Oude elektrische boiler vervangen of niet?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben in onze woning enkel elekticiteit, geen gas of mazout. Overal in de woning hebben wij spaarlampen, een diepvries, die in een onverwarmde ruimte staat, en een A++ koelkast. We koken wel elektrisch, alsook onze boiler van 80liter.

Bij nazicht van de teller bleek dat wij de laatste 2 maanden 900Kwh verbruikt hebben, waarvan het grootste deel allicht te danken aan onze oude elektrische boiler, die allicht met zekerheid 20j oud zal zijn. Het is een Chaffoteaux & Mauri Glasemail SSI 80 liter van 2,4kw. Meer weet ik er ook niet van...

Aangezien wij nu geen geld hebben voor dure investeringen in zonnepanelen of zonneboiler zou ik graag willen weten hoe we iets aan ons verbruik kunnen doen.

Een andere elektrische boiler , met betere isolatie?
Een warmtepomp boiler, aangezien er in de toekomst ook geen gas zal komen in de straat.
Een elektrische doorstromer (er ligt 3x380 20A naar de huidige boiler)
Iets anders...

Leidingen isoleren heeft weinig nut, aangezien de boiler tegen de muur hangt, en onze badkamer de andere kant van de muur ligt, dus de afstand is een halve meter.

Reacties

Beste,

Waarschijnlijk veel kalk aanslag.

Misschien is die nog te redden?

Ik reinig mijn elektrische boiler om de 3 jaar(veel kalk in drinkwater)

Misschien toch overgaan op warmtepompboiler(is nog premie op)

Chris

 

 

Bedankt voor uw reactie! Ik hoorde veel twijfel over de warmtepompboilers, dat het rendement zeer laag zou zijn. De bedoeling zou wel zijn dat hij een rechtstreekse aansluiting zou krijgen op de buitenlucht, zodoende dat hij geen verwarmde lucht uit de ruimte neemt.

Natuurlijk, indien in onze situatie een warmtepompboiler al reeds de helft van het verbruik zou sparen zou al veel zijn denk ik...

Ik heb mijn boiler nog niet opengedaan, aangezien ik bang ben dat ik hem dan niet meer in elkaar krijg en zal beginnen lekken...

 

Indien het budget het niet zou toelaten om een toekomstgerichte investering te doen, zou ik ervoor kiezen om nu een nieuwe elektrische boiler aan te schaffen. Maar dan niet zoals uw huidig model, welke is uitgerust met een geëmailleerde boiler.

Ik noem niet graag merken, maar een koperen boiler zoals bvb die van Daalderop zijn zeer goede boilers die best goed tegen kalk kunnen, en dan ook zeer lang meegaan. Ze zijn wel bijna het dubbele van de prijs als uw huidige boiler. Een goed afgestelde waterontharder kan ook de levensduur van uw boiler en alle andere toestellen verlengen.

Vermoedelijk blijft dit nog de goedkoopste oplossing ...

je ziet dat wel verkeerd hoor: 50% van het jaar (in de zomer) is de binnelucht in uw huis 'zonnewarmte' dus is uw warmtepompboiler gewoon een ventilatiesysteem die de opgewarmde lucht wegzuigt uit uw vochtige ruimtes zoals WC, badkamer, keuken.   In de winter is uw warmte inderdaad van uw CV, maar sowieso als je ventileert verlies je die energie. Nu ventileer je met recuperatie van die energie. Het enige dat er nog ontbreekt aan zo'n boiler is dat de werking zou moeten gestuurd worden door de vraag naar ventilatie: dus als uw keuken de dampkap aanlegt, zou dit uw warmtepompboiler moeten zijn die werkt. ALs je in de WC een minuutje de fijne geurtjes wilt afzuigen, zou dat terug die warmtepomboiler moeten zijn die werkt... als je na een douche uw badkamer nog 10minuutjes de vochtbalans wil juisttrekken, zou dat opnieuw die boiler moeten zijn. Dus een geintegreerd warmtepomp in uw ventilatie met die intelligentie zou het functioneel verlies van warmte hier volledig recupereren. (Dat bestaat toch ?)

 

waar vind je die premie ? Ik dacht dat voor een zonneboiler premie was ? 

Ik zou zeker gaan voor een warmtepompboiler.

tegenwoordig kosten deze niet zoveel en zijn perfect geintegreerd (boiler en warmtepomp in 1 behuizing).

Ook al zou je in putje winter even het bijverwarmingselement (zuiver elec) moeten aanzetten, dan nog ga je drie vierden en meer van de tijd  aan een meer dan behoorlijke COP werken, waardoor je hopen elec bespaart.

 

Het is toch raar dat je jaren met een (oude , verkalkte ?) boiler op 100 % elec werkt (en dus  3 tot 4 keer meer primaire energie verspilt), waarbij je nu de opportuniteit hebt om deze buiten te smijten en een nieuwe , doch bewezen technologie kan gaan gebruiken, zou vallen over een slecht rendement in hartje winter (tenslotte maar een paar weken per jaar). De rest van het jaar is de COP ALTIJD beter dan puur electrisch !

 

En in de zomer kan je de afgekoelde lucht (ipv naar buiten),  terug in huis blazen : gratis en milieuvriendelijke airco !

Paul,

Premie komt van netbeheerders

http://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/energie/energiepremies/premie-van-de-netbeheerder-voor-een-warmtepomp-een-bestaande-woning

Premie kan verdubbeld worden omdat het een bestaande elekrische boiler vervangt

Dus zou ik zeker voor warmtepompboiler gaan.

Chris

 

 

 

Ik zou es naar de brico gaan achter een rol glaswol en dat rond die boiler wikkelen en bij voorkeur ook rond alle leidingen die niet geisolleerd zijn. In worst case een nieuwe elektrische boiler en 't zelfde: dik pak isolatie er rond. Dat zal veel goedkoper zijn dan een WP boiler.

moes€en ze consequent zijn; dan is de premie voor een elektrische boiler

(COP 1 * 0.87 - 2.5 ) *270 * 2 kWh = -880€

aardgas doorstromer

(COP1*.87 - 1)*270*2= -70€

warmtepompboiler

3.3*.87-2.5)*270*2=200€

en krijg je dan nog subsidies voor dat zonnepaneel ?

warmtepompboiler gekoppeld aan een PV zoals hierboven beschreven

(3.3*.87-.3)*270*2 = 1399€

voor een goeie warmtepompboiler

(5*.87-2.5)*270*2=999

 

B Paul,

200 euro kan  verdubbeld worden ,

door vervanging van  elektrische waterboiler.

Chris

 

 

Ik weet dat deze boilers kunnen gekoppeld worden aan ventilatie, maar in mijn geval is dat bijna onmogelijk. het enige wat ik kan doen is hem een rechstreekse in en uitlaat geven naar buiten, eventueel met een deel als afzuiging van de badkamer...

De modellen die ik zie zijn steeds modellen van 200liter, zijn er geen kleinere te koop?

 

 

Goozzez,

Zelf elektrische boiler staan,

Van Marcke 120l 1.8Kw 170 euro.

Ons verbruik is van twee personen elke dag 2x douche

vorige jaren verbruik +- 2000Kwh

vorig jaar WW op 45C° gezet en douche spaarkop.

afgesteld op 45 à 50L per douche

nu is het verbruik +-1700 Kwh

Eigelijk niets aan comfort moeten inboeten.

Gevaar voor legionella is er niet,

water word +- helemaal verbruikt.

Ps . als het bad veel gebruikt word is elektrische boiler duur in verbruik.

Chris

en 2 boilers vervangen is nog eens x 2 ? (kweethet het klinkt als een trekzak)

hier leggen ze goed uit hoe je die COP3 moet bereiken:

http://chauffe-eau-thermodynamique.org/

-- hoe warmer het water hoe beter, (dus een dikke WTW) op uw riool zou ik zeggen

-- hoe lager uw boiler verwarmt hoe beter

-- en binnelucht gebruiken is beter dan buitenlucht

 

de kleinste zijn 150l denk ik

http://www.baleo-france.com/

of hier 100liter maar wel een zonnecollectorwarmtepompboiler

http://www.energypanel.es/productos.aspx?idFamilia=1

 

de rest is groter

http://www.domotelec.fr/achat/Chauffe-eau-thermodynamique-solaire/p-201…

http://www.domotelec.fr/achat/chauffe-eau-thermosolaire-thermodynamique…

http://www.atlantic.fr/nos-solutions/chauffer-votre-eau/chauffe-eau-the…

http://www.chaffoteaux.fr/aquanext.html

http://www.bosch-climate.fr/produits/production-d-eau-chaude/chauffe-ea…

http://www.atlantic.fr/nos-solutions/chauffer-votre-eau/chauffe-eau-the…

http://www.energiesrenouvelables-tresco.fr/chauffe-eau-thermodynamique/…

Ik had er ook al aan gedacht om hem af te stellen dat hij wat minder verwarmt, het water dat hij stookt is echt gloeiend heet... Maar er zit nergens ook maar enig knopje of schakelaartje op waarmee ik hem wat kan temperen. Wij verbruiken met 2 personen eigenlijk 80l per dag max, want wij hebben nooit het gevoel dat wij zonder warm water zitten, dus is die 80l voor ons voldoende.

De boiler hangt nu in het bureel, en het zou nogal zinloos zijn om het bureel eerst op te stoken met onze houtkachel, om dan onze warmtepomp te kunnen laten draaien....

Wij hebben vorig jaar 3800kw vebruikt met 2 personen, koken & sww op elektriciteit...

als hij ,na 20 jaar ,nog niet gekuist is ligt hij voor hetzelfde geld tot halfweg de weerstand in de schilfers.  Bestel u een nieuwe flensdichting en  kuisen die handel. Het zal in uw geval ,op korte termijn, zeker het goedkoopst zijn.

De zwaarste slokkers zijn nog altijd degene die warmen en het zijn net die dat achterwege blijven . Regelmatig onderhoud is, zeker als je het zelf doet, de beste besparing.

nog een raad : mochten er na zo'n lange tijd korsten op de natte weerstand zitten ,laat die dan gerust en sla er die niet af . U hebt anders veel kans de onderliggende beschermlaag te beschadigen.

 

 heb net uw gelijktijdig bericht gezien. Ook de temperatuurvoeler zit , onderaan ,in de schilfers . Dus warmt dat spel tot uw binnenkort uw veiligheid afspringt . Hogere temp geeft nog meer kalk dus heel normaal.

temp regelaar zit toch op de rode blok ,naast de zwarte veiligheidsknop?

Goozzez,

De eerste bij mij is ook kapot gegaan door kalk,

water werd kokend heet.

Ik denk dat u er niet ver af zit.

Weerstand kan je kuisen met staalborstel en schuursponsje,

Indien rubber ring nog intakt is terug gebruiken(beter na zo'n lange tijd nieuwe nemen)

water aflaten, bouten eruit, 2cm naar links draaien en naar beneden trekken.

Enkel zal dit miss.niet meer gaan door 20jaar blok kalk.

Ik zie dat uw verbruik (3800kw)  redelijk meevalt.(koken ,sww, rest..)

Koop anders terug één van 100 L= 150 euro 3 jaar garantie

En om de 3 jaar zeker reinigen.

Chris

en moest je uw oude boiler nu eens retrofitten en een zonneboiler van maken ?

http://www.butlersunsolutions.com/solar-heat-exchanger-wand-long

voor 600euro, + nog een heatpipe op het dak, +pompje wat knutselwerk heb je een hypermoderne zonnecollector.

 

B. Paul,

Niet slecht ,enkel de prijs dan weer.

Bied weer mogelijkheden voor handige Harry's

Warmtewisselaar(25 euro) kan je perfect rollen in inox leiding,

Aansluitingen van warm en koud kan je behouden

 

Inderdaad geen zot idee eigenlijk....

Ik heb de beschikking over een klein hellend dakje, op het dak van mijn stalletje, en een pomp van een cv moet ook wel ergens te vinden zijn... Zeker geen zot idee... hier ga ik echt eens over nadenken...

Voorlopig heb ik wel gemerkt dat mijn huidige elektrische boiler veel warmte verliest, de muur achter de boiler is warm. Dus ik denk dat ik de tip om er eens wat glaswol rond te plaatsen ga ter harte nemen. Alvast goedkoper dan een elektrische boiler of warmtepomp boiler.

dit systeem was ,in de vorige eeuw ,populair bij de doe het zelvers maar heeft te weinig overdrachtsoppervlakte. Ik heb dit systeem (kwam uit Duitsland ) destijds ook geprobeerd met een daalderop (koper) . De meegeleverde flens moest je zelf aanpassen en de voelerhulzen boven en onder inbrazeren (wat hier al niet mogelijk is). Toen waren we al tevreden met enkele graden verhoging op het eind van de dag ,iets waar men nu mee lacht natuurlijk.  Het systeem (de boiler zelf is intussen al zeker 25 jaar) is nog altijd in gebruik en warmt overdag regenwater waar de wasmachine op aangesloten is die s' nachts draait.

 

Ik zat hier juist ook aan te denken, dat de oppervlakte voor warmteoverdracht waarschijnlijk te klein zal zijn...

Ik zit te denken om zelf een open systeem te bouwen met een buffervat dat op de bovenverdieping in de schuur kan staan, ik heb voldoende ruimte op het dak voor een drukloze zonneboiler. Als ik de koudwatertoevoer naar mijn elektrische boiler doorheen een warmtewisselaar kan laten lopen, dan kan ik het water reeds voorverwarmen dat toekomt in de elektrische boiler.

Zou dit kunnen werken?

je moet toch een paar (waterdichte) gaten meer hebben om uw spiraal erin te krijgen ? Ik zie daar ook geen graten in om zelfs simpelweg een PEX buis erin te rollen, maar vraag mij af hoeveel gaten en dichtingen je hebt om dit te doen

 

Een gewone boiler is een 'in' en 'uit'. Je moet in principe het 'uitgat' gaan gebruiken om via een dubbele buis (een kleinere buis voor uit, en de buitenbuis als 'input van de zonneboiler', maar dan moet je daar vanbinnen terug splitsen, en dat stukje heb ik precies nog niet gezien ? hoe duw je twee buizen door dat gat, dat patent lost dat op, ik ga niet zeggen dat het patent zaligmakend is, maar het is toch 'laswerk' of 'maatwerk' en niet direct 'of the shelve' te vinden.

Goozzez,

De plaat waar weerstand  opzit kan je 2 gaten boren,

om er 2 waterkoppelingen op te draaien ,

voor gesloten systeem naar buitenwisselaar.

Daar bevestig je langs binnenkant warmtespiraal van inox op.

weerstand afkoppelen zodat thermostaat kan dienen voor pompje.

bij behalen van T° kan het afspringen .

Leg op uw dak een paar oude dunne één plaat radiatoren .

Spuit die zwart.(kan je in zomer eieren op bakken ;-)))

Koelwater kan tegen +- 135C°

Enkel tegen overhitting gesloten buiten systeem moet er nog een oplossing gezocht worden.

Meer dan 150 euro mag dit niet kosten.

Werkt enkel goed bij zon natuurlijk.

 

Chris

tuurlijk werkt dat

je vindt daar overal sites van;..

je pakt uw zonnepaneel, steekt daar een tempdifferentieel controller + danfos pompje op, je begint de panelen te pompen vanaf ze warm worden, je stopt met pompen als de temperatuur lager is dan t°tank+5°C Je maakt er een drainback systeem van, dus uw collectoren kunnen nooit overhitten, en je moet u geen zorgen maken over bevriezen in de winter.

in feite is dat poepsimpel als je het ziet, je koopt zo'n grote chemische tank van 1000liter voor 200euro http://www.moensverpakkingen.be/producten/ibcs-containers/nieuwe-standa…

, draait daar isolatie rond, dus PIR 10cm, mooi vierkant errond. 

Duwt daar uw PEXwarmtewisselaar opgerold in, en je verbindt die wisselaar met uw regenwater,

en je laat uw regenwater eerst eens door uw warmtetank trekken en voorverwarmen vooraleer het uw in uw boiler terechtkomt.

 

Dat zonnepaneel kun je spotgoedkoop zelf maken, gewoon pexbuizen met Tstukjes  en om de 10cm monteren, daar van die aluminiumplaatjes voor vloeververwarming opzetten, dan op een isolatieplaat monteren PUR 5-10cm; dan zwartspuiten, een polycarbonaatplaatje ervoor of een simpele glazen ruit, en klaar is kees, je maakt die collector zo groot als je goesting hebt.

Gegarandeerd lager verbruik voor minimale prijs

http://www.krystofiak.com/solar/tank-heat%20exchanger.html

http://www.builditsolar.com/Projects/SpaceHeating/Components.htm#HeatDu…

http://www.builditsolar.com/Projects/SpaceHeating/DHWSpaceBoiler/DHWSpa…

Goozzez

http://users.skynet.be/services2/argoncollector/beschrijving.html

Ik zou toch éérst een  kosten baten analyse maken.

ps, B Paul, goede linken

 

een hobby mag wat geld kosten toch ?

Ik vraag mij trouwens altijd af, als je websites hebt waar je ziet dat mensen een PV kunnen maken voor 0.4$/Watt waarom iedereen dan zo verwondert is dat die prijs kan doorzakken naar 0.6$/Watt 

Idemdito voor die zonnecollectoren. Als je die dingen zelf kunt maken voor nauwelijks 100euro materiaal, waarom in godsnaam zou ik daar 5000euro aan spenderen ? Ik heb zo de indruk dat lobbyisten er keer op keer in slagen om de begroting maximaal te melken, en zolang het lukt speelt iedereen gezellig mee

http://www.builditsolar.com/Experimental/PEXColDHW/TankConstruction.htm

dat was de link die ik in feite zocht, die heeft gemaakt wat onze vriend daar aan denkt..

Awel, het is omdat er bij mij in de straat een soort van bedrijf zit waar je 2dehands bouwmaterialen kan kopen uit sloopwerken. Daar kan je zonder probleem voor 50€ een schuifraam kopen inclusief het glas dat erin zit... Op zich kan je van het raam uit een schuifraam toch al een mooie collector maken denk ik...

Misschien eens een leuk projectje voor deze zomer :-)

Wat betreft de warmwaterboiler... voorlopig ga ik het zo houden, omdat het nog werkt... deze zomer ga ik zelf eens een collector proberen te maken. Indien het werkt, dan ga ik op zoek naar een elektrische boiler, waar een extra warmtewisselaar kan ingebouwd worden.

Ofwel koop ik dan een professionele installatie...

Even de prijs opgezocht van een zonneboiler, blijken die prijzen al bij al nog mee te vallen... Zijn de subsidies hiervoor nog geldig of niet?