Laag energie woning, badkamer en veel glas

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag,

Ik zit met het volgende: de badkamer van mijn nieuwe woning is gesitueerd aan de noordkant. In de badkamer is ivm het ontwerp veel glas voorzien, namelijk 8m2. De beglazing betreft triple layer glas met een U van 0.6.

Ik wil eigenlijk niet inboeten door glas weg te halen, maar zoek een mogelijkheid om dit extra isoleren. Omdat er geen ramen open hoeven te kunnen, dacht ik om aan de binnenkant een extra isolerend voorzetraam (triple layer?) te plaatsen, met daartussen bijvoorbeeld de 'zonwering'.

Mijn vraag: gaat dit werken, of gaat dit voor extra problemen zorgen zoals condens?

Dank voor de expertise!

Reacties

Ik zou 2x 1.1-glas nemen waarbij de binnenste 1.1 geopend kan worden voor schoonmaak.

En waarom wil je dat doen? Heb je last van condens? Dan is er iets niet goed met uw ventilatie hoor. Wij hebben enkel last van condens langs buiten.

Onze badkamer is niet zo reuzegroot, maar heeft wel een groot raam. Daar hebben wij absoluut geen last van. En koudestraling ook niet. Ligt nochtans in het noorden.

De warmste plekken (gewenst) zijn toch vaak de woon en badkamer. Met het passiefhuis/laag energie woning in de gedachte wil ik zoveel mogelijk warmte verlies in een dergelijke ruimte voorkomen. Les 1 is dan natuurlijk niet zoveel glas op het noorden, maar omdat het oog ook wat wilt, zoek ik de compensatie op een andere manier, vandaar. De woning wordt nog gebouwd, dus heb nog geen ervaring met 1 laag 0,6 glas, maar deze waarde in relatie tot de rest van de schil (Rc van 7) moet dit beter kunnen.

 

8 m² glas in de badkamer ? Heb jer rekening mee gehouden dat je geen inkijk van de buren hebt via dat glas ?

 

Geert

Daar heb je tegenwoordig heel mooie oplossingen voor;)

Zonder actie heb je wel inkijk van de buren maar daar moet je ook niet al te moeilijk over doen.

 

Het mooiste voorbeeld van piesen met ballen is een toiletgroep in het gebouw van de Academie voor de Bouwkunst in Rotterdam. De toiletgroep is gehuisvest in een schuine punt van de kubus met glas aan de boven- en onderkant... en met een flatgebouw op enkele meters afstand. Gewoon helder glas... de laatste keer dat ik er geweest ben (afstudeerzitting) was er toch maar wat folie op de ramen geplakt... Momenteel zit er een kantoor in: http://www.reflectionrotterdam.nl/

 

 

In een opgesloten luchtlaag kan er altijd condens optreden. Vroeger toen het dubbelglas nog zonder krypton of argongasvulling was gebruikte men droge lucht om geen condens op de glasplaat te hebben.
2 triple-glasramen na elkaar begreep ik dus... totaal wordt dan U=0,3... Ik denk echter dat als je heel goed afdicht en extra afkit, zo'n glas sowieso nauwelijks temperatuurverval tegenover buiten kent  en dit (tenzij het echt vriest) nauwelijks condens zal opleveren en in een badkamer dit dan nog niet echt storend zal ervaren worden... want ik heb in mijn badkamer voor die privacy een matte triple-ruit....
.
Isolatietechnisch gesproken is het uiteraard beter je glasoppervlak op noordkant tot een minimum te beperken, zoals je zelf al opmerkt.

w_im

hoe dan ook, een niet zo verstandig ontwerp as je het me vraagt.  maar goed, da's jou probleem. 

als je twee drievoudige glazen achter elkaar zet zal je allicht op bepaalde momenten condens krijgen.  en  aangezien je nu al 0.6 glas hebt, zal het ook niet veel meer uitmaken, hooguit 100 wat, of drie theelichtjes.  en da's veel goedkoper en romantischer :-)

wil je dat toch absoluut doen, kan je er beter voor zorgen dat de ramen open kunnen, zodat je bij condensvorming de boel kan verluchten.

 

Hans, helemaal eens, maar dat heeft weer een eigen achtergrond.

Ik begrijp alleen niet goed waarom het niet veel meer zou uitmaken: de Rc waarde van het geheel verdubbeld toch? Als je ziet hoeveel aandacht er wordt besteed aan het omlaag brengen van de U waarde van alleen al de kozijnen met een paar tienden, dan zou 9m2 Rc 1.67 of 3.33 tog wel verschil maken? Of zie ik iets over het hoofd?

Het idee was inderdaad om de ramen te kunnen openen. Ik wil echter niet continu geconfronteerd worden met condens. Vandaar ook mijn vraag of dit zou werken.

 

w_im

het maakt inderdaad een verschil uit, maar twee keer niks is nog altijd heel weinig.

evenh rekenen, stel dat je met 0.6 glas een Uw van 1.0 hebt, met 0.3 glas (en dat is dan louter theoretisch, want het zal nooit perfect dicht zijn) ga je dan ergens in de buurt van 0.85 komen, je spaart dus 0.15 watt/m²K uit, bij 9 m³ en een delta T van 30° is dat dus 0.15*30*9 = 40.5 watt.  ik was met m'n raming dus nog heel royaal geweest, 't is dus minder dan 2 theelichtjes!

en de vraag is of je daarvoor zoveel moeiete en geld wil investeren.

 

 

Dankje Hans, dat werkt verhelderend. Het idee is wel om het glas achter de eerste kozijnen te zetten met een veel dunner kader, met bijvoorbeeld 5cm tussenruimte, om zo ook de Uw van het eerste kozijn wat op te halen.

Is met een dergelijke uitvoering uberhaupt een Passiefhuis norm te halen, door elders dit verlies te compenseren?

 

 

Bij het ontwerpen van ons eerste eigen huis in 1972 hadden wij ook de droom van een badkamer, die langs een groot raam rechtstreeks op de tuin aan westenzijde zou uitgeven. Foto's van zulke badkamer waren zeer aantrekkelijk. Achteraf hebben we absoluut geen spijt gehad van alles omgeworpen te hebben. Zo hebben we tenslotte de badkamer aan oostenzijde met een klein raam voorzien. En we hebben op het gelijkvloers onze slaapkamer met een groot raam met deur op de tuin doen uitgeven.

 

Hans heeft absoluut gelijk. Veel geld uitgeven voor een winst die van geen tel is heeft weinig zin.

gek ontwerp voor LEW; 8m2 glas op het noorden.

probeer je 'probleem' eens te kwantifiseren: hoeveel energie verlies heb je nu in de badkamer; hoeveel energie verlies wil je?  

Waarom een zonwering op het noorden?  Daar komt toch per definitie nooit zon?

2 ramen achter 1 zal naar condens niet direct veel problemen geven; ervan uitgaand dat eerste raam aan binnenzijde open kan gaan, en  eerste raam vrij goed luchtdicht is.  Die paar keer dat je toch condens hebt, kan je raam eventueel open zetten en condens verwijderen.  Als het buiten zeer koud is, en eens je het binnenraam opent wel risico op condens om na sluiten van raam, ruimte tss de vensters afkoelt en risico op condens geeft.  

Los daarvan snap ik het voordeel niet van glas in een badkamer; daar ga je toch nooit genieten van het uitzicht; veel tijd doorbrengen?  Of enkel een plezier om van buiten op dat glas te kijken (wat ik ook niet snap trouwens)?

Walter

Walter, soms zijn de omstandigheden niet ideaal en kun je niet anders om (relatief) veel glas op het noorden te hebben. Dus zonder de details te kennen, moeten we zijn ontwerp nu ook niet helemaal afschieten. Uiteraard is 8m2 wel heel veel voor een badkamer.

Wij zitten echter ook met meer glas op Noord en Noord-Oost dan op Zuid, door de ligging van de woning. Toch hebben we een zo goed als PH (we zijn aan onze 6e zak pellets bezig deze maand ;-) en er zijn nog een aantal serieuze koudelekken die nog gedicht dienen te worden.

Daarnaast is de keuze voor veel glas in de badkamer persoonlijk. Misschien is voor jou een badkamer louter functioneel. Echter is dit niet voor iedereen zo: relaxen in een (brubbel)bad of genieten van een (lange regen)douche zijn uiteraard misschien wel luxe-artikelen, maar ieder zijn recht uiteraard. Hopelijk wordt dit dan in een LEW of PH gedaan en met zonneboiler en DWW om de energievraag te beperken ;-).

Wij hebben ook een redelijk groot raam in onze kleine badkamer. Maar ik ben er zeer blij om: elke ochtend een prachtig, rustgevend vergezicht die ik in geen enkele andere ruimte van de woning kan hebben.

Aan W_im: hou het eenvoudigweg bij je 0,6 glas. Hebben wij ook en het enige nadeel die je hierbij kan hebben is dat er condens langs BUITEN ontstaat. En zeker nu zijn de ijsbloemen nog zo mooi (maar dan wel langs buiten). En toch voelen wij geen koudestraling van het raam hoor.

Dank Robin, zo is het inderdaad bij ons ook: we hadden geen keus voor de ligging. Daarbij vinden wij het zowel binnen als buiten een bijzonder mooie uitstraling hebben, het past erg mooi in het landschap.

Door het gebruik van houten shutters geeft dat een extra sfeer, en neemt veel zicht vanaf buiten weg. Daarbij komt dat er vanuit deze ramen vrij uitzicht over de weilanden is, dus van inkijk hebben we geen last.

Dank voor alle terugkoppeling, we gaan voor 0.5 glas (ten koste van de g factor) omdat zoninstraling hier toch niet van toepassing is, en laten het extra raam zitten.

Ik ben het ook eens met Robin en Hans: hou het gewoon op het driedubbel glas. Ik heb hier nu ook vorstbloemen aan de buitenkant. De binnenkant voelt aangenaam warm aan.

 

Mocht mijn vloer even "koud" zijn als mijn driedubbel glas op het noorden bij -10° buiten, ik zou er nog dikwijls op kousen op lopen.

 

Groeten,

Jurgen