condensatiewater ketel gebruiken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Nu de winter weer aangebroken is geeft de condensatieketel een pak water af die ik zou willen hergebruiken voor de wc's.

Het water verwijnt nu in een put waar een dompelpomp in staat.  Maar ik las dat het water nogal zuur is.

Zou het volstaan een put te metselen waar het water in opgeslagen wordt, eventueel met wat stenen of afvalbeton in om dat water dan te kunnen gebruiken?  Of is het dan nog te zuur ?

Kan een dompelpomp tegen het zure water ?

Het water kan niet in de regenwaterput op dit ogenblik.

 

Kunnen jullie me wat info te geven over de oplossingen om het water te neutraliseren en over de problemen die kunnen optreden bij het gebruik van zuur water voor de wc's ?

 

Bedankt alvast

 

Pol

Reacties

Er bestaan zeker pompen voor, maar het waterreservoir van de wc bestaat ook uit pvc, rubbere dichtingen... Ik weet niet of deze er tegen kunnen.

Het water zuur??? Condense water is gewoon water. Afhankelijk van je eigen water, is de zuurstegraag er ook. Het kan zijn dat het een beetje zuurder wordt, omdat er enkele stoffen verdampt worden. Ik raad je vooral aan om het eerst eens te testen. je kan bij de apotheker of labo materiaal strips krijgen waar je de zuurstegraad mee kan testen.

Zuur water kan je wc aantasten, de porseliene laag kan er beschadigd van worden.

De zuurste graad kan je ontzuren door er een base oplossing aan toe te voegen. Afhankelijk van de zuurte, kan je je base kiezen.

Het water opvangen kan je in alles, van emmer tot ton... enz.

Een pomp kan tegen het zuur, het zal vooral van de rubbere dichtingen afhangen, die worden aangetast door het zuur. Een pomp die tegen zuur kan, is heel duur. Het is beter een gewone pomp te kopen en deze alle zo veel tijd te vervangen. Dat zal veel goedkoper zijn.

Een condensatie ketel geeft normaal gezien niet veel condens water af, dus ik denk niet dat je daar voordeel gaat uit halen om op je wc aan te sluiten..

Het is erg veel water.  Ik heb in de winter bij koud weer zo'n zwarte metskuip vol per dag.  Ik kan niet meteen zeggen hoeveel liter dat is, maar minstens 5 emmertjes...  Er zit nu een gewone dompelpomp in de put. 

Ik zal dus de zuurtegraad moeten testen.

En kan het water gezuiverd worden ?

De hoeveelheid condenswater zou ongeveer 1l-1.5l zijn per m³ gas.

Mestkuip? Je moet het water eens in een zuivere emmer opvangen. Het kan zijn dat je mestkuip verontreinigd is en een zuur bevat. Water zuiveren is heel moeilijk. Je kan wel een base toevoegen, dat de zuurtegraag geneutraliseerd wordt, dat is veel gemakkelijker en minder duur.

5 emmers is wel heel veel. Je moet dan eens naar de afstelling van je ketel laten kijken. Hoe zijn je gasafvoer buizen gemaakt, is het buis in buis systeem of liggen er 2 buizen naast elkaar? Als de 2 buizen naast elkaar liggen, wordt er geen warmte overgedragen in de gasoafvoerbuis en dat is veel slechter. De aangezogen lucht wordt dan ook niet voorverwarmd en daar wordt het water dan ook niet van voorverdampt. Dat zou het kunnen verklaren waarom je zo veel water hebt dat je uit je ketel krijgt.

Voor alle duidelijkheid : condenswater afkomstig van rookgassen bevat wel degelijk zuren.

Rookgassen bestaan uit verbrande aardgas of stookolie waardoor er automatisch een bepaalde hoeveelheid zwavel in uw condenswater zal zitten. Uiteraard is het de bedoeling van een goed ingestelde verbranding om zoveel mogelijk brandstof te verbranden, maar er blijven steeds onverbrande residus over, en daardoor zijn er dus bepaalde zuren aanwezig in uw condenswater.

Uw hoeveelheid condenswater is ook afhankelijk van uw stookregime "lees stooklijn". Indien uw ketel voornamelijk onder de 58°C werkt, ook tijdens zeer koude dagen, dan zit hij continue te condenseren, wat duidt op een zuinige werking.

De uitvoering van uw rookgaskanalen, hetzij concentrisch of parallel, geeft slechts in bepaalde maten invloed op uw condenshoeveelheid.

klopt is 1.6l per m3  dus 3000 liter water per jaar.  je moet daar gewoon een  pompje op zetten die het water wegpompt als het bakje vol zit ik heb dat hier staan.  het water gaat naar mijn camelias en die houden van zure bodem

1 minuut korter douchen scheelt 10 liter per dag ofwel 365 liter per jaar... per persoon! En nog een enkele tientallen m3 aardgas...