Graag tips om mn torenhoge energie te doen dalen aub?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We hebben een zaak. Autom zonnecenter met 4 zonnebanken, privesauna met stoomkabine, sauna, gashaard en 1200 ltr borrelbad. Een winkel met kabines en erboven een 'open' priveruimte met een dakterras en open zolderkamer.
Ons verbruik schrik niet, 30-40.000KWu/Yr stroom & gas 25-30.000KWu/yr

Ben al weken bezig om manieren te zoeken om onze rekeningen te doen dalen. Vooral er gaat heel veel warmte verloren via zonnebanken en sauna, die warmte en vooral warme lucht wil ik recupereren in extra warm water.
Daar heb ik veel van nodig. Voor het vullen van borrelbad heb ik na iedere sessie 1200 ltr warm water nodig van 37° en id winter de verwarming.

Sinds 2003 heb ik alles zelf geplaatst 4 sanisolar zonneboilerpanelen met boiler van 500 ltr samen met n HR42 gasbrander. Die zonneboiler heeft me flink bespaard op warm water maar is nog niet genoeg. Die is al een tijdje lek oh dak maar werkt nog zelfs zonder druk en de helft vd vloeistof. Helaas alleen als het zonnig is. Id winter heeft de collector bij 6° buiten soms een 22° Zouden vacuumtubes nog beter zijn bij minder warm weer en bewolking?

M'n plan is:

1. Lucht/Water warmtepomp voor CV en Warm water en evt id zomer ook koelen.

2. Sanitaire lucht warmtepomp om te warme lucht van binnen om te zetten in warm water.
Die zou ik id prive gebruiken omdat prive warm water nu 20 meter ver moet stromen. Evt gecombineerd met vacuumtubes.

3. Misschn n Extra vacuumtubes zonneboiler met kleine boiler van 250-300 ltr die koud water voorverwarmen zal vh net.
Die zouden dubbel dienen als zonnewering op mn dakterras want die laten nog wat licht ertussen en warmen niet op naar 't schijnt als je eronder zou zitten?

4. Meer dan 50 stuks, msschn zelfs meer CIS 160W zonnepanelen? Ah kan tot 10.000KW (hangt vh raar dakmodel af. CIS panelen zijn voor mij interessanter weliswaar kleiner en minder in wattage maar ook goedkoper. Meer opbrengst bij diffuus licht , schaduw & rare daken. Zelfs noord-oostkant brengt op.

Na veel zoekwerk heb ik interessante toestellen en manier gezien om water te warmen. Ook WKK overwogen maar die zijn volgens mij veeeeel te duur. Beter een warmtepomp nemen die minder verbruikt en goedkoper is dan een wkk die amper wat xtra elekriciteit afgeeft en te duur is. Kostprijs is ook belangrijk.

Misschien overwegen om Chinese makelij te kopen? voor de prijs alleen al. 1 lucht/waterpomp hier is al veel duurder dan twee goeie chinese toestellen! Ok, ik weet wat de meeste denken Chinese makelij is brol, soms wel maar dat hangt af welk merk het is. Trouwens er bestaan ook daar degelijke machines, soms zelfs veel beter in techniek en zelfs moderner. Veel bekende merken worden daar gemaakt!  Alleen heb ik een beetje een probleem met wat als...? Wat doe je als het defekt is enz...?

Zijn er mensen die me wat raad kunnen geven aub? M'n doel is om die verloren warmte en hoge energie op te kunnen vangen en te besparen op geld en milieu.

NB Onze zaak is een wirwar van complexiteit voor sommigen. lol TIA

Reacties

Zou het verstandig zijn om kleine radiators of wat leidingen id zonnebanken in te bouwen om deze 4 zbanken te koelen? Klinkt msschn belachelijk maar die ballasten id banken kunnen echt gloeiend heet zijn! Je zal je hand er niet op leggen om es te voelen! Daarmee alleen al kan je je hele huis mee verwarmen en zelfs je buren.  lol

Zou er condens vormen met dit idee? Gevolg problemen zoals roest en slecht contacten op electro binnenin de banken?

Zelfs met de uitgaande ventilatielucht kan je je huis verwarmen, alleen heb je het probleem geur soms. Firma's van luchttechnieken zijn al langsgeweest maar die helpen je geen bal en zijn onbetaalbaar of hebben geen tijd voor je grappen.

Msschn een lucht warmte wisselaar gebruiken? Ook weer heel duur en veel ombouw & plafond werk met buizen.

Ideeën iemand?

Voor in winter als PV panelen plat liggen,

huishoudelijke WKK op gas 60% warmte en 40% elekriciteit .

De warmte van zonnebanken zal stijgen naar plafond ,

mss daar recuperatie?

 

 

 

Dat doe ik al, nu blaast het via openingen die ik heb gemaakt naar binnen maar nadeel is geur van zweet en stinkende apotheek/kruidvatrotzooi ipv onze produkten die goedkoper en zelfs veel beter zijn!

Indien ik de openingen zou dicht doen dan wordt het te warm id zonnebankruimtes. Wat heel nadelig zou zijn voor mn klanten, niet brandveilig zo en vooral ook slijtage vd toestellen ed dure lampen.

In de zomer is het te warm en moet worden afgevoerd. Lekker warm in de winter maar soms te warm en de geur.
Op die manier gebruik ik amper nog verwarming in huis maar de nadelen moet je dan er wel bijnemen. 

De oplossing is n warmtewisselaar maar veel te duur. En het aantal m³ is veel te groot, het moet dan met bypass zijn.
Anders is mn dak te klein voor zo'n machine!  lol                   Misschien eens kijken op made in china hahaha...

Er zijn 3 verkopers geweest voor warmtewisselaars maar nooit niets meer van gehoord. Eentje vertelde gewoon onzin.
Bovendien ih onbetaalbaar duur die dingen, belachelijk soms. Geen wonder dat er crisis is hier. Ze hebben nooit genoeg. 

Wat kosten die WKK toestellen eiglk? 10.000 euro?

 

Die WKK OTAG LION POWERBLOCK lijkt me wel wat maar ik krijg geen antwoorden van hen. 

Warmte wisselaar kan je zelf  laten maken ,

kruiden/zweetlucht  naar grote interkoeler met mooie afkasting en afvoeren. 

Hoeft niet zo duur te zijn.

WKK +- 2000 euro(overdreven duur  natuurlijk)

Kan andes,

Stroomgroep & waterkoeling op aardgas.

warmwater en elekrticiteit.

 

Graag voorbeelden en evt links aub hoe je het zelf kan maken? 

Kan je ook wat merken & types geven aub, ik zoek het dan op?

We kunnen veel zelf maken maar je moet er tijd insteken en de plaats en materiaal hebben!
Maar uit ervaring weet ik dat je niet altijd goedkoper bent iets zelf maken, we kunnen niet op tegen de industrie en het is bijna nooit goed gemaakt. Tenzij je een 3D printer hebt aangeschaft & dan nog!

Tip & Leuk om te zien. 

Goedkoop verwarmingsysteem met lege blikjes om te besparen?   Kijk maar eens op Youtube onder "CANSOLAR"

Arme mensen die een 55W lamp maken dmv een gat en petfles met water & amoniak vast gezet in een stukje golplaat hup op hun golfplaatdak, schitterend simpel.

Als je telkens al dat water uit het bad laat weglopen, zijn er daar al mogelijkheden. Je zou het water naar kunnen opvangen en dan via een warmtepomp (of direct via een warmtewisselaar) kunnen afkoelen.

Op de uitblaas van de ventilatie kan je ook een wp zetten (voor sww of verwarming).

Eventueel een micro wkk met voldoende grote buffer zodat je veel draaiuren kan halen.

Bedankt L, heb ik ook zitten bedenken maar wat heb je dan precies nodig dan van toestellen?Een xtra boiler van 1200 ltr

De afvoer vh bad kan ik bvb ook verbinden aan een filter/zuiveringspomp die naar een bufferboiler gaat die het water laat  bijverwarmen op 37°? Dat zou duizenden liters/euro/Yr besparen niet?

grtz Z

 

Een opgave voor mensen uit de 'koeltechniek'.

Ook; Heating, venting, airconditioning’ (HVAC) genoemd.

Die werken met warmtewisselaars en warmtepompen om warmte te 'verplaatsen'.

Die zitten meestal in de industrie- en zelfstandigen- sector, niet zozeer in de huishoudelijke loodgieterij/cv.

Die zijn dus ook wel wat wirwar en complexiteit gewoon.

De warme zweet/kruidenlucht kan je recupereren,

met ventilator naar  interkoeler (kan dienen als warmte wisselaar)  en zo afvoeren naar buiten.

Condens kan je laten afvloeien.

Met een paar interkoelers achteréén kan je ook een warmwater wisselaar maken.

http://www.carperformanceparts.nl/intercoolers

 

Beste Vegazosten,

 

Misschien moeten er eerst eens gekeken worden naar het warmteverlies van je gebouw ipv. allerhande dure technieken te bedenken.

Heb je al eens een energieaudit overwogen ?

 

Groeten,

Matteson

in elk geval

- thermische zonnepanelen leg je x 4 en uw buffervat x2; sowieso niet twijfelen je kunt daar maar halen (van april tot sept)

- op uw ventilatie zet je systeem D met warmteterugwisseling (ventileer je zonder warmteverlies of moet je nergens nog verwarmen); volgens mij onmogelijk dat je uw zaak nog moet verwarmen op die manier... En die geur kan geen probleem zijn in dat geval, integendeel, je blaast de geur naar buiten, en je recycleert de warmte met verse lucht

http://zehnder-jestorkair.nl/ventilatie/ventilatie-methoden/ventilatie-…

je moet gewoon normaal wel afzuigen in de vochtige ruimtes, en in inblazen in de droge ruimtes. Eens goed nadenken over uw ventilatie.

 

- uw bad zet je gewoon een WTW; is spielerij, maar in uw geval kan het dik een slok op de borrel schelen. Stomme is natuurlijk dat uw bad bvb maar 32* warm is, maar als uw KOUD water opgewarmd wordt met dit warm water, ben je al bvb 15* vooruit in de opwarming voor uw nieuw bad te vullen. Juist misschien op letten dat je de warmte van een bad kunt gebruiken om een tweede bad te vullen... die synchronisatie verzorgen zou ik zeggen.

http://www.technea.nl/home/prod=41/

Met zo'n warmtebehoefte zou ik gaan voor GASWarmtepompen...

dus grondwarmte, en warmte van uw baden opslaan in een tank van 2000liter, en die dan leegtrekken met uw warmtepompen.... perfecte recyclage... en GASGESTUURD ipv elektrisch, werkt 3x goedkoper, met zoveel warm water die door de goot gaat kun jij volgens mij COP10 halen... En als je nog eens uw zonnebankruimte begint te koelen en die warmte ook gebruikt in uw warm water haal je COP15.

http://www.coolingways.be/productencoolingways.html

 

Beste,

 

heb je zelf al geprobeerd om jouw elektrisch verbruik in onderdelen op te delen? Met enkele goedkope energiemetertjes van 10 tot 20 euro (evt te leen bij uw distributiemaatschappij?) kun je al een beter zicht krijgen op waar dit verbruik naar toe gaat. Als je dit systematisch aanpakt krijg je op een week een pak nuttige informatie. Ideaal kun je over een heel jaar meten...

 

Goedeinformatie is het halve werk. Tip: zoek in test aankoop of andere een review op voor je zo een metertjes koopt. Er bestaat een stevig verschil in nauwkeurigheid bij verschillende lasten.

 

Mvg,

Jurgen

 

 

 

Toch wel watopmerkingen.

Verwarming is niet het grote probleem. Uiteraard is een ventilatie met een warmterugwinning een must, maar een groot gedeelte van het jaar zal de interne belasting waarschijnlijk groter zijn dan de behoefte, zeker als het gebouw iets of wat deftig geïsoleerd is. Met een wp op de uitblaas kan je alles naar sww recupereren.

Een warmtewisselaar op de afloop van het bad klinkt interessant, maar is het niet. Die dingen heten douchewarmtewisselaar, niet badwarmtewisselaar. Dit om de eenvoudige reden dat een douche continue doorstroomt wordt. Water in een tank laten lopen en dan via warmtepomp terug recuperen. Zo op het eerste zicht zou dit voldoende moeten zijn om al het water op te warmen. Het inkomende water gaat zelden onder de 10° liggen, en met de wp kan je de tank tot iets onder de 5° koelen (beter niet lager om risico op bevriezing te voorkomen. Samen met de toegevoerde primaire (electrisch of gas) van de wp, moet dit voldoende zijn.

Waar haal je die COP van 10 en meer vandaan. Ik dacht dat het theoritsche maximum op 7 lag? Een gaswarmtpomp haalt 1,3 (absorptie) tot 2 (verbrandingsmotor).

Ik denk toch dat het aangenamer is in een zwembad te zitten waar de temperatuur bvb 35 graden is, en ook van zijn gebouw. Dus sowieso heeft dat gebouw daar gans het jaar een warmtebehoefte, tenzij uitzonderlijk enkele tropische zwoele dagen in de zomer.

Die WTW geef ik als eenvoudig voorbeeld, en heb er in één adem bijgezegd je zou moeten zorgen dat een ander bad tegelijkertijd gevuld wordt, dan wordt het 12 graden koud water wat opgepept en kan een slok op de borrel schelen, mits dat je synchroniseert

Sowieso zou ik gewoon WTW doen met een vat van 1500liter en omgekeerd gebruiken (het bad vult het vat, en de overloop is de aanvoer doet de rest weglopen) . Je hangt het vat daarom omgekeerd zodat de spiraal vanboven hangt (warmte stijgt, koud water zakt, je moet het koud water doen aflopen. Dat vat zal dan opwarmen, en daar laat je dan het koud water voor het bad te vullen door die spiraal lopen. Hij zal dus een pak warmte uit het vat trekken, de mengkraan zal zorgen dat hij minimaal aardgas verbruikt. Volgens mij moet hij daar 50% kunnen terugwinnen of zijn gasrekening zeg maar halveren. 

http://shop.dehoutvergasser.nl/products/203-eco-hygiene-boiler-1500-lit… Hij verbruikt 3000m3 per jaar, en kan daar dus 300 euro vanafprutsen per jaar; met een investering van 3000euro is dat 10% rendement, niet zoveel maar meer dan op de bank.

 

COP is toch gewoon een theoretisch TIJDELIJK efficientiegetal. Dus je kunt tijdelijk in een combinatie toepassing van warmte en koudevraag (dus airco die de zonnebankzaal afkoelt en de warmte opslaan in de warmtetank) een win win creeeren die een theoretisch getal  oplevert. Wat is de COP van een zaal van 35* afkoelen naar 25* in de zomer als het 21* buiten is ? En wat is de COP van tegelijkertijd die warmte te dumpen in uw warmtevat... het is een theoretisch getal, maar hier tel je de twee COP's samen volgens mij. Opgelet COP zegt niets over de performantie van een systeem over een gans seizoen.

En dat in verband met gaswarmtepomp. Als het erop aankomt van CO2 te sparen is die gaswarmtepomp (ammoniumcyclus) en gaswarmte en zelfs de WKK pomp dan toch de kampioen. Om de eenvoudige reden dat ten eerste elektriciteit drie maal meer kost per kWh dan aardgas. En ten tweede elektriciteit sowieso altijd 50% aardgas moet verbranden die als warmte via de koeltorens geloosd wordt. Dus die combinatie van absorptiepomp die de warmte uit de omgeving (of uit die zonnebankruimte) haalt en die warmte dumpt in een circuit, haalt zeker met Ammoniumcyclus COP 2, en in CO2 geredeneerd versus uw geliefde elektrische warmtepomp COP4, en naar energierekening toe zal die dit werk goedkoper doen dan uw elektrische warmtepomp door het verschil in prijs van energie. In zijn geval zou ik gewoon gaan voor de WKK warmtepomp, en dus met de gasmotor maximaal elektriciteit maken die zijn rekening zal doen dalen, tegelijktertijd de warmte recupereren in zijn boilers voor zijn zwembaden te vullen. Dus daar zou ik niet aan twijfelen, zijn rekening van elektriciteit zal dalen, en zijn rekening van aardgas zou moeten stijgen

Die Aisin kost een dikke 15000euro ; goed als hij bvb 30000kWh aardgas uit de warmte haalt van de motor, produceert hij bvb 30% rendabel elektriciteit, dan heeft hij 10000kWh stroom gespaard of 2000euro per jaar; en de warmterecuperatie is dus gasneutraal, hij zal wel 1000m3 aardgas meer nodig hebben, of 500euro aardgas om zijn stroom op te wekken. Netto wint hij 1500euro op een installatie van 15000euro of 10%   Nu ik denk dat hij meer kan sparen doordat zijn warmtepomp nu ook veel minder zal moeten werken...

Quickwins bestaan er niet zoveel hoor

 

Een warmtewisselaar op de afloop van het bad klinkt interessant, maar is het niet. Die dingen heten douchewarmtewisselaar, niet badwarmtewisselaar

Niet altijd, een koeltechnicus kan warmte halen uit zowat alles en die maakt de nodige infrastructuur op maat.

Een dww werkt op tegenstroom, met een buffervat en wp kan het afvalwater afgekoeld worden en het buffervat opgewarmd worden.

Andere zaken die ze uitwerken bv.

Een koelruimte die de warmte afgeeft aan het SWW.

Een warmterecuperatie uit afvalwater of mest etc.

Koeling van een serverruimte en gebruik van de warmte voor sww of cv etc.

Een verwarmde serre naast de koelruimte.

Etc.

 

Alleen moeten de kosten baten, en dat gebeurt pas bij grotere verbruiken.

Uw frigo en droogkast mee aansluiten op een centrale wp, uw wasmachie hotfill op de gerecupereerde warmte etc. het kan allemaal maar wat zal het u besparen bij 'kleine' verbruikers? De sturing van dat alles kost wat.

 

Hallo allemaal,  zal ik effe werk hebben met alle goeie ideeën hahaha... bedankt iig.

Ik vergat volgende: Zuidelijk deel vh gebouw is nieuw (2003) en goed geisoleerd. Dat is garage, saunaruimte en winkel. De kant vh zonnecenter, deel winkel en privé is n jaren 30 voorzien van zelfde nieuwe gevel wel mindr in isolatie. Het dak flensdeken 8cm en deels gedicht met dunne massiefhouten planchets. Dak is zo krom als wat.  lol

Regenwatertank kan ik niet installeren, was eiglk heel belangrk! Op mn platdak n tank zetten? Zou n wel heel lang rechthoekig model n hangend moeten zijn? Grondboringen kan niet, oppervlakte is volledig bebouwd. Er is n ruim plat dak maar met grote koepel en dakterras. Waar vang ik dan die regen op? Alle regenbuizen zittn n de muren verwerkt naar rioolputje op straat? Die is verbonden via tong naar septisch gedeelte. Pomp erop zetten kan niet dus. Duizenden liters schoonwater die wegvloeien dankzij onze architect. Voor alles is er n oplossing maar helaas te duur.

De oplossing ligt ih combineren van oa jullie voorstellen. Beginnen met CIS zonnepanelen,  aio (gas)warmtepomp die evt ook kan koelen (al verlies ik mn subsidie daarmee naar 't schijnt) en evt een lucht warmtewisselaar om alleen al de geur te omzeilen. De zonneboiler en san. warmtepomp zal ik deels gebruiken om het koud water voor te verwarmen  20°-37° (algemeen gebruik van oa wasmachines, keuken, douche, enz...) Dat zal het zo een beetje worden. 

De plaats is het grootste probleem. Ik heb nu al ruimte te kort . Overal ventilatiebuizen en dikke boilers plaatsen kan maar heel moeilijk. Plafonds hebben overal andere hoogte-niveaus en r zijn veel ijzeren steunbalken die hinderen.  

Alles een paar keer goed lezen dan kom er wel iets uit met al die tips. Jullie kunnen ntrlk niet zien hoe de situatie is hier daar hou ik rekening mee. In theorie is alles moglk ntrlk.maar de praktijk hier is niet zo simpel. Sorry, maar sommigen reakties zijn moeilijk te lezen.  ;)

Zonnebanken en borrelbad zullen de grootste verbruikers zijn.  Is trouwens mn 3e borrelbad al.
De eerste was te klein (370ltr) & massa's kopzorgen veroorzaakt. Je kan niet geloven wat klanten allemaal uitsteken in zo'n bad (zelfs sifon uitgescheurd onderaan omdat ze op de stop hadden gestamp omdat het water wegliep toen ze het eruit hadden getrokken, gevolg continue waterverlies) pas gezien als het bad eruit gehaald is. Die staat nlk in een put die ronde muren heeft (put=ideetje architect). Technische problemen met bad nr 1 was daglkse kost.  Bad 2 met filter, amper 3 jr oud ook vervangen. Was een goed bad maar lelijk bruin kleur en bedoeld als privégebruik buiten. Deze filterde niet echt profsnl dus n ramp voor ons, ledlampen kleurden niet goed en de opwarm weerstand en bediening is ondrtssn defekt. Dat laatste is niet zo erg maar toch... Bad nr 3 is bijna klaar en moet zich nog bewijzen. Mooi wit rond bad met hoofdsteunen en leds id hydro en werken prachtig, veel toeters en bellen (veroorzaakt gepruts klant). Moet wel telkens ververst worden. Kuisen, ledign n vullen zal tijdrovend zijn. Weet ik nu al. Minstens 1u15 tot  2 uur tussen 2 sessies in. Een bad installeren volgens vlaremwet kost minstens 30.000 eu zonder buffertank enz. Mn garage is te klein en mn budget ook.  lol Dan nog winst maken is onhaalbaar. Mn garage is niet voor de auto maar voor  twee borrelbaden die herstelt moeten worden. lol

Enfin toch bedankt voor jullie advies.
Zijn er ook mensen die iets afweten van gasboilers die electriciteit opwekken zoals HR-e en micro WKK?
Zou dit beter zijn qua invest dan voltaïsche panelen?

 

GRtz Z

Idd Yan, kosten/baten zijn belangrijk. Meestal veel te duur of onhaalbaar vooral bij aanpassen van bestaande toestanden. Prima als je plannen hebt voor je iets begint. Maar die ideeën komen meestal te laat en zijn enorm tijdrovend.

Dat is zeker zo, maar met de douchewisselaar wordt in principe een water/water wisselaar bedoeld.

Het idee om met een spiraal in een buffertank te werken en zo het sww voor te verwarmen is dan weer verboden wegens ontbreken van dubbele scheiding.

bedoel je met sww sanitair warm water?  ;o)

Inderdaad

verboden ??, welke ambtenaar heeft dat nu weer uitgevonden en waarom ?

Als je een aparaat koopt moet het inderdaad Belaqua gekeurd zijn, maar voor zelfbouw zal er geen certificaat zijn. Dan kom je uit op de voorschriften en regelgeving en die bepalen dat er een dubbele scheiding moet zijn tussen afvalwater en vers water.

De logica is soms ver zoek, sommige bepalingen lijken absurd, maar als je installatie niet in orde is krijg je geen definitieve aansluiting bij nieuwe installatie's.

Privé installatie's zijn één ding, een openbare zaak een ander.

Beste Vegazosten,

indien je meerdere whirlpools hebt, zal je zeker kunnen besparen met een algemene buffertank waarin de waterkwaliteit wordt gecontroleerd. Voordeel hierbij is ook dat je tussen twee sessie het water dient weg te laten lopen en de baden individueel te reinigen, waardoor er meer mensen/uur gebruik kunnen maken van de baden (= meer inkomsten).

Enkel er voor zorgen dat de buffertank werkt volgens de voorschriften van Vlarem.

Roel

Maak misschien eerst een lijstje van de zaken waarvoor je energie nodig hebt.  

Bereken eens van daaruit hoeveel energie ieder van die zaken per jaar vraagt.  Je  kan dan eens zien of dit idd overeenkomt met je jaarlijks verbruik.  

bv:

zonnebanken: x aantal werk uren per jaar/dag/...  vermogen, jaarverbruik electriciteit

Borrelbad   x aantal liter per week/dag/jaar...  energie nodig per keer    Jaarverbruik in gas.

...

Van daaruit is het misschien eenvoudiger te zien waar er besparingen mogelijk zijn.  

 

Daarnaast, die paar zonnepanelen lijkt me op het totaal maar een druppel op een hete plaat.

Walter

 

Lijstjes maken doe ik elke dag bijna hahaha...  Ik weet waar het meeste naartoe gaat en in dit type zaak kan je niet zonder verbruik maar je kan wel een aantal dingen aanpassen. Je kan ntrlk ook zeggen dat de klant het betaald dat is ergens wel waar. Want als er bvb geen klanten komen dan verbruik ik ook weinig ntrlk. Maar als ik er een stuk van af kan knabbelen dan maak ik mezelf meer blij ipv die rijke energieleveranciers nog rijker te maken. Ze worden ieder keer duurder tegenwrdg en het houdt niet op. Zie het maar als een tegenzet om wraak te nemen. Zij maken alles duurder maar wij kunnen het niet altd doorrekenen naar de klant toe want od duur vinden de mensen het veel te duur en verlies je een hoop klanten.

Een zonnebankcenter verbruikt minder dan een sauna ruimte. Waarom? Zoals ik al eerder schreef, de klant verbruikt alleen maar de energie en tijd die ze eronder liggen. Oh ja de verlichting en computersystemen die liggen de hele dag aan dat wel. Vroeger was dat 1500 euro aan energie alleen al. Dit verbruik heb ik ontdekt via een zelfgemaakt exelltabel. Ondrtssn bijna  helemaal aangepast. Uren ingekort dat het open is, computersysteem uitschakelen snachts, showlampen id zonnebanken eruit gehaald en dat waren er heel wat. Dubbele spaarllampen halveren, enz enz.... Je moet er wel nog voor zorgen dat je zaak er niet uitziet alsof we gesloten zijn ntrlk hahaha....

Een saunaruimte verhuren dat is de grootste kost tov geld verdienen en is een hoop werk en nawerk en vooral veel kopzorgen. Voorbereiding en het opstarten ervan is het hoogst in verbruik. Dan moet je alles in 30 min opwarmen. Bovendien bij een sessie van 2 uur ligt de zooi 2u30 te verbruiken. Van die twee uur gaan ze er hoogsten 2 tot 3keer X amper 15minuten gebruik van maken. Tussen twee sessies door moet je het koelen met airco en het vocht zga volledig doen verdwijnen. Klanten houden meestal geen rekening met je verbruik en zaak en ze hebben betaald dus ze vinden dat het allemaal goed is. Sommigen zetten de gaskachel heel warm, de saunadeur laten ze open staan, de stoom en sauna zetten ze maximaal en gebruiken het niet omdat het zo warm is dat ze zich onwel zouden voelen... het borrelbad halen ze soms half leeg en alles is zeiknat. Al meegemaakt dat er niets meer inzit bijna. Je kan het niet allemaal geloven wat we al hebben meegemaakt. Gelukkig zijn er nog verstandige mensen ook anders stop je er zo mee.Ik moet daar eens een boek over schrijven hahaha....
Ooit eens gehad dat ze binnengesmokkelde champagne op de gaskachel deden morsen, het rook er overal naar de caramel. 4 uur kuisen om het verbrandde suiker van mn kachelglas te krabben!!!

Zonnepanelen op mn klein raar dak zal mn energie niet oplossen daz juist maar al zou ik 10% kunnen terugbrengen dan spaar je heel wat centen uit per maand / jaar en die invest brengt meer op dan je spaarboekje. Zelfs nu nog. Het moet dan wel de moeite zijn met die panelen ntrlk. Ik heb al heel wat plannen gemaakt en ik sta er zelf versteld van dat het kan! Vroeger dacht ik om dit niet te doen maar nu beklaag ik het me dit nooit eerder te hebben gedaan! Vooral de Solar Frontier zonnepanelen zijn in mijn geval heel interessant!!! Ze zijn kleiner en minder vermogen (160Wp) maar ik kan er meer leggen voor minder dan de prijs dan 15 stuks van 330Wp panelen! Ze brengen zelfs de helft meer op. Ik kan er met gemak 50  tot 67 stuks kwijt als ik alle delen gebruik. Dat kan niet met  gewone panelen. M'n doel is tot 10.000KWu terugwinnen met oa de zon.  Ik zou ze graag vinden via China maar dat hebben ze daar niet helaas. lol 

Ik wil die panelen zelf leggen om er net meer panelen te kunnen leggen mits ik wat hulp vindt  ntrlk.
Per paneel die ik zelf leg bespaar ik 30 eu volgens 1 firma. Dat kan tellen, niet?
Zijn er al mensen die het zelf enveilig en geslaagd hebben gedaan?

Vrijwilligers?  lol

Ik zou graag van iemand weten hoe je te werk gaat bij het leggen van zonnepanelen en waar je moet op letten. Daarmee bedoel ik, de volgorde van installeren. Op wat je moet letten? Hoe de aansluitingen precies gebeuren. Ik weet best wel de grote lijnen ntrlk zoals eerst dakhaken en profielen en panelen leggen en de dradenaan elkaar aan sluiten en dan aansluiten aan een converter, daarna naar een geijkte meter en pas dan naar je meterkast. Maar waar en hoe sluit je het precies aan? Of is alles zo gemaakt dat je niet kan missen? Ik heb al een filmpje gezien van n solarsysteem die wel heel simpel was maar ik weet niet of alle apparaten net ook zo gemaakt zijn? Is het bvb veilig als je alle panelen verbindt met elkaar voor je de omvormer aansluit want er zit toch al stroom od panelen via het licht, niet?
Misschien wijst het zichzelf wel allemaal uit... misschien eens gaan kijken bij mensen die er eentje hebben. 
In google afbeeldingen zie je wel schema's maar dat is niet echt wat ik zoek.

00000

pfff veel txt he?  lol

Vergat ook te vermelden dat ik graag heel wat bijhou. Zie het maar als een obsessie.
Op iedere eind vd maand schrijf ik alle tellers op, soms 's nachts om iets te testen. Ik heb urentellers appart voor de zonnebanken want de tellers id banken kloppen id verste verte niet. Het geeft zn voordelen, zo weet je als er iets mis is, wanneer je de UV lampen effectief moet vervangen ipv een slag erin te slaan enz.... Bepaalde dingen hou ik zelfs iedere dag bij.
Al jaren doe ik dit. Soms denk ik ermee op te houden maar tis sterker dan mezelf hahaha... ik ben te nieuwsgierig maar veel bijgeleerd en geld bespaard sinds al die jaren. NB Op die manier moest ik wel exell leren. 

Er zijn veel mensen die dit overdreven vinden maar veel gezinnen hebben enorme geldzorgen.
Meestal omdat ze ieder cent buiten smijten aan nutteloze dingen. Dat vind ik eerder stom en extreem.  lol