch wel iets te idealistisch gekeken naar uw passiefconcept, want mijn badkamer/boven is ook putje winter 13° zonder verwarming en mijn huis is niet passief (een juffrouw van 55jaar oud) Dus ik snap nu niet het voordeel van uw passief concept dat je alles qua verwarming hebt opgedoekt. Inderdaad is uw verwarming per definitie in een passiefhuis minder rendabel. Dus sowieso is uw investering in verwarming altijd even duur, en het utiliteits)rendement is altijd lager. Maar dat wil niet zeggen dat je nu precies een Dimplex van bvb 1000Watt ga je per dag 1kWh verstoken 100dage; dan heb je 100kWh=20euro electriticeit nodig, waar je met uw gasverwarming 5euro zou nodig hebben (en zo'n plaat-radiator kost toch ook twee keer niets) of op 30 jaar gerekend is uw Dimplexje van 100euro een investering van 100+600= 700euro, en uw plaatradiator bvb 200+150=350euro. Dus ik zou mij niet vergapen op de kostprijs zonder een schatting te maken van het verbruik die gerust aan de bovenkant mag liggen.

 

Ik zou bvb uw 'pelletkachel' een aftakking van de schouw maken en blazen naar de badkamer. Ik zou ofwel een ventilatierooster voorzien vanuit de living waarmee je de warmte naar uw badkamer kunt loodsen.; of ik zou bvb de CV ketel verbinden met de pelletkachel; en als je het nog simpelder wilt doen, ik zou het buffervat gewoon verbinden met een plaatcollector en het warmwater daar gewoon laten doorstromen en waaromniet simpelweg met een warmtewisselaar aftakken van uw douche WTW die uw warmdouchewater recycleert ; ik ben maar in het wildeweg aan het fantaseren. Maar ik wil maar zeggen, ik ben ernogal van overtuigd dat uw elektrische oplossing de slechtste is.

Nu volgens mij zoek jij dit

http://www.artiklima.be/index.php/nl/climarad

http://www.bespaarbazaar.nl/econoheat-verwarmingspaneel-p-1449.html

en in het eenvoudigste geval dit

http://www.bespaarbazaar.nl/slimme-thermostaat-pro-draadloos-p-1777.html

 

nu zo'n stomme IR gas straler kost echt ook twee keer niets  39euro

http://www.ts24.nl/index.php/cat/453/Gaskachel/  

een olieradiatorke, die dan toch in een badkamer nog het veiligste is (gesloten)  89euro

http://www.ts24.nl/index.php/cat/817/Radiatoren/

een IR straler elektrisch, kost echt geen fluit 20euro

http://www.ts24.nl/index.php/cat/815/Badkamer-verwarming/

maar zelfs die onnozel airco, die je dan in de zomer kunt gebruiken om uw slaapkamer te koelen, kost nauwelijks 500euro

http://www.ts24.nl/index.php/cat/819/Airco-Wand-modellen/

De topicstarter geeft hier aan de verwarming eerder per uitzondering te grbuiken en dus ook geen grote investering te willen doen. Het is idd niet gebruikelijk gewone elektrische kacheltjes in passiefwoningen te plaatsen maar deze lijken mij in dit geval wel het best te passen. 

Een verbinding tussen badkamer en pelletkachel lijkt mij ook mogelijk als dit op esthetisch of bouwkundig gebied geen problemen oplevert. 

Als je een handige klusser bent of kent kan je mss proberen een elektrische convector (in brico voor een paar €tjes) aan een externe thermostaat te koppelen. Ik ken hier zelf niet veel van dus doe maar een gok.

Dure efficïente installaties lijken mij hier overbodig omdat de installatie eerder zelden gebruikt zal worden.

Beste Paul,

Eerst en vooral, ik zit met een griep dus vergeef m'n eventuele tik- en spellingfouten. Het gaat allemaal wat moeizamer

Eerst geef ik even een korte schets om welk type woning het gaat: Een grote rechthoekige woning, vrijstaand, houtskelet, goed gorieênteerd, alle ramen kunnen draai/kip of schuif open, zonder uitzondering.
De buitenwanden hebben 39 cm isolatie (celloluse en houtvezel gecombineerd). Het dak heeft 44cm isolatie (idem als wanden). De vloer heeft 30 cm Resol platen, die nog niet aanwezig is (3x10)
Na de eerste blowerdoortest geeft de phpp berekening een K-waarde van 12.1 met enthalpiewarmtewisseleer in ons systeem D, en een K-waarde van 10.0 zonder enthalpiewisselaar.
Er is geen aardgas of andere gasbron aanwezig op de plaats van de woning. Een tank in de tuin is geen optie.

Aangezien ik niet direct vind op dit forum hoe tekst te "quoten" zal ik even manueel kort herhalen waarop ik wil inspelen.

"nu laten we daar toch eens ecologisch over redeneren, als hetgeen je verbruikt het overschot is van uw zonnepanelen kun
je moeilijk beweren dat uw energie geproduceerd wordt uit fossiele grondstoffen."

We kunnen zowel ecologisch als economisch redeneren denk ik. Meestal kwamen we bij een economische overweging ook ecologisch erg goed uit.
We zijn niet van plan om enige vorm van zonnepanelen te plaatsen, maar er wel op voorzien. De overproductie van elektriciteit vind ik zonde...
Mochten we iets plaatsen is het een zonneboiler, maar dat is dan weer enkel voor duur warm water in ons geval.
Als er geen zonnepanelen geplaatst worden, dienen ze ook niet gefrabiceerd, vervoerd en gerecycleerd te worden. We kiezen voor stroom van ecopower. Uiteraard is geweten dat dit windmolens zijn die collectief geplaatst worden en dus geen fossiele brandstof gebruiken voor de opwekking van elektriciteit.

De minste ecologische materialen in onze woning tot op heden zijn: de Resol platen die als vloerisolatie zullen dienen, de cement tussen onze (veldoven)stenen en de betonplaat zelf dan.
Dus ik denk dat we op het vlak van materialen al vrij goed scoren op ecologisch vlak, maar we gaan hierover best niet te ver uitweiden;
er zijn al genoeg discussies aan de gang hierover.

"Sowieso is het bizar dat je een huis passief bouwt en dat je dan nergens nog enige vorm van verwarming voorziet?"

We hebben een pelletkachel voorzien in de centrale open leefruimte

"Mijn gedacht heb je toch wel iets te idealistisch gekeken naar uw passiefconcept,"

Helemaal niet idealistisch gekeken, vooral economisch trouwens bekeken. We gingen uit van een LEW, maar de meerkost naar passief was niet zo groot. We sparen ook veel uit door geen CV systeem met bijbehorende kosten te hebben. Liever 10000 eur extra isolatie dan 10000 eur CV systeem. De isolatie rendeert economisch beter.

"want mijn badkamer/boven is ook putje winter 13° zonder verwarming en mijn huis is niet passief"

Uw badkamer is 13° momenteel. Was dit ook zo toen het 10graden kouder was buiten ? Ik neem aan dat de rest van uw wonig toch verwarmd is en dat er een deur aan uw badkamer hangt?
Op de badkamer, zonder deur krijgen we het momenteel dus makkelijk naar 18-19graden op 10 minuten tijd met een stralertje van 800 watt.
Bij ons staat de hele woning momenteel op 13graden, We zijn 2 weken niet in de woning geweest en de dakdoorvoeren staan open, waar toch wel wat warmte verloren gaat. ook ligt er geen vloerisolatie in, wat je erg goed voelt.

"Ik zou bvb uw 'pelletkachel' een aftakking van de schouw maken en blazen naar de badkamer. Ik zou ofwel een ventilatierooster voorzien vanuit de living waarmee je de warmte naar uw badkamer kunt loodsen"

Fysiek en bouwtechnisch niet mogelijk. Wij hebben er bewust voor gekozen om de routes van het warm water zo te beperken dat we weinig leidingen nodig hebben, en vooral korte leidingen. Zo staat onze technische ruimte, met de boiler, naast de badkamer en boven de keuken/berging. De langste warmwater leiding in onze woning zal +/- 5m zijn. Ook is een beetje stom om een pelletkachel te laten branden om de badkamer op te warmen als het binnen al warm genoeg is, en als het water dan ook nog eens 15meter moet afleggen.

"of ik zou bvb de CV ketel verbinden met de pelletkachel"

Er is geen CV dus ook geen CV ketel

"ik zou het buffervat gewoon verbinden met een plaatcollector"

Momenteel ook geen buffervat voorzien, dat kan nog komen, maar economisch gezien is dat niet interessant.

"waaromniet simpelweg met een warmtewisselaar aftakken van uw douche WTW die uw warmdouchewater recycleert"

Het rendement hiervan is bij mijn weten niet zo groot en zeker niet nuttig als je het economisch bekijkt. Je hebt een dure afvoerbuis nodig, een buffervat, een WTW, met alle toebehoren die erbij komen.

"maar zelfs die onnozel airco, die je dan in de zomer kunt gebruiken om uw slaapkamer te koelen, kost nauwelijks 500euro"

Airco vind ik persoonlijk het toppunt van anti-ecologische toestellen. Wordt het in de zomer te warm (volgens de huidige PHPP 4% overschrijding van 25°c en 0% bij 27°c) dan gaan wij 's avonds lekker de schuiframen openzetten en natuurlijk ventileren, met een duvelke op het terras zittend.
Het hoeft niet allemaal hi-tech te zijn in een passiefwoning... en bij 27°c smelt ik nog niet weg.
In mijn huidige standaard woning van 40j oud wordt het in de zomer makkelijk 30gr, en dan ga ik ook buiten zitten, goed voor het sociaal contact.. :)

Ik zal trouwens ons warm water opwekken met een elektrische boiler die ik zelf met 20cm isolatie ga inpakken. Dit is zeker niet de meest ecologische oplossing, maar in ons geval vooral economisch wel.

Willen we Fotovoltaische panelen plaatsen, dan gaan die enkel het vermogen nodig voor de elektrische boiler en elektrische verwarming omvatten.
Dit zal ik gedurende 2 jaar evalueren met een energiemeter op deze toestellen. Ik herhaal, dat is omdat ik tegen de overproduktie van elektriciteit ben.

De andere toebehoren die je post heb ik uiteraard ook al gevonden op het internet.
Ik denk dat ik zoals Anton zegt zelf iets zal maken om een goedkoop stralertje te kunnen laten werken met een externe thermostaat om de ideale werking te kunnen bekomen. Toestellen met een eigen (externe) thermostaat, daar vind ik de regelmogelijkheden van die thermostaat meestal onvoldoende van.

Hopelijk wordt alles een beetje duidelijker Paul. Mocht je vragen of opmerkingen hebben dan merk ik het wel, ook IRL mag je gerust even een kijkje komen nemen in de woning als er echt interesse is.. :)

Groeten,
Tim

dubbel

Beste Sputnick

In een passiefhuis is de keuze van manier van verwarmen altijd moeilijk. Het verbruik is te laag voor grote investeringen maar in ons landje heb je hebt wel iets nodig. Een pelletkachel lijkt mij een goede keuze maar ik mis in je verhaal hoe je denkt je warm water te produceren. In een passiefhuis is het verbruik voor SWW al snel even groot als voor verwarming. Ik begrijp dat je een zonneboiler wilt installeren maar de zon schijnt niet altijd.

Misschien is een CV-pelletkachel een idee?

 

Benn,

Zeg maar Tim hoor :)

Helemaal achteraan mijn wat lang uitgevallen antwoordje staat iets ivm ons warmwater

Dat zal elektrisch zijn, maar dan zelf bij geïsoleerd.

Een PelletCV of iets dergelijks is zeker niet doenbaar aangezien de technische ruimte boven is en er geen plaats voorzien is om een pellet stokage ruimte te hebben

De inpandige dubbele garage zit uiteraard buiten het geïsoleerde volume, en de wagen moeten ook in de garage kunnen. :)

 

 

 

Ik heb niets tegen ecologische gedachte goed.

Als de zon veelvloedig binnen straalt is alles groen en  oké,

Maar als die zelfde zon teveel schijnt op PV panelen en daarmee teveel stroom produceerd,

is de ecologische gedachte al vlug zoek en spreekt men van verspilling.

Als je dan uw huis verwarmd met die stroom(vb. L/L), is het alle hens aan dek.

Met die zelfde zon een zonneboiler opwarmen  en daarmee uw huis verwarmen ,

dan ben je ecologisch goed bezig.

Hypocrisie is niet ongepast.

Al dikwijls tegen gekomen op dit forum.

Carisfire,

Het is misschien makkelijker als je even meegeeft waarop je nu in feite reageert :)

 

Beste Tim

Ik bedoel wel degelijk een CV-kachel op pellets. Die is niet veel groter dan je gewone pelletkachel maar je kan er je badkamer en je warm water mee opwarmen. Je zou wel radiatoren of vloerverwarming (ook in de leefruimte) + buffervat moeten plaatsen. Pelletsilo is niet nodig. Overigens is er nu op mijn plan een pelletsilo getekend van 60 op 120cm, 6m hoog. Het hoeft dus niet heel veel vloeroppervlak in te nemen. Een kachel  moet je wel kuisen (in je living)  en heeft een lager rendement dan een ketel.

Een ander idee (dat ik ook voor mezelf heb) is thermische zonnepanelen plaatsen voor warmteondersteuning en sww + gewone pelletkachel. Een grote investering maar betaalt zich op termijn wel terug (zeker in vergelijking met elektriciteit). Over een jaar of 5 eventueel een hotfill wasmachine en vaatwas om capaciteit ook in de zomer zo goed mogelijk te benutten.

Benn

"" de overproductie van elektriciteit vind ik zonde...""

@benn:

 

Zo'n pellet CV kachel is inderdaad een mooie oplossing.

 

Maar heb je het kostenplaatje al eens bekeken hiervan? Pelletkachel, schouw, leidingwerk, buffervat, vloerverwarming, sturing... je zal niet toekomen met 10.000 Euro. En het was net dat die aan de orde was, het verbruik is zo laag dat een verwarmingssysteem zeer duur uitvalt voor hetgeen je het maar zal gebruiken...

 

Vandaar de overweging van een kleine elektische verwarming...

Benn,

Een pellet CV kunnen wij helaas niet plaatsen wegens plaatsgebrek. Met een buffervat hebben we rekening gehouden, maar eerst willen we een paar jaar wonen om te zien wat we verbruiken. Nu kunnen we wel schattingen maken, maar dat is nooit een zekerheid..

Thermische zonnepannelen met een buffervat kunnen we nooit terugwinnen, financieel, om voor 2 personen warm water te maken. Dan is het eventueel interessanter (financieel) om enkele FV zonnepannelen te plaatsen om het verbruik van de elektrische boiler te compenseren.

Een boiler van 200 euro met een kooi rond en volgepropt met isolatie is nog altijd pakken goedkoper en minder onderhevig aan technische problemen,  dan een zonneboilerinstallatie

Mochten we de boiler trouwens niet isoleren zou het hopeloos te warm worden op de technische ruimte ook

"" de overproductie van elektriciteit vind ik zonde...""

Laat me duidelijk zijn: ik vind het vooral financieel zonde.

Wij hebben vooral geinvesteerd in de basis (isolatie) als je alles gelezen hebt wat ik schreef merk je wel dat we eigenlijk niet van plan zijn om te investeren in elke vorm van panelen...

Als we dan ook nog eens investeren in panelen die blijken teveel te produceren, dan is dat niet echt een goede investering in de toekomst vind ik.

Ik ga bijna steeds uit van een financiele overweging als ik iets beslis, meestal is de ecologische kant een gevolg..

 

Sputnikc ,

Uw scheef dit omdat het een ecologische zonde is

 """dat we eigenlijk niet van plan zijn om te investeren in elke vorm van panelen..."""
 

Heb je niet geschreven:

"""Willen we Fotovoltaische panelen plaatsen, dan gaan die enkel het vermogen nodig voor de elektrische boiler en elektrische verwarming omvatten.
Dit zal ik gedurende 2 jaar evalueren met een energiemeter op deze toestellen. Ik herhaal, dat is omdat ik tegen de overproduktie van elektriciteit ben.

"""

Ha, uw tekst is bijgestuurd.

Oké

 

 

 

Er zal niet anders opzitten dan IR straler hangen in badkamer.

Goedkoopste oplossing.

60 à 80 euro en 3 standen 500/100/1500Watt.

en enkel opzetten bij gebruik badkamer.

Er zal niet anders opzitten dan IR straler hangen in badkamer.

We hebben ook gekeken naar die stralingspanelen, maar een spiegel die verwarmd is hoeft niet. Meestal hebben deze ook hun eigen (onnauwkeurige) thermostaat

Ik vraag me gewoon af of er varianten bestaan van die goedkope stralers  (mogen ook iets meer kosten dan) die externe thermostaat ondersteunen.

Dit om bvb enkel 's ochends zeker te zijn van een voldoende warme badkamer voor we naar het werk gaan.

 

Sputnikc ,
Uw scheef dit omdat het een ecologische zonde is

Dat had je wellicht verkeerd gelezen uit vorige korte post, want dit is niet aangepast , ik heb enkel iets bijgevoegd..

Probleem als je zo een lange reply maakt dat er wel een aantal zaken overlezen worden en er toch soms nog zaken anders overkomen dan het bedoeld is. Hopelijk zijn de onduidelijkheden eruit.

Me hypocriet noemen zonder me te kennen vind ik er wel net over, maar ik doe er niet moeilijk over :)

 

De panelen is een andere discussie maar:

de initiele investering bij een nieuwbouw is het me niet waard

* Voor warm water is het te duur in ons geval

* PV Panelen plaatsen zonder je verbruik te kennen vind ik aan te raden.

 

 

Ik weet niet hoe een thermostaat juist werkt maar als je er eentje kan vinden met een relais dan kan je hiermee een elektrische warmtebron zonder interne thermostaat aansturen. Eingelijk het principe van een knop en een lamp maar dan met thermostaat en warmtebron, ik gok maar.

In de theben thermostaat, waar ik erg tevreden van ben, hoor ik de relais duidelijk schakelen nu, dus ik vermoed dat dit inderdaad een denkpiste is dat ik er een klassiek stralertje mee kan laten aan/af slaan.

Het zal wellicht wel zo iets worden dat ik probeer te verwezelijken.

De  IR spiegel straler verwarmd niet de spiegel ,

Oké, die toestellen zijn duur.

Muur IR stralers met 3 standen kan je voor een prikje kopen.

Moet je wel kijken hoeveel die max.(Watt) mag schakelen.

Anders werken met tussen relais.

Je hebt gelijk dat een toestel met ingebouwde thermostaat slechter werkt, al is het maar dat de omgevingswarmte beinvloedt wordt door het toestel, terwijl als de thermostaat dus een meter verder hangt, de thermostaat alleen maar kan aan en uitslaan als gans de badkamer al wat warmer geworden is. Nu sowieso zijn thermostaten ook slechte sturingen omdat ze in feite niet werken met stookcurves al is die thermostaat van Theben. Maar een thermostaat is altijd beter dan niets, als het warm genoeg is zal het toestel uitslaan. 

Wel ik ga uw probleem nu met wat meer informatie simpel oplossen. Zet nu gewoon een 'wartepompboiler' en gebruik uw warmtepompboiler voor ventilatie systeem C - gebruik uw warm water om te douchen zoals je voorzien hebt en gebruik uw warm water van 50-70° gewoonweg ook voor het verwarmen van een radiatorke in uw badkamer, dat je open draait met een thermostatische kraan als je in de badkamer bent. Je moet dan gewoon voorzien dat uw warmtepompboiler een circuit apart heeft voor de verwarming; en een pompje die begint te circuleren als je het aanlegt.

 

Of uw boiler nu geisoleerd is of niet, maakt geen verschil de warmte in de boiler is gewoon de warmte in huis, dus je moet uw huis minder verwarmen. En moest je die boiler gewoon in de badkamer hangen, dan heb je nog dik kans dat die boiler gans uw badkamer gaat opwarmen. Dus op die manier geredeneerd zie ik geen voordeel in uw boiler te gaan isoleren omdat hij elektrisch is. Nu er zitten hier grotere freaks die u gaan uitleggen hoe je dit moet doen.

 

 

 

 

ik heb hier letterlijk geschreven dat ik ecologisch nog geen probleem heb met PV panelen die bvb uw jaarverbruik dekken, en dat je uw electriciteit in de winter zit te gebruiken om uw SWW op te warmen. Op die manier ben je misschien niet instantaan klimaatneutraal, maar over de rit van één jaar geredeneerd ben je klimaatneutraal. Dus nee ik ben daar niet tegen.

 

Ik ben wel tegen het idee dat je passief gaat bouwen, en dan eventjes vlug nog een elektrisch kacheltje plaatst omdat je ontdekt dat uw huis koud wordt.

Tussen haakjes, mijn huis ZONDER ENIGE VORM VAN ISOLATIE EN  PERMANENT onverwarmd en onbewoond en zonder aktieve boilers, had tijdens de vorstperiode van nu een paar weken terug tijdens de vorst -10° buiten, was 5° warm... Je kunt toch niet stellen dat het 'passiefconcept' ervoor zorgt dat uw huis 13° warm is, als je daar nog frigo's draaien hebt.. Uw isolatie maakt dus in feite niet zo'n gigantisch verschil zolang je geen verwarming hebt.

Het verschil moet vooral komen van uw verwarmingstechnieken. Het verschil is inderdaad dat je de KLEINSTE pelletkachel en de KLEINSTE aardgaskachel mag kiezen dat die voldoende capaciteit heeft om gans uw huis op te warmen. En inderdaad 1000Watt moet genoeg zijn om uw huis op te warmen in de winter. EN waarom zou je dat niet mogen compenseren door gewoon 1000Wattpiek en 1000 euro zonnepanelen te leggen op uw dak die in de zomer uw teller doen terugdraaien. Je zult constateren dat je op die manier klimaatneutraal bent.

Volgens mij is er hier sprake van een mug doodslaan met een olifant.

LEW (in het tussenseizoen), passiefhuis hebben hetzelfde probleem ingeval van kouwelijke badkamermensen (hier geen probleem, tenzij de kindjes bij het afdrogen):het is er geen 23-25 graden.

Wel, als de haardroger van 800w 1 minuut aan is, is het al heet.

Waarom alles dan ingewikkeld maken ?

Waarom ook de angst voor een onnauwkeurige thermostaat ?

Maakt het uit of het 23.7 of 25.1 is gedurende die 10-15 minuten ?

 

Koop gewoon het handigste modelletje dat stralingswarmte geeft of een knap IR stralingspaneel en sta er voor de rest niet meer bij stil. Voordeel voor zo een stralingspaneel lijkt mij dat je het onmiddellijk als warm genoeg ervaart ?

Yannick, ergens heb je wel een punt, het zal wellicht zo snel opwarmen dat om het even welke kamerthermostaat te traag zal reageren om het toestel uit te schakelen. Dit is nou een nuttig antwoord dat me wat meer inzicht geeft :)

 

Paul, misschien toch nog even herlezen in het eerste, uitgebreide,  antwoord dat ik op uw post gaf

Je kunt toch niet stellen dat het 'passiefconcept' ervoor zorgt dat uw huis 13° warm is, als je daar nog frigo's draaien hebt.. Uw isolatie maakt dus in feite niet zo'n gigantisch verschil zolang je geen verwarming hebt.

Wie zegt dat er op onze bouwwerf frigo's staan draaien als wij er niet zijn? Mocht er een frigo draaien dan zal die al zeker niet de hele ruimte verwarmen.

1) Mocht je het eerste antwoord van me aandachtig gelezen hebben dan zag je dat de isolatie nog niet allemaal aanwezig is. In uw redenering is het simpelweg niet nodig te isoleren.

2) Het concept passief huis, houdt wat meer in dan wat u zegt/denkt.

Als mensen zich gaan douchen, als ze koken, als ze op internet zitten en tv kijken, een afwasmachien laten draaien, wasmachien, frigo enzovoort wodt er ook warmte geproduceert denk ik, en wij hopen daar voldoende mee te hebben.

Als dit niet voldoet, dan willen we toch kunnen bijverwarmen. Sommigen doen dat via het systeem-D met een elektrische weerstand in de ventilatiebuis in te bouwen. Wij kiezen voor een pelletkachel en elektrisch stralertje in de badkamer (indien nodig)

Ik kan u zeggen, dat we zelfs zonder enige vloerisolatie, al merken als er 8 mensen in het huis staan, de temp stijgt dan tov er met 2 aanwezig te zijn. De werfstofzuiger geeft ook lekkere warmte trouwens.

Ik heb trouwens nergens geschreven dat ik een nul-energiewonig wil bekomen of dat ik "klimaatneutraal" wil zijn?

 

Paul,

Zet nu gewoon een 'wartepompboiler' en gebruik uw warmtepompboiler voor ventilatie systeem C

Ventilatie Systeem C in een passieve woning?

 

Ik ga geen warmtepomlpboiler isoleren, maar een goedkope elektrische boiler, die heel erg veel warmte verlies heeft. de boiler zal ook niet in de badkamer komen te staan, zoals ze 50 jaar geleden soms wel deden.

De specialisten hebben ons verteld dat een warmtepompboiler ons huis zodanig zal afkoelen in de winter dat we het zouden moeten bijverwarmen om onze warmtepompboiler  (van min 2500eur excl btw) water te laten opwarmen.

Dat is een beetje erover toch, allemaal om eventuele extra benodigde warmte in de badkamer te voorzien (als die al nodig is..)

Mensen moeten eens gaan leren anders redeneren. Simpel is vaak het meest rendabel.

In een constructie die me duizenden euro's gaat kosten en geen echt voordeel oplevert zie ik geen graten.

Misschien een groene oplossing.

accumulatieverwarming.

1) maak zelf een geisoleerde badkamerkachel,(muurmodel)

opening boven en onder, met regelschuif.(voor warmte afgifte)

De lavastenen kan je verwarmen op pelletkachel.

Kan je toch wat MJ in opslaan.

 

 

Beste Bert

Los van de situatie van TS

10000€ voor een installatie met CV-pelletkachel kan genoeg zijn (als je niet alles laat doen) maar veel zal je dan inderdaad niet overhebben. Maar als je daarmee badkamer + sww mee kan opwarmen win je dat op termijn wel terug. Probleem is altijd dat je de centen nodig hebt op een moment dat je er geen over hebt.

Je kan natuurlijk wel alles voorbereiden (vloerverwarming, leidingen) en na 5 jaar de installatie plaatsen (hopelijk nog aan 6% BTW ipv 21%). Je kan op dat moment trouwens ook kiezen voor een houtkachel, een combinatiekachel of wie weet zijn pelletkachels met warmtekrachtkoppeling tegen dan betaalbaar.

 

Dat is een heel alternatieve denkpiste, maar op zich lijkt het wel een mogelijkheid.

Als er warmte nodig is in de badkamer zal de pelletkachel wellicht ook branden of gebrand hebben,

maar 's ochtends bij het opstaan zie ik ons nog niet eerst snel de stenen gaan halen :)

Ik ken mezelf en m'n wederhelft, en 's ochtends verliezen we liefst niet teveel tijd die we nog in bed hadden kunnen liggen :)

 

Ik weet niet hoeveel MJ die stenen kunnen opladen,

Lavastenen bij slapen gaan in geisoleerde kachel steken  ,

en warmte uit geisoleerde kachel  laten lekken .

Zo is er s'morgens warmte in badkamer

Als uw badkamer niet veel MJ nodig heeft ,

kun je dat overwegen.

 

tussen haakjes je mag doen wat je wilt hoor; want uiteindelijk moet jij het betalen, ik zit hier maar mee te redeneren. Ik probeer gewoon wat economie in uw redenering te stoppen.

Maar als je mij vraagt heb je in een passiefhuis twee bronnen van warmte nog nodig in PUTJE WINTER, wanneer de zon niet schijnt gedurende 4 dagen en er geen wind blaast om uw windturbine aan te drijven, en uw zonnepanelen bedolven liggen onder een laag sneeuw als het ware.

1° Je zult nog altijd een verwarming nodig hebben, maar misschien inderdaad is 200 euro fossiel of nietfossiele (dus pellet is uitstekende keuze) brandstoffen. Dus dat vind ik een topkeuze, en inderdaad uw verwarming is voor mijn huis iets die bvb 2000euro fossiele grondstoffen omzet naar 1400 euro niet fossiele grondstoffen en in uw geval gaat het over peanuts. Dus niet geklaagd peanuts moet je nu precies ook niet willen wegsaneren.

Ik vraag mij wel af, als je uw pelletkachel aanlegt of je niet zult botsen tegen het minimumverbruik van het toestel van 600Watt; e, of je in uw geval geen permanente last zult hebben van oververhitting...

 

2° Je zult nog altijd ongeveer 1000euro nodig hebben om uw warmwaterbehoefte te dekken.  Je zit uw boiler te isoleren, en ik zegu dat dit niet nodig is. Uw boiler verliest die energie in uw woning en zal uw woning opwarmen. Hij mag dat doen, dat is niet verloren.  Moest hij in de badkamer hangen zou je zelf sniet denken aan een verwarming voor uw badkamer... Zoveel is voor mij duidelijk. Dus die tip kan er blijkbaar niet maar toegepast worden, de boiler blijft waar hij hangt. Ok hoor.

Anderzijds uw 200euro boiler zal dus 1000euro stroom verbruiken per jaar, over 10 jaar 10.000euro stroom. DIe warmtepompboiler (die notabene in uw passiefconcept gewoon warmte van buiten moet nemen jawel en eventueel in de zomer door de kanelen te switchen kan zorgen voor koelte !) zou dan 5.000euro verbruiken over dezelfde periode en 2500euro aankoop verdient zichzelf terug... Dus ik denk niet dat jij het verbruik van uw boiler ernstig zitten schatten hebben. Passief of niet passief, uw boiler zal altijd evenveel verbruiken. En een elektrische boiler is een miskleum, of je nu passief bouwt of niet passief, het blijft een miskleum. Om elektrische energie te produceren zijn 2 tot 3 maal meer fossiele grondstoffen nodig. En mijn douche verbruikt evenveel water als uw douche, dus uw warm water maken met een gasdoorstromer is het zuinigste en 3 keer goedkoper in CO2, en zeker ook in prijs vor het produceren van warm water. Ik vermoed dat je geen aardgas hebt, dus uw keuze is volgens mij beperkt tot een warmtepompboiler, die dan de 'prijshandicap' van electriciteit weet te neutraliseren. Dus voila daarom denk ik dat een warmtepompboiler in uw geval wel rendabel is.

Als je die boiler dan combineert met zonnepanelen zeg maar 2000Wattpiek, zul je de electrische rekening volledig neutraliseren met 2000euro investering/ IN het boilerscenario heb je 4000Wattpiek bvb nodig... EN voila uw investering in zonnepanelen is ook gehalveerd samen met uw verbruik. En hopla de investering van 2000euro panelen zal u zonder moeite 500euro besparen per jaar, en jawel uw warm water komt gratis... Dus het is meer investeren om minder uit te geven. Zo simpel En of je het geld nu hebt of niet, investeren is iets die altijd rendabel is, dus het komt eruit, dus je doet het gewoon. Maar inderdaad goed schatten en meten is weten, dus als je gegevens hebt na 4 jaar zul je beter kunnen beslissen dan nu

 

En als uw warmtepompboiler combineert met een thermisch zonnepaneel, zul je 70% minder energie verbruiken dan met uw elektrische boiler, dus uw passiefhuis wordt inderdaad pas 'ecologisch correct afgewerkt' uit de bus... als je dit gaat toepassen

ik denk dus aan zo'n toestel van 2400euro, inclusief zonnepaneel die warmte uit de lucht plukt.

http://www.domotelec.fr/achat/chauffe-eau-thermodynamique/1995-chauffe-…

En als je dan verder ecologisch doorredeneert, hang je uw 'VERWARMINGS VLAKKE PLAAT ' bvb of 'ZO'n HANDDOEK DROGER RADIATOR' bvb met een pompje en een thermostaat en een schakelaar aan uw BOILER, en loods gewoon uw water van '50° via een extra spiraal' door uw radiator, en zo ga je uw badkamer verwarmen met uw buffervat (of boilervat voor sanitair water) die op een groene verantwoorde ecologische manier geproduceerd wordt. EN dat kost u nog één buis, een pomp, één thermostaat en één vlakke plaat radiotor, om inderdaad bv 1000euro te sparen op 10 jaar tijd, of je haalt terug winst op uw investering die dan nog 300-500euro zal verbruiken...

 

 Nogmaals, je doet wat je wilt, en je zit natuurlijk al goed vast in uw dossier vastgeredeneerd, terwijl ik bijvoorbeeld op afstand zonder kennis van problemen zit te redeneren.

 

 

Wij hebben in de badkamer een Flores ET Turbo 1807 600

Je kan zelf selecteren of je de interne of externe thermostaat gebruikt. Is programmeerbaar (wij laten 'm extra verwarmen uurtje 's morgens en uurtje 's avonds). Je kan er je handdoeken etc op kwijt. Gevuld met olie, dus blijft nog een hele tijd warm nadat hij al uit staat. Als je het op korte tijd snel warm wilt krijgen staat er ook een blazer op.

Heel tevreden van!

Graag gedaan ;-)

Nog een tip: wij hebben er zelf voor gekozen een kleine badkamer te maken. Staat vol met 1 grote lavabo, niet te lang bad, en een gesloten douchecabine. Het kleine volume maakt dat het snel opwarmt. De gesloten douchecabine zorgt ervoor dat je niet in de tocht staat ! Dus zelfs al is het maar 20 graden, de douche is onmiddellijk warm en aangenaam. Heb je enkele 30seconden een koud gevoel als je begint af te drogen...

Bijna iedereen vergeet dat die moderne super inloopdouches totaal open zijn, waardoor je badkamer 26 graden moet zijn. Zo een waterstraal veroorzaakt nl ook een luchtverplaatsing = tocht.

Was trouwens ook handig om een 500 euro stoomgenerator bij te verwerken ipv een 11.000 euro stoom-douchecabine te kopen.

Beste Paul,

Je wordt al wat minder radicaal in uw bewoordingen, dat is goed :)

Er zijn wel 2 zaken die ik reed eerder geschreven had:

Anderzijds uw 200euro boiler zal dus 1000euro stroom verbruiken per jaar.

Net hierom willen we beginnen met een erg goedkope boiler, de in de eerste jaren ons elektrisch verbruik zal bepalen. Ik zet Hierop vanaf dag 1 een energie meter zodat ik na een jaar (of 2) kan bepalen hoegroot het verbruik effectief is van dat ding

Ik vermoed dat je geen aardgas hebt, dus uw keuze is volgens mij beperkt tot een warmtepompboiler

Ook al eerder geschreven, er is geen aardgas aanwezig.

 

Momenteel hebben we een gasgeiser dus ik heb er echt geen idee van met ons warmwaterverbruik gedrag wat het ons gaat kosten.Ik zou dan inderdaad het elektrisch verbruik willen compenseren met PV cellen, en we hebben plaats voor een buffervat dus we kunnen nog alle kanten op. Dan denk ik vooral aan thermisch paneel/buffervat + PV, maar niet in combinatie met zo'n warmtepompboiler. Het enige dat ik niet direct zie zitten is een opening maken naar buiten door, wand of dak, om de warmtepompboiler zijn lucht te laten intrekken. Wel hebben we 2 (geïsoleerde) wachtbuizen van 125 (mm) tot aan het onderdak geplaatst.

De badkamer is inderdaad niet voldoende groot, en de vorm is niet van die aard (onder dak) dat er nog een boiler bijpast zonder het stoort.

Als ik de boiler in de technische ruimte niet isoleer zal ik:

* Het huis meer elektrisch gaan opwarmen, wat ik uiteraard niet wil

* De technische ruimte de warmste plek van het huis maken, en dat is niet zo leuk voor m'n server en netwerkapparatuur die er ook komt te staan.

 

De piste met een vlakplaatradiator en thermostaat gekoppeld aan een buffervat lijkt me wel interessant op zich, maar gezien een warmptepomp boiler er wellicht niet zal komen, zal dat buffervat ook elektrisch bijververwarmd moeten worden in de winter, en dan denk ik dat ik evengoed een elektrische straler kan gebruiken. Op het moment dat ik de warmte zal nodig hebben, zal het dan ook niet toerijkend zijn met thermische zonnepanelen.

Een windmolen zou trouwens mijn voorkeur dragen boven PV panelen :)

 

Yannick,

We hebben ook 1 lavabo, 1bad, 1 gesloten douche en 1wc voorzien in de badkamer.

Wat zijn de afmetingen van uw badkamer?

 

een elektrische boiler verbruikt 1800kWh = 360euro. + extra transportkosten := 500euro per jaar

http://www.milieucentraal.nl/themas/energie-besparen/grote-energieverbr…

We gaan dus nog eens rekenen

- met aardgas doorstromer verbruikt die 1300kWh > 130m3 of 130euro per jaar

- met een COP2 warmtepomp verbruik je 900kWh > 180euro per jaar

- met een COP2-warmtepompzonneboiler (dus niet een die lucht pakt, maar de warmte via een zonnepaneel binnenpakt goed lezen)  600kWh = 120euro per jaar

Dus nu uw TOTAL COST OF OWNERSHIP= aankoop+10jaar verbruik

1° elektrische boiler  200euro+3600= 3800

2° doorstromer 1500+1300 = 2900 (wat ik niet meereken is de vaste prijs voor uw aardgasmeter)

3° warmtepomp-zonneboiler 2500+1200 = 3700  (zonder subsidies te verrekenen)

Voila... punt gemaakt, het goedkoopste  is een doorstromer. En tweede goedkoopste is warmtepomp met een 'licht breakeven' en jij kiest zelfs in deze eenvoudige simulatie zonder twijfel voor de slechtste oplossing. Het is niet voor niets dat die boiler aan 200euro staat hoor, hij is gewoon geen fluit meer waard in de huidige markt omdat de techniek hopeloos verouderd is.

Pak je de kostprijs voor uw verwarming erbij

1° doe je best met een dimplex

2° doe je best met die doorstromer eventjes een paar panelen in uw huis verwarmen, waarom niet living en badkamer smorgens wat bijstoken

3° daar tak je een radiatorroosterke af van uw buffervat.

Dus punt gemaakt, uw oplossing moet in feite kunnen meegroeien met de keuzes die je maakt en vraagt dus een paar wachtbuizen extra. Voorlopig doe je maar met uw dimplex maar als je de energiekap over de haag wilt gooien, doe je uw investering.

Wat ik ook denk is dat je eenvoudigweg twee 'ventilatierooster' kunt stoppen in uw boilerruimte naar uw badkamer; eentje vanonder die de koud elucht van uw badkamer aanzuigt, en eentje vanboven die de warme lucht van uw boilerruimte afvoert naar uw badkamer... En die ventilatierooster zal netjes al de warmte van uw servers en boilerruimte naar de badkamer brengen. Dat kost dan 2 gaten en 2 roosters...

 

 

 

 

 

2m80 op 2m60 met een hap uit, want het is een vijfhoek, de schuine zijde neemt ongeveer 1.5 vierkante meter weg.

Geisoleerd tot net geen LEW (de badkamer op zich eigenlijk wel)

Ik heb het in mijn LEW-badkamer als volgt gedaan;

 

Een theben thermostaat (vrij duur, maar zeer gebruiksvriendelijk) die een relais stuurt die dan vervolgens een stopcontact schakelt. En daar hangt een elektrisch blazertje aan welk altijd op maximum staat. Steek de elektronica in een kastje, dan is het proper en veilig.

 

Sorry om On Topic te gaan.

Sorry om On Topic te gaan.

Het is je vegeven Karl :)

 

Ik zal eens nakijken als ik via de thermostaat een teleruptor kan laten schakelen en op die manier het stopcontact bedienen waarop de straler zit. de elektriciteitskast hangt toch in de kamer ernaast, dus veel bekabeling moet ik er niet extra voor plaatsen.

Op die manier kan ik de electronica in elektriciteitskast laten, waar er normaal gezien toch al een hoop teleruptoren in zullen zitten voor verlichting en buitenstopcontect(en).