bepalen E en K waarde

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hoe kun je praktisch het E-peil van een woning berekenen ? We hebben een woning met 55m² grondoppervlakte, zelfde oppervlakte onder het dak als 1ste verdiep, en idem oppervlakte als geventilleerde kruipkelder. Totaal volume is 427m². We moesten deze week (buitentemperaturen ongeveer 5°) constant 2000 Watt aan laten staan om 1°C per uur te winnen. Indien we die 2000Watt niet aanleggen, zakt de temperatuur ook met 1°C per uur. (we stookten tot 16 °C)
Kun je zo een (niet theoretische) K en E waarde berekenen ?

Reacties

Als je de isolatiewaardes van de woning weet kan je op deze site een simulatie doen: http://www.bouw-energie.be/berekenen/epb.php

dat blijft natuurlijk zeer theoretisch.   We willen nagaan of de isolatie die gezegd wordt dat erin zit er ook effectief in zit.    Ons huis moest passief zijn, de blowerdoortest halen we (net) niet, maar het zou zich zowiezo 'passief gedragen' had men gesteld.   Wij vragen ons af wat we kunnen verstaan onder 'passief gedrag'.    1°c verlies per uur met 5 (2 volwassenen, 3 kinderen) aanwezig leek ons veel, maar we hebben er dus geen verstand van.

 

Evelyne-Rob,

aan E-peil en k-peil heb je volstrekt niets bij passiefprojecten.

het passiefcriterium i.v.m. verwarmingsbehoefte wordt uitgedrukt in kWh/m²a NETTO geklimatiseerde (vloer)oppervlakte.

dit dien je liefst met PHPP te berekenen; aan de kWh/m²a die uit de EPB rolt heb je ook al niets, aangezien dit gaat over BRUTO (vloer)oppervlakte.

indien je hier niet van op de hoogte gesteld werd, en je bovendien moeilijkheden ondervindt met je luchtdichting, zou ik mij toch ook wel vragen stellen...

normaal gezien wordt een PH verondersteld een temperatuurverlies tussen 0.5°C en 1°C per DAG te hebben in aanslepende zonloze periodes (zoals nu).

een massief-passiefwoning moet natuurlijk wel eerst de kans krijgen om eerst op temperatuur te komen, en zon is een belangrijke factor. mensen die in deze zonloze periode intrekken in een massief-passiefwoning moeten daar dus op wachten. bij HSB gaat dat veel sneller.

het is ook zo dat massief-passiefwoningen het eerste jaar altijd een iets grotere warmtebehoefte zullen hebben vanwege het uitdrogingsproces, maar 1°C warmteverlies per uur, dat komt zelfs in deftig gebouwde traditionele woningen niet voor...

 

vriendelijke groeten,

Bart Humbeeck

 

Bedankt

Alleen krijgen we overal tegenstrijdige adviezen.   Het temperatuursverlies zou komen omdat dat schil groot is tenopzichte van het totale volume.  Het is houtskelet, en 't heeft tijd genoeg gehad om op te warmen tijdens de zomer.  Bestaan er officiële richtlijnen voor 'normaal' temperatuursverlies bij een passief huis?  Bestaan er testen om de echte energie behoefte te meten ?

 

je woning mag dan wel niet groot zijn, dat doet niets af aan de prestaties die op voorhand, tijdens de ontwerpfase, berekend dienen te worden.

een kleinere woning betekent gewoon dat er mogelijk bijkomende maatregelen/isolatiediktes moeten voorzien worden, en die dienen al tijdens het ontwerp in rekening gebracht te worden.

indien de berekening van de warmtebehoefte voldoet (max 15 kWh/m²a netto geklim. opp) zou dit moeten garant staan voor een normaal passief-komfort, binnen de ingerekende randvoorwaarden, en MITS correcte bouwuitvoering.

de problemen met thermische inertie bij massief-passiefwoningen die ik hierboven vermeldde, zijn veel minder van toepassing bij houtskelet, dus daar zal het dan ook niet aan liggen.

als je luchtdichtheid niet al te veel afwijkt van 0.6 /h n50-waarde, dan zal het daar ook wel niet aan liggen.

indien de afwijking wél erg groot is, is je woning niet luchtdicht genoeg.

dan blijft er eigenlijk over :

- foute berekening van de warmtebehoefte ? (tegenberekening - PHPP laten uitvoeren ?)

- overdreven groot ventilatiedebiet/slechte inregeling (heb je een inregelrapport ontvangen ?)

- slecht functioneren van warmtewisselaar  ?

- gebrekkige isolatie in de gebouwschil ? zijn er foto's genomen door de uitvoerende firma als bewijs tijdens de plaatsing van de isolatie ? (tenzij inblaasisolatie natuurlijk). indien geen foto's of bij twijfel kun je nog een Infra-Rood onderzoek overwegen.

normaal temperatuurverlies bij passiefwoningen : zie post hierboven, je vindt ook heel wat info op dit forum i.v.m. temperatuur in bewoonde passiefwoningen, zowel tijdens winter als tijdens zomer.

meten van energieverbruik : zegt niet altijd alles aangezien bewonersgedrag daar dan ook een rol in kan spelen.

 

vriendelijke groeten,

Bart Humbeeck

 

mijn eerste vraag, werd er wel een PHPP uitgevoerd, en wat was het resultaat?  en kloppen de ingaven in de PHPP?  als dat allemaal klopt en je volgens de PHPP in de buurt van de 15kWh komt, dan is er volgens mij iets flink mis.  isolatiediktes kan je controleren, de kwaliteit van de plaatsing is wat moeilijker, al zou je met een IR test toch wel iets moeten kunnen zien.

Bart,

kWh/m²a met een max van 15 bij -8

maar hoeveel is dat dan bij de +5 tot +10 van laatste weken?

 

wij halen toch ook niet de 1° per DAG, we laten het natuurlijk niet afkoelen, maar verschil tussen 's avonds en 's morgens (voor de verwarming aangaat) is nu ongeveer 1.5° MAX

 

is dat te veel volgens u?

woning in nog maar net in gebruik

 

 

MVG

stefan

 

super site !

toont in feite vaneerstekeer wat het rendement is van een investering, of het de moeite is van het te doen of niet , fantastisch

Stefan,

de 15 kWh/m².A is een jaarlijks verbruik.

De buitentemperatuur van -8 heeft daar niet veel mee te maken. Die heb je wel nodig om het maximaal verwarmingsvermogen te berekenen en dat wordt met een warmteverliesberekening gedaan.

Een passiefhuis ligt meestal wel rond de 10 à 12 W/m².

Geert

Ventilatie-rapport hebben we ontvangen.  De Paul ventillatie werd door een technieker van Paul twee weken geleden nog afgesteld.  Phpp heb ik ook bijgevoegd.

stefan

aangezien het grijze weer zal de buitent° niet zoveel uitmaken, want de zonnewinsten waren de laatste weken bijzonder klein.  bij -5°C en zonnig weer heb je overschot aan warmte en zal ook zonder verwarming allicht de binnent° stijgen.

overigens, 1, 1.5° of 2° verschil maakt in werkelijkheid niks uit, en hangt af van het gebruik van de woning.

Beste eveline rob

jullie test is super interessant, deze gaan wij ook zeker zelf ook doen als onze bouw af is, het lijkt me dichter bij de waarheid dan epb/phpp en waarschijnlijk veel goedkoper.

och nog een paar vragen hierover

  - Is er eigenlijk veel ander electriciteits verbruik tijdens jullie afkoel/ opwarm meting?

  - Hoeveel mensen waren er aanwezig?

  - Gingen er veel deuren op en toe?

  - Scheen de zon soms ( zonnewinsten?)

  - is jullie huis zwaar? Zitten er veel vloeren in of enkel laminaat?

Ik denk echt dat jullie test meer zegt dan het gemiddelde epb/ epc/phpp papiertje.

eddy

ps Zou het haalbaar zijn om te meten hoeveel vermogen een leeg huis nodig heeft om op temperatuur te blijven (op een zonloze dag, zonder bewoning, ) Voordeel hiervan is dat de innertie geen rol meer speelt.

ps deze test zou standaard moeten gebeuren bij een nieuwbouw.

eddy

PHPP is een zeer betrouwbaar instrument gebleken, met heel veel "proefprojecten, dat loopt in de tienduizenden. EPB is een ander verhaal.  maar alles staat en valt met de uitvoering.  risico van berekeningen is natuurlijk dat men de zaken gaat "schoonrekenen" wat ook wel eens gebeurt.

ook zonder zonnewinsten  en geen bewoning zou een huis niet zo snel mogen afkoelen, mij lijkt toch dat er ergens iets mis is.

de door jou voorgestelde test is theoretisch wel doenbaar, maar praktisch veel moeilijker, want je zou dat na een jaar bewoning moeten doen, en over meerere dagen, want ook dan speelt inertie een rol, je massa gaat (zonder verwarming) langzaam afkoelen en daardoor de ruimtet° op peil houden, anderzijds kan de massa, als deze niet op t° is, warmte gaan opnemen.  ik zie daar dus enkel een betrouwbaar cijfer uitkomen als je over langere termijn gaat meten, en dus ondertussen is tijdelijk verhuizen.  en dan mag tijdens de meetperiode de zon niet teveel gaan schijnen, want dan klopt het ook niet meer.

ik zie dus niet hoe je dat "standaard" gaat oplossen.  maar de idee op zich is niet slecht.

Standaard zou je toch kunnen meten 's nachts ?   Geen zonne-invloeden.  Opgewarmde massa.  Gekende temperatuursverschil tussen binnen en buiten (begin-einde) en geen deuren die opengaan of kook-invloeden.

Wij gaan dit weekend nog eens opmeten, maar dan met de gaten van de Ventilatie opgestopt met isolatie en de ventilatie uitgeschakeld en slechts één persoon aanwezig.   De 4° verlies was met ventilatie op stand 1 en 5 mensen die sliepen.

Na het weekend keer ik terug met de cijfers.

 

Je kan je natuurlijk altijd 'juist' rekenen zoals Hans terecht opmerkt.

Wat is eigenlijk het werkelijk ingesteld ventilatiedebiet ? In de PHPP wordt voor de ventilatie  met 3 personen gerekend, om op 120 m³/h te komen. Dit debiet wordt dan nog maar 1 uur per dag gerekend, voor de rest heeft men gerekend met 92 en 65 m³/h als totaal toevoerdebiet.

Is er ook een blowerdoor gedaan? Wat was de uitslag?

Staat de bypass van de ventilatiegroep toevallig niet op ?

Is er een grondbuis zoals in de PHPP staat vermeld?

Geert

 

Sorry, maar de berekening op die site is wel héél simplistisch, en slaat enkel op E-peil en k-peil, waar je weinig aan hebt... er komt ook zogezegd een netto-energiebehoefte "per bruikbare opp" uit, maar nergens geef je de binnenmuren in, of de netto oppervlakte per ruimte, hoe kan dat dan ??? dit is dus onzin ! en waarom zou de vloeroppervlakte van de zolder niet mogen meegerekend worden (indien binnen beschermd volume)? dit is volkomen in strijd met NBN B 06-002 , of zelfs met de EPB-regels !

en om je investering in te schatten heb je minstens ook de verbruikskosten a.d.h. evolutie van de energieprijzen (?), onderhoudskosten en vervangingskosten van de komende 20 jaar nodig ; dus op basis hiervan zou ik zeker geen investeringsbeslissing willen nemen... misschien interessant om leken toch enig minimum aan inzicht te verschaffen, maar daarmee is alles gezegd...

 

 

Eveline,

 

Er moet iets haperen met uw metingen. Ge hebt 2 x 55 m² netto vloeroppervlakte en ge moet er 2 kWh insteken om slechts tot 16°C te geraken. Laten we nog aannemen dat ge aan 18° komt. De 5°C buitentemperatuur is gelijk aan het gemiddelde gedurende het stookseizoen, dat ongeveer 210 dagen duurt. Dus zoudt ge een globaal verbruik hebben van 2 kWh x 210 dagen x 24 uren = 10.080 kWh. Dat is toch wel heel veel. Als ge dat gaat delen door uw netto-oppervlakte van 110 m² vindt ge 91,6 kWh/m² per seizoen. En in een PH zoudt ge aan 15 kWh/m² moeten komen.

 

Met zulke rudimentaire gegevens moogt ge nooit extrapolleren.

 

N.B. Als ge daar met 5 personen slaapt met uw ventilatie op stand 1, dan moet iedereen toch met hoofdpijn opstaan! Daar moet ge 's nachts nog bijna warmte bijwinnen.

met 2000 watt winnen we 1°C per uur, erzonder verliezen we hetzelfde (-1°C per uur).    's nachts verloren we in totaal 4°C,  wat de helft minder is per uur, maar toen ging er ook nooit een (buiten) deur open.   Ventilatie op stand 1 is voldoende (niet gelijk aan stand-by voor afwezigheid). 

voila; je twinktert de opties en keuzes aan 5cm, 7cm 10cm isolatie en je ziet het resultaat; het effect van bvb 1000euro meer isolatie, en bvb 100euro te sparen... is op zichzelf rendabel te noemen. Het effect 5000euro ventilatie systeemD en 100euro sparen...

dus voor mij lijkt de keuze muren isoleren een verrassend resultaat op te leveren, en ventilatie een bedroevend resultaat. Dat heb ik bvb geleerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik ben er  met mijn snelle extrapolatie efkens 100% langs. Als het huis op één  uur tijd 1° afkoelt, en ge hebt één uur nodig om het achteraf terug op te warmen, dan duurt de cyclus 2 uren gedurende dewelke de verwarming gedurende één uur gewerkt heeft. Men moet dus het getal 91,6 kWh/m² door twee delen. Maar dan blijft er nog 45,0 kWh/m² over. Dat zou zelfs niet een LEW-huis zijn. Er hapert dus in elk geval iets, om niet te zeggen veel.

Hoe warm je op aan 2000 watt?

Is het een elektrisch vuurtje van 2000 watt wat op maximum staat? De thermostaat staat toch niet op waardoor het toestel soms afspringt? 

Of is het echt gemeten verbruik van 2000 watt?

Eveline, Rob,

E-K peil zijn per definitie iets theoretisch: is een berekening op basis van uitvoeringsdetails.

Wat waren de waarden voor jullie project?  Dat moest mee met de bouwaanvraag worden meegedeeld.  

Verder zijn K en E waarde maar iets om woningen met elkaar te vergelijken, verder kan je daar op zich weinig mee.  Belangrijk is hoeveel groot je warmteverliezen zijn.  Zeker voor een passiefhuis kan je weinig met K en E-waarde.  

ipv te  bekijken hoeveel je nodig hebt om 1°C op te warmen, kijk naar hoeveel je nodig hebt om een constante temperatuur te houden.  Dit geeft een goede indicatie of theoretische berekeningen juist kunnen zijn.  Een nodig verbruik bv om je woning op 16°C te houden geeft een redelijke indicatie of je woning voldoet aan wat beloofd is (volgens E en K-peil).  

Op welke manier verwarm je?  Gebruik de meter van die energie toevoer om een goede indicatie van je verbruik te hebben.  

Ik snap ook niet waarom je maar 16°C in huis wil.  lijkt me weinig comfortabel.  

Kan je architect je niet verder helpen?

Walter