Ketel van 1994 vervangen door zelfcondenserend exemplaar?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag iedereen,

Wij hebben in onze woning momenteel een ACV centrale verwarmingsketel staan (bouwjaar 1994). Deze is van het type compact unit N2. Het rendement zou volgens de constructeur ongeveer 91% zijn. Het gaat om een stookolie-ketel.

Nu vraag ik mij af of het loont om over te schakelen naar een hoogrendementsketel? (rendement is dan 104%).

Wij verbruiken nu ongeveer 2000 liter mazout per jaar. Klopt onderstaande redenering:

* huidig verbruik: 2000 liter
* nieuw verbruik: 2000liter - 13% beter rendement (260liter) = 1740liter

Dus we zouden per jaar 240 liter mazout uitsparen? In euro's (85cent per liter) geeft dat: 240 x 0,85 = 221 euro.

Klopt deze redenering?
Loont het de moeite om over te schakelen?

Reacties

Je zit er maar 10 liter naast ;-).

2000 liter à 91% = energie van 1820 liter nuttig gebruikt

1820 /1,04 = 1750 liter

De geprojecteerde rendementen zijn helaas niet altijd juist, omdat er zoveel factoren een invloed hebben op het effectieve verbruik. Een stookseizoen (lees tussenseizoenen en vooral winter) is niet elk jaar vergelijkbaar. Toch is het al lang geen vreemd gegeven meer dat een condenserende ketel tot 30% besparing kan verzorgen en dat je bvb. met een buitenvoeler op de regeling tot 7 a 8% extra kan besparen. Atmosferische ketels (of niet-condenserende) behoren binnenkort tot het verleden. 

De fabrikant waar ik voor werk is in de jaren '90 begonnen met condenserende ketels en maakt ondertussen niets anders meer. en dan heb ik over vermogens van 15 tem 1300 kW. 

Het hoger rendement dat behaald kan worden dmw condensatie is ontegensprekelijk en het is heel eenvoudig om te begrijpen. De warmte die bij 'klassieke' ketels door de schouw verdween wordt nu, voor een groot stuk gebruikt om mee in de kringen te pompen. Het is geen magie. Gas of Stookolie hebben een bepaalde calorische waarde of potentiële energie. Het is niet dat condenserende ketels meer energie creëren. Ze verspillen minder energie die in de fossiele brandstof zit die vroeger langs de schouw met een omweg door uw portefeuille verloren ging. Die geädverteerde rendementen boven de 100% zijn overigens gewoon in vergelijking met atmosferische ketels. je kan uiteraard niet meer energie creëren dan wat er in de brandstof zit

 

Je spreekt hier over gasketels vermoed ik? Condenserende stookolieketels zijn in elk geval minder interessant. Ze kosten een pak meer dan een klassieke ketel, zijn complexer en gevoeliger en het verschil in rendement is heel beperkt. Ter info: klassieke lage temperatuur stookolieketel ca 1500 euro, condenserende stookolieketel meer dan 4000 euro.  

Mazoutketel laten ombouwen naar pelletsketel ,

http://www.sanitairweb.be/Informatie%20voor%20ombouw%20pelletbrander%20op%20mazoutketel.pdf

http://www.sanitairweb.be/Pelletombouw.html

Kostprijs ombouw in zelfbouw 1550 euro

Nu verbruik je 2000liter mazout =+-1800 euro

Zelfde vermogen op 4 ton pellets  =+-950 euro.

Chris

Het is pas interessant als de retour temperatuur laag genoeg is en dan moet je al deftig onder de 40 graden zitten. Die 13% extra rendement haal je pas bij retours van 30 en minder.