Plafonds isoleren of niet?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen

We hebben al het nodige opzoekwerk gedaan op het forum en zijn al bij de milieuadvieswinkel langs geweest voor bouwadvies maar geraken er  niet uit.

Even een situatieschets.   We hebben een heel oud huis, massieve muren (niks spouw), geen isolatie.  De buitenmuur langs links is een gezamelijke muur met de buur, de rechter is de muur van onze garage.  
Vanaf eerste verdiep allemaal houtenvloeren.  Op de eerste verdieping afgeplakt met een voorhistorische linoleum.  Oude plafonds die er reeds op gelijkvloers en eerste verdiep af zijn om de roosterbalken te behandelen. De tweede verdieping en zolder (komt een nieuw dak) worden pas later aangepakt.  

Geleidelijke vervanging van de ramen.  Isolatie van buitenmuren op termijn.  We hebben CV gascondensatieketel. Geen vloerverwarming.

Onze vraag:  isolatie van de plafonds of niet?

Doel van onze renovatie is het energieverbruik beperken.  Een lage energiewoonst zal niet lukken maar we gaan toch proberen zo laag mogelijk te gaan.

Wij kijken uit naar jullie tips!

Alvast bedankt!

Grtz

Katrien & Len

 

AAN ALLEN:

Heel veel input, waarvoor dank.  Believers en non-believers.  

Wij hebben geen budget om alle snufjes in huis te halen; ventilatie D, warmtepomp,... Ons dak is niet ideaal voor zonnecollector.

Wij gaan voor een zo goed mogelijk isolatie van een oud huis. Wij gaan voor de basis zoals aangegeven door enkele onder u; dakisolatie, goede ramen en op termijn gevelisolatie.  

Grtz

Katrien & Len

 

Reacties

Denk gewoon dat je de schil van uw huis moet isoleren, en dat je ervoor zorgt dat er nergens 'lekken' zijn, of koude bruggen.

Warmte gaat omhoog, dus eerst uw dak (sarking dak, PUR 10cm )

http://www.isotec.be/  R waarde 3.5

 

, dan  muren (gebruik bvb aerowool 2-5cm soort isolerende gyprocplaten

http://www.aerowool.be/ , is wel 160€/m2)  

 

dan ramen (driedubbel) 

http://www.eurotherm.be/

 

en eventueel zelfs vloer als je die ooit vernieuwt of vloerverwarming legt.

uw plafonds isoleren is goed als je alleen uw living wilt verwarmen zonder uw slaapkamers, maar als je uw plafond isoleert gaat die warmte lekken via de muren, en zul je een koudere slaapkamer hebben, dus ik zou nog liever hebben dat de warmte lekt naar mijn slaapkamer en in laatste instantie door de muren.

speel eens met die simulatoren; en bereken gewoon het rendement van uw dakisolatie en muurisolatie...

http://www.bouw-energie.be/berekenen/epb.php

 

Dan leg je nog een zonnepanneelcollector, condensatieketel, verbind je die met uw pelletkachel, en niet vergeten dat ventilatiesysteem met warmtekrachtboiler.

 

 

condensatieketen EN Pelletkachel voor CV

dubbele warmtevoorziening, beetje veel van het goede he

je pelletkachel kan inderdaad dienen om je cv te verwarmen, seriuze investering, best dat je dan jezelf ook van het aardgasnet afsluit zodat dit je niets extra meer kost

Plafondisolatie is volgens mij een goede zaak.  Het zorgt ervoor dat de energievraag beperkt blijft tot de ruimtes waar je effectief verblijft.  Overdag hoeft je slaapkamer niet warm te zijn.  Maar de woonruimtes  wel, dus lijkt het me een logisch feit dat je deze ook enigszins gaat afschermen.  Zijn er echter ruimtes aanwezig in de bovenverdieping waar je erg veel verblijft, dan zou ik op die plaats geen plafond isolatie plaatsen.

Het allerbelangrijkste is uiteraard de isolatie van de gebouwschil laat ons daar duidelijk in zijn,  dakisolatie, vloerisolatie,muurisolatie en degelijk schrijnwerk zijn echt wel de belangrijkste factoren om de energieverliezen te beperken.

Maar indien je dan toch een verwarmde slaapkamer of hobbykamer wenst,  dan zijn er 1001 manieren om deze alsnog te gaan verwarmen?   Heb je een bijvoorbeeld een degelijk ventilatiesysteem, dan kan dit nuttig zijn om zo de bovenverdieping mee op te warmen met de restwarmte van de benedenverdieping.   Zo kun je je  energieverbruik onder controle te houden.  Je kiest dan zelf wanneer en hoe warm je de bovenverdieping wilt hebben.  Zonder het isoleren van het verlaagd plafond of zonder isolatie tussen de balken zul je ongecontroleerd energie gaan gebruiken om de bovenverdieping mee op te warmen.  Ongecontroleerd energieverbruik is ook energieverlies.

Persoonlijk kies ik liever zelf waar het warm moet zijn.

Als je het plafond gaat isoleren, doe het dan wel in 1 keer goed.  Met een dampscherm, en volgens de regels van de kunst. 

Beste,

Zoals hierboven reeds gezegd is het belangrijk dat je de buitenschil goed isoleert. Dus alle overgangen tussen binnen en buiten.

Je kan dan nog tussen de binnenruimtes onderling gaan isoleren maar persoonlijk denk ik dat het veel rendabeler en comfortabeler is om die extra isolatie bijkomend in de buitenschil te steken.

Charel

als je van plan bent dak te isoleren, ramen te vervangen, buitengevel te isoleren zie ik geen reden waarom je LEW niet als doel zou hebben.  Waarom zet je die isolatie anders?  In verhouden zal een isolatie dikte goed voor LEW weinig extra kosten ten opzichte bv de kost van je dak te vervangen en 'weinig' te isoleren.  

vloer isoleren: waarom zou je dat doen?  Het houdt de warmte op het verdiep waar je de warmte wil.  Als je tss de balken isoleert en het zelf doet is het niet zo duur (minder dan 10 Euro/m2 voor een 15cm dikte).  Eventueel zorgt het nog voor wat extra geluidscomfort.  

Waarom zou je het niet doen; als je op bovenverdiep toch graag een redelijke comfort temperatuur wil, moet je daar toch verwarmen als het zeer koud is (volle muur, geen verwarming kan wel eens tot een graad of 5 dalen).  

Altenatief is dat je nu wel al isolatie rollen op de vloer legt van de ruimtes die je niet wil gebruiken voorlopig (bv 2de verdiep).  Die isolatie kan je nadien in je dak verwerken.  

Walter

 

Wat is LEW Walter?

 

 

Dank je wel Charel!

Dank je wel voor de tips!  We zullen eraan denken!

Als je het hebt over vloerisolatie.  Bedoel je dan eigenlijk ook op elk verdiep dus een vorm van plafondisolatie. Of is de vloerisolatie op het gelijkvloers?

We zijn fan van kurk.  Dus veel kans dat we kurk als vloerbedekking in de slaapkamers zullen gebruiken.  Heeft zelf ook een isolerende werking natuurlijk.

 

 

Beste, uw vraag,

Als je het hebt over vloerisolatie. Bedoel je dan eigenlijk ook op elk verdiep dus een vorm van plafondisolatie. Of is de vloerisolatie op het gelijkvloers?

Als we het hebben over isoleren van de buitenschil bedoelen we met vloerisolatie het isoleren onder de vloer van het gelijkvloers, dit ingeval je de vloer daar zou willen uitbreken en vervangen. Dus niet een eventuele kurken vloerbedekking op het verdiep of bovenop de gelijkvloerse vloer.

Zo een vloerbedekking in kurk is ook te dun om enigzins als thermische isolatie te kunnen dienen, wel als geluidsisolatie

Charel.

Voor extra comfort (warmte waar je ze wil en geluid waar je het wilt) zou ik toch aanraden tussen verdiepingen te isoleren, zoals eerder vermeld is zelf glaswol plaatsen niet zo duur. Als ik lees wat je plannen zijn denk ik dat je de muren ook degelijk zal isoleren en zo warmteverliezen via deze weg zal beperken.

Ik las eerder ook het advies met pur te isoleren op ong Rd=3,5. Indien je het dak volledig aanpast en ook op gebied van isolatiedikte niet beperkt bent zou ik adviseren voor een meer ecologischer materiaal te kiezen en naar Rd > 3,5 te streven. Later is het immers moeilijker hier iets aan aan te passen. 

Het voordeel van vele ecologische materialen is dat ze gezonder, dampopen en warmteaccumulerend zijn, dit geeft extra comfort t.o.v. pur of andere "plastic". Indien je beperkt bent in ruimte kan eventueel wel voor pur kiezen. 

 

Grt, Anton

Zoals hier al meermaals aangehaald: plafondisolatie kan je kiezen om het warmtetransport naar boven te beperken.

ECHTER: voorzie plafondisolatie ZEKER voor GELUIDSCOMFORT.

LEW moet zeker mogelijk zijn. En kies aub geen pur in je dak.