Verbouw jaren 60 houtskeletbouwwoning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, Ik ben de mogelijkheden aan het onderzoeken voor het verbouwen / renoveren van een vrijstaande woning uit de jaren 60 (houtskeletbouw met gemetselde buitenmuren) naar een lage-energie woning / energieneutrale woning. Wie heeft een idee hoe dit het best, meest simpel, meest eenvoudig kan worden uitgevoerd?

Hierbij, eindelijk, wat meer details. De binnenwand is, inclusief isolatie en afwerking van gipsplaat, ca. 8 cm dik. Op dit moment zit een zadeldak, dakpannen, op de woning met een helling van ca. 35 graden. De bovenverdieping is niet in gebruik omdat om de 66 cm spanten zitten die het dak dragen. Op deze spanten zit asbesthoudend dakbeschot. Het plafond van de benedenverdieping is, waarschijnlijk matig, geisoleerd.

Indien nog meer details nodig zijn om een beter advies te kunnen geven, verneem ik dat graag.

Reacties

Tja, met zo weinig details is hier niet veel over te zeggen.

Hoe dik is het houtskelet, wat zit er tussen, hoe is de binnenafwerking, kan die weg.... passiefhuisconcepten zijn meestal nogal ingrijpend en je zult denk ik de binnenkant moeten strippen, maar het is gissen van hieruit.

@Bensel:

 

We zullen zoals hier gezegd toch wat meer info nodig hebben. Dikte van uw skelet bijvoorbeeld?

 

Ik denk dat om een HSB te updaten je langs binnen of langs buiten gaat moeten strippen om bijkomende isolatie te plaatsen. En gezien het een huis is van de jaren 60 zal er de luchtdichting/dampschermen waarschijnlijk ook afwezig zijn.

Het huis ombouwen tot een passief woning, is ongeveer het zelfde als een nieuwbouw zetten. Je kan de bestaande buitensteen gebruiken als buitensteen en voor de rest moet je de binnen kant helemaal vernieuwen naar de passief norm. Het is een dure operatie vergeleken met een nieuwbouw en dan is er nog het probleem van het behalen van de normen. Dat is dan heel moeilijk. Ik wens jullie veel geluk mee. Het is mogelijk naar een lage-energie woning, maar voor een nul energie woning moet je via de passief norm en daar wens ik jullie veel geluk mee. Het is wel gemakelijker om een sloop vergunning te krijgen en er het zelf pand terug neer te zetten (als het dan nog voldoet aan de bestaande normen, rode lijn en afstanden tot buren, enz...)

Je moet het geheel op zich bekijken.

Beste,

Je kan de ombouw naar passief op verschillende manieren doen, dat hangt vooral af van de huidige situatie die vooralsnog niet duidelijk genoeg is.

Op het eerste zicht zou ik bijna het tegenovergestelde doen van de manier die hierboven is gesuggereerd.

Waarschijnlijk is het houtskelet 15 a 18 cm dik met isolatie, met wat geluk kan dat ongeveer blijven zoals het is. Ik zou dan de buitensteen volledig verwijderen, waarschijnlijk heeft die geen dragende functie (controleren) en in de plaats daarvan zou ik vlak tegen het houtskelet bepleisterbare , dampopen isolatieplaten aanbrengen. Met bijvoorbeeld 20 cm dikke isolatieplaten zal je muur uiteindelijk niet zo heel veel dikker worden (5 cm?). Voordeel van deze werkwijze is dat de binnenruimtes het zelfde blijven en vooral dat koudebruggen kunnen uitgesloten worden.

Ook eens kijken hoe het dak is geisoleerd, dat zal allicht ook verbeterd moeten worden.

Aan de binnenkant zou je dan nog moeten bekijken hoe je het geheel best luchtdicht afwerkt, misschien moeilijk maar niet onmogelijk. Daarna een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning installeren.

Charel

 

Charel,

Dank voor je reactie! Je verwoordt een interessante optie. Mijn eerste gedachte was ook om de gehele binnenzijde er uit te slopen en opnieuw op te bouwen en in te delen.

Is er ook nog een optie om de bestaande buitenmuur te handhaven en op deze muur isolotieplaten aan te brengen? Dat zou nog eenvoudiger zijn natuurlijk. Maar ik weet niet of dat eigenlijk kan.

Een houtskelet van jaren 60 met muren van 15-18 cm dik? Kan zijn, maar ik heb er al gezien die heel wat dunner waren (amper 8 cm).