Ventilatie/verluchting doorheen warm plat dak noodzakelijk?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, morgen wordt mijn plat dak eindelijk gelegd. Opbouw van boven naar beneden is:

Roofing,
Onderlaag roofing
Isolatieplaten 12cm R 4,5
Onderdak
OSB platen
Houten constructie(balken)
Gyproc.

Omdat dit een badkamer is gaan we in de hoek van de kamer tegen de muur een ventilator plaatsen die aanschakelt wanneer de vochtigheid omhoog gaat en pas uitslaat wanneer de vochtigheid weer weg is.

Nu wilt mijn dakwerker een verluchtingsgat of 2 plaatsen(paddestoelen) doorheen de volledige constructie tot vlak boven de gyproc om de houten structuur te laten ademen en niet te rotten omdat hij denkt dat de houten structuur nu opgesloten is tussen de gyproc en de roofing/isolatie bovenaan.

Is dit nodig?
Ga ik zo niet veel warmteverlies hebben en juist het risico op condensatie vergroten?
Als hij het plaatst, gaat er dan zoveel luchtcirculatie zijn aangezien de gyproc bijna tegen de houten balken zit?
Moet ik misschien een dampscherm plaatsen boven de gyproc, eventueel intelligent?

Reacties

 

je hebt een normaal warm dak.  Er is hier geen risico op condensatie in de draagstructuur.   Er is geen reden om de structuur daarom te ventileren.   Wel belangrijk: op de OSB best nog een dampscherm plaatsen.  Er mag zeker geen lucht van binnen naar de isolatie kunnen.  OSB zou ik niet als 100% luchtdicht beschouwen.   De extra ventilatie zal alleen extra ventilatieverliesveroorzaken. Voor niets nodig.   Wel zorgen natuurlijk dat je ventilatie in je badkamer hebt (in badkamer afvoer, toevoer via badkamer deur uit andere woonruimtes).     wat bedoel je met 'onderdak': dat hoort alleen op een zadeldak, niet op een plat dak.     Walter

en beter ineens toch nog wat beter isoleren: R-waarde van 4 is niet zo heel goed.

Walter

Met onderdak bedoel ik dus roofing, een iets dunnere dan de roofing langs de buitenkant dan.

 

Rd van 4,45 niet goed genoeg? Bij Eandis is dat net niet de hoogste waarde waar je een premie voor krijgt, daarom dat ik daar voor ben gegaan. Hoeveel raadt jij dan aan?

Als Rd van 4,45 de hoogste waarde is waarvoor een premie gegeven wordt is Eandis vrij dom (je zou eens te weinig energie gaan verbruiken...). 

Grofweg vanaf ongeveer 20CM cm rotswol equivalent zou ik het goed geisoleerd willen noemen.  Grofweg is dat een Rd van 6.

Walter