luchtdichting wachtbuizen tuin (tuinverlichting, buitenstopcontacten, regenwater...)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Binnen enkele maanden starten we met de bouw van onze LEW houtskelet.
Nu willen we behalve de energiebocht (vooraan) voor het binnenbrengen van de nutsvoorzieningen, ook nog extra wachtbuizen voorzien naar de tuin achteraan (regenwater voor tuin, tuinverlichting, buitenstopcontact, wachtbuis voor PV-panelen op latere carport, schotelantenne...).

Het lijkt me qua luchtdichting (en vorstvrij houden van de regenwaterleiding) het gemakkelijkst om deze wachtbuizen via de vloerplaat te laten binnenkomen?
Beton/wachtbuis zal sowieso al redelijk luchtdicht zijn?
Moeten dan enkel kijken om de wachtbuis/leiding luchtdicht af te werken met een luchtdichte mof.

Een alternatief is ev. dwars door de Ytong-blokken die de aansluiting met de vloerplaat vormen (nadeel: niet vorstvrij, risico op vocht in de Ytong?).
De HSB-wand doorboren en luchtdicht afwerken lijkt me moeilijker/duurder.

Of hoe doen jullie dit?

Reacties

Ik kom met mijn wachtbuizen binnen onder de betonplaat, door de ytong zou ik dat niet doen omdat je dan uw waterkering doorbreekt met kans op vocht.

 

De openingen van mijn wachtbuis heb ik afgwerkt met een stuk dikke EPDM waar ik een gat heb in geprikt om met de kabels/leiding door te gaan. Je moet er dan wel een beetje voorzichtig mee zijn als je de leiding er door trekt zodat je het gat niet gaat uitrekken waardoor de EPDM niet meer knelt. De EPDM flap groot genoeg maken zodat je ze over de buis kan plooien en dan er rond met Tecon tape.

 

De energiebocht heb ik afgesloten door de afsluitdoppen die er op zitten te gebruiken. Gat in gemaakt, leiding er door en dan afgedicht met Orcon silicone.

 

Muurdoorvoren van kabels naar buiten heb ik ook gewoon een EPDM flapje gemaakt met een gaatje in geprikt, kabel er door en dan vastgeplakt op de OSB.

 

Tijdens de blowerdoor bleek na controle alles mooi dicht te zijn, resultaat was 0,16 trouwens.