oude warmtepomp vervangen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo,
Wij gingen vandaag een kijkje nemen in een huis dat te koop staat. Er is vloerverwarming en warmtepomp, maar we vermoeden al een heel oud systeem, want de woning is vernieuwd in 1985 en er is sindsdien niet veel meer aan gedaan. Volgens de verkoper gaat het over een systeem met een geboorde put, verwarming via grondwater.
Zelf ben ik niet erg thuis in deze technologie en vraag me af waar ik moet op letten.
Kan je bv - als dit systeem erg verouderd is - een nieuwe warmtepomp aansluiten op dezelfde leidingen? (zoals dat je een nieuwe cv-ketel zou plaatsen)
Of misschien werken deze oude systemen nog wel goed, en moet deze niet per definitie vervangen worden?
Kan iemand me raad geven? Bedankt !

Reacties

Beste Piekewieteke,

 

Waarschijnlijk zal deze warmtepomp het R22 koelgas bevatten,dit koelgas is verboden vanaf 2015. Deze warmtepomp kan vervangen worden een nieuw type, enkel wordt er dezer dagen een tussenwisselaar geplaatst tussen open bron & warmtepomp om de warmtewisselaars in de warmtepomp te beschermen tegen vuil, corosie,..... De nieuwe warmtepomp zal ook een hoger rendement hebben, wat natuurlijk ook resulteerd in een een lager verbruik, 30 jaar in techniek is enorm veel, denk maar eens aan uw tv / computer van toe.....

Met wat geluk kan je ook nog genieten van evt renovatiepremies of premies voor energie besparende uitgaven in bestaande woningen (zie www.energiesparen.be )

 

gr

 

Chris

 

Bedankt Chris,

Ik ben al wat wijzer geworden.  Van dat koelgas had ik nog niet gehoord.

Misschien ga ik best met een warmtepom-installateur ter plaatse kijken, zodat die een raming van de kosten kan geven, want de verkoper van het immo kan me veel wijsmaken :-) 

Iemand aan te bevelen regio Aarschot?

Fijne dag nog !

Beste Piekewieteke,

wordt het grondwater opgepompt? Dan heb je een milieuvergunning nodig.

 

 

Roel

Indien u mij volgende gegevens kan bezorgen, kan ik u alvast een realistische richtprijs opgeven.

- Merk & type warmtepomp

- vermogen warmtepomp (kan ik ook wel afleiden van het merk & type, indien nodig)

- foto's van de technische ruimte

- productie sanitair warm water via warmtepomp of via elektrisch boiler / geyser

 

Het is mogelijk om op basis hiervan een richtprijs samen te stellen. Indien de warmtepomp effectief gaan vervangen, moeten we de bestaande installatie grondiger onderzoeken, om niet evt fouten uit het verleden "klakkeloos" over te nemen.

Met deze richtprijs kan je verder gaan beslissen in de evt aankoop van deze woning

gr

 

Chris

 

 

 

dus Mr heeft iets illegaals gekocht...

Niet noodzakelijk, het kan zijn dat er een milieuvergunning is, dat er een milieuvergunning was, maar dat deze vervallen is, het voorheen niet vergunningsplichtig was maar nu wel door een wijziging van de wetgeving of .... dat er inderdaad nooit een vergunning is aangevraagd en dat er nu geregulariseerd dient te worden.

Als ik het goed voor heb is een WW met grondwater interessant als de warmtevraag zich situeert tussen de 15kwh/m2 en 60kwh/m2. ( Energieinstitut Vorarlberg). 

Op voorwaarde dat het grondwater warm genoeg is (12-14 graden ?) én niet te diep zit.

Bij mij waren er vier verrschillende booroffertes en berekeningen, allemaal op verschillende dieptes. De diepste was 120 m, wwt gigantisch duur was en ook resulteerde in een dieptepomp die al bijna even veel verbruikt als de warmtepomp ...

door juist de inconsistenties in deze offeretes heb ik uiteindlijk voor een luchtwater systeem gekozen, de rest ging niet op ons terrein.

ik zou het hele zaakje dus eerst eens grondig bekijken, want een open systeem is tegenwoordig inderdaad vergunningsplichtig, en als je debieten te groot zijn ...

ik ben hier zoiets aan het bestuderen

http://www.vaillant.nl/Consument/productinformatie/hybride-systeem-1/ge…

http://www.ra-waermepumpen.de/download/Solar-Kurzfassung.pdf

http://www.energie.pt/fr/simulateur/

http://solarquatro.nl/page/PVT-in-de-praktijk

http://www.fototherm.com/en/fototherm-cs-series.html

http://www.solimpeks.com/pv-t-hybrid-collectors/

ze combineren dat met een warmteboiler 

http://www.sunergsolar.com/en/prodotti/solar-thermal/heat-pumps/calor-t…

het komt erop neer dat je de zonnewarmte via panelen op het dak en met een warmtepomp in uw vloerverwarming stopt/ De intelligentie is heel eenvoudig: als uw water warmer is via uw zonnepanelen, dan trek je daar de warmte uit, is de warmte hoger uit de grond dan trek je uit de grond.

)