ventilatie niet-continu laten werken ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij hebben een balansventilatiesysteem; nl. het systeem D (ComfoD 350 van StorkAir).
Ik vroeg me af of het eigenlijk wel nodig is om een dergelijk ventilatiesysteem dag en nacht te laten draaien ?
In de winter haal je toch steeds een deel koude lucht naar binnen, er van uit gaande dat de warmte-recuperatie ongeveer 80% bedraagt. Deze afkoeling wordt dan gecompenseerd door de verwarming. Is het bv. niet beter naar verwarmingskost toe om de ventilatie af te schakelen gedurende een deel van de dag, bv. als we niet thuis zijn ?

Alvast bedankt voor jullie feedback,

groeten,

Koen

Reacties

Koen,

 

Dat je ventileert heeft een reden. Het is niet omdat je niet thuis bent dat er niet meer moet geventileerd worden. Ik vraag me zelfs af of het zelfs iets zou uitmaken als je de ventilatie zou af zetten. Misschien zou de ventilatie daarna op verhoogd debiet moeten draaien om de luchtkwaliteit terug op peil te krijgen omdat er gedurende een tijd geen ventilatie is geweest maar dat kan je natuurlijk niet weten zonder meeting.

Ik denk dat de grootste vraag is wat het binnenin je buis doet, als je dikwijls je BV afzet.

De kans dat er schimmel kan ontwikkelen wordt wel groter (hangt natuurlijk er vanaf hoe lang het stil staat en hoe dikwijls).

Ik vraag me af of ventilatie afzetten onder bepaalde voorwaarden toch niet kan? Bijvoorbeeld én droge lucht, én niemand meer thuis, én enkel bij bepaalde temperaturen/luchtvochtigheid én voor geen al te lange periodes?
Dit gestuurd door vb domotica.

@Bert

"Dat je ventileert heeft een reden. Het is niet omdat je niet thuis bent dat er niet meer moet geventileerd worden."
Als je niet thuis bent is er toch geen vervuiling/belasting van de aanwezige lucht? Wordt die lucht dan slecht (gedurende een periode van bijvoorbeeld enkele dagen) op zichzelf?

"Ik vraag me zelfs af of het zelfs iets zou uitmaken als je de ventilatie zou af zetten."
Bij warmte recuperatie 20% van het geventileerde debiet.

"Misschien zou de ventilatie daarna op verhoogd debiet moeten draaien om de luchtkwaliteit terug op peil te krijgen omdat er gedurende een tijd geen ventilatie is geweest maar dat kan je natuurlijk niet weten zonder meeting."
Waarom? Je kan er toch vanuit gaan de de lucht ok is als je de woning verlaat en als er niemand meer aanwezig is heb je toch geen belasting meer.

 

@Walter

Bijvoorbeeld in de winter heb je toch al zeer droge lucht en dit net op het moment dat je het meeste je energie wil binnen houden.
Dus weinig reden tot schimmelvorming toch?
Dus als je droge lucht binnen hebt en er is niemand aanwezig, dan vraag ik me af waarom de ventilatie niet uit zou kunnen gezet worden?

Helemaal uitschakelen zou ik nooit doen, met inderdaad mogelijks schimmelvorming etc. in de buizen, doordat je condensvorming kan krijgen.

 

Wat je wel kan doen is tijdens je afwezigheden je toestel een stand lager schakelen, maar nooit helemaal uit.

 

En inderdaad, je huis moet ook nog geventileerd worden op momenten dat je er niet bent (afvoer van vocht, stoffen uit verf, osb, meubels, ....)

Je hebt net een systeem D omdat je daarbij 80% (of meer) van je warmte recupereert. Bij alle andere systemen recupereer je 0%. Als je ventilatiedebieten juist zijn afgeregeld, voer je ook niet meer lucht af dan nodig, en zie ik niet in waarom je dat zou willen afschakelen tijdens je afwezigheid.

Leg me eerste es uit hoe je condensvorming in je buizen kan krijgen. De lucht er in zal opwarmen waardoor je net minder condenseert. Enkel in de zomer kan je condensvorming krijgen (als het buiten vochtig en warm is en binnen een stuk koeler) maar dat heb je enkel aan de warmtewisselaar.

 

In theorie kan je de ventialtie volledig uit zetten maar of het nuttig is is een andere vraag. Bij ons draait de ventialtie op 25% bij afwezigheid en op 50% bij aanwezigheid.

@limer

Zeg nooit nooit.
In een anderer post onlang werd het probleem van de rookgassen van houtkachels aangehaald.
Dit alleen al is voor mij een zeer goede reden om de boel stil te leggen als ik de woning verlaat! Of kent u een filter die dit (rookgaslucht en roetdeeltjes) kan tegenhouden? Dat wil je zeker niet in je systeem!

Wat betreft stoffen/dampen van verven. In beginfase ok maar daarna toch niet.
Volgens mij overdrijf je hier toch een beetje. Let op, ik discussier hier niet wat het beste is hé. Ventilatie altijd op is logisch gezien het beste met uitzondering van hierboven vermelde reden.

Maar in principe kan de ventilatie volgens mijn persoonlijke mening wel uit tijdens afwezigheid.
=> Je woning is op dat moment toch ongeveer gelijk aan een zolder = niet bewoonde oppervlakte = niet geventileerd?
=> Zelfs al leg je je ventilatie stil tijden het verlaten van woning heb je nog steeds een véél betere luchtkwaliteit (tijdens je aanwezigheid met ventilatie) dan de meeste woningen die het laatste decennium gebouwd zijn zonder ventilatie en die toch al behoorlijk geisoleerd en luchtdicht zijn.

 

Bij deze een oproep:
Bestaan er filters die ik voor de luchtaanvoer kan plaatsen om rookgassen (met name hout/alles branders) te filteren die betaalbaar zijn en niet teveel drukval veroorzaken ?

 

@FrankD:

 

"Als je niet thuis bent is er toch geen vervuiling/belasting van de aanwezige lucht? Wordt die lucht dan slecht (gedurende een periode van bijvoorbeeld enkele dagen) op zichzelf?"

 

Heb jij geen meubels, verf, producten, isolatie,...in uw woning die uitwasemen? Het is niet alléén voor vocht en uitgeademde CO² dat je moet ventileren volgens mij.

Jawel, maar ... zie post 10u04 @ limer

Om op uw laatste vraag te antwoorden:

Laat gewoon een filterkast bouwen op je aanzuigleiding, waarin filters zitten met standaard industrie afmeting (60x60cm).

Vraag dan een kast waarin eerst een F7 zit met daarachter een actief kool filter.

Door de grote opp. van de filters, ga je weinig drukval kennen.

Iets in deze stijl:

http://www.woningventilatie.info/oplossing-op-maat#a37

Ik ga der achteraan.
 

Bedankt voor de info limer!

Ik moet zeggen dat ik ook geen grote voorstander ben van het volledig uitschakelen. Maar toch heb ik dit al een paar keer gedaan. De grootste reden voor mij is: minder warmteverlies bij afwezigheid en luchtvochtigheid niet verder laten dalen.

Mijn balansventilatie draait altijd op laagste debiet, want we zijn niet zo heel veel thuis. De luchtvochtigheid gaat hier soms tot 20%. Dus door de ventilatie af te leggen, zakt die niet verder bij afwezigheid.

Ik zou het ook vreemd vinden moesten schimmels kunnen ontwikkelen bij 20% RV in enkele uren tijd. Zelfs na het afleggen van de ventilatie bij aanwezigheid (test) en beide douchen + koken gaat de RV nauwelijks omhoog (ligt ook aan onze grote hoeveelheid leem in de woning).

VOS zullen ook geen dramatische concentraties gaan aannemen na 1 dagje niet ventileren denk ik zo.