Exit fossiele brandstoffen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Op dit moment zijn we een oud huis grondig aan het renoveren. De muren zullen langs buiten geîsoleerd worden, er zal HR-glas (0,9 W/m²K) geplaatst worden en ook het dak en de vloer zullen goed geîsoleerd worden. Op de benedenverdieping is er vloerverwarming voorzien, in de andere kamers radiatoren. Volgens een snelle berekening zal het warmteverlies 0,25 kW per graad verschil met de buitentemperatuur zijn. Er is geen gas in onze straat en we willen ook zonder stookolie nog comfortabel kunnen leven.

Aangezien we over een grote tuin beschikken en een stukje bos beschikken zou ik graag hout gebruiken om ons van de nodige energie te voorzien. Een haard of speksteenkachel lijken me goede alternatieven maar dan is vooral de ruimte waar deze staat verwarmd en tijdens de wintermaanden leveren de zonnecollectoren te weinig energie voor het sanitair warm water. Persoonlijk ben ik gewonnen voor een haard die aangesloten wordt op de cv met een voldoende groot buffervat zodat er ook nog warmte beschikbaar is op de momenten dat we niet kunnen stoken. Ik zou ook gaan voor een haard met voldoende vermogen zodat ook tijdens de wintermaanden de buffer water voldoende kan opgewarmd worden gedurende een paar uur stoken.

Heeft er iemand van jullie ervaring met het aansluiten van een haard op de cv? En welke haard kunnen jullie aanraden? Heeft een speksteenkachel met warntewisselaar nog een voordeel tov een haard als deze het water voor de vloerverwarming opwarmt? Iemand ervaring met brunner aangesloten op de cv? Kan de brunnerhaard ook eenvoudig aangesloten worden op andere verwarmingssystemen?

Reacties

Een warmteverlies van 0,25 kW/°K (7,0 kW bij dT28) betekent dat per etmaal 168 kWh warmte geproduceerd moet kunnen worden. Als je 8 uur stookt (bijv. van 15:00-23:00) dan moet de houtkachel een vermogen hebben van 21 kW. En een flink bos.

Lijkt me ook een groot warmteverlies voor een 'goed geïsoleerde woning'.

Hoe groot is je woning wel? En wie heeft die berekening gemaakt?

Volume woning is 1000m³. De warmteverliezen kunnen eventueel nog gereduceerd worden met 20%, maar ik heb nog niet alle offertes ontvangen. Gelukkig is de gemiddelde buitentemperatuur ook niet altijd -8°C en heeft het huis een ook een zekere traagheid. 

 

Dat is inderdaad een flinke woning met een verbruik van zo'n 45 kWh/m² per jaar. Dit zou je toch vrij eenvoudig moeten kunnen beperken tot zo'n 30 kWh/m2a, het benodigde vermogen zakt dan naar zo'n 4,5 kW ofwel 13,5 kW als je slechts 8 uur per etmaal stookt. Met een houtkachel van 10 kW zou je hier mee kunnen wegkomen door op de koudste dagen wat langer te stoken.

Het is inderdaad mogelijk dit nog te reduceren tot 30-35kWh/m². Mijn oorspronkelijke vragen blijven echter wel nog onbeantwoord :-)

 

Heeft er iemand van jullie ervaring met het aansluiten van een haard op de cv? En welke haard kunnen jullie aanraden? Heeft een speksteenkachel met warntewisselaar nog een voordeel tov een haard als deze het water voor de vloerverwarming opwarmt? Iemand ervaring met brunner aangesloten op de cv? Kan de brunnerhaard ook eenvoudig aangesloten worden op andere verwarmingssystemen?

je bedoelt zeker een flam inbouwcassette aansluiten, want een open haard zou ik toch niet meer zetten. Ik ben het ook aan het bestuderen, ik denk gewoon dat het altijd werkt, mits een voldoende buffervat/expansievat, denk aan 400-1000liter, en dat je in cascade uw verwarming en dan uw sanitair mee bijstookt. Dus je recupereert volgens mij 50-80% van de warmte naar uw stookinstallatie, en spaart dus op dat moment volledig uw aardgas uit. Dus je halveert uw stookkostprijs volgens mij. Nu die dingen zijn wel niet goedkoop. Zo'n speksteen vind ik persoonlijk estethische gedrochten, en daar ben ik niet zo voor; Persoonlijk zie ik liever 'onzichtbare technologie'... Dus ik zou dus gemakkelijke rgaan voor een inbouwcassette van Flam, in tweede keuze een pelletkachell (omdat die in feite maar verstoken wat je nodig hebt en niet die overboost aan warmte genereren; bovendien wordt uw vloer dan minder koud, en profiteert de rest van het huis van die warmte... maar dat is allemaal op papier, want in feite verstoor je toch de thermostaat en ga je gewoon een pak warmte opslaan in het buffervat. Doe je dat dan savonds eindig je die dag met een pak warmte in uw vat terwijl je snachts geen warmte vraagt... Dus als je het gedoseerd wilt doen zou ik een pelletkachel pakken met CV koppeling. Die komt op dezelfde prijs volgens mij en heeft nog het voordeel dat die niet harder gaat verwarmen dan uw vloerverwarming vraagt (je zult sowieso de thermostaat een klein beetje boven die van de vloerverwarming moeten zetten, en die thermostaat van de vloerverwarming zal beslissen dat het te warm is en de mengkraan sluiten tenzij hij ver genoeg weghangt van die pelletkachel). Nadeel is volgens mij dat je die kachelkes zowat elke dag mag uitkuisen... Nu een kachel moet je sowieso ook wel uitkuisen maar kom die zijn iets toleranter, je kun daar rustig een weekje stoken zonder kuisen.

 

Nu persoonlijk vind ik het nut van de kachel is gewoon, ofwel eens gezellig overboosten (dus ik zou dan niets koppelen) ,

ofwel backup voor als de gasketel stilligt (heb het ooit eens een weekje nodig gehad, en heb het toen wel aardig geapprecieerd) (sowieso gaan die thermostaten daar in de clinch, en gaat uw sturing niet weten wat hij moet doen...) ;

ofwel en dat is dan de finale wil je gewoon in bvb putje winter bijstoken zodat uw kosten zakken. Wat volgens mij aardig moet lukken omdat uw hout goedkoper binnenkomt dan uw aardgas als je wat volume koopt. Met als gevolg dat derest van het huis tekoud wordt, en uw huis alleen in de living warm zal zijn. Tenzij je dan twee of drie circuits aanlegt, en de warmte van het buffervat gaat verspreiden via tweede en derde circuit en bihorende thermostaten die dan niet 'tilt' slaan

 

Ben het ook eens dat je beter af bent met een pelletkachel dan.
Ook zijn er minder temperatuurschommelingen en prijsschommelingen.
Echter moet je met de sanitait warmwaterbehoefte rekening te houden, dat de hele pelletketel of kachel hiervoor moet draaien.

Qua kuisen is er minder afval maar wel iets meer werk dan een gewone kachel,
maar de vrouw gaat serieus blij zijn al dat werk van aanmaken niet meer hoeft en dat een pelletkachel zelf ook minder stof verspreid.

Met vriendelijke groeten

Grossard Rob

Zelf ben ik niet gewonnen voor een pelletkachel. Aangezien pellets een afvalproduct zijn is het aanbod hier ook beperkt. Hoeveel pellets zijn er jaarlijks beschikbaar? Hoe zal de prijs van de pellets evolueren, aangezien er steeds meer verbruikers bijkomen? Zelf kan ik geen pellets maken maar ik beschik wel over redelijk wat brandhout.

Topicstarter geeft aan over eigen hout te beschikken. Dus een pelletkachel is bij deze een mindere keuze.

Ik zou gaan voor een houtvergasser, indien je geen massakachel wenst. Een massakachel hoeft niet per se een speksteenkachel te zijn. Er zijn ook leemkachels en andere (met beton bv.).

Een houtvergasser heeft een veel hoger rendement dan een 'gewone houtkachel' en een veel properdere uitstoot.

Een pelletkachel hoeft niet noodzakelijk dagelijks 'gereinigd' te worden hoor. Per 2-3 zakken eens wat uitstofzuigen en wekelijks de aslade ledigen. Is minder werk dan het laden en aanmaken van een houtkachel.

hier heb je een grappige kerel die zo in detail het probleem ervaart

http://www.olino.org/articles/2012/05/14/onze-zonneboiler-en-cv-onderst…

ik denk dus dat je dit schema ongeveer moet imiteren, maar vervang de warmtepomp door uw kachel

En flink veel rook. Hebt U buren in de ronde? Denk ook aan hen!