Nog een vraag over dampscherm

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hey, Ik wil de plafonds in mijn slaapkamers vernieuwen. Er zit al een houten raster in goede staat die ik kan hergebruiken. Ik heb wel een plat dak waterdicht maar niet geïsoleerd. Ik ben van plan om deze volgend jaar (met het nieuwe budget) te isoleren langs de buitenzijde zoals het hoort. Ik wil wel die nieuwe plafonds nu al steken omdat ik niet tot volgend jaar kan wachten daarmee. Nu is mijn vraag of ik nog steeds een dampscherm moet hangen in de slaapkamers op of boven het raster. Dit is dus een dampscherm zonder isolatie boven. Ik dacht als volgt te werk te gaan: 1: Dampscherm plaatsen boven op houten raster en luchtdicht afwerken.Er blijft dan nog ongeveer 15 cm ruimte tussen dampscherm en betonnen dak dit zonder isolatie tussen. 2: Tegen het houten raster mijn vals plafond plaatsen. Is dit een goeie oplossing en zal er tussen de ruimte van betonnen dak en dampscherm geen condens komen zowel winter als zomer? Wat te doen met inbouwspots zonder het dampscherm te beschadigen of te doorbreken?Welk dampscherm moet ik gebruiken ? een damprem of een dampscherm

MVG michael

Reacties

  1. ik zit zelf met platte daken. Maar het gebruik van dampscherm is hier niet zoals bij een hellend dak !!!
    Als je je isolatie aanbrengt bovenop de waterdichte dakafdichting, en daarop EPDM-rubber voor nieuwe afdichting, is geen dampscherm nodig. Je isolatiepaket zit immers hermetisch tussen 2 quasi volledig dampdichte lagen hee en is hier dus vrij van condens (er kan geen vocht bij) en dit maakt het dampscherm hier overbodig....
  2. vals plafond is dus niet nodig. Tenzij je perse inbouwspots wil hee. Maar ik zou eerder naar LEDspots of naar spaarlampen gaan dan naar halogeenspots (omwille van 80% besparing op het stroomverbruik en de levensduur die vele malen die van halogeenlampen is)
    Con,dens zal je niet krijgen tegen de binnenkant van je betonnen dak eens je isolatie erop ligt. Condens krijg je tegen een koud vlak en dit heet een "warm dak"...

mvg. Carol.

 

Helemaal eens met Carol, geen dampscherm nodig indien je jouw plat dak gaat isoleren bovenop de oude dakbedekking die vanaf dan dampscherm wordt.

Charel

de vraag is; waarmee werd het dak waterdicht gemaakt. 

is het epdm dan moet je weten dat dit helemaal niet zo dampdicht is, wat overigens net een voordeel is als waterdichting. 

roofing daarentegen kan je wel gerust als een dampscherm beschouwen.

ik zou dus eerst de exacte opbouw van het dak willen kenen voor ik daar een uitspraak zou over durven doen.

Hans, verbeter me indien dit niet klopt.

 EPDM voor platte daken heeft een µD waarde van 100.

Vanaf een waarde van 100 spreekt men van een dampscherm, onder de 100 spreekt men van een damprem.

Er wordt wel EPDM gemaakt met een lagere dampweerstand voor speciale toepassingen.

Charel

 

@ charel: da's de puntjes op de i zetten.... Zo werd het me ook geleerd....
.
nog straffer is dat de Proclima-invoerder me geen dampscherm (zelfs geen Intello) aanraadt, en ook bij vzw Dialoog (architecten-lesgevers) denkt men zo. 
.
voordeel is dat je dan 2 zekerheden hebt voor dakdichtheid, nadeel is dat je geen doordruppelen gaat zien/horen als de bovenlaag lek is. Zelfs EPDM is ooit eens versleten hee... 

.

Carol,

Inderdaad een mogelijk probleem. Mijn woning is ook met een plat dak. In de ruwbouwfase had ik dat dichtgelegd met een waterdichte bitumineus membraam ter voorlopige dichting. Maanden later heb ik dan de isolatie geplaatst (24cm) en daarop de eigenlijke dakbedekking (derbigum). Op dat moment werd de eerste laag het dampscherm.

Ik heb me toen ik ook de bedenking gemaakt zoals jij. Wat als er ooit een lek is in de dakdichting? Dan zou het hele pakket isolatie in het water komen te zitten zonder dat iemand het direct merkt. Om dat te voorkomen heb ik de uitloop van de onderste dakbedekking (nu dampscherm) vrij laten uitsteken uit de dakrand zodat ik daar water zou zien druppelen moest er iets mis zijn.

Charel  

Je hebt inderdaad een verificatie bij lek van de toplaag... wat dan weer in conflict komt met 't feit dat het isolatiepakket op 1 punt dampopen is en condens kan aantrekken. De reden dat men aanvoert voor dat hermetisch insluiten van de isolatie tussen 2 membraanagen is dat er 0% vocht bij mag.... inderdaad is een hellend dak dampopener naar buiten toe en kan zo 's zomers spontaan "uiutdampen", bij platdak zou dit uitdampen e,kel in omgekeerde richting kunnen en naar binnen toe (wat geen gezond binnenklimaat schept).
Het zal dus kiezen zijn hee.
Ik ga voor EPDM met een extra laagje witte keitjes om veroudering te weren, zon lat te reflecteren en als extra buffer voor (zomer)hittedoorslag... gegarandeerde levensduur van EPDM is 30, waarschijnlijke rond de 50 en met keitjes en geen inwerking van zon en UV gaat die EPDM het nog langer uitzingen, wellicht lager dan ik ;-)

Mijn dakbedekking nu is 2 laags roofing (van die rode) eerst een onderlaag en dan de rode erbovenop alles is maar 6 jaar oud. Maar spijtig genoeg zonder isolatie onder.

Ik wil volgend jaar daar isolatie en epdm op aan brengen. De roofing zou perfect kunnen dienen als dampscherm daar zie ik geen probleem in.

Het probleem nu is dat ik ongeveer een jaar zonder isolatie zal zitten erop maar toch mijn valse plafonds nu al wil aanbrengen (het is wat lelijk slapen zo nu).

Ik wil niet isoleren langs de binnenkant want dat brengt problemen met zich mee en ik ga toch zowiezo isoleren langs de buitenkant.

Maar moet ik nu om eventueel condens tegen te gaan in het komend jaar zonder isolatie boven op mijn dak een dampscherm plaatsen tussen men vals plafond en betonnen dak? Zal dit helpen omdat er geen isolatie tussen zit en kan dit kwaad als ik dan wel mijn dak zal isoleren langs de buitenzijde.

Hopelijk snappen jullie het ? :-)

Carol, je zegt:

Je hebt inderdaad een verificatie bij lek van de toplaag... wat dan weer in conflict komt met 't feit dat het isolatiepakket op 1 punt dampopen is en condens kan aan.

Dat zou inderdaad een minpuntje kunnen zijn. Ik had wel, om vogels, insecten en ander (on)gedierte buiten te houden, die uitloop opgestopt met glaswol dat dan wel eventueel water zou doorlaten maar geen vochtige lucht. 

Voor alle zekerheid ga ik nu een rubber bal of iets dergelijks in die afvoer laten passen zodat het geheel alsnog lucht of dampdicht is. Baat het niet dan schaadt het niet. Ik moet dan wel af en toe deze eens verwijderen om de controle te doen.

Charel

 

zo werd het jullie het geleerd, maar ooit eens cijfers opgezocht?  de meeste fabrikanten zijn heel schaars met dat soort informatie.  en er zijn tientallen membramen die epdm genoemd worden (maar het daarom niet zijn).

1 ding weet ik zeker, een epdm dak droogt uit, dus moet epdm dampdoorlatend zijn, daar kom je niet om heen.  en dat blijkt ook duidelijk uit bv therm-berekeningen.

en ik hou me aan een goede en zinvolle regel, hoe verder naar binnen, hoe dampdichter.  dus epdm langs beide zijden voldoet niet aan deze regel. 

 

+

Je kunt perfect isoleren vanbinnen; tis zelfs poepsimpel zolang je geen vals plafond heb, en integendeel je kunt zonder probleem isolatie tussen de balken proppen, daar bloedmooie isolatie met gyprocplaten  ( recticel G... 5+1 cm dik) bovenop aanbrengen, en alles netjes afwerken en uw plafond en isolatie is in één keer afgewerkt.

Hans,

De cijfers die ik genoemd heb, had ik wel degelijk opgezocht. Echter soms weet je niet wie gelijk heeft want als je wil kan je elders ook weer andere cijfers vinden zoals dat trouwens met meer zaken het geval is.

Je kan dus best wel gelijk hebben dat EPDM min of meer dampdoorlatend is. Voor de zekerheid kunnen we het dan misschien best niet beschouwen als dampscherm maar eerder damprem, wat in vele gevallen ook voldoende is.

Ook ik ben voorstander van de regel, hoe verder naar binnen hoe dampdichter. Dat wil echter niet zeggen dat je altijd moet beginnen met een dampscherm.

In sommige gevallen kan je ook die regel niet toepassen, denk maar aan metalen dakbekledingen of in het geval van platte daken.

En dus om op de oorspronkelijke vraag te antwoorden: Indien het oude dak bitumineus is kan je dit perfect als dampscherm gebruiken, hierop de dakisolatie en dan de nieuwe dakbedekking.

Charel

Michael,

Als je nog met uw dak moet beginnen dan is misschien isoleren langs buiten de beste optie.

Echter in uw geval, dak in orde en nog maar 6 jaar geleden geplaatst, vind ik het toch zonde. Al zeker omdat je toch sowieso een vals plafond wilt steken. Je kan nu perfect van de gelegenheid gebruik maken om tegelijk met het plafond isolatie en dampscherm te voorzien. Je hebt dan ook al een jaar eerder de voordelen van minder warmteverlies.

Ik volg hierin Paul.

Charel 

Inderdaad Charel, alle cursuusen en info-avonden van dialoog  en alle informatieve websites (zelfs de uiterst technische voor architecten en voor WTCB en voor VMSW) stellen steeds dat platdak een uitzondering is op die regel: wegens de hoge dampdichtheid vande waterdichtingsklaag (roofing, EPDM).
Daaroim dat het me verbaast dat Proclima geen enkel van hun schermen aan mij aanraadde, alle afraadde en dat zijn er heeeel wat want die firma bestrijkt een enorm scala van pordukten waar klassieke zoals Isover of Knauf 2 of 3 damp"films" hebben (wanneer je dat nu scherm of rem wil noemen ga ik uitde weg, want niets is heel open of heel dicht hee)
.
Interessanter is waaaaarom ze dit voor platdak zo stellen. En ik denk dat dit uit de wereld van architecten en aannemerrichtlinene komt uit een tijd dat er alleen roofingvarianten bestonden en geen EPDMvarianten, en nog geen intelligente dampschermen.... En in de bouw heeft de vakman nood aan een algemene regel en niet aan de technische uitleg waarbij naargelang parameters mu en vochtbufferingsfactor die voor ieder materiaal een andere werkwijze zouden kunnen meebrengen. Met andere woorden, de algemene richtlijn is voor doe-mensen die de brains niet wensen te gebruiken, en zoweljij Charel als Hans wensen wel alle opties en redenen te kennen om zelf te beslissen....

De redenen voor een warm dak is vooral voor houten daken: daar is condens immers nefast in de koude dakconstructie bij isolatie ONDER het dak... Beton zal daar wel niet zo onder lijden.
Wat men als bijkomend voordeel aanvoert bij een warm dak-constructie (=isolatie erboven) is dat de dakconstructie zelf kleinere temperatuurschommeklingen zal krijgen en zo de levensduur van het gebouw ten goede komt...
Nog een voordeel bij isolatie erop is dat je die dan goed kan laten aansluiten met gevelisolatie. 
((het kan nog ingewikkelder gworden als je zowel binnen en buiten isolatie wenst; voor dit zogenaamd duo-dak bespaar ik jullie die technische uitleg ))

charel

die cijfers verschillen nogal eens, maar elke merk van EPDM is allicht niet identiek.  en ik neem liever geen risico's, platte daken zijn sowieso al link. en dus gebruik ik toch liever een dampscherm, roofing is een mogelijkheid, maar er zijn nog tal van andere dampschermen, elk merk van kunststofmembramen heeft wel een eigen type, veelal met alu = 100% dicht;  tenminste als het goed aangebracht wordt.

bij metalen daken wordt dikwijls een onderdak gebruikt met een kunststofstructuur op zodat er een verluchting is tussen metaal en dak.  bij platte daken kan het ook als je een 100% dichte damprem gebruikt en epdm bovenop.

Ik ga wel isoleren langs de buitenkant maar niet nu wegens budgetgebrek.

Ik ga niet eerst isoleren langs binnen omdan achteraf nog eens te isoleren langs buiten, zonde van geld en tijd. Ik wil dus geen isolatie langs binnen.

Maar moet ik nu boven mijn vals plafond een dampscherm hangen zonder isolatie tussen betonnen plafond en vals plafond?

Kan dit kwaad ?

Zal dit helpen om condens tegen te gaan en zal de ruimte tussen het dampscherm niet vullen met condens wegens gebrek aan isolatie?

Als ik dit doe , moet ik dan het dampscherm erop leggen om de houten constructie te beschermen tegen condens of eronder zodat het hout meegevuld zit in de ruimte tussen beton en plafond.

Dit was eigenlijk men vraag ;-)

 

PS: Sorry voor de lastige vraag

Michael,

Eerst binnen isoleren en daarna nog eens buiten is inderdaad onozel. Ofwel doe je het nu langs binnen op de goede en definitieve manier (kan perfekt zoals hier al gezegd), ofwel doe je het buiten en dat is uw bedoeling zeg je.

Je kan in de tussentijd condensvorming krijgen op uw koud plafond. Indien je daaronder ergens een dampscherm gaat plaatsen gaat dat evengoed koud worden want er zit geen isolatie boven dat dampscherm. Condens vormt zich op een koud oppervlak dus kan dat ook op uw dampscherm. Het is een beetje gokken wat ik nu beredeneer, want dit is iets dat in de praktijk nooit voorkomt, een beetje een vreemde situatie eigenlijk.

Persoonlijk zou ik dus dat voorlopige dampscherm niet plaatsen. Zorg in de tussentijd er dan zeker voor dat je zeer goed ventileert.

Zelf zou ik wel de prioriteit van de uit te voeren werken anders zien, dit is een beetje het paard achter de kar spannen. Maar goed, het is jouw keuze.

Charel  

 

charel

dat klopt wat je zegt, met 1 bedenking, als je het dampscherm (en geen damprem! ) perfect aanbrengt kan enkel het beetje lucht dat tussen dampschzerm en plafond zit condenseren, ik ga er dus van uit dat dat maar heel beperkt is.  zonder dampscherm ga je volgens mij vele keren meer condens krijgen dan met.   maar 't is inderdaad de de kar voor - en niet achter -;)  - het paard spannen. 

de goeie keuze maken ligt hier niet zo voor de hand,  maar ik zou toch geneigd zijn eerst voor het dampscherm te gaan.  maar ik vind het ook geen evidente keuze.

 

Ja Hans, ik was aan 't twijfelen. Is het nu het paard achter de kar spannen (in plaats van ervoor) of de kar voor het paard spannen (in plaats van erachter). Alle twee onhandig denk ik.

Charel

Michael,

Uit je vraag begrijp ik dat je momenteel geen condens hebt. De laatste 6 jaren niet. En als je bij het verwijderen van je vals plafond geen dampscherm verwijderde, dan zie ik niet in waarom je voor 1 jaartje een dampscherm zou aanbrengen. 

Anderzijds is het wel opmerkelijk dat je geen condens hebt in je slaapkamer .  Tenzij je toch een dampscherm had (en die verwijderde) of tenzij je de slaapkamers meer dan voortreffelijk verlucht. Heb je toch een dampscherm verwijderd met het materiaal van je vals plafond dan dien je hem terug aan tebrengen. ik zou dan de voorkeur geven het scherm te plaatsen daar waar het gemakkelijk te plaatsen is met de meeste garantie op dampdichtheid. zonder gaatjes van nagels, vijzen, spleten, etc ..

Met  de vooropgestelde uiteindelijke constructie van bitumen + isolatie + epdm zal de bitumen zeker volstaan als dampscherm.
mvg