Zonneboiler stuk:tijdelijke oplossing?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Is het mogelijk om water tijdelijk terug met gas te verwarmen, zonder de zonneboiler erbij te betrekken?

Reacties

ja.
naverwarmen met gas of door c.v of door houtkachel zijn toch standaardoplossingen voor wanneer een zonneboiler op bewolkte dagen geen warmte geeft?
Normaal moet ieder installatieshema van een zonneboiler op bijverwarming voorzien zijn, dus als ie helemaal stuk is vormt dat zeker geen probleem.

Dus het te verwarmen water kan rechtstreeks via de c.v. verwarmd worden zonder eerst in de zonneboiler terecht te komen? Ik ben een absolute leek in deze topic, van die naverwarming ben ik wel op de hoogte! Ik dacht dat de watertoevoer volgend schema volgde : aansluiting water - zonneboiler - c.v. - uitvoer water. Het is dus gewoon een kwestie van de toevoer naar de zonneboiler uit te schakelen?

beste, we moeten hier een paar dingen onderscheiden aan een zonneboiler: de collector die met leidingen verbonden is met een buffervat (groot reservoir of watertank). Als ik je goed begrijp via je schema van watyertoevoer gebruik je de term "zonneboiler" waar je het buffervat bedoelt... Los van het verkeerde woordgebruik is je schema correct. De term zonneboiler wordt gebruikt voor het geheel.

Als je buffervat lek is, dan heb je een probleem.... Het koude water gaat immers steeds onderaan het buffervat binnen. Als je die toevoer dichtdraait, dan komt er geen water meer uit je warmwaterkranen in huis !!!
Als daarentegen je collector of collectorpompgroep of je electronische sturing stuk is, dan zal je blijven warm water hebben. Als je de leiding van je zonnecollector deichtdraait, gaat geen collectorwater meer naar de onderste spiraal van je buffervat. De collectorpomp kan dan wel stukdraaien en ook het collectorpaneel kan oververhitten, maar er blijft warmwater uit je keukenkranen en badkamerkranen komen.

Wat betreft gasnaverwarming, bestaan daar 2 schema's voor, naargelang het type gasketel... : 

  1. Er bestaan gasketels lmet 2 circuits: 1 voor c.v en 1 voor warmwater. Het water van het buffervat (al dan niet warm) loopt dan rechtstreeks door de gasketel in doorstroom en wordt in de ketel bijverwarmd . Beide circuits kunnen ingesteld op een andere temperatuur.
  2. In geval dat die doorstroom niet voldoende is (bij veel warmwaterafname door verschillende kranen) OF in geval je gasketel maar 1 circuit heeft (1 gasbuis en 2 buizen voor water), dan gaat die ketel via het c.v-circuit warmte sturen aan een extra spiraal in het buffervat. De bijverwarming gebeurt dan in het boilervat.

Het is inderdaad het buffervat die lek is. Is het dan mogelijk de oorspronkelijke leiding watertoevoer - c.v. tijdelijk heraan te sluiten met enkele kleine ingrepen? Ik besef dat mijn vraag wat dom overkomt, maar de installateur van de zonneboiler heeft ons hier geen antwoord op gegeven en verwees ons door naar de producent om het probleem te verhelpen. Ik vermoed dat dit wel een tijdje zal duren, dus ik ben gewoon opzoek naar een tussentijdse oplossing ...

Je probleem is dat de installateur geen kaas gegeten heeft van de basiswerking van een eenvoudige zonneboiler... anders zou ie weten hoe dit tijdelijk op te lossen! Je zou van die tijdelijke oplossing toch denken dat dit echt het werk en kunnen is van een sanitair-en-CV-installateur.... want jij schijnt zelf als leek al de oplossing te zien... (niet zo dom als je denkt te zijn)
Dat het boilervat lek is en mogelijk nog onder garantie valt van de producent heeft ie dan wel gelijk in.

  1. .Als je een moderne ketel hebt met 2 circuits kan zo'n tijdelijke oplossing dus door eenvoudig de watertoevoer onderaan de boiler af te koppelen en rechtstreeks aan te koppelen aan de ingang van het warmwatercircuit van je gasketel of tenminste aan de leiding die bovenaan uit je buffervat naar je gasketel gaat.
    .
  2. Als je een eenvoudiger model gasketel hebt, gaat de warme uitgang bovenaan je buffervat rechtstreeks naar alle warmwaterleidingen en gebeurt de naverwarming IN DE BOILER via een aftakking van de C.V-leidingen. Dat kan in de praktijk ofwel via een T-aftakking zijn, ofwel via de C.V- verdelingscollector waar de radiatorleidingen aangekoppeld zijn. DAN HEB JE PECH EN GEEN TIJDELIJKE OPLOSSING. (technisch zou nog kunnen via een warmtewisselaar, maar dat kost al snel een half buffervat... en als je installateur je nog geen antwoord kan geven zal ie wel geen warmtewisselaar kennen ook en al helemaal niet begrijpen...)

Tot daar de tijdelijke oplossingen. Nu nog een randopmerking over de definitieve.
Normaal valt ook het buffervat onder de verantwoordelijkheid van de installateur tenzij je dit zelf apart aangekocht hebt. En als het een recente installatie betreft zou je er nog garantie kunnen op hebben ook (wettelijk minimum op alles is tegenwoordig 2 jaar). Indien je er geen garantie meer op krijgt noch van installateur noch van producent, kan je zeer voordelig buffervaten ("Puffer" of "Speicher" in 't Duits) kopen via vacano-gmbh.de en via solarbayer.de; je moet dan wel weten welk model er nu staat hee, dus geval 1. hierboven is met 1 spiraal, geval 2. is met 2 spiralen, volume in L. en in principe moet je dat op de aankoopfactuur vinden hee en met een beetje geluk vindt je ook een plaatje op je vat met merk, model, volume. Ik kan je dan voor de juiste buffer een link naar de exacte pagina geven op die hierboven aangehaalde websites.

toch wel spijtig dat een "installateur" spaart op een paar kraantjes, anders had er evengoed een bypass voor de boiler kunnen staan, en was jij nu op een paar min uit nood gehelpen.