akoestische ontkoppeling droog chape systeem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Op een vlakke OSB ondergrond (steunend op regelwerk) zou ik graag werken met een droog chape systeem in tegelvorm (Rigidur bijvoorbeeld). Dit om wat massa toe te voegen en akoestisch beter te scoren.

Het chape systeem zou ik tevens voldoende akoestisch willen ontkoppelen. Daarvoor had ik een houtwolplaat in gedachten (bijvoorbeeld Gutex Thermoflex of Thermosafe).

Heeft iemand hiermee ervaring?

Iemand anders een beter voorstel (bijvoorbeeld naar prijs toe)?

Reacties

Goedkoper kan je bijvoorbeeld werken met gewone straatstenen (betondallen).

Een akoestische ontkoppeling, betondallen tegen elkaar leggen, terug eventueel een houtwolplaat en osb. 

Betondallen lijken mij geen echt handige oplossing.  Vloer zou wel gewicht aankunnen maar ik vind het er net over.

Is er iemand met ervaring met een droog chape systeem (Rigidur)?  Is het zijn geld waard?

Beste Jerre77,

We gebruiken hier Estrich vloerelementen van Fermacell. Deze zijn te verkrijgen in 10-talle versies en combinaties, afhankelijk van doel, toepassing, ... budget. (principe is hetzelfde als Ridigur).

Je kan de vloerafwerking rechtstreeks op de vloerelementen plaatsen (tegels, linoleum, (gelijmd) parket, ...).

Afhankelijk van de opbouwhoogte (event. leidingen) kan je gaan nivelleren met losse korrels van Fermacell, opbouwhoogte meer dan 60mm moet je overschakelen op gebonden korrels. Als je extra massa wil toevoegen kan je bvb. 25mm vloerplaten nemen en daar nogmaals een extra plaat (10-12,5-15mm) dikte op schroeven.

Wil je nog extra isolatie toevoegen (thermisch en/of akoestisch) dan kan je inderdaad bijkomende houtwolplaten tussenvoegen (Gutex, Pavatex, Steico, ...).

Als je wenst kan je ook nog een droog vloerverwarmingssysteem toevoegen (onder de vloerelementen).

Maar ... alles staat en valt met een gedegen uitvoering natuurlijk, goed opletten voor de details (aansluitingen tss. bouwdelen) of je doet heel het effect teniet (als je bvb. met je vloer zijmuren raakt).

Oh ja ... zoals alles in de bouw ... prijzen varieren van 'duur' naar 'extreem duur'  (maar deze zijn wel  goe ;-) ).

even dit topic kapen:

afgelopen weekend ook met van die uitvulkorrels gewerkt (wel van rigidur). Dit op een bestaande houten vloer. Eerst randisolatie, dan vloer afgedekt, dan korrels aangebracht zoals je chapt, en dan de platen.

Resultaat: knisperend geluid als je over de vloer loopt, en nog erger, knisperend geluid in de onderliggende ruimte.

Vraag is dus: moet dit zich zetten en verdwijnt het geluid als je er een tijdje op leeft? Hebben we iets fout gedaan? Of zijn de korrels van rigidur minder goed dan die van fermacell (ik vind die rigidur korrels erg grof)?