enorm verbruik regenwater

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

beste forummers ,

 

heb al een tijdje het volgend probleem : 

in een woning waar momenteel vier studenten verblijven , is om de haverklap de regenput leeg. de put is 5000 liter, en daarop zijn drie wc's en een wasmachine aangesloten.

vandaag was het weer prijs , na de lange regenperiode van afgelopen weken (waarbij de regenput overvol was , zelf gezien) is de 5000 liter alweer "weg".

keer op keer controleer ik dan de wc's , geen enkel sjas was blijven hangen., één sjas druppelt wat , waardoor de pomp inderdaad om de 20 min eens aanslaat om druk op te bouwen, maar daar kan het toch niet aan liggen ?

alle leidingen van het regenwatersysteem lopen achter vals wanden en onder het plafond , dus daar zou een lek toch ook snel duidelijk moeten zijn. (geen leidingen onder de grond)

regenput lek  ? mogelijk, maar als hij vol is in een vakantieperiode (weinig verbruik) blijft hij vol. 

Ik zal dit nu extra in het oog houden.

Toch een extreem verbruik van de studenten ? ik zal ze nu vragen om gedurende 1 maand iedere keer dat ze sjassen en de wasmachine verbruiken een streepje op een blad te zetten; Lijkt kinderachtig , maar het is de enigste manier om te weten hoeveel regenwater ze werkelijk verbruiken (ik hoop dat ze eerlijk zijn daarover, ik meen van wel)

 

nog mogelijkheden ? Is een lekke regenput op te sporen met een soort "meting" , zoals lekopsporing in een muur ?

ergens een logger op mijn pomp plaatsen, om bij t e houden hoeveel de pomp werkelijk draait ?

Reacties

Misschien een paar bakstenen in de spoelbak van de wc leggen en kijken of dit effect heeft?

eddy

er blijft toch geen wc lopen toevallig? (sorry ik had niet ver genoeg gescrold, je hebt dat al nagekeken. ik kan deze reactie niet verwijderen)

Kan je geen waterteller (al is het maar tijdelijk) plaatsen? Of een urenteller op de pomp. Een energiemeter kan ook al dienst doen als urenteller. Dan heb je al een idee of het de put is die lekt, of dat er veel water wordt verbruikt.

Staat er een voorfilter naar de toeloop van de regenput, en indien ja welk type?

 

( 4 personen x 16keer  wc )x 8 liter=512 liter  per dag = putje leeg op minder dan 10 dagen.

indien zij elke keer doortrekken bij kleine plas ,is het logisch.

Zoals eerder hier  gezegd, klein flesjes water in wc waterbak steken .

wat die berekiening betreft, die zou ik met een korrel zout nemenj.  studenten zijn  meestal niet zobveel uren thuis, en ik neem aan dat die ook geen 3 keer per uur plassen!

de truc met flessen of bakstenen in de wc zou ik ten zeerste ontraden. dit kan tot grote problemen leiden met het afvoersysteem.  de betere oplossing is een dubbele knop, zodat je zeker bent dat biju een grote boodschap voldoende gespoeld wordt!

wat de vraagsteller niet geschreven heeft is of de put na de zware regens van de laatste maanden wel vol was, misschien klopt er iets niet met de toevoer, de filter, of andere.

 

Hans ,Hans nooit student geweest.

Kan uitlopen op meer dan ....in kwadraat van pintjes

Soms kunnen goede tricks een meerwaarde zijn.

Veel personen hebben een wc met enkel doordrek.

Zo zouden water flesjes in wc bak degelijk kunnen helpen

Vb.

2 personen die 4 x wc gebruiken per dag aan 8 liter over 1 jaar is +- 23 m3???

1/4 minder kan zonder problemen  ,zelfs bij afzetting van  zwaar eten ;-))

 

Als er een voorfilter aanwezig is (tussen regenafvoerbuizen en regenwaterput), zeker eens nagaan of het niet aan de toevoerfilter ligt. Wordt deze onvoldoende gereinigd, of is het een type dat zeer vlug vervuilt, dan loopt er binnen de korste keren enorm veel regenwater de riool in, zonder dat het de regenwaterput gepasseerd is... Ik spreek uit eigen ervaring. Het tijdelijk verwijderen van de filter (het gaasgedeelte) kan daar tamelijk vlug inzicht in geven. (Verwijderen filtergaas maar aanvaardbaar als de aanzuiging aan een vlotter gebeurt en niet vlak boven de putbodem en indien de aanzuigleiding nog een filter bevat).

- inflow is niet direkt het probleem , de put was veertien dagen geleden netjes vol en aan het overlopen.

- wat me vooral zorgen baart is dat de put op die 14 dagen compleet leeg is , pomp gaat dan in droogloopbeveiliging.

- er was geen sjas aan het blijven lopen, enkel 1 sjas die een beetje lekt , die ga ik nu vervangen.

 

Het valt me wel op dat ik inderdaad ong om de 2 jaar de sjassen moet vervangen (blijven hangen, niet goed meer afsluiten), alsof het water sterk vervuilt is en aanslag achterlaat. Nochtans zit er een voorfilter op de zuigleiding én een tussenfilter na de pomp (fijnmazig metaalfilter, reinigbaar).

 

ga ook het spoelvolume wat verminderen met een baksteen, eens kijken of dit helpt.

 

Geert,

Baksteen zou ik niet gebruiken ,

klein plastieken cola flesjes vullen met water.( dosering gaat beter)

Baksteen moet je eens bekijken na 2 à 3 jaar.(of je moet die éérst  afkoken).

succes.

 

ik spreek alleen maar uit ervaring.  jaren geleden toen die raad voor het eerst gegeven werd, is het aantal problemen met verstopte rioleringen duidelijk toegenomen.  nogal wat studentenkoten zitten in oude huizen met soms 100-jarige rioleringen!  maar verder doe je er mee wat je maar wil.

geert

dat is een bekend probleem, algen zorgen nogal eens voor verstoppingen van de vlottersystemen.  goed uitkuisen volstaat gewoonlijkl, vervangen is meestal niet nodg.