Iemand ervaring met resol K5?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor gevelisolatie ben ik op resol van K... kooltherm K5 gestoten. Heeft er iemand ervaring mee? Ik dacht dat deze nogal gevoelig voor vocht waren, maar dit type kan blijkbaar rechtstreeks bepleisterd worden, ben bang voor gevels aan zuid en westkant die aan slagregens bloot staan, gaat de crepi dat allemaal kunnen tegen houden?

Reacties

Ja Resol is gevoelig voor vocht (eigenlijk alle isolatie materialen, maar bij resol let je beter ook op bij de plaatsing); neen dat is normaal geen probleem.   

Crepi is een goede gevelafwerking.  

Walter

Eens een simulatie gedaan met de U-wertrechner, 1cm binnenplaaster, 18cm volle steense muur uit 1930 (old masonary brick), 12cm resol en dan siliconpleister van 15mm.  Ik krijg dan een beetje condensatie tussen de resol en de buitenbepleistering, is dit dan schadelijk voor de resol ( omdat het nogal vochtgevoelig is) of dampt het uit?

Als je mijn reacties hier elders op dit forum leest dan merk je op dat ik een superfan van resol ben.

Let wel:

Dat is dan wel voor de supergoede isolerende eigenschappen zowel tegen warmte als tegen koude.

2cm resol op een koude betonvloer gekleefd en daarbovenop één of ander afwerksysteem (zowel een prijsgunstige OSB als een eiken parketvloer) geeft een opmerkelijk (goed voelbaar) resultaat.

 

Maar: Zoals benadrukt wordt in de technische en verkoopsdocumenten van Kingspan resol moet resol absoluut droog opgeslagen verwerkt en geplaatst worden. Dit standpunt treed ik 100% bij.

 

 

Positief: Als resol nat wordt en terug opdroogd heb je geen problemen. En resol droogt volgens mijn ervaring vrij snel terug uit.

Maar... als resol nat is en de temperatuur gaat onder nul dan verpulverd het tijdens of na het ontdooien.

 

In Nederland en Belgîe is men daaromtrent blijkbaar heel voorzichtig of terughoudend (men geeft totaal geen garantie op het systeem resol + crepy!)

In Frankrijk maakt men daar blijkbaar minder problemen over en gebruikt  men resol met daarop rechtstreeks een crepy-systeem (de "toute faire" keten heeft iets dergelijks in zijn gamma).

 

Mijn ervaring en raad: Resol is super, maar van stockage tot de eindtoepassing... poederdroog houden!

 

 

 

 

 

Bij het informeren naar mogelijkheden voor buitenisolatie kreeg ik te horen dat het onmogelijk is om op PUR/PIR te pleisteren en dat wie daar een oplossing voor zou vinden zo 'binnen' is. Een ander bedrijf had sinds kort ook een systeem met resol buitenisolatie maar spraken er gewoonweg nog niet over en raadden me witte EPS aan. Stof tot nadenken lijkt me. 

Andere alternatieven zijn vacuum isolatiepanelen, maar deze zijn enorm duur en kunnen niet versneden worden. Ik heb ook opgevangen dat de laatste generatie aerogel mogelijk ook kan gebruikt worden voor buitenisolatie, maar ik heb hier nog geen bedrijven gevonden die dit voor deze toepassing gebruiken. 

je hebt toch PUR/¨PIR gipsplaten ?

hallo charly,

 

interessant gegeven; enig idee vanwaar die condens dan komt?

ik vermoed vocht van binnen naar buiten in koude seizoen.  Heb je dit volgens simulatie met alle isolatie materialen in die opbouw?

In ieder geval een reden om een dampopen buitenpleister te nemen zodat je enige zekerheid hebt dat vocht ook weg kan.  

Maar om dit correct te interpreteren moet ik passen.  Misschien eens voorleggen aan mogelijk plaatsers (als je een resol plaatser vindt voor buitenpleister).

Ik zou op zoek gaan naar een Duits forum om je vraag eens te stellen.  In duitstalige landen is er meer ervaring met buitenpleister.  

Ook nog condensatie als je binnenkant meer dampdicht maakt?  Bv dampscherm tegen buitenmuur voor de resol of binnenpleister van 2 cm of 3cm?

Walter

 

Ik zou in het geval van buitenisolatie voor EPS gaan. Het scoort misschien iets minder goed qua isolatiewaarden vergeleken met resol maar op 10 à 12 cm is dit immers verwaarloosbaar. Grootste voordeel: EPS is wel behoorlijk vochtbestendig.

Hier thuis hangt er 10 cm EPS tegen met silicone pleisterafwerking.

groet,

Wouter

EPS, ik weet het, is beter bestand tegen vocht, is goedkoper maar isoleert maar de helft, is niet zo milieuvriendelijk en de brandbaarheid is toch ook niet alles.  Als ik de buitenmuur wil isoleren dan ineens goed. 

 

Als ik de simulatie doe met 12cm eps heb ik ook condensatie aan de buitenste zijde van de eps en in de buitenpleister.  Nu rekent de U-wert-rechner wel met extreme waarden, -10 en 80% vochtigheid buiten, ik weet niet of dat deze combinatie veel voorkomt.  Keuze is voor siliconen buitenpleister omdat het langer proper blijft, zeker niet onbelangerijk als je soms 8 meter omhoog moet gaan en dan nog bij de buren.

 

Misschien een combinatie van Resol en dan nog een laagje eps waar eventuele condensatie kan optreden.

Dag Charly,

 

combinaties van isolatiematerialen zijn moeilijk vrees ik omdat plaatsers enkel met een welbepaalde systeemopbouw werken. Ik vrees dat ze niet happig zijn om isolatie te mixen ivm de garantie. EPS heeft inderdaad een lagere isolatiewaarde maar heb je het verschil al eens effectief berekend tussen resol en eps bij een dikte van 12cm? Ik denk dat een naadloze plaatsing en schranking (als de plaatser dat wil) veel belangrijker is.

groet

Wouter

Schranking kan uitgevoerd worden met de eps.  Blijkbaar is Weber Saint Gobain gestopt met het leveren van resol in Belgie, te weinig afname hoewel het in Duitsland wel goed loopt.

 

Een ander vraag, raamdorpel, hoe wordt die geisoleerd opgesteld?  Kwestie om een beetje voorbereid te zijn als er een vertegenwoordiger langs komt.

Floormate 200 SL-X van Dow heeft een lambda van 0.29. PUR zal niet veel beter ziin op lange termijn.

Hoge isolatiewaarde en hoge druksterkte (ik ga die in de vloer van de garage steken)

Misschien deze?

Dag Charly,

 

de dorpels heb ik zelf gedaan want dat vond de plaatser niet nodig (!). Na veel aandringen wou hij, waar er plaats was, wel wat isolatie tussensteken. Ik vertrouwde het zaakje niet en heb dan maar zelf met stukken van 3cm pir voor elke dorpel een "inham" gemaakt.

Bekijk hoe grondig uw plaatser dit wil doen maar bij twijfel zou ik het zelf doen. 

 

groet Wouter

 

Wouter,

 

Uw ramen staan die in de buitenmuur of er net iets voor.  Heb je soms een schema van? 

 

Charly

 

Hey Charly,

 

mijn ramen staan op de bakstenen binnenmuur (steens en sommige gevels dubbelsteens). Tegen deze binnenmuur staat (zonder spouw) een gevelsteen. Ik heb onder de ramen telkens een 4à 5 cm baksteen weggeslagen en vervangen door PIR. Dan nog een kussen onder elke dorpel en aan de kopse kanten. Alle naden dichtgepurd. Waterkering erop, mortel en dorpel. 

Ook niet vergeten uw dagkanten af te slijpen/ te laten afslijpen en het afgeslepene te vervangen door iso. Ik heb dit voor een 4tal cm breedte gedaan. Wel eens checken of er draagbalken boven de ramen zitten (bij mij niet het geval) en of die nog voldoende steun hebben na het afslijpen. 

 

Groet

Wouter

ik heb dezelfde simulatie gedaan op die site, wel met een spouwisollatie... En blijkt als ik dampdicht laagje aan buitenkanbt toevoeg zoals ALU-folie, dan die condens aan buitenlaag van de Kooltherm nog hoger wordt. Dus is het condens duidelijk afkomstig van vocht binnenshuis bij dit rekenprogramma...

En de reden voor die Alu was dat er in de database van U-wert geen keuze van resolplaat was, alleen die van Weber022 die dus een K5 is. Ik wil immers zelf mijn gevels doen, en een K8 gebruiken omdat die tand-en-groef is = een sponning heeft; maar er zit ook een Alu-coatinglaagje op en dat wou ik in de U-wert-simulator ook inbrengen om het vochtgedrag te zien...

Ik ben tot hetzelfde eindbesluit als jij gekomen om de resolplaat met een dunne EPSplaat te beschermen tegen buitenvocht die door de bepleistering migreert. XPS is wel harder en beter isolerend maar niet goed bepleisbaar. En de grijze (EPS met grafiet) isoleerrt wel zoals XPS maar bestaat enkel in dikke blokken.... niet voor 1 of 2cm beschermlaagje.
EPS kan je op Resolplaat kleven met PUR-montageschuim (low-expansion-schuim). Ook de coordinator van plassiefhuisplatform paste op zijn achtergevel resolplaat toe met EPSplaatje erboven; ik begrijp nu waarom!

Beste Carol,

Je schrijft dat de coordinator EPS over resol heeft heeft geplaatst.

Weet jij zijn ervaringen ook of heb je van andere gehoord hoe dat is gegaan?

IMijn plannen zijn om een uitbouw op de begane grond in te pakken met PIR of resol plaat. Het liefst een bestucbare variant maar die zijn gelijk een heel stuk duurder dan de samenstelling van platen die ik op Marktplaats kan kopen. 

Al vast bedankt voor je reactie.

Ik weet dit omdat ik zijn huis in Antwerpen bezocht heb enkele jaren geleden t.g.v Ecobouwers' opendeur. En de reden dat ik 100km ver reed om dat te bezoeken was omdat het zelfde leeftijd had (+-1935) en zelfdebouwstijl (art-deco) en ook een plat dak en ie met die resol werkte wat ik ook plande... Daarom dat ik weet heb van een 2de laag in EPS. En het werd vastgeplugd en niet gekleefd aan de gevel... De uiteindelijke afwerking van zijn achtergevel was houtplanken op een houtframe en geen crépi. Mijn huis staat reeds rondom in de crépi en wil hetzelfde uitzicht; plus een houtframe en pluggen introduceert wederom kleine koudebruggen. En het resultaat bij hem was toch een achtergevel net zo sterk geisoleerd als bij passiefhuizen....
Intussen heb ik op de website van bouwpuntdewitte ook bestucbare 2cm-XPS gezien (oranje plaat aan beide zijden opgeruwd om te kunnen bestuccen).
De bestucbare variant van resolplaat is normaal enkel via Weber gevelbekledingsaannemers te krijgen en niet in de bouwgroothandel te koop. Een dunne plaat EPS of XPS op gewone resolspouwplaat kleven beschermt de resol beter tegen vocht van buiten die door de crepi zou migreren... en deze spouwplaat is beter (lees: goedkoper) te krijgen. En die methode werkt ook op een Alu-gecacheerde PIRplaat die via marktplaats en Bouwpuntdewitte nog 1/3 goedkoper te krijgen is. PIR heeft weliswaar een ronduit slechte milieuscore tegenover resol (Kooltherm is de merknaam), maar neemt nauwelijks water op in tegenstelling tot Resolplaat die veel gevoeliger is voor vocht. Daarom vermoed ik dat de levensduur van PIR veel langer is dan Resol dat eenmaal aangetast door water wellicht nooit meer dezelfde isolatiewaarde heeft maar dat zou ik nog eens bij beide fabrikanten navragen aan de telefoon om echt uitsluitsel te hebben. Voor een buitengevelisolatie zal een vochtprobleem niet zo dreigend zijn als op een platdak waar ik het product ook wil toepassen.