roest in condensatieketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een condensatieketel op stookolie van het merk saint roche.
Hij is 3 jaar oud en is over 2 weken opnieuw gekuist.
In de zomer schakelen we die volledig uit omdat we die dan niet nodig hebben.
Van de technieker moet ik die altijd laten aanstaan zodat hij geen roest maakt,
maar is wel van gietijzer.
Bestaat het gevaar dat die helemaal doorroest of is dit eerder oppervlakkig?

grt Kurt

Reacties

Het gevaar bestaat, vooral door het feit dat condenswater uit de rookgassen lichtzurig is. Gietijzer in tegenstelling tot RVS of aluminium is hier gevoeliger voor. Of die dan beter buiten bedrijf wordt gesteld dan niet, is een andere kwestie. De corrosie die optreed in een ketelblok is niet ongewoon maar een dun laagje roest beschermt vaak tegen doorroesten net zoals de oxidatie op een bronzen standbeeld beschermt tegen verdere slijtage van het geheel. Veel installateurs hebben de kans opleidingen te volgen bij de fabrikanten van wie ze de ketels installeren. Die opleidingen vloeien voort uit de adviezen en bevindingen vanaf de ingenieurs die de ketels ontwerpen. Viessman heeft gietijzer gebruikt ooit, in hun eerste condenserende ketels en vrij snel ondervonden dat het geen goeie combinatie was en zijn naar RVS gegaan. 

Het is geen slecht idee om de raad van de installateur te volgen maar een gietijzeren ketelblok voor een condensatieketel is mogelijk geen lang leven beschoren. 

Mijn gietijzeren lagetemperatuurketel is bijna 40 jaar oud. Het ding heeft al heel wat zwavelzuur gezien (mazout van vroeger zat vééél meer S in dan nu). De temperatuur komt gemiddeld amper boven de 40°C uit, dus veel condensatie. Het zal dus eerder aan Viessmann liggen dan aan het gietijzer.