Zonneboiler bij renovatie interessant of niet?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,
We hebben al een paar dagen het internet afgezocht naar informatie omtrent zonneboilers, zijn ze de investering waard, welke types/merken zijn er… Nu kom ik telkens uit bij verouderde artikels, blogs, topics. Vaak komen we dan uit bij onderwerpen waarbij men opteert voor boilers van 1000 liter en dergelijke, klink voor ons nogal wat zot.
Onze situatie: wij hebben een huis van eind jaren 40 gekocht, ondertussen zijn de ramen vervangen met hoogrendementsglas. De vloeren worden nu voorzien van degelijke isolatie. Muren op laten spuiten met pur/pir of parels zien we op het moment niet zitten omdat we nog niet overtuigd zijn hierover (kostprijs/winst en we vinden dat een huis moet kunnen ademen…).
Op dit moment zijn we aan het rondkijken voor de verwarming. Gelijkvloers willen we verwarmen met vloerverwarming en 1e verdieping met radiatoren. Ons oog was gevallen op een gascondensatie systeem in combinatie met een zonneboiler. Hierbij vonden we ZonneGasCombi Q van Atag (25kW) wel zeer interessant klinken.
Hierbij kwamen volgende vragen naar boven:

  • 1) Is het de moeite om voor een zonneboiler te kiezen?
  • 2) Indien ja, wetende dat we (hopelijk) ooit met minstens 4 personen gaan zijn, welke boiler inhoud zou men kiezen en waarom (200l, 380l of groter/kleiner)?
  • 3) Is zo’n alles ineen toestel waarbij er 3 kringen in zijn (warmwater, verwarming, zonnecollector) de moeite, en waarom wel of niet?

Hopelijk kunnen er enkelen hier hun ervaring neer schrijven waardoor wij meer duidelijkheid zouden krijgen in het zonneboiler verhaal.

Reacties

Het is zeker de moeite om voor een zonneboiler te kiezen. Voorzie best 4-6 m2 panelen en boiler van toch om en bij de 300 l of meer. Met een grotere boiler kan je meer energie opslaan, en dus ook meer dagen zonder zon overbruggen. Een combitoestel voor woningverwarming zou ik enkel overwegen als het omzeggens maar evenveel kost als de alternatieven zonder woningverwarming. Je hebt dan meer panelen nodig en die gaan maar een beperkte meerwaarde geven omdat je in de zomer geen verwarming nodig hebt.

En betreffende het ademen van je muren: laat best je spouwen vullen met een dampopen materiaal zoals EPS parels of glaswol, je zal het je niet beklagen het comfort gaat er sterk op vooruit en je bespaart veel energie. En dan gaat je huis nog kunnen ademen. De eerste cm's tellen trouwens het meeste door. Ik heb al 4 jaar EPS parels in de spouw en totaal geen probleem. Ik had een woning waar men geen garantie op wou geven omdat het geverfd is.

In principe zijn zonneboilers financieel interessant voor gebruikers die veel warm tapwater (in de zomer) verbruiken, dus zwembaden, campings, sportzalen... voor woningen is het meestal minder interessant omdat het SWW-verbruik hier relatief laag is, voor grote gezinnen (6+) zou het wel kunnen uitkomen.

Als je duurzaam wilt besparen op je energieverbruik voor SWW én een bijdrage wilt leveren aan een milieu en gemeenschap dan neem je geen zonneboiler maar beperk je je SWW-verbruik door kort te douchen met een spaardouchekop, eventueel met douchepijp-WTW.

Beste Carlos, alvast bedankt voor je reactie. Wat de panelen betreft, dachten we inderdaad om zo'n 6 à 7 m² te voorzien.

Wat betreft de boiler waren we aan het twijfelen tussen de 200l en de 380l omdat we de eerste jaren maar met 2 personen zijn en
ons afvroegen of dan de 380l niet het omgekeerde effect zou creëren. Meer water, dus bij weinig zon, moet er meer water opgewarmd worden, terwijl
misschien 200 liter, waarvan het bovenste deel (? 60 liter) voldoende is om mee toe te komen.

Verder is het verwarmen van de woning dan enkel voor het vloerverwarming gedeelte, gelijkvloers dan.
We vinden hierover eigenlijk maar weinig, een van de installateurs vertelde ons dat dit tijdens de tussenseizoens wel degelijk een verschil maakte.
Maarja de ene persoon zegt ja, de andere zegt nee en beide zonder onderbouwing/ervaring/resultaten.

Spouwisolatie is helaas nog niet aan ons besteed, enerzijds omdat we er nog niet 100% in geloven, anderzijds (belangrijkste factor) omdat het budget het nog niet toelaat.

Beste Ingir, alvast bedankt voor je reactie! Je zegt dat zonneboilers niet echt interressant zijn voor gewone gezinnen, maar waarom wordt er dan zo voor gepromoot? (de geldmolen moet blijven draaien?) We begrijpen uw standpunt wel ergens, je kan met veel simpeler dingen meer goed doen voor het milieu... Maar is dat niet een beetje de wereld willen/proberen te redden in je eentje? Als we met deze investering het gasverbruik omlaag krijgen is dit toch ook voor beide goed. En we zijn persoonlijk al niet zo'n 'lang' douchers dus... Het systeem zou dan ook extra moeten 'opbrengen' naar het vvw-gedeelte.

Het douchepijp-WTW idee is een zeer goed idee, iets om verder op te zoeken! Bedankt.

Ik vind het vreemd dat je afziet van spouwisolatie maar wel een zonneboiler wilt nemen. Normaal gesproken zorg je altijd eerst voor voldoende isolatie en als dat gedaan is kun je gaan investeren in zaken als PV en zonneboilers. Een zonneboiler plaatsen zonder eerst te isoleren is niet verstandig, je gaat dan een beetje energie besparen op SWW en veel energie verliezen via de gevels. Daarnaast zorgt gevelisolatie voor een flinke verbetering van het klimaatcomfort in de woning, een zonneboiler voegt weinig toe aan het comfort.

Nelton,

Ik berekende al een paar keeer of de zonneboiler ondertussen wel rendabel geworden was voor ons gezin en het antwoord is en blijft  neen ! Waarom die zonneboiler dan zo gepromoot wordt ? De winkel moet draaien zeker ?

Het gegeven blijft me verwonderen . Als we over passief huis spreken is de slogan de beste energie voor de geldbeugel en het milieu is de energie die je niet gebruikt . Maar als we over ( warm) water spreken zou die slogan plots niet meer opgaan ????

De meningen hierover zijn verdeeld. Wij zijn op verscheidene plaatsen geweest voor vloerisolatie, hier werd ons verteld dat het voornaamste de vloeren en het dak waren dat dient geïsoleerd te worden. Er zijn ook een aantal firma's langsgeweest om de spouw op te meten. Deze kwamen allemaal met een verhaal af van een spouw van 6cm, terwijl we deze (na het verwijderen van de ramen) zelf gemeten hebben en het maximum wat wij konden meten was 4cm.. dat doet je dan toch vragen stellen. Nu we zijn hier niet om te gaan discussieren over wat wij nu eerst wel of niet moeten doen. We zouden nu graag kiezen voor de verwarming omdat dit nu voor ons prioriteit is. Als het verhaal van spouwisolatie over een jaar nog zo interessant klinkt, dan zal dat ook nog gebeuren.

Ik probeer je keuzes te begrijpen, met een beperkt budget ga je eerst de meest nodige zaken aanpakken en dan later als er weer financiële ruimte is dan kun je al die zaken nemen die eenvoudig toegevoegd kunnen worden. Een zonneboiler is niet noodzakelijk en kan op elk moment bijgeplaatst worden, waarom nu dan die druk op je budget opvoeren met bijzaken?

Een zonneboiler is vooral heel goed voor het milieu. De ecologische terugverdientijd is heel kort. Financieel lijkt hij iets minder interessant maar de premies hebben hier al veel aan verholpen. Bovendien gaan alle berekeningen uit van de energieprijzen van nu terwijl de energieprijzen ongetwijfeld zullen blijven stijgen. 

Ik zou dat toch een beetje in perspectief willen zetten.

 

Spouwisolatie is heel goed  voor het milieu:

- energiebesparend (200m2 gevel met 4cm spouwisolatie geeft jaarlijkse besparing van 7200 kWh=500 euro)

- isolatie verbruikt geen stroom

- isolatie is duurzaam, gaat onbeperkt mee, geen onderhoud nodig

 

Een zonneboiler is goed voor het milieu:

- energiebesparend (voor huishoudens is de jaarlijkse besparing ca. 1.800 kWh= 120euro)

- zonneboiler verbruikt stroom

- zonneboiler (collector, boiler en regeling) heeft beperkte levensduur en heeft onderhoud nodig

 

Als er door budgetbeperkingen een keuze gemaakt moet worden tussen gevelisolatie of zonneboiler dan is de keuze uit milieuoverweging klaarhelder: isolatie is minstens 4x beter voor het milieu!

 

 

Volledig mee akkoord, zo denk ik er ook over. Maar gezien de verwarming toch vervangen dient te worden, lijkt het me wel interessant om wat meer te geven en gelijk voor een zonneboiler te gaan. 

Even een update. We hebben uiteindelijk gekozen om te gaan voor een gascondensatieketel met ingebouwde boiler en geen aparte zonneboiler. De ketel heeft wel de mogelijkheid om later gemakkelijk een zonneboiler aan toe te voegen(indien we dat dan nog wensen).
Financieël gezien is dit de beste keuze voor ons.

Daarbij wil ik Ingir extra bedanken, u heeft gelijk dat we beter eerst zorgen voor degelijke isolatie en daarna pas kijken voor andere 'milieu' vriendelijke oplossingen.

Bedankt allen voor uw bijdrage.