Luchtdichte (pellet)kachel in passiefhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In hoeverre is de luchtdichtheid van een (pellet)(cv)kachel belangrijk in een passiefhuis? De woning zal niet meer zo luchtdicht zijn waardoor je verbruik iets hoger zal liggen maar zijn er  andere belangrijke redenen om voor een "luchtdichte" pelletkachel te kiezen, ook al kosten deze enkele duizenden euro's meer dan een "niet-luchtdichte" kachel.

niet-luchtdichte kachel = bijvoorbeeld wel aansluiting verbrandingslucht naar buiten maar ruitspoeling met plaatselijke lucht en pelletbak niet luchtdicht

Recirculatiedampkap

Reacties

ik heb nu een 'niet luchtdicht' huis met overal van die ventilatieroosters en spleten onder al mijn deuren, en ik kan u garanderen als ik de dampkap in de keuken stevig opendraai, trek ik alle rook naar binnen. Dus ik weet niet hoe jij u inbeeldt dat een pelletkachel werkt, maar als je geen CO vergiftiging wilt en als je een rookvrije omgeving wilt, en een probleemloze functionering zou ik zo'n geval nog geen 10 seconden twijfelen.

bij mij geen dampkap naar buiten maar een recirculatiedampkap. Dus woning wordt normaal nooit echt in onderdruk gezet.

 

nu per kg pellets heb je ruw geschat toch wel 8m3-10m3 lucht nodig.

en die dampkap filtert alle geurtjes eruit ? Heb je daar een linkje van ?

 

Wat heeft de filter van mijn dampkap hiermee te maken?

Ik haalde enkel mijn recirculatiedampkap aan om duidelijk te maken dat de dampkap mijn woning NIET in onderdruk zal zetten en dus ook de rook niet zal binnentrekken. De rook zal enkel naar binnen kunnen komen via eventuele onbalans van de balansventilatie of van de wind buiten. Dus mijn vraag is of er iemand voor deze configuratie problemen ziet.

Indien je de ventilatie correct in lichte overdruk kan laten werken of het debiet van de pelletkachel kan samentellen bij het standaard debiet kan dit geen probleem zijn. De meeste ventilatiesystemen creëren in praktijk een onderdruk waardoor dit echter voor problemen zorgt.