zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo.
Heeft er iemand ervaring met een zonneboiler van Paradigma?
Het systeem spreekt me wel aan. Niet goedkoop, maar als de
kwaliteit evenredig is heb ik daar niet zo'n probleem mee.
Ik zie ondertussen het bos door de bomen niet meer. Iederen
fabrikant heeft wel iets wat het beter maakt dan de rest.
Maar goed, het ging om mensen die zo'n Paradigma-ding staan
hebben. Is de prijs te verantwoorden door excellente prestaties?

Bij voorbaat dank voor de reacties.

Reacties

dat principe van die 'reflectie' is goed; zal wel niet goedkoop zijn, heb ze al gezien ergens op een duitse site, ziet er goed uit

http://www.paradigma-benelux.com/Brochure_cpc-webversie-EV100215.pdf

maar volgens mij is het goedkoopste een energiedak, kost 150euro/m2; leg je dus uw garagedak vol voor 2000euro. Maar soit het goedkoopste zal je niet zoeken denk ik.

 

Koppel dat gewoon aan zo'n warmtepompboiler, die uw ventilatie lucht afkoelt en de warmte dumpt in uw boilervat

http://www.golantec.be/Warmtepompboiler.html

http://www.energies-eco-renouvelables.fr/chauffe-eau-thermodynamique-so…

http://www.baleo-france.com/vous-etes-un-particulier/produits/chauffe-e…

http://www.shopwiki.fr/l/chauffe-eau-thermodynamique-solaire-HEATLINE-W…

En koppel daar die zonnepanelen aan.

Dus resultaat is: ventilatie met warmterecuperatie

In de zomer verwarm je uw boiler gratis met zonnepanelen

In het tussenseizoen verwarm je uw boiler genoeg voor uw vloerverwarming, of eventueel met die vacuumbuizen tik je wat hoger aan; dus blijf je 6maand op zonneenergie werken

In de winter recupereer je de warmte van uw aaardgas of pelletkachel en dump je die in uw boilervat. Dus een COP3 gedurende 6maand is goed voor een elektriciteitsrekening voor warm water gedeeld door 6; of versus een gasboiler gedeeld door 3

hier heb ik het gevonden ze

http://www.ritter-xl-solar.com/technologie/cpc-roehrenkollektor/

http://www.heimbaucenter.de/markt/CPC-Kollektor_1

Hallo,

ik heb vorig jaar Paradigma zonneboiler geplaatst en ben ervan overtuigd dat dit het beste systeem op de markt is. Er is ook een groot aanbod aan verschillende systemen en koppeling is mogelijk met allerlei warmteopwekking en gerbuikers. Als je de terugverdientijd echter berekend zijn er wel andere systemen die beter scoren...

Ik zie dat die dingen een max rendement halen van 65%. De collectoren die ik heb (vacuum vlakke plaat) halen 75% (bij 0 graden en 1000W instaling).

En als ik dan zo naar het verkoopspraatje kijk van die CPC collectoren dan vind ik nogal wat 'metingen' serieus bij de haren getrokken.

en welk merk is dat ?

kan u laten weten hoeveel kwh/m² per dag er deze week werd opgewekt?

bij mij was dit volgende

  kwh/m² di 1,3 woe 0,5 do  0,3 vr 0,4

Je kan dat niet vergelijken he. Tenzij je ook in de buurt van Turnhout zou wonen.

di 8.5kWh op 14m2 brutto oppervlak

woe 10kWh 

do en vr niks

 

En dat is gemeten op de werkelijke aanvoer naar het buffervat (dus niet collector temp!!) en rekening gehouden met de lagere energieinhoud van het glycol mengsel.

er zit geen glycol in zijn collector hoor, er zit frigogas in

Kijk iedereen vergelijkt altijd met zijn sterke punten. Je zou hem best nog op een solar tracker zetten...

Je hebt collectoren met 'thermosyphon' effect, dan kun je een pompje op zetten en tik je tegen de 70%, dan kun je de isolatie verbeteren met een vacuum effect wat vooral sterk presteert bij 0°, en wat jij doet is natuurlijk buiten afkoelen als een frigo, wat het rendement nog eens verder opkrikt omdat jij ds een warmtepomp zitten hebt op die panelen.

Het is best knappe technologie, want in feite kun je daar aardig mee weg zeg maar tot het vriest... Vanaf het vriest kun je volgens mij gewoon beter bijstoken.Nu natuurlijk met dat glas ervoor presteert die weldegelijk als een thermisch zonnepaneel.

Het gelijkt trouwens op die systemen...

http://www.solarpst.com/index.htm?categoryId=4&contentId=6

http://www.domotelec.fr/achat/pdf/NEOENERGY-E.pdf

Beste

een pv installatie in mijn buurt (brugge) heeft volgens de site www.solarlog-web.be

maandag 21/jan 0.55 kwh

dinsdag 22/jan 7.98 kwh

woesndag 23/jan 1.95 kwh

donderdag24/jan 2.85 kwh

vrijdag 25/jan 3.72 kwh

Gemiddeld brengt zo'n installatie1.97 kwh op in januari (volgens de solar log in

Deze installatie is een 4 kwpiek installatie,

Voor mijn is dit het einde van mijn thermische zonnepanelen plannen, er komt een pv installatie die een beetje groter is dan gepland en een  elektrische weerstand boiler. Dit is efficienter, zeker in de winter en in de zomer is er hoe dan ook geen probleem. ( zie voorgaande draad "4 PV panelen rechtsreeks aansluiten elektrische boiler")

 

eddy

ps indien u het niet gelooft, staan er waarschijnlijk ook meetdata van pv installaties bij u in de buurt. Durft u uw inverstering + opbrengst + onderhoudskosten + technisch risico vergelijken met het pv alternatief?

 

ps deze installatie kost +/- 6 000 euro? Zelfbouw 4 000 euro? ( www.pvstore-europe.com)

 

ps of heb ik het volledig verkeerd op?

De glycol gaat van de top van die collector naar het buffervat. Dat is het warmtetransport.

 

Bij ons is er ook redelijk wat verlies door lange leidingen: 15m van buffervat tot collector (enkele richting dus 30m leiding).

De vraag is hoeveel kWh per m2 netto oppervlak. Dan pas kan je de efficiency bepalen. Maar het is wel vrij goedkoop inderdaad.

 

Ter vergelijking onze installatie (14m2) haalt effectief 6kWp, mogelijks meer als de boel es ontlucht, de glycol vervang en de panelen nog es vacuum trek (zijn nu niet meer vacuum).

Beste jandc

in mijn situatie (groot zuid gericht dak) is de vergelijking

"euro investering pv + energie opbrengst pv"  versus "euro investering thermisch solar + energie opbrengst thermisch solar"

belangrijker dan oppervlaktes.

Nu blijkt dat in de ook tijdens de winder de pv oplossing de beste is....

Wel stom dat de overheid nu de slechtste techniek steunt ten nadele van de techniek die ze vroeger steunde....

En ondertussen is www.phototec.be in tienen failliet en zijn er bij mijn weten geen producenten van thermische zonnepenelen in belgie?

eddy

ps panelen vacuum trekken?

ps glycol vervangen? moet dit veel?

Als je veel plaats hebt is PV mogelijks interessant. Da's allemaal zeer afhankelijk van een hoop parameters.

IK heb vacuum vlakke plaat collectoren. Ik kan ze met een simpele vacuum pomp terug vacuum trekken. Glycol vervangen is afhankelijk van de temperaturen die bereikt zijn geweest en hoe lang. Naar 't schijnt is dat aan te raden om de 5j. In mijn geval zitter er door een pomp te vervangen luchtbellen in 't systeem.

Beste

het probleem van een te klein dak oppervlak kan deels opgelost worden door panelen van 300 watt per paneel te  gebruiken ipv "standaard" 250 watt panelen

Het hangt idd af van een berg parameters. Bij ons speelt ook mee dat er een douche wtw zal geplaatst worden, daardoor zal er in de boiler steeds lauw water aanwezig zijn.

Juist dit lauw water is makelijk aan te maken met een thermische zonnepaneel, waardoor een deel van efficiente van de thermische  panelen weg valt. PV boiler heeft dit probleem niet daar deze even makkelijk water van 10° naar 20° graden als van 55 naar 65 kan opwarmen.

Door dit effect denk ik ook toe te komen met een kleinere boiler ( die op hogere temperatuur staat.)

 

eddy

ps 't is wel zo dat de aangehaalde installatie een hellingshoek van 45° heeft (typisch rijhuis). Daardoor ligt er waarschijnlijk geen sneeuw meer op. Deze geeft meer rendement in de winter dan een 30° hoek .

Ik vergelijk liever effectieve opbrengst dan theoretische rendementen. Locatie en hellingshoek kunnen wat verschillen maar vb dinsdag was het overal een blauwed hemel. Ik heb dinsdag 10kwh effectief opbrengst op 8,36m² bruto. Gezien geen glycol of wisselaar in het systeem is opbrengst maximaal en onderhoud niet van toepassing.

mijn zonneboiler brengt ongeveer hetzelfde kwh op als mijn pv maar is slechts 1/3 van oppervlakte en de pv panelen zijn er met hoge opbrengst 300Wp per paneel. 

Beste Ruben

uw situatie is super interessant om te vergelijken (0beide op het zelfde dak )

Enkel vraagjes :

- Die 1/3 minder productie per m², is dit echte opbrengst of rendement volgens de catalogus? Blijft deze verhouding tijdens zomer en winter?

- Wat is de temperatuur die uit de thermische panelen komt op een zon loze dag? ( Ik vrees ervoor dat alle temp onder de 28° voor mij nutteloos is, daar ik reeds heel veel water dan 28° zal hebben door de douche wtw)

- investering? Welke van beide installaties was de duurste?

- wat is de dak helling? /orientatie

- is uw installatie recent?

mvg

eddy

Overschat die dWW niet. Als je warm water wil uit de zon (of 't nu via PV of via thermische panelen gaat doet er niet toe) dan heb je een buffervat nodig. Bij voorkeur een zo groot mogelijk buffervat. Je moet al enorm veel douchen om met je dWW de temperatuur in je boiler op 28 te krijgen.

 

Op dit moment is de temperatuur in ons buffervat (1000l) 17.3 onderaan en 25.5 bovenaan. Alles in het buffervat is nuttig, de koud water aanvoer is nl. hoop en al 12 a 15 graden. Dat wordt dan voorverwarmd tot 28 graden en in de gasketel naverwarmd tot 50 graden. Voor het wasmachine betekend dat min of meer 't zelfde: koud water wordt opgewarmt tot pakweg 22 graden en in 't machien naverwarmd tot 30 graden.

 

De truk ligt er in om je systeem zodanig te ontwerpen dat je zo veel mogelijk energie uit dat buffervat kan halen. En dan kan je es kijken hoe je 't beste (goedkoopste, meest rendabele,...) energie in dat vat steekt. Ik kan vrij veel warmte uit de collectoren halen net omdat het buffervat zo leeg mogelijk gehaald wordt.

Beste

bedankt voor de info , nog een paar vraagjes

- heb ik het juist dat het zonnepaneel water/gas nu minimaal 17.3 + 5(?) graden moet zijn om te kunnen "oogsten"?

- hoe meten jullie iegenlijk de opbrengst van zo'n paneel? Meten jullie ook de uitgaande temp? ( en debiet en retour temperatuur?)

- wat is uw postcode eigenlijk(mijne is 8310)  Is er een pv installatie in de buurt? =>> http://home.solarlog-web.be/plants.html

- gezien mij  beperkt budget , wat koste uw installatie eigenlijk ongeveer?

mvg

eddy

collector zal ongeveer 18.5 moeten zijn om te starten en nuttige energie op te leveren.

opbrengst wordt gemeten door temperatuursverschil tussen aanvoer/retour te meten en het debiet.

mijn postcode is 2300

 

de installatie koste ergens 15.000 eur (inclu buffervat van 3600 eur). zo'n 6 jaar geleden toen PV panelen nog 10 eur per Wp kostte. Je 4kWp installatie zou dus 40.000 eur gekost hebben.

Eddy,

 

Het gaat om effectieve opbrengst. Verschil winter zomer moet nog geëvalueerd worden. Soms leveren de PV panelen iets meer op en soms is het omgekeerd. (vb dinsdag 9kwh PV 10kwh ZB) Op een zonloze dag schommelt dit tss 25-45°C afhankelijk van de dikte van de wolken. PV installatie 11/2010, 4200WP 16000€, Zonneboiler  11/2012, 7,5m² apertuur vacuüm buizen, 550l buffer 6000€ na aftrek premie 4125€.

Groet,

Ruben

zonnecollectoren gaan sowieso altijd meer rendement geven dan PV, als PV 20% haalt, haal je omgekeerd met thermische zonnepanelen dikwijls 80%. Dat vier maal meer vertaalt zich echter niet in een vier maal minder energieverbruik. Anders zou het best eenvoudigste model zijn van gewoon 50m2 thermische zonnepanelen te leggen op een dak om alle 'energieproblemen' op te lossen.

In feite leveren die zonnepanelen het meeste energie wanneer je het minst nodig hebt... Je hebt hooguit 2 maand bijstook, en 6 maand warm water van uw installatie... En dat is de realiteit. Er is trouwens maar één manier om die energie op te stapelen, en dat is dan ofwel zo'n eisspeicher, ofwel paraffine buffervat, of een natriumacetaat buffervat. 

Dus brengen die PV's minder op, het knapste eraan is dat ze precies de duurste vorm van energie rendabel weten te produceren, en met het net te gebruiken als 'buffersysteem' zorg je dat wat je produceert terugkomt Dus op die manier zijn PV's toch wel een veel leukere uitvinding dan de thermische zonnepanelen.

Beste Paul

 Het net gebruiken als buffer is nu misschien de beste oplossing, ik denk echter niet dat dit zo blijft. Het net is niet "gratis", en iemand moet het dus betalen. Verder is het zo dat ik het echt niet voor subsidie heb, en dit enkel in rekening breng na mijn beslissing. We zijn nu nog maar bezig met de ruwbouw, en wie weet hoeveel keer de subsidie nog aangepast zal worden.

 

Verder vraag ik me af of de huidige lage pv prijzen een blijver zijn of veroorzaakt worden door een tijdelijke overproductie? Vorige week is er weer een Duitse producent over kop gegaan, en de meeste Chinese producten maken ook zwaar verlies Suntech (= een van de grootste )draaide blijkbaar in 2011 meer dan een euro verlies per 3 euro omzet(yahoo finance). Kan dit wel blijven duren? Ik zou nu panelen kunnen kopen en ze in mijn garage zetten. Had ik dit echter 1 jaar geleden gedaan, met de zelfde motivatie,had ik daar nu zeker spijt van...

 

Over de 50m² zonnepanelen, : een tijdje geleden liep hier een draad over seizoens opslag in een grote tank. Toen is dit uitgerekend geworden en het leek technisch haalbaar. Economisich daarentegen ....

 

Zoals je zegt is de winter opbrengst de kern van de zaak, beide systemen zijn meer dan goed genoeg voor de zomer. Zouden er eigenlijk web site staan waar de echte resultaten van de thermische systemen op gepost worden ( zoals deze bestaan voor  pv systemen?)

 

Een warmte pomp voor sanitair warm water heb ik ook in overweging genomen. Probleem hierbij is dat voor sww geen cop mogelijk is groter dan 2 (ik ben ingenieur, en heb daar ooit mijn thesis over gemaakt).  Wanneer ik dus domweg 2 keer zoveel pv plaats heb ik het zelfde effect, en ben ik waarschijnlijk minder geld kwijt.

 

Keuzes maken, prettig en moeilijk ;-))

eddy

 

 

Als antwoord op uw subsidie:

ik vraag mij altijd af, in een wereld zonder taksen/belastingen zou ik een investering doen.

En als ik dan bvb een auto zie die perte totale is in belgie, en die weggesleepd wordt naar Polen, en daar hersteld wordt, weet ik dat arbeid in Belgie de herstelling wegbelast/ Dus de auto is economisch niet onherstelbaar beschadigd, hij is perte totale belast. 

Idemdito is de bouw onrendabel belast door 21% btw, 70% lasten op de arbeid (via de cumul van sociale lasten en belastingen).

De vraag die je moet stellen bij zonnepanelen, waarom zou je de arbeid zodanig hard belasten dat mensen weigeren ecologische beslissingen te nemen. Ze herstellen hun TV niet meer, ze gooien hem weg. Ze weigeren ecologische investeringen te doen, omdat de drempels veel te hoog zijn door de lasten op arbeid.

Daarom denk ik dat het een veelvoud eenvoudiger is om gewoon energie en in het bijzonder aardgas en mazout meer te belasten, zodat iedereen zijn rendement van zijn investering zal zien stijgen.  

Als antwoord op uw 'ethische vraag of je het netwerk nu mag gebruiken ' ?

Volgens mij moet je als burger gewoon zelf uw ecovoetafdruk op 0 herleiden, en moeten socialisten u niet culpabiliseren voor het gebruik van het netwerk. De ene zal biogas maken, de andere zal WKK doen, en een derde zal zonnepanelen leggen. Dus wat en hoe je uw ding doet dat is niet belangrijk. De massa aan gebruikers filtert al veel variatie op het netwerk weg. Tenzij in de total massa van  moet er een buffer en een backup voorzien worden. Die backup moet betaald worden door alle gebruikers ( zoweld producenten als afnemers) Nu zijn ze al veel te vroeg met hun belasting. Ze moesten die belasting ingevoerd hebben bij 1 miljoen zonnedaken, en niet vanaf 200.000 zonnedaken.

Nu stel dat je zonnepanelen legt, en je hebt bvb 3000kWh verbruik, en je produceert 4000KWH. Dan kun je die 1000KWh gebruiken om bvb uw doorstromer uit te schakelen en via die COP2 warmtepompboiler uw warm water te produceren. En dan ben je zo gek niet bezig. Want uw energie is virtueel groen en dat is het belangrijkste; Elk moet gewoon naar zijn bord kijken, de overheid moet zorgen dat iedereen rendabel kan zijn, en derest volgt vanzelf.

En die initiele subsidies zijn of waren nodig om de sector op gang te trekken.

Je SWW elektrisch verwarmen is niet plotseling duurzaam geworden omdat je een overcapaciteit aan PV hebt liggen. De kans is vrij groot dat je 's winters  kolenstroom gebruikt om je water te verwarmen.

Je moet redeneren in the global picture, als belgie 50% nucleair electriciteit aanmaakt is die electriciteit 50% CO2 vrij, en derest zijns aardga-stegs 60%, steenkolen omgebouwd naar boomstammeksverbranders 40%, en andere biooplossingen of groene productie. 

In de toekomst wordt dat: de WKK van uw buur, de biogas van een boer op het dorp die omgezet wordt naar electriciteit, het methaangas die met de overschotpieken geproduceerd terug in het netwerk geinjecteerd wordt, de auto-WKK-Hybride die aan het netwerk gekoppeld wordt bij de buur; en voo rmij mag daar gerust nog een sausje kerncentrales die op het energieeiland staan in de zee, en de Gigawatt backupoplossing in zee erbij.

Uiteraard zal er altijd wel ergens een niet fossiel stukje tussenzitten, maar daar moet je u geen zorgen om maken, et globale beeld daar draait het om. Als de grote lijnen goed evolueren is dat het belangrijkste. Als we 15% met windenergie maken, 25% met PV panelen, 10% via biomassa, zijn we energetisch x2/  Als iedereen zijn huis extra isoleert, een warmtepomp-zonneboiler installeer; en een WKK zet deelt het verbruik door 5/ Ik zou durven de Duitse doelstelling voor ogen houden x5

Beste

ik heb eens voor een heel jaar dag voor dag uitgerekend wat mijn opbrengst zou zijn als ik een pv installatie zo hebben gehad enkel voor SWW.

 

Voor iedere dag heb ik opbrengst, verbruik en energie inhoud van de opslag tank uitgerekend in een Excel sheet.

De opbrengst data komt van een bestaande  pv installatie hier in de buurt ( Brugge) via solar log

 

Wanneer ik dagelijks  4 kwh nodig heb, en een opslag tank van 150 liter heb, en 2.1 kwh piek zonnepanelen geïnstalleerd, zou ik een dekkingsgraad hebben gehad van 90.5 % en zou ik 38 % energie hebben geproduceerd die verloren zou zijn geweest, wegens geen plaats in de opslag.

 

Die 9.6% die ik te kort heb, is natuurlijk nodig in de winter, en komt idd deels uit kolen. Echter, is dit erger dan een traditionele zonneboiler met 55 % dekkingsgraad  met gas bijverwarming? ( of een elektrische bijverwarming?)

 

Die 4kwh is mijn huidige verbruik. Doordat een boilertje onder de gootsteen mogelijk is, zal het nieuw verbruik waarschijnlijk minder zijn.

eddy

ps Een installatie van 4 kW piek heeft nog 1% te kort, opvoeren van de opslag hoeveelheid heeft weinig effect.

ps De opslag is naar zonneboiler normen heel klein, deze wordt wel opgewarmd tot 85°

ps Dit is dus een off grid oplossing, overschot een energie wordt weg gegooid, niet op het net geplaatst.

 

en hoeveel kost die PV-zonneboiler installatie

boiler 300euro PV 2kWh = 2000euro panelen + 500euro omvormer = 2700euro gienstalleerd

versus de  warm water zonneboiler  vacuumbuizen en boiler 150l   2350euro

http://solar-belgium.com/

 

versus de warmtepompzonneboiler 300l   3000euro

http://www.ecologis-solutions.com/Chauffe-Eau-Solaire.html

 

je ziet het vraagstuk blijft altijd rendabel. Maar uw opmerking is interessant dat het gemakkelijker is om elektrische energie op te wekken blijkbaar dan thermische energie op te vangenin zo'n paneel.

 

Beste paul

de opbrengst van een pv boiler is 90 % , deze van een thermische boiler met tank van 150 liter zal niet meer dan 55% zijn (denk ik)

Hoe wordt een thermische boiler van 2350 euro bijgewarmd? Is deze gas installatie inbegrepen?

mvg

eddy

ps de kern van de zaak is eigenlijk dekkingsgraad. Echt jammer dat er geen sites bestaan waar thermische boiler resultaten per dag gepost worden.

 

Eddy,

Miss. kan je hier iets uithalen?

http://lika.be/wp/2008/08/live-stats/

Chris

Jamaar die ramen zijn gemaakt om zonlicht te filteren en verliezen 15% van het zonlicht, dus hij is een beetje dom bezig. Ik zou het als volgt aanpakken. Als je van uw garage een 'zonnedak wil maken' dan koop je isolatie PUR 5-10cm , en liefst van die isolatie met een aluminium rand zodat warmte goed geleidt naar uw collector. 

http://www.bouwpuntdewitte.be/promoties/isolatie.php  7.8€ of 160€ voor uw garage

PEX buizen voor vloerverwarming http://www.vloerverwarming-direct.nl/products/33-1-multifunctionele+bui…  86euro  Koop nog voldoende aluminium omegaprofielen kost ook wel 100ero

2  collectoren, en je maakt 3 circuits bvb Een pomp op die ene collector kost 100euro

Nog een sturingske met differentieeltemperatuur, best gewoon een Arduino, 3 sensoren en poepsimpel programmatje zolang Tcollecter> Tboiler+5° zet je pomp aan. Nog een veiligheidstemperatuur van bvb 70° Dat maak je voor 50euro zo'n onnozele sturing.

Moest je nog genialer willen doen, dan pak je een android computerke dat rekening houdt met de weerberichten van KMI en de voorspellingen gebruikt om uw tank te gaan max vullen in functie van de voorspelde temperatuur kun je een deepcycle up en down doen, en desnoods een tweede vat gaan aanspreken om extra te speicheren. Een beetje intelligentie in het systeem steken van doe ik hier vandaag nog moeite om dat beetje warmte te pikken, of laat ik mijn vat leeglopen en heb ik genoeg.

Tot nu toe kost  die collector 410euro voor 20m2 of 50euro/m2

Als je daar poylcarbonaatplaten op legt is dat nog het duurste, kost u dik 17euro/M2, er bestaan energiedaken waar men gewoon het soort zwarte EPDM rubbervel opleggen kost 9.95€/m2 we halen ons energiedak op voor 60euor/m2 en zo'n constructie klokt 50-60% efficientie

Nu kan je ook die warmtecollectoren voor zwembaden gebruiken met of zonder isolatie maar dat komt niet veel goedkoper

Uw vat maak je uiteraard ook zelf, gewoon een vierkante bak tegen de muur met 2 lagen PUR, Als je zo'n kelderruimte hebt van 1+2meter kun je gezellig een containerke bouwen van 4000liter; Daar leg je dan een soort PVC membraan erin.   je begint te pompen als het paneel zon krijgt, en je laat de panelen leeglopen als je geen energie meer wilt oogsten. en uw water van uw regenput loods je door een PEX buis van 20meter in dat vat gekruld, is voldoende om al zijn warmte uit tewisselen.  In feite kan ook die constructie geen 100euro kosten. Het duurste is de wand die druk van 4000liter water moet weerstaan.

 

 

je kan toch een boiler van 2000watt niet gaan voeden met 4000watt panelen om te gaan stellen dat je een dekkingsgraad van 90% haalt (wat juist is naar de boiler geredeneerd) maar waar je dan 2000watt energie permanent verspilt.

Terwijl als je een warmtepompboiler gebruikt moet je maar 700Watt energie maken. En max 1400Watt gaan voorzien

Beste paul

Hoe raar het ook klinkt 4000 Watt is ok om 2000 Watt te voeden. Tijdens de volle zon lukt dit natuurlijk niet, maar dit is in mijn geval niet zo belangrijk, daar er bij dagen met veel zon hoe dan ook een volle boiler is. Belangrijker is de dekkingsgraad zo hoog mogelijk te krijgen bij slecht weer.Doordat de dekkingsgraad heel dicht bij 100% komt, zijn er dan wel geen andere stook en investeringskosten nodig.  Wanneer je 4000 watt zonnepanelen aan 2000 boiler hangt moet je ook maar een 2000 watt convertor gebruiken.

Voor de warmte pomp denk ik dat een verdubbeling van het aantal panelen goedkoper is dan een warmtepomp ( en hetzelfde resultaat geeft)

eddy

 

Chris

te stom om waar te zijn: ik ken die gast die deze site gemaakt heeft, ik maak er zelfs nu en dan een praatje me op de trein, waarom had ik daar niet aan gedacht, bedankt voor de link.

eddy

 

Kijk, als ik één ding onthouden heb van het rapport Wathelet over energieonafhankelijkheid, is dat we moeten evolueren naar een maatschappij waar de overschotten geoogst worden en gebruikt worden om er iets mee te doen.

Dus sowieso moet je misschien inderdaad zorgen dat uw installatie op zijn minst een dekkingsgraag haalt zoals jij hier naar streeft, maar tegelijktertijd mag je gerust uw overschotten dumpen op het net. Is er momenteel geen gebruik van, dan zal er wel ineens iemand afkomen met een applicatie die in reserve staat te wachten om al die overschotten netjes te absorberen.

Krijgt de CREG geen bal voor die stroom, eventjes later draait uw meter terug en krijg jij netjes gratis stroom die je anders 20cent per kWh mocht betalen. Dus het is de CREG die de overschotten moet verkopen aan de hoogste bieder, en het is de vrije markt die moet in gang schieten om buffersystemen te maken die deze overschotten gaan opkopen en gebruiken.

Om terug te komen op de warmtepompboiler, als uw verbruik deelt door 3 tot 700Watt om met een COP3 2000Watt energie op te slaan in uw boilervat, dan heb je in mijn casus 4000Wattp panelen waarvan de overschotten op het net gedumpt worden, en die zelfdekkenheid haal je zeker. Wat je daaruit moet besluiten dat je gewoon zelfs al produceer je uw energie met zonnepanelen, dan nog moet je altijd zo efficient mogelijk omgaan met energie; Dus puur electrisch verwarmen, zelfs al is dit met zonnepanelen doe je nooit. Altijd met maximale efficientie werken. Het enige probleem dat je hier hebt als jeuw redenering volgt is dat je uw sturing gewoon afhankelijk moet maken van uw  PV installatie. Dus uw sturing moet uw boiler verwarmen als uw PV panelen bvb meer dan 700Watt opbrengen... Maar en in mijn 'losgekoppelde' geest heeft dat geen belang, want uw energie kan netzogoed naar een warmtepomp van de gebuur gaan... Dus het heeft geen belang wat je doet met uw electriciteit op dat moment. Als je maar gewoon uw stroom zo efficient mogelijk gebruikt wanneer je het nodig heeft.

Het is niet omdat de overheid met haar model afkomt dat ze vindt dat je het gebruik van het netwerk moet betalen, dat daarom je modellen moet maken dat electriciteit allemaal lokaal moet geconsumeerd worden.

 

Beste

over net opslag

in het model waar iedereen het net gebruikt als opslag, heeft iederen er belang bij om te leveren in de zomer, als er zon is, en af te nemen in de winter. Dis is niet houdbaar en kan enkel opgelost worden met een smart grid. Dan zal blijken dat electriciteit eigenlijk veel waardevoller is in de winter als in de zomer, waarna het model van veel net opslag niet meer zal werken.

over warmtepomp

- Waarom zwaar investeren in een sww warmtepomp als ik het zelfde effect kan bekomen met meet niet net gekoppelde pv? Verder moet de sanitair warm water warmtepompen met cop 3 echt met een grote korrel zout nemen, zeker in combinatie met een douche wtw. (= hierbij moet geen lauw water meer aangemaakt worden, juist daar waar een warmtepomp best in is. Dit zal het gemiddelde naar beneden halen)

eddy

 

pfft. Een dwtw heeft een rendement van theoretisch max. 65%. Stel praktisch à 50% om makkelijk te rekenen en koud water 10°C, warm water 40°C = 30° verschil. Dus max. 25°C invoer in je boiler. Zal inderdaad zoiets zijn.

Bij ons is het water van de boiler voor het douchen 52° over de gehele boiler. Na het douchen onderaan nog meer dan 30°C onderaan (invoer "koud" water).

Een cop van meer dan 2 niet mogelijk?

Kan toch niet.

Bij -10°C zeker. Ik ben zelf geen zo'n grote voorstandern van warmtepompen voor SWW, maar geloof niet dat een COP van meer dan 2 onmogelijk is. Mijn Genvex Combi, die nu niet het toonbeeld is van efficientie op dat vlak haalt zelfs een hogere cop voor SWW. En dat is dan een van de minst effeciënte modellen in zijn soort (wel de goedkoopste in aankoop).

Door een DWW te plaatsen en een warmtepomp kun je toch je pv-installatie veel kleiner dimentioneren? Dat drukt de kosten toch ook. Dan kan je later nog altijd panelen bijleggen om je huishoudelijk elektrisch verbruik te dekken. Een warmtepompboiler heb je al vanaf €1600 (200 liter) of €1900 (300 liter). Je hoeft dan slechts max. de helft zoveel PV te leggen + kleinere (goedkopere) omvormer.

 

Lees even http://www.geo-energie.nl/files/Eindrapport_Geo_services_Geo_energieV5_Final.pdf (willekeurig via google gekozen hoor). Daar zie je een cop van 2,6 voor SWW bij -3°C en een jaargemiddelde van 3,06. Dat zal voor bepaalde warmtepompen mss nog meer zijn.

Even een bedenking:

PV werkt beter bij lage temperatuur hé. En de warmtepompzonneboiler (zie http://www.ecologis-solutions.com/Chauffe-Eau-Solaire.html) haalt zijn warmte uit glycol of zo die door leidingen op het dak loopt...

Moest je nu achter ieder PV-paneel een geïsoleerde bak maken (zodat die maximaal opwarmt) met dan die glycolleidingen in, zodat je die maximaal kunt afkoelen. Zou je dan geen superwarmtepompzonneboiler gemaakt hebben? Namelijk EN PV EN zonnewarmte EN warmtepomp :-).

Aan de freaks om zoiets te proberen :-D ???

WP?? Dit zijn gewoon vakke platen zoals zowat het gros van de panelen met dat verschil dat er geen isolatie gebruikt is maar vacuum. Er loop gewoon glycol door depanelen hoor. Dit heeft niks met warmtepomp te maken.

Bestaat al en is nooit een succes geweest. Probleem is dat de 'nuttige' temperaturen voor thermische panelen zodanig hoog liggen dat je eigenlijk je PV gaat opwarmen. Misschien dat dit zou werken met een WP maar dan ga je op een gegeven moment je buffer vol hebben zitten en is 't ook weer gedaan.

Je mag toch 75l a 100l per m2 oppervlak rekenen voor een thermische solar installatie. Dus eerder boilers van 300l en meer.

Beste robin

over de investering in een warmtepomp :

Als ik de helft van mijn 2 kwp zonnepanelen kan laten vallen bespaar ik +/- +/- 1200 euro. Hiermee betaal ik echt deze 1600 euro warmtepomp nog niet. Ik denk ook dat de zonnepanelen langer zullen mee gaan dan de compressor van een goedkope warmtepomp.

 

Over de cop van een warmtepomp:

De cop van een warmtepomp is hoog bij lage temperaturen in het vat. Hoe hoger de temperatuur wordt in het vat, hoe lager de cop wordt. (= fysica, niets aan te doen). Daar wij heel weingi heel koud water gaan hebben door de douche wtw, zal de cop lager liggen dan de catalogus. Heel toevallig heb ik hierover 20 jaar geleden mijn Ind Ing thesis gemaakt.

 

Over het jaargemiddelde : eigenlijk is dit niet zo belangrijk, daar ik zelfs met 1 kwp zonnepanelen in de zomer genoeg heb. Wat echt belangrijk is, is het winter rendement. ( om zo extra investeringen in gas boiler ect... te vermijden)

 

eddy

 

Beste jan

dit is een van de voordelen van solar pv, ik kom rond met een "standaard " tank van 150 liter. Dit vooral omdat deze tank veel warmer zal hebben dan een thermische tank. Ik kan de tank die reeds 80 ° heeft nog opwarmen met een water zonnetje in de winter.

eddy

Zolang de CREG de smartgrids alleen maar gebruikt om te bepalen hoeveel jij moet betalen, en niet hoeveel de burger zijn electriciteit goekoper mag krijgen, zullen die toestellen nooit doorbreken. Smartgrids zijn goed, maar je moet nu in de eerste faze zorgen voor een gigantische backup via dat netwerk. Het schoonste voorbeeld zou zijn, een smartgrid meter koppelen aan de verkoop van  smargrid frigo/diepvriezen/pluginhybride/warmtepomp buffervaten met COP3/ die gestuurd met het grid bvb een half uurtje extra afkoelen/baterijtjes opladen/warmte opslaan met gratis overschotten. Als er per huisgezin 4000Watt toestellen een uurtje kan werken; spreek je in een smartgrid situatie van 1.000.000 burgers van 4 GigaWatth backup.

Dus het model van het netwerk heeft wel zijn voordeel. Het voordeel is al dat we nu al zien welke gigantische overschotten er bestaan, en de applicaties om die overschotten op te souperen moet nog gemaakt worden. We zijn stap A, en we moeten nu stap B zetten. Stap B met de smartgridmeter, zijn stadsmensen die de overschotten opkopen voor een appel en een ei en die meeprofiteren van de overschotten op de zonnepanelen die zij niet kunnen leggen.

En waarom zwaar investeren in een warmtepomboiler-ventilatiesysteemC ? Omdat jij doet alsof uw zonnepaneelenergie niets kost. De zon is gratis maar uw installatie moet eerst afgeschreven worden. De zon is gratis, maar uw oppervlakte van uw dak is beperkt. Dus je zult nog altijd uw energie efficient moeten gebruiken. Trouwens je kunt netzogoed uw thermische zonnepanelen de energie dumpen in uw regenbuffervat ? op 7000liter zul je misschien na een hittegolf 10° verhoging bereiken. Of je kunt investeren in extra warmte capiciteit met 'PCM' buffers. Dan ben je uw warmte niet kwijt... Dus zonnepanelen mogen gerust altijd verbonden zijn met het netwerk. Jij moet dan maar gewoon zorgen als er overschotten zijn en uw zonnenergie geen bal meer waar is, dat ook jij uw slimme toestellen hebt die beginnen te werken als er energie op overschot is

En bekijk het eens als Waste is Energy ? Waarom zou je afval dumpen die energie bevat. Waarom zou je al uw water in de riool laten weglopen zonder een WTW, ik denk dat het simpelste is dat we op de rioolbuis/buffervat voor die het huis verlaat een goeie spiraal draaien die het grondwater voor uw warmtepomp nog eens goed opwarmt. Waarom ventileren zonder de energie eruit te recuperen. Maar vergeet niet, je start met warm water van 60° uit uw boiler, het wordt 35° in uw bad, het wordt 25° in de riool het wordt 20° in de warmterecuperatie. Dus die WTW is altijd de cascade wat lager.  Mij lijkt de WTW soms veel duurder dan de energie die je kunt recupereren. En het nut ervan lijkt mij altijd maar marginaler te worden. Bij warmtepompen wordt het afvalwater of de afvalluchtstroom de energie gerecupereerd en een niveautje hoger getild. Dus daarom moet je investeren in warmtepompen.

 

Ja klopt en in de winter gaat je PV beter presteren door de koude. Maar dan vind ik het weer een beetje zonde want ook in de winter gebruik je elektriciteit (meer dan anders zelfs). Nu gebruik je het beetje elektriciteit dat je PV nog opwekt om water te verwarmen... 

Langs de andere kant is een grote buffer ook weer handig want eigenlijk heb je geen 80 graden in de boiler nodig. Typisch kom je met 50 graden ruim toe. Het warmteverlies is veel groter op hogere temperaturen en een grotere boiler verliest per l inhoud minder energie.

Enfin, ik denk niet dat je zomaar kan zeggen 'dit is nu DE beste oplossing'. Ik zit met een plat dak, relatief weinig oppervlak (er zitten bv 5 solartubes in de weg waar bij voorkeur ook nog licht in komt) en vooral: bomen. Een thermisch paneel heeft langs geen kanten zoveel last van bomen als PV. Jij hebt een vrij groot oppervlak dat vermoedelijk volledig vrij is. Geheel andere situatie. Ik heb de boel ook zo'n 6 jaar geleden geplaatst toen PV veel te duur was. Nu vind je al panelen voor 0.5eur per kWp (enkel de panelen).

 

Puur energetisch bekeken is 1 eenheid elektriciteit ongeveer 3 eenheden warm water ' waard' maar da's dan weer afhankelijk van de temperatuur van 't water. Water van 30 graden heeft per nuttige kWh inhoud minder waarde dan water van 95 graden.

 

Het lijkt me wel es interessant om dat allemaal zeer nauwkeurig uit te rekenen om tot conclusies te komen. Maar de tijd die ik daar alleen al in zou steken zou meer geld kosten dan wat ik op een jaar aan EGW betaal en dan heb ik nog niks bespaard.

je zou die sturing moeten kunnen analyseren. Wat je nu hebt is een sturing volgens mij die de boiler doet afslaan vana het water 60° heeft, en wat je zou moeten hebben is een sturing die net zoals een zonneboiler blijft warmte ophalen.

Het schema kan dus simpel, je maakt een PV'switch, die switcht vanaf uw PV 1000Wattp levert. Op dat moment werk je defacto met een COP5 Uw pomp slaat uit vanaf uw vat bvb 80-90° bereikt. 

http://www.solarhotwaterswitch.co.uk/

http://www.immersun.co.uk/

http://www.sgwooldridge.co.uk/cms/solarpvswitch

http://www.solarconcepts.co.uk/pv_to_hotwater.asp

en ja hoor de PV switch bestaat ! 

Maar  en daar zit volgens mij het tweede probleem. Uw warmtepomp werkt efficients bvb tussen 12:00u en 16:00u; dus je zou in feite uw pomp moeten programmeeren om niet op nachttarief te werken maar in functie van een 'voorspelde behoefte' (ik wil vanavond een warm badje nemen; mijn vrouw een douche, en mijn twee kinderen ook een douche) en een voorspelde 'weerbericht' van er komt zon, en daar komt de winst, je moet niet werken als er een COP3 is, maar wanneer je COP4 haalt... dus je moet bvb 5kWh energie oogsten op het moment dat het meest rendabel is. Je moet dus niet werken vanaf 10u met een COP3.5; je werkt effe op uw gemak tot uw frigogas telkens op hoge druk staat voor je begint te werken. Of je werkt ook vanaf de PV 700Watt dekt, nog freakier, je doet de warmtepomp 1kWh verbruiken om 4KWh te oogsten, vanaf je kunt voorspellen dat uw PV's 1kWh gaan oogsten en nog freakier, je doet dit op het moment dat uw warmtepomp met COP5 werkt dus je verbruikt nog 0.8kWh.

Die intelligentie heb ik nog niet gezien.

 

Komt er dus op neer, dat wat jij doet met 4kWh * 365 = 1456 kWh ik ga doen met 292kWh/ Het schoonst gezegd, ik verwarm dus mijn warm water met 1 zonnepaneelke van 300Watt, en jij gaat uw dak volleggen met 12 panelen om hetzelfde doel te bereiken. Dus jij investeert 4000euro zonnepanelen aan 1euro/Wattp, en stuurt uw overschotten niet naar het netwerk, terwijl ik 300euro zonnepanelen nodig heb om die boiler te sturen, en derest zal ik gewoon op het net zetten.