isoleren langs binnen - voorstel voor uitvoering

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In bijlage een principevoorstel hoe we onze woning langs binnen willen isoleren. We zouden op deze manier alle ruimtes 'inpakken'.
1)Waar zouden jullie zeker een dampscherm voorzien (overal? ook onder parket?). Wat zijn hier de gevaarlijke aandachtspunten?
2)Heeft er hier iemand ervaring met deze methode? Wat is het resultaat? Voelen jullie het verschil in comfort?
3)Is er risico op het creëren van een ongezond binnenklimaat?
4)zouden jullie hier opteren voor een volledig luchtdichte afwerking?

Bedankt voor de antwoorden.

Reacties

Ik zie dat er een spouw is, zit daar al isolatie in?

Anders best deze eerst vullen met thermoparels (of andere isolatie)

Dan kan je zelfs isolatie plaatsen zonder dampscherm, als de isolatie vochtbufferend is (zoals pavatherm, steico, ...)

 

Spouw inderdaad eerst opvullen, zo heb je minder kans op koudebruggen. Waarom isolatie aan het plafond van een tussenvloer? In een houtskelet kun je dat doen voor het geluid, maar bij gewelven zie ik daar niet veel nut van in (en dan nog pur: isoleert geen geluid).

Een damprem kan geen kwaad. Indien je er geen neemt, zeker een dampopen (spouw)isolatie nemen. Dus geen pur.

Robin, isolatie aan bovenzijde (vloer) en onderzijde gewelven omdat we anders een koudebrug hebben ter hoogte van de gewelven.

Is het noodzakelijk dat de spouw eerst wordt gevuld? Rond alle ramen zit een betonnen omkadering die doorloopt van buiten tot binnen. Daarom dat we langs binnen zouden isoleren, en dat we de tussenvloeren mee isoleren om alle koudebruggen te vermijden.

Eenvoudiger zou dan zijn om de spouw wel te isoleren en ook de wanden langs binnen. Plafond dan niet: ik denk dat je dan voor hetzelfde geld een beter isolatiepakket hebt. Want om de koudebrug op te vangen is 1 meter isolatie al genoeg. Maar als je de spouw isoleert kun je die terug weglaten (en dat geld gebruiken voor de spouwisolatie).

Resultaat zal een betere muurisolatie zijn.

op zich foutje in tekening; isolatie van vloer/muur/plafond moet elkaar raken.  De afwerkplaten mogen niet tot vloer/plafond doorlopen. 

6cm isolatie is wel weining; ik zou minstens verdubbelen.  6 cm is jammer van het vele werk om dan zo weinig isolatie te plaatsen. 

Hier zijn de de kinderkamers langs binnen geisoleerd (te volle muur, geen spouw). Wel met cellulose materialen gewerkt en damprem.  we hebben met vlas gewerkt. 

Oppassen met:

- dwarse muren.  Dat moet je zeker ook uittekenen om geen koudebruggen te maken.  toch een klein metertje inpakken. 

- ramen; zeer moeilijk juist uit te werken; ga je nieuwe ramen steken?  Zonder ramen te hersteken bijna zeker koudebruggen. 

- venstertablet

- stopcontacten; je mag niet zomaar een gat maken in isolatie/dampscherm. 

Zelf langs binnen isoleren is wel goedkoper dan spouw opvullen.  Maar ik denk dat je voor je geplande dunne 6cm veel meer plezier gaat hebben met isolatie in de spouw.  Het lost ook meeste koudebruggen op. 

Vraag zeker eens offertes aan voor spouw op te vullen. 

succes,
Walter

Beste,

Ik ben het eens met Robin.

Indien je de spouw isoleert (dampopen materiaal !), heb je geen koudebrug meer via het plafond en is die isolatie boven en onder het plafond niet nodig, tenzij om acoustische reden.

Indien de ramenkaders breed genoeg zijn kan je je binnenisolatie de hoek om zetten en laten aansluiten tot tegen het raamkader.

Charel

In principe dient een muuropbouw er als volgt uit zien : langs buiten een gevelbekleding ( vb halfsteense muur in gevelsteen )+  een goed geventileerde spouw van bv 3 cm + thermische isolatie + dragende structuur ( al dan niet inwendig geisoleerd).

Na keuze van de materialen voor de opbouw van deze muur gaat men de U-waarde, het temperatuursverloop en het verloop van de relatieve vochtigheid berekenen.

Wat we zeker moeten vermijden is inwendige condensatie.

Dit kan men doen op 2 manieren: - de materialen of opbouw zodanig kiezen dat er geen inwendige condensatie is    

                                                              - een dampremmer plaatsen langs de warme zijde

 

Indien men kiest voor een dampremmer, dan moet deze luchtdicht aangebracht worden ( indien de dragende constructie en/of gebruikte isolatie niet luchtdicht is dient er luchtdichtingsfolie geplaatst te worden).

Het grote nadeel van dampremmers en luchtdichtingsfolies is dat ze in de praktijk nooit dampdicht en/of luchtdicht zullen zijn.

Dus zullen ze altijd aanleiding geven tot vochtinfiltratie en vochtophoping in de constructie.

 

Ik meen dat de woning van Leen en Tom een bestaande woning is zonder  spouwisolatie.

Julie stellen voor om langs binnen te isoleren. Voor uw voorgestelde buitenmuur  bereken ik de U-waarde in de veronderstelling dat de dragende muren bestaan uit 14 cm snelbouw en dat de isolatieplaten een lamda hebben van 0,040 W/mK en zeer dampopen zijn. 

Resultaat:  U= 0,46 W/m2K met inwendige condensatie en een droogtijd van 90 dagen

Om dit tegen te gaan moet  langs de binnenzijde een dampremmende folie worden geplaatst ( bv PE 0,2 mm), maar men mag er geen enkel gaatje in maken.

In geen enkele buitenmuur kan een stopcontact geplaatst worden, wegens doorboren dampemmende laag. 

 

Ook na-isolatie van de spouw geeft inwendige condensatie.

 

De oplossing is het buitenspouwblad afbreken , isolatie plaatsen tegen de dragende structuur en een gevelbekleding plaatsen met goed verluchte spouw.Welk isolatiemateriaal men nu kiest, er zal geen inwendige condensatie optreden.

Indien men maar 120mm plaats heeft na afbreken van buitengevel, kan men kiezen tussen glas -rots -of houtwolplaten van 60 mm dikte of bv een resolplaat van Kingspan van 64 mm dikte.

De U-waarden zijn dan respectievelijk 0,44 en 0,27 W/ m2K .

 

Antwoord op uw vragen : 1&2) muren opbouwen zodat men geen dampscherm nodig heeft.

                                              3) uw muuropbouw geeft groot risico voor ongezond binnenklimaat.

                                              4) altijd volledig luchtdicht werken

 

 

 

 

Bedankt iedereen voor de reacties.

wat we ons wel nog afvragen: onze spouw bevat gigantische onderbrekingen (balken die doorlopen tot binnen, omkaderingen rond ramen tot binnen. Raden jullie dan nog steeds aan om bijkomend bij de binnenisolatie de spouw nog te isoleren. Eveneens er rekening mee te houden dat de gevel achteraf wordt geschilderd?

moet ons bestaande plak en schilderwerk langs de binnenzijde eerst worden verwijderd?

 

 

is er een groot gevaar op condensatie in uw constructie als buitengevelisolatie hebt (ongeveer 8cm eps) en je wilt langs binnen ook nog een 5-tal cm rotswol of glaswol steken,.  Situatie is een zolder ruimte met een steense muur waar langs de buitenkant ooit al eens gevelisolatie is tegen gezet.  Nu om de zolder af te maken doen we dit met gyproc, ideaal moment om eventueel nog wat isolatie bij te steken (die we al hadden liggen).  Volgens de u-wert rechner is dit geen probleem maar ik ben niet zo bekend met die materie, iemand een advies?