Betonnen vensterbanken - poreus

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

we hebben een aantal jaren geleden een huis uit de jaren '30 gekocht en zijn het zachtjesaan aan het renoveren. Alles gaat vlot, alleen is er voor vensterbanken en dorpels steeds beton gebruikt en dat blijkt poreus te zijn, waardoor de ijzers die erin zitten gaan roesten en het beton doen springen. Heeft iemand een suggestie voor een behandeling? Ik heb gehoord van kompactuna en lijnolie als opties, maar ik had graag wat meer opinies gehoord.

Dank bij voorbaat.

Reacties

.

Ik heb mijn betonnen vensterbanken eerst geimpregneerd met een overschilderbare siliconen (siliconen micro-emulsie in water).

Een aanwezig barst en enkele putjes vulde ik op met MS polymeer (Parabond 600).

Daarna heb ik er een middengrijze microporeuse alkydverf op geplaatst (Maro MWS301 vette alkydlak met mat-satijne glans).

 

Zelfs bij mechanische beschadinging van de verlaag blijft dan de bescherming van het beton intakt.

De alkydverf (alkyd is een uit natuurlijke olie gestookt hars) blijft jarenlang goed (aan het beton van mijn ouderlijk huis hangt die er na 40 jaren nog altijd perfect aan!).

 

 

 

 

bestrijken met een waterdicht middel is een oplossing. Vraag of kijk op de bussen Compactuna of hun website technische productfiche of er Compactuna voor buitengebruik bestaat.
Je kan er ook een metalen vensterbankplaat bovenop zetten:  wordt vaak gedaan bij renovaties die vooruitspringen, bij nieuwe ramen en zo.

Anderzijds kan je overwegen die betonnen vensterbanken en dorpels mettertijd helemaal te vervangen door een dunner stenen exemplaar  die je op enkele cm isolatie laat rusten (dat lost de koudebrug meteen op). Misschien is het houten schrijnwerk niet meer in goede staat en worden die eruit gehaald voor nieuwe isolatieramen en dan kan je nog gemakkellijker erbij om die oude vensterbanken /dorpels verwijderen. En als je tevens een exemplaar neemt die niet alleen dunner maar ook veel breder is zodat die ver buiten de muur uitspringen, kan je meteen een serieuze buitengevelisolatielaag aanbrengen... 
Om die reden ga ik pogen mijn arduinen vensterbanken en dorpels (huis van 1935) los te kappen en ze 5 cm vooruit te brengen. Springen nu al 5 uit zodat er dan 8cm isolatieplaat tegen kan en in combinatie met de reeds nageïsoleerde spouw ik tot een hoge U-waarde kom en koudebrugvrij gemaakt.... 

Je ziet: bij oude huizen moet je extra creatief zijn en een vernieuwing meteen oplossen met nieuwe duurzaam-bouw-technieken (luchtdicht, koudebrugvrij, dikke isolatielaag mogelijk maken).... Je moet ook durven vooruit denken op andere renovatie- en isolatiefasen die je in de toekomst wenst...

En laat je niet wijsmaken dat zeer oude huizen niet kunnen gernoveerd worden tot zeer-lage-energie-woning: er zijn er hier op de opendeurdagen die zelfs gerenoveerd hebben tot passief; en anderzijds kan men zelfs tot nul-energie komen door voldoende zonneboiler- en zonne-PV-panelen te leggen bij een zeer-lage-energie-woning.... NIETS HOEFT INEENS, DOE IEDERE FASE TOT HET MAXIMUM EN SPREIDT DIE FASEN OVER DE JAREN ZODAT JE BUDGET WAT EXTRA UITGEROKKEN WORDT. Bedenk dat wat je gaat besparen na doorgedreven isolatie je binnen 4 jaar terugverdientijd die niet gespendeerde stookkosten kan investeren in  zonneboiler- en PV-systemen...