Niewe CV aanleggen, WAR of thermostaat + kachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij willen in ons oud huis CV aanleggen, met een condensatieketel, die ook instaat voor het sww. Ik heb al wat gelezen, maar ik raak er niet goed wijs uit. Ik leg de situatie even uit...

Graag hadden wij in ons hele huis CV liggen, zowel boven als beneden, en ook in de badkamer. Maar...

In de winter stoken wij ook ons houtkacheltje op, met eigen brandhout uit de tuin. Dan zou ik willen dat de ketel niet meer de living opstookt. Met een kamerthermostaat zou dit te regelen zijn, maar dan is het nadeel dat dan ook de badkamer, en de bovenverdieping afspringt.

Is er een mogelijkheid om het hele huis te laten regelen op thermostatische kranen op de radiatoren zelf? Wanneer de kachel aangaat, dan lopen de radiatoren dicht (wat is de reactietijd van een thermostaatkraan trouwens?). Maar hoe weet de ketel dan welke temperatuur hij moet maken, en wanneer hij moet stoppen met bijstoken, omdat de thermostaatkranen dichtlopen?

Dan had ik ook nog iets gelezen over WAR, maar blijft werkt dit goed als de kachel aanstaat? Of raakt de WAR dan in de war :-)

Reacties

Een WAR is een prima oplossing. De regeling bepaald de gewenste keteltemperatuur aan de hand van de buitentemperatuur en de stooklijn. Heeft de ketel de gewenste temperatuur bereikt, dan stopt de brander.

De thermostaatkranen gaan inderdaad beginnen te knijpen als de ingestelde temperatuur bereikt wordt. Of de warmte afkomstig is van de ketel of de kachel maakt geen verschil. Voor de ketel is dit geen enkel probleem.

je moet gewoon een weersafhankelijke sturing en een thermostaat in de living hebben, als uw kachteltje stookt, dan gaat uw living minder verwarmen door uw verwarming. Als je boven en beneden apart wil sturen, dan zet je een thermostaat boven in een of andere slaapkamer, en maak je een installatie met twee pompen, elke pomp/zone wordt dan aangestuurd door zijn thermostaat. zo simpel/ dat werkt hier zo al 15 jaar. In drie zones is mijn installatie. Enige probleem die ik had tijdens een installatie was de pomp verkeerd verbonden, maar kom die fout is eruit gehaald kort erachter.

Goozzez ,

Als houtkachel boven ingestelde C°  kamerthermostaat komt,

valt cv uit  en  boven warmte weg.

Om systeem draaiend te houden kamerthermostaat op vb.25C° zetten.

Verwarmen met houtkachel , CV en thermokranen,

dient kamerthermostaat enkel als schakelaar,

om cv niet te laten uitvallen.

WAR regeld enkel stooklijn van cv ketel.

Is nuttig maar hoeft niet, kan handmatig in seizoen.

 

Een WAR heeft GEEN thermostaat. Eventueel een afstandsbediening die ruimtecompenserend werkt, maar dit is nog geen thermostaat. Bij een WAR valt de ketel niet helemaal uit. Ik heb dit trouwens enkele weken nog geschreven.

 

Blijft de pomp dan niet draaien, terwijl de kranen dicht zijn? Of regelt die dat zelf dan af?

Stel nu dat wij ons huis niet warm (genoeg) krijgen met de stooktemperatuur bepaald door de WAR, kunnen wij dan de stooklijn verhogen (op oudere branders kon je gewoon de temperatuurknop verdraaien).

Hoe snel reageren thermostatische kranen eigenlijk?

Wij zouden opteren om eigenlijk geen thermostaat te hebben. Toch zeker geen aan/uit thermostaat, omdat die er niet altijd in slaagt (heb ik mij laten vertellen) om de ketel optimaal te laten condenseren...

Lacroix,

Als kamerthermostaat in leefuimte op 21C° staat,

en houtkachel verwarmd leefruimte  22C°

Wat gebeurd er dan met CV?

Word CV dan niet uitgeschakeld?

@Goozzez

WAR regeld enkel automatisch  aquastaat in CV,

door invloed van buiten T°

Bij het halen  ingestelde T° aquastaat door WAR valt ketel uit,

enkel pomp zal blijven draaien zolang kamerthermostaat (leefruimte) OP blijft staan.

Daarom stoken met houtkachel en thermokranen,

best kamerthermostaat(leefruimte) hoger zetten (vb.25C°)

Zodat er geen invloed van houtkachel op CV werking is.

stel dat boven dan de thermostaatkranen dichtknijpen, zal de brander dan afslaan of blijven verderstoken? Ik had al iets gelezen over een draadloze thermostaat, die je dan in de ruimte zet waar nodig. Zo kunnen we tijdens de werking van de kachel de thermostaat boven plaatsen...

Wat is er nu het zuinigste? Stoken met enkel WAR, enkel kamerthermostaat of combinatie?

Ik had gelezen dat kamerthermostaat niet zo zuinig is, omdat hij enkel AAN/UIT zou sturen, en dat de ketel dan niet kan moduleren. Een WAR zou zuiniger zijn om dat hij dan beter kan moduleren en condenseren... Het is de ene vakman tegen de andere eigenlijk...

Wij moeten kiezen voor propaan, en dat kost meer centen dan aardgas...

 

 

Als boven een thermokraan van radiator dichtknijpt ,

is de vraag naar warmte op die plaats  behaald.

Zolang CV in werking staat ,(kan continu  of met kamerthermostaat).

Zal pomp blijven draaien en aquawater op aan geven van WAR op peil blijven.

Werken met twee autonome verwarmingen samen  vraagt een andere afstelling.

U kunt het simpel houden .

Lacroix

Ruimtecompenserende afstandbediening van WAR in leefruimte .

Zal WAR niet  beinvloedbaar worden  door houtkachel in leefruimte.?

 

 

 

Hier heb je grofweg de opties voor sturing CV: http://nl.wikipedia.org/wiki/Cv-regeling

nog wat opmerken: 

- als op alle radiators thermostatische kranen: zoals je zegt is er een oplossing  nodig voor het geval alle radiators toestaan.  Ofwel een intelligente omlooppomp die merk dat druk in leidingen stijgt en zich uitzet.  Alternatief is 1 kring met kraan die altijd openstaat.  zodoende is er altijd een debiet mogelijk.  CV gaat in dit laatste geval uit wanneer de gevraagde temperaturen voor cv water bereikt zijn.  

Zelf zou ik je aanraden met WAR te werken, installatie degelijk laten inregelen (dus debieten zijn overal in verhouding tot warmteverliezen per ruimte) en overal thermostatische kranen te gebruiken.  Je kachel zal dan zorgen dat de thermostaten de radiatos in de ruimte uitzetten. 

Alternatief is met meerdere kringen werken en ruimtethermostaten per kring te gebruiken.  In minder goed geisoleerde  huizen soms een oplossing om de badkamer goed warm te krijgen/houden zonder dat je rest van huis moet verwarmen.  Maar ook dan eventueel met WAR werken.  War in de eerste plaats om temperatuur van je water in CV laag te houden zodat het rendement van de ketel hoog is.  

Vraag vooral eens wat installateurs naar offertes.  Kans is groot dat ze veelal voor de meerdere kringen zullen gaan omdat dit voor hen minder risico's inhoudt.  In inregelen van een CV installaties zijn veel installateurs niet zo goed.  

Walter