kleur dakpannen van belang voor oververhitting?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste

Voor onze nieuwbouw passiefhuis zijn we momenteel dakpannen aan het kiezen. De keuze is gevallen op Koramic 44 stormpan.

Deze zijn in verschillende kleuren beschikbaar , van traditioneel rood tot antraciet zwart.Estetisch gezien zou antraciet zwart het mooist zijn(onze smaak) .

Echter is het verstandig op een passiefhuis een pek zwart dak te plaatsen ivm oververhitting in de zomer? Het dak is een zadeldak van 156 m² waarvan 75 m² pal zuid "kijkt". Zal dit geen gigantisch "zonnepaneel" vormen en voor extra zomer oververhitting ( of zie ik spoken?) Het dak is natuurlijk geisoleerd, maar toch...

Heeft er ooit iemand eens zijn hand op een zwart pannedak gelegd tijdens volle zon? Ik herinner mij dat het kunstleien dak van mijn ouders in de zomer niet aan te raken viel van de warmte en dat een roofing niet te doen is putje zomer dus...

mvg

eddy

 

ps jammer genoeg kan ik het nu niet testen...

Reacties

Een wit dak zal altijd beter zijn dan een zwart dak, in Amerika (in de warme streken) worden de mensen aangemoedigd om een wit plat dak te leggen ipv.  een zwart plat dak. Zodat ze minder airco moeten gebruiken.

Maar bij ons is het klimaat dan ook weer niet zo heet.

 

Ik denk dat vooral belangrijk is om het juiste onderdak + isolatie te hebben.

Een dak met een delta folie + pur platen als isolatie zal geen warmte tegenhouden.

Maar een dak met een celit onderdak en cellulose vlokken zullen dat veel meer doen.

Wel raar dat er op de site van Koramic nergens informatie hierover te vinden is.

Zou cellulose en celit zoveel meer verschil maken? Ik ga er van uit dat je dit zegt omdat deze zwaarder en dus  thermisch inerter zijn dan pur? Echter, het dak weegt ongeveer 6000 kg aan pannen(42 kg per m²), wat toch gigantisch is tov de massa van de cellulose?

eddy

In de winter is het maximaal -15, dus een delta t van 33 tot 18° passiefhuis temp.

Als het dak in de zomer 51° warm heeft , heeft de isolatie meer werk in de zomer dan in de winter.( en in de winter zijn er wel winsten, die er in de zomer niet zijn)

Ik ga ook geen wetenschappelijk verantwoorde uitspraken doen, daar zou eerst onderzoek voor moeten gebeuren...

Maar ik zou het effect van zwarte pannen niet overdrijven. Rode of grijze pannen warmen ook op, al zal het wel wat minder zijn. Sta er vooral ook bij stil dat onder de pannen een geventileerde ruimte aanwezig is, die als een schouwkanaal stijgende warme lucht zal afvoeren. Aanzuiging vanaf de goot en afvoer via de geventileerde ondernok.

Er is dus geen rechtstreeks contact tussen hete pannen en de geïsoleerde onderconstructie.

 

Bert

Wit is de enige kleur die de meeste warmte weerkaatst.

Daarom verft men opslagtanks van petroleumproducten en chemische producten, waar ook ter wereld, in het wit. Dit laatste vooral als het er op aankomt om zo weinig mogelijk zonnewarmte op te vangen.

Bijkomend  gaat men nog zo hoog mogelijk in glans om het weerkaatsend effect (zowel voor IR als UV) nog verder te ondersteunen.

 

De vraag over welke kleur van dakpannen is dus eigenlijk niet 100% relevant, omdat enkel glanzende witte dakpannen (als ze zouden bestaan...) voor de gestelde vraag voldoende resultaat zouden opbrengen.

(En overal in het land witte glanzende dakpannen zou ook problemen met de luchtvaart geven. Daar zijn zelfs al precedenten van met eigenaars die in het verleden daken met zonnelicht weerkaatsende aluminiumcoatings behandelden.)

 

Om die redenen is het volgens mijn bescheiden mening nuttiger om te overwegen om onder het dak een zo ver mogelijk doorgedreven isolatie toe te passen in plaats van zich vast te pinnen op de kleur van de dakbedekking (of je zou een bouwvergunning moeten kunnen bekomen om je dak met een glanzende witte bekleding te mogen uitvoeren... je weet nooit...).

 

 

Wit weerkaatst enkel het zichtbare licht.

Het is wel juist dat als ze dat niet zou doen, zoals zwart bijvoorbeeld, dat dit licht omgezet wordt in warmte door het zwarte oppervlak.

Maar licht is slechts een klein deel van de kortgolvige straling die de zon uitzendt. De rest van de kortgolvige (warmte)straling wordt niet teruggekaatst door een witte kleur.

 

Metaal is inderdaad in staat om een groot deel van alle straling terug te kaatsen.

Vandaar dat men in zuiderse landen ook vaak dunne folies gebruikt met metaal- of alu-lagen.

Bij de metalen moet je echter niet vergeten dat het enkel werkt als ze hooggepolijst zijn en heel zuiver.

Het minste stof en het werkt al niet meer. In de praktijk zal het op een dak dus niet effectief zijn.

 

Isolatie met veel massa, of muren met veel massa, warmen trager op. Dus de binnenkant van die (isolatielaag) wordt minder snel warm en geeft op haar beurt minder (langolvige) straling door aan de binnenruimte.

En waarom enkel straling ? Omdat het erboven (de pannen) nog warmer is en daar dus geen warmte weg kan en er via convectie ook geen warmte af te geven valt langs binnen omdat de heetste (binnen)luchtlaag al tegen deze (dak)isolatie hangt.

Is dit van belang ? Ja, want omdat het voornamelijk langgolvige straling is, krijg je het ook niet weggeventileerd.

 

Daarnaast moet je er ook nog eens rekening mee houden dat de lambdawaarde van (sommige)isolatiestoffen niet enkel totaal kelderen bij een bepaald vochtpercentage, maar dat ze  ook vanaf een bepaalde temperatuur  peilsnel achteruit gaan.

 

Dat voor wat de realiteit betreft. Voor berekeningen en certificaten hoeft u daar allemaal geen rekening mee te houden uiteraard.

Die rekenen enkel met wat voor de isolatie-industrie opbrengt.

 

 

G

 

 

Maia:

Correctie: Wit weerkaats niet alleen het zichtbare licht maar een flink pak van het infrarood.

 

Daarom dat alle petroleummaatschappijen hun tanks (en vooral tanks met vluchtige solventen) in het wit schilderen!

Analoog:  Primagas, Antargaz, Total, enz... schilderen om diezelfde redenen hun bovengrondse propaantanks in het wit.

Doel: Ze zo koel mogelijk houden in het volle zonlicht.

 

Doe maar eens een proef en schilder een plaatje met aluminiumverf ("zgn. zilververf) en een tweede met witte verf.

Na enkele uren in de volle zon kan je het plaatje met aluminiumverf niet meer aanraken (te heet), dat met witte verf wel.

 

 

Neen klopt niet.

Dat heeft niets met de kleur wit te maken, maar met de aanwezigheid van metalen in de verf. (Metalic-lakken).

Wit als kleur weerkaatst op zich enkel het zichtbare licht.

Zoek maar op de emissiviteitscoëfficienten van verf. Voor een olieverf zal die voor elke kleur, ook wit, rond de 0,9 liggen.

Het enige dat verschil maakt voor de emissiviteit is de aanwezigheid van metalen in de verf.

Natuurlijk is het wel zo dat als je metalen in de verf hebt je met de kleur wit ook nog eens het zichtbare licht extra weerkaatst.

Maar dat laatste gedeelte is  relatief klein in verhouding met de(niet zichtbare)straling die werkelijk voor warmte zorgt.

 

http://www.omega.com/literature/transactions/volume1/emissivityb.html

 

G

 

Beste Maia,

als je de tabel even doorloopt dan bemerk je dat die langs geen kanten klopt.

 

Ik heb 40 jaren witte glanzende verf op basis van 100% rutiel titaandioxide als pigment gemaakt en verkocht voor o.a. petroleumtanks. Idem bij alle collega's uit de verfnijverheid. Met de beste weerkaatsende aluminiumpigmenten (zogenaamde "leafing" alu-pigments)  was dit onmogelijk. Die kwamen in de zon zo heet dat het oppervlak bijna niet aan ter raken was.

Als uw tabel klopte dan zouden producten als aceton, methylethylketon en alkoholtanks in wit geschilderde stalen tanks staan koken hebben.

En dan zou je op een witte plaat in de zon eieren kunnen bakken (200°F / 93°C) zoals onderstaande stukje uit de tabel.

White 200 (93) .95

 

Een tweede voorbeeld dat die tabel niet klopt en iedereen wel eens ervaren heeft:

Voor "zand" (maar ook daar is men onduidelijk, welk soort zand?) geeft men slechts 23°C aan.

In onze Belgische of Nederlandse duinen, bij een goede zomer staat het wit zand zo heet dat je er met de blote voeten bijna niet kan overlopen (waar men dus die 23°C vandaan haalt is me een raadsel).

En zo staan er nog blunders in die tabel (of de maker zou er een totaal ander doel of uitleg met die tabel gehad hebben???).

 

Het is natuurlijk wel juist is in jouw betoog dat het altijd op reflectie gebaseerd is (maar aluminium is daarbij reeds een deel uitgerangeerd).

Het is pas het laatste decennia dat men met speciale technieken (soms ook nanotechnologie) men zéér kleine warmteweerkaatsende pigmenten of additieven weten te maken. Daar past men op microschaal inderdaad reflextie toe met metaaldeeltjes, mica-deeltjes enz. (Een van de leaders op wereldniveau is trouwens ook een titaanwitfabrikant, namelijk Huntsman).

vriendelijk groeten,

Rudy

P.S.: Als ik op jouw website klik dan kom terecht op het ecologieforum van een zogenaamde "Kockie", ???

Beste Rudy,

 

Als je al zolang met verf werkt zou je toch moeten weten hoe je die tabellen moet lezen.

Emissiviteit wordt weergegeven bij een bepaalde temperatuur. (temperatuursafhankelijk)

En het is niet "mijn" tabel.

Als je de stralingsfysica wil herschrijven op basis van uw praktijkervaring, be my guest.

 

Overigens is titaan natuurlijk ook een metaal.

 

En die website .... tja het is waarschijnlijk al verbazingwekkend als je tegenwoordig geen commerciële belangen hebt op ecobouwers.

Ik zie trouwens dat jij ook een account hebt op die website.

 

En inderdad op een plaat van 93°C ,wit of zwart, kan je eieren bakken.

 

G

 

 

Beste Maia,

Neen, het is niet mijn bedoeling om tegendraads te doen of wetten uit de fysica te gaan herschrijven.

Ik geef toe dat het louter wetenschappelijk wellicht niet strookt.

Wat ik schrijf is niet alleen mijn ervaring maar ik diende de technische instructies te volgen die ik kreeg uit de chemische of petroleumnijverheid dat die verf met 100% zuiver rutiel titaanwit moest gemaakt worden.

Het waren in dat geval Bayer, Wacker, Shell of hun verdelers en klanten in Belgie.

De resultaten waren uitzonderlijk.

Opslagtanks met inhoud van ettelijke duizenden liter heel vluchtige solventen (zoals bv. aceton) die in glanzende aluminiumverf stond werd herschilderd met glanzende witte verf. Op jaarbasis had men enkele honderden liter minder verlies door verdamping dan tevoren.

Het moest ook blinkend wit zijn (omwille van de extra weerkaatsing).

Bovendien werd/word veel aandacht gegeven aan de helderheid van het bindmiddel. Daarvoor kwamen enkel 100% acrylaten of acrylaat-urethanen en zo mogelijk alifatische verharders in aanmerking. Deze laatsten om een zo hoge helderheid en niet vergelende witte laag te behouden.

 

Men mag aannemen dat die titaanwitsystemen in de toekomst wel vervangen door nieuwe pigmenttechnologie.

En daar zal men volle aandacht geven aan de weerkaatsende eigenschappen van grondstoffen  zoals je vernoemde in een eerdere repliek.

 

Rudy,

Van verf zelf ken ik nauurlijk niet zoveel als u.

Maar zoals ik al eerder aanhaalde speelt bij de warmte-reflectie door metalen ook heel erg de "vervuiling/zuiverheids- factor" mee.

Wellicht gedaagt titanium zich stabieler in een natuurlijke omgeving dan aluminium.(minder oxidatie, veroudering) Dat is goed mogelijk. (pure gok overigens gebaseerd op m'n kennis van het metaal zelf; niet van verf)

ik had het ook niet over specifieke metalen, maar in het algemeen over hooggepolijste metalen.

Maar het eén metaal blijft al langer in onaangetaste vorm dan een ander uiteraard. Ook daar moet in de praktijk rekening mee gehouden worden.

 

Ook valt het te verwachten dat er chemische reacties ontstaan bij het mengen met andere stoffen. Zoals bij verf gebeurt.

Vaak is het eindresultaat dan ook niet puur de som van de onderdelen.

Wetenschap en concrete ervaring heben beide hun verdienste.

En meestal moet je juist een combinatie van de twee maken om tot een hoger inzicht te komen.

Echt tegengesteld zijn ze echter nooit.

 

G

Beste

kan ik uit bovenstaand opmaken dat het eigenlijk niet zoveel verschil zal maken welk kleur pannen we gebruiken?

De emissiviteit in de tabel verschilt zoveel niet tussen verschillende materialen, laat staan kleuren

mvg

eddy

Je zou de emissiviteit van de pannen kunnen opvragen.

Bepaalde pigmenten(kleur) of coating zijn juist metalen. (maar blijven zelden stofvrij)

 

Een donkere kleur kan een lage emissiviteit hebben en omgekeerd.

 

Maar het meeste is te halen met de massa van de isolatie die er onder zit.

Massa zal ervoor zorgen dat je isolatielaag trager opwarmt. Minder temperatuur betekent minder straling naar binnen toe. En bij genoeg vertraging haal je de koeling van de nacht  en zit je bijgevolg met een gemiddelde 24 uurstempertuur in de isolatielaag. Die altijd lager zal zijn dan bij een lichte isolatie die eerder gemiddelden haalt van de laatste uren. (een hoge temperatuur tast ook de conductiviteit aan. ook bij temperaturen zoals onder de pannen heersen. Dus de winst van de massa telt mer dann  dubbel door).

 

In voor en najaar kan je trouwens je voordeel ddoen met warmteaccumulerende dak- en gevelbekleding omdat de nachtelijke dauw er minder vat op krijgt en bijgevolg minder algengroei genereert.

 

G

 

Waarom lopen zij in Arabische landen in een zwarte boerka rond.

Zal wel een koelend effect hebben of niet?

Een metalen plat  afdak zwart geschilderd,

als je daar onder zit is het altijd koel .

Rudy,

Klopt

De voedersilo's in landbouw bedrijf van mijn ouders ,

altijd in aluminium kleur.

Bij volle zon stonden die wel warm ,maar zeker niet heet.

 

En waarschijnlijk ook de weerkaatsing,

van IR op  golvende of platte pan zal ook wel verschillend zijn.

Door de lage emissiviteit hebben metalen een veel hogere evenwichtstemperatuur dan de omgeving. Een gekleurd materiaal zou direct alles weer afstralen, maar een glanzend metaal straalt zeer weinig warmte terug uit waardoor het een pak warmer kan worden. Leg maar eens een glanzend metalen plaat in de zon, die kan je na een tijdje nog amper vastpakken.

Daarom herhaal ik ook een stukje uit één van mijn vorige replieken:

"Om die redenen is het volgens mijn bescheiden mening nuttiger om te overwegen om onder het dak een zo ver mogelijk doorgedreven isolatie toe te passen in plaats van zich vast te pinnen op de kleur van de dakbedekking."

 

Met resol, glaswol, rotswol...  heb je ecologische economisch (prijzen eind 2012) de hoogste isolatiekwaliteit tegen koude en tegen warmte (cfr. retentiewaarde...).

 

Om dus een antwoord op de oorspronkelijke vraag te geven zou voorstellen om de kleur van de dakbedekking te laten voor wat ze is maar de aandacht richten om onder de dakbedekking een zo hoog mogelijke isolatiewaarde te halen.

Beste

er komt een gutex onderdak van 18 mm + 22 cm glaswol, woning wordt een passiefhuis, juiste kleur is niet meer dan de kers op de taart. Gezien de goeie resultaten van groendaken  dacht ik dat het belangrijke was dan het blijkbaar is

eddy