Dubbel glas van 20 jaar vervangen door hoogrendementsglas ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn huis (open bebouwing) beschikt over dubbel glas in houten profielen van ruim 20jaar oud van het merk POLYglass bwj 1989. In de woonruimte gaat het over grote glaspartijen op het Oosten, Zuiden en Westen van de woning. Ik vroeg me af of het vervangen door hoogrendementsglas een grote besparing zou opleveren ? Ik vermoed dat men het glas in de profielen kan vervangen, zoniet plaatsen nieuwe ramen+profielen ?

Heeft er iemand een idee cijfermatig wat de K-waarde verbetering zal opleveren ?

 

Met dank 

Reacties

http://nl.saint-gobain-glass.com/upload/files/eigenschappen_glas_en_therm_isolatie.pdf

Vb.hoogrendementsglas

  • Een raam heeft glas met U-waarde (of k-waarde) 1.1 en een oppervlak van 20m². Buiten is het 1°, binnen is het 20°. 
  • Het totale warmteverlies door het glas bedraagt dan (U x verliesopp x temperatuursverschil) = (1.1 W/m²K x 20m² x 20°K) = 440Watt 
  • Als we het warmteverlies door dit glas willen compenseren, zal de verwarmingsketel dus 440 Watt warmte moeten produceren

 

Uw  pollyglas uit 1989 heeft 2.8 W/(m2.K) (voorbeeld berekening van 20m2 glas)

Uw verwarmingsketel zou dan 1120 watt moeten compenseren.

verschil van pollyglas 1989 en hoogrendementsglas zou 680 Watt zijn 

Als je uw pollyglas zou vervangen door hoogrendementsglas ,

zou je over één stookdag van 15 uur bij buitentemperatuur van 1C°,

 +- 1m3 gas uitsparen.

Bij + 5C° tot +15C° zal het compenseren van gasverbruik nog minder zijn.

Het verschil over 4 maanden  zou(+-120 m3 gas ) =+-70 euro  zijn.

de vraag is,

weegt dit op tegenover de investering?

Chris

 

Is het polyglas of super polyglas? Dat laatste is immers al hoogrendementsglas. Als je veel glasoppervlak hebt is het vervangen van dubbel glas door hoogrendementsglas heel goed voelbaar, zowel qua comfort als in de portemonné. Je kan  dan een besparing verwachten van tussen de10 en 20% op het verbruik.

Carlos,

Polyglas uit 1989 is gewoon 2.8W/(m2.K)

Is het verschil in gasverbruik tegenover HR glas ,

genoeg om over te gaan tot  investering ervan.

Is het iemand die jong is en wilt renoveren ,Ja.

Boven de 50 jaar is de TVT te lang.

Verschil van meerkost gasverbruik is niet hoog genoeg bij gewoon polyglas.

+-35 euro (bij 10 m2 glas) tot 140 euro(bij 40 m2 glas).per jaar

Nu kan je nog gaan muggen ziften over IR stralen en dergelijke .

Mss. door iemand met kennis van zaken een kleine aanpassing laten doen die niet veel kost.

http://isolatieglaszelfvullenmetargon.blogspot.be/

 

 

 

 

Zoals ik boven al zei bestond in die periode ook al de versie super polyglas, en dit is reeds hoogrendementsglas. Lees dit vb: http://www.livios.be/nl/_build/_serv/_qena_/_quepa_/_vraag.asp?vraagid=18942&status=quevi&id_taal=1&page=&. Dit lijkt me dan ook het eerste om even na te kijken, je weet maar nooit.

Of het iemand jong is of boven de 50, ik zou het doen als het kon. Het gaat immers niet alleen over het aspect besparen, maar ook het comfort gaat er merkelijk op vooruit. Daar heb ik wel wat voor over en zeker ook oudere mensen zullen het verhoogde warmtecomfort op prijs stellen. Het verschil in verbruik is wel degelijk significant vooral bij grote glaspartijen. Bij mij is het vb al ca 450 l stookolie per jaar of dik 400 euro per jaar met de huidige prijzen door het vervangen van 47 m2 glas. De kost bedroeg 5900 € dus de terugverdientijd bedraagt ca 15 jaar. Ik had wel nog 40% belastingsaftrek dus de terugverdientijd is in realiteit nog een heel pak lager.

En op jouw tip ga ik niet meer ingaan, dit werkt niet en zal dus geen verschil maken. 

Carlos ,

Betreft : lucht vervangen door argon.

Argon  heeft 33% minder thermische geleidendheid dan lucht.

Heb ik al bevestiging van gekregen dat het degelijk werkt.

Er zijn bedrijven die dit al doen, niets nieuw(niet goedkoop ,nemen glas uit kader)

en injecteren in zijkant van glas

 

Bij 47m2 glas en  buitentemperatuur aan 1C°

Hr glas (1.1) verlies = 1,034 KWh

Gewoon dubbel polyglas .(2.8) verlies 2,632 KWh

Zo zou u (1,6KWh) of +- 2,2 liter stookolie per dag(à15 uur) meer verbruiken,

met gewoon dubbel polyglas.

3 maanden (15 uur verwarmen / dag ) bij 1C° buiten temperatuur ,

zou u jaarlijks +-180 euro meerprijs hebben met gewoon dubbel polyglas,

tegenover HR glas.

zonder subsidies of belastingsaftrek is de TVT 30 jaar

 

 

 

Schoenmaker blijf bij uw leest. Jouw berekening slaat op niks. Een dag telt trouwens ook 24 uur, en na die 15 uur blijft het huis gewoon verder warmte afgeven, en dit moet 'smorgens  allemaal terug opgehaald worden. Geef trouwens eens één bedrijf dat edelgassen injecteert?

Er bestaat software om dergelijke zaken te berekenen, vb PHPP. Je kan het ook benaderen met wat ruwe berekeningen aan de hand van de grootte van de 4 verliesoppervlakken van je huis: ramen, muren, dak en vloer samen met het huidige verbruik. Neem voor alles de U waarden en maak dan de som van alle verliezen rekening houdend met de oppervlaktes. Nadien deel je de waarden voor de ramen door twee (grote houten ramen verondersteld), en tel je weer alles op. De verhouding van de totale verliezen met het HR glas tov de de verliezen zonder geeft een idee van de te verwachten besparingen.  

 

Calos

Gaat hier wel over gewoon dubbel polyglas vezus hr glas.

Berekening is een inducatie.

Het verlies tussen hr glas en gewoon dubbel polyglas,

zal over 24 uur  altijd in % hetzelfde zijn.

Het zal geen 3 maanden buiten continu 1C° blijven.

De TVT zal in kleine of grote verhoudingen ook in % hetzelfde zijn.

Als topicstarter zelf deze berekening maakt ,

zal hij tot de zelfde konklusie komen.

Berekening staat in eerste antwoord.

 

 

 

 

 

 

 

 

Redenen om het wel te doen als je boven de 50 bent, oudere mensen zetten verwarming al een beetje hoger omdat ze het vlugger koud hebben, dus sneller comfortabeler gevoel, is een investering in uw huis dat zijn geld terug opbrengt bij verkoop.

ik ben dan al 50, ik was gewoon aan 15° woontemperatuur, wel  met 2 wollen truien boven een ribfluwelen hemd en onderhemd. Ben dus geen koudekleum, maar ik bemerk wel het verschil in wwoncomfort na vervanging van mijn oud glas in dezelfde kaders. De helft van mijn glas was enkelglas en de andere helft dubbelglas, ook van 1989, en ben wel naar heatmirorglas gegaan met U=0,66
Vroeger voelde ik bij vrieskou de koude achter het venster, nu is de temperatuur overal in de woonkamer ongeveer gelijk....
Alleen al dit wooncomfort doet je de temperatuur lager zetten. Koudestraling van koudevlakken zoals ruiten is zeker geen teoretische beschouwing. Zeker nu mijn spouwmuur ook nog nageïsoleerd is, lonen deze investeringen zowel qua comfort als qua economie als ecologie.
Ik zie nu al uit naar mijn volgende renovatiefase... om het huis nog energiezuiniger en comfortabeler te maken. Eens zien hoever we een huis van 1935 kunnen pushen.... Een huis renoveren tot lage-energie is immers ecologisch meer verantwoord dan afbreken en nieuwbouwen als lagenergiewoning.

Bedankt voor de reacties, deze week komt er een glasplaatser een offerte opmaken voor de vervanging van polyglass in HR glas in mijn bestaande houten kaders, zou ik de overweging maken om de kaders ook te veranderen ? (bvb naar PVC profielen) ?

Als je houten kaders nog goed zijn en er geen probleem is met de dichting, dan zie ik geen reden om die door PVc te vervangen. Tenzij die dure thermisch onderbroken PVC-profielen dan... Maar ook enkel als je nog budget over hebt NA alle andere isolatie: dak en vloer moeten ook serieus geïsoleerd, en je kan je dak al isoleren zoals in een passiefhuis voor de prijs van je PVC-kaders...