Alternatief voor PUR-vloerisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Momenteel zijn we de voorlopige en dus eerste PHPP-berekeningen aan het doen van ons halfopen passiefhuis. De architecten hebben voor de vloerisolatie 320mm PUR voorzien. Zo halen we een U-waarde van 0,090 W/m²K voor dit onderdeel. Onze voorkeur gaat echter uit naar bio-ecologische materialen. Zo zijn het hellend dak en de wanden van onze HSB opgevuld met cellullose, plannen we Fermacell voor de binnenwanden en materialen als FSC-hout en bamboe. Het zou jammer zijn voor de bodem te moeten teruggrijpen naar PUR. Hebben jullie een beter alternatief voor 32cm PUR.

PS: Om de isolatie in de wanden op 300mm te houden, moeten we wel iets beter isoleren in de bodem/vloer. Het dak heeft 400mm cellullose-isolatie.

Reacties

 320mm PUR? Dat lijkt mij veel.

Zelf heb ik voor Thermogran gekozen : is eigenlijk gerecycleerde PUR. Enkel met een beetje cement en water er bij en dan zelf gieten.

Is nog altijd niet zo ecologisch als bepaalde alternatieven, maar ik haal er wel mijn isolatie-en druksterkte uit.

Thermogran heeft een lambda van 0,04 , dan denk ik niet dat de vraagsteller daarmee geholpen is...

Als je iets ecologischer wil, kan je misschien resolplaten gebruiken (lambda van 0,021, dus je zal met minder dan 25 cm toekomen)

Geert

 

Al bedankt voor de info. En hoe scoren gewone EPS (lambda 0,038) en 'grijze' EPS (lambda 0,032) op milieuvlak? We hebben even dezelfde isolatiedikte (320mm) in EPS in PHPP berekend, en het heeft geen invloed op het eindresultaat. Het energiekengetal voor ruimteverwarming blijft 14 kWh/m²a.

Zijn er nog nadelen of dingen waar je op moet letten bij EPS? Zou goedkoper zijn dan PUR, en wat is de prijs in vergelijking met Resol?

ruud

ecologisch scoort resolschuim beter dan eps dacht ik. en met een lambdawaarde van 0.021. prijs staat mij iets voor van een 20 €/m² voor 12cm.

maar ik begrijp ook niet goed dat er 32cm PUR in de vloer voorzien is. de meeste passiefhuizen die PUR gebruiken worden met 16 a 20cm PUR geïsoleerd, en warmte daalt niet.

hans d

 

Wij hebben er voor gekozen om de vloer ook met een caisson van 400 mm met cellulose uit te voeren, maar dat ook enkel mogelijk omwille van een vrij apart ontwerp met een kruipkelder.

Een optie, voor mij ook onbekend tot voor kort, technopor. Dat is een glasschuim granulaat, lambda tussen 0,075 en 0,095 W/mK en drukvast tot 10 N/mm²
Zeker goed voor de vloer en perimeter dus.

Om de hoeveelheid PUR te berekenen heeft volgende pagina mij goed vooruit geholpen :

isolatiechape.be/hoeveelheid_pur.htm

Meer informatie over PUR vind je er ook : isolatiechape.be/pur_vloerisolatie.htm

Johdek,

 

De vraagsteller zoekt een alternatief voor het giftige pur!

 

Het andwoord op de vraag : "hoeveel pur moet je gebruiken" is dan ook ... GEEN

 

Dirk

Een andere optie: Kurk
- zeer ecologisch
- lamda is gegarandeerd ook over langere tijd
- ademend
- recycleerbaar (dit is een zorg voor wellicht jou kleinkinderen)
- aangenaam voor installatie
- volledig natuurlijk product

lamda = 0.033
prijs: +/- 300 Euro/m3

Roeland

 Vloerplaat volledig afkleven met EPDM

Vloerbalken voorzien in twee richtingen, totaalpakket: 24 cm. 

Dan OSB er op en vullen met cellulose. 

Hebben we toegepast in een energie+woning in Herent. 

Volgens mij de meest  ecologische oplossing. 

Wel onhandig door al die balken die in de weg kunnen liggen. 

 

 

 

 

Icynene heeft een alternatief voor PURisolatie, MDR210. Het is ook gesloten cellig, zelfde densiteit en lambda waarde dan PUR.

Het krimpt niet en in plaats van gasbellen bevat MDR210 luchtbellen het staat wel nog niet op de epblijst maar dit zou tegen eind dit jaar

inorde moeten zijn.

Wij hebben gerecycleerde gietkurk gebruikt om onze vloer te isoleren, maar het gaat om een plankenvloer waarbij de gietkurk dus tussen de steunbalken wordt gegoten (zelf heel makkelijk te doen!

Dus afhankelijk van welke vloer er juist op komt is dit eventueel een optie?

De prijs valt ook redelijk goed mee,  afhankelijk van hoe dik je zou willen gaan isoleren natuurlijk.

oud bericht maar wou toch even melden dat ik zopas een nieuw product leerde kennen (via VIBE, dus het zal wel goed zijn zeker ?)

nadeel is natuurlijk de lage isolatiewaarde (tov van PUR)

isolblow.be/producten/icynene/, er zijn zeker ook andere bedrijven die dit in hun gamma hebben, maar ik vond hier een duidelijke uitleg

 

hopelijk heeft er iemand iets aan

 

 

oeps : blijkbaar was dit hier al vermeld op het forum, sorry