Houtvergassingsketel verbruikt teveel hout?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij wonen in de Appenijnen (Italie) en hebben onlangs een Viesmann Vitoligno 100-S houtvergassingsketel geïnstalleerd met zonnepanelen en een boiler van 1500 liter.

Het was de bedoeling om op die manier met weinig hout ons huis te kunnen verwarmen.
Weinig hout omdat ik gelezen had dat de houtvergassingsketels een zeer hoog rendement geven.

Maar dit valt erg tegen... op korte tijd (2 maanden) hebben wij al een massa hout verstookt!
Wanneer we proberen om zuinig om te gaan en minder hout in te voeren moeten we dit daarna bekopen door een te koud huis... de radiatoren geven dan maar een 40° en dat is veel te weinig om het huis te verwarmen.

Wie kan ons zeggen hoe we optimaal kunnen stoken met deze ketel zodat we niet teveel hout verbruiken en toch een aangenaam klimaat kunnen hebben?
Want de manier waarop we het nu doen gaat ons op korte termijn een heel bos doen opstoken als we elke dag regelmatig warmte willen in de winter!

Help!

Reacties

Kunt u uitleggen wat uw stookprocedé is. Vult u de stookruimte in een keer helemaal vol en laat dan alles opbranden aan maximale rendement.

ik heb een houtvergasser met een buffervat van 1600 liter: met een volle stookruimte heb ik voldoende warmte om bij een buitenteperatuur van 5 °C gedurende 24 u een comfortabele kamertemperatuur te bereiken.

Welke ruimte moet u verwarmen? Gebeurt het stookproces automatisch of moet u zelf voor de regeling van luchtoever ed zorgen?

Wordt het vergassingsproces geregeld door een lambda- sonde?

mvg

Dank voor je reactie!

Toen het nog niet zo koud was vulden we de stookruimte slechts gedeeltelijk maar nu vult mijn man hem helemaal vol omdat men hem gezegd heeft dat hij zo een maximaal rendement heeft. 

We hebben een lambda sonde en normaliter verloopt alles automatisch met de Vitotronic 200. Er zijn twee woongedeelten die apart aangestuurd worden via een thermostaat Vitotrol 200 en elk met een eigen pomp, maar de aanvoertemperatuur blijft uiteraard dezelfde voor allebei. Het systeem dat het water naar de boiler stuurt en terug heeft ook een soort thermostatische kraan en die moeten we hoger zetten naarmate het buiten kouder wordt, waardoor de temperatuur naar de boiler hoger komt te liggen.

De dagtemperatuur staat op 22°, de nacht normaliter op 16°. Dag = 9.00 - 22.30u.
Toch is het soms overdag slechts 17-18° en rond middernacht eigenlijk warmer?
We hebben al geprobeerd om te besparen door 's nachts de radiatoren uit te zetten zodat er dan minder hout zou verbranden, maar dan is het uiteraard 's ochtends veel kouder en het hout is toch opgebrand... dat kan toch ook niet de bedoeling zijn?

We hebben de indruk dat er veel water wordt opgewarmd in de boiler maar dat die niet juist benut wordt om de radiatoren te warmen... regelmatig is de temperatuur in de stookketel boven de 80°, aanvoer naar de boiler en terugkeer ook hoger dan 60 of 70° en toch is de aanvoertemperatuur naar de radiatoren onder de 50°? 
We weten niet waar we de temperatuur in de boiler zelf kunnen zien... 

We hebben intussen de radiatoren ook al vernieuwd omdat we dachten dat de oude niet genoeg warmte afgaven maar blijkt dat de aanvoertemperatuur zelf dikwijls erg laag ligt, tussen de 30 en 40°, tenzij we constant volle stookketels verstoken!

Er is ook nog een circulatiepomp voorzien om straks het sanitaire warm water rond te pompen maar ik hou mijn hart vast hoeveel extra hout dat ook nog zal vragen...

We begrijpen het systeem niet goed... maar zijn er zeker niet tevreden van!
Inmiddels heeft het geheel ons al zo'n 28.000 euro gekost en is er al een massa hout verstookt.

Als we de temperatuur goed willen, moeten wij verschrikkelijk veel hout verstoken, zowel overdag als 's nachts.
Indien we minder stoken (de stookketel niet tot boven vullen) valt de aanvoertemperatuur naar beneden en is het huis koud... 
Is er iets wat wij niet goed doen of scheelt er iets aan de installatie?
Hoe kunnen wij optimaal rendement halen, want dat is er nu duidelijk niet?
 

 

 

Hoeveel kg hout verstook je en wat is de isolatiegraad van de woning?

Goed aan de lucht gedroogd hout heeft een verwarmingswaarde van zo'n 4 kWh/kg, d.w.z. dat 2,5 kg hout gelijk staat aan ongeveer een liter stookolie.

5 tot 6 kubieke meter hardhout of 7 tot 8 kubieke meter zacht hout vervangt zo'n 1000 liter stookolie

Vlug efkes via google van de site van Hargassner gepikt.

Als er vroeger bv. 2000l mazout door ging zal er nu 10 à 16 m^3 (stapel-) hout of 5 ton hout door moeten...

En die moeten vooral tijdens het stookseizoen aangesleurd worden.

De zonneinstallatie kan daar wel nog iets vanaf doen.

 

Dank je Yannik, dit moet ik effe allemaal berekenen... vroeger stond hier een doorstromer op LPG en dat was gewoonweg niet meer te betalen, in de winter 850 euro voor 40 dagen en dan nog bevroor het systeem en zaten we in de kou...

Het is hier bijna allemaal eik want dat is hier de lokale boom die van nature zelfs woekert... ook al groeit die traag.
Blijkbaar is het ook wel belangrijk om grote tronken te hebben, dus niet gekloofd? Hetgeen we nu hadden was iets te kort, smal en gekloofd om ideaal rendement te geven (zegt de chauffagist).

Intussen zijn we gaandeweg het huis volledig aan het isoleren dus het kan er enkel op beteren. Eerst aan de binnenkant wanneer we de kamers renoveren, in een tweede fase komt er ook nog aan de buitenkant een 'capote' die nog eens een 10-12cm isolatie zal bijkrijgen. Maar daarvoor moeten er eerst liquiditeiten binnenkomen en met de crisis hier in Italië (nog een paar graden erger dan in België) moeten we daar geduld voor hebben...

De chauffagist is daarnet nog geweest, hij spreekt van 200 quintale = 200 x 100kg hout dat wellicht nodig zal zijn voor ons huis omdat het tamelijk groot is, dat is in de toestand waarin het zich nu bevindt en waarbij nog heel wat isolatie moet gebeuren.

In elk geval ga ik vandaag nog moeten hout bijbestellen want anders halen we het niet tegen nieuwjaar... vooral omdat het hier 's nachts wel goed koud wordt, rond de -4°...

Overdag hebben we hier wel behoorlijk zon, ook nu nog (14u50) maar die kan enkel voorverwarmen en kan niet de ketel vervangen in dit seizoen... peccato, spijtig!

Maar volgens jullie, mogen we die stookketel altijd tot de nok bijvullen, ook voor de nacht?

 

Hallo ,

Het is een ketel van 20 kw zie ik met een vulruimte van 100 l voor het hout . ( niet overdreven )

Zou het kunnen dat de ketel te licht is ? 20 kw is niet overdreven als de woning niet goed geisoleerd is .

Welk vermogen had de vorige brander ?

Hout moet wel gekloofd zijn , dus best geen ronde stukken erin . Grootte v/h hout vind je mss in de handleiding ?

Duurzame houtvergassingsketel voor kloofhout met een nominaal vermogen van 18 kW

Heb je een schema van je instalatie ?

Is er een " rücklaufanhebung " voorzien aan de houtvergasser ?

Neemt de verwarming warmte uit de buffer en hoe is de voorlooptemperatuur naar de verwarming ingesteld ? Hoeveel °C .

Of je de ketel snachts ook volledig kan vullen hangt af v/d temp die er nog in de buffer zit ( als de verwarming de warmte neemt uit de buffer ? ) Normaal zou je de buffer met een temp van +/- 80° a 85° moeten laden als de vergasser werkt , afname van de verwarming zou je dan moeten instellen met een mengventiel naar een lagere temp ( anders komt die temp rechtstreeks in je radiatoren en dat is wel een beetje teveel denk ik .

Beste rendement komt idd door het volledig vullen v/d ketel - daarom moet je kunnen zien hoe warm de buffer is zodat je weet of die warmte ernog wel inkan !!!

Ik weet het - veel vragen , maar zonder volledige info kan er moeilijk een goed antwoord komen .

ps : hout moet steeds zo snel mogelijk opbranden en de energie word dan in de buffer geladen , houtverbranding kan je moeilijk vertragen , alleen door het vuur te smoren , maar dan heb je geen rendement meer - alleen een vuile ketel met aanslag en een zeer vuil rookkanaal . Het uitbranden van je ketel zal een 4 u duren denk ik , zal dus moeilijk zijn om hem heel de nacht brandend te houden . Dit is echter geen probleem omdat de warmte in je buffer zit waar de verwarming de warmte uithaald zodat de nacht kan overbrugd worden .

mvg , Kris

 

Hallo Kris,

 

Sorry dat ik je indertijd niet meer geantwoord heb, maar we werden hier stilaan onnozel van de problemen die we gehad hebben met de installatie...  

Ik heb jouw adviezen toen wel aan mijn man doorgegeven en nu weet hij ook wel beter hoe met het ding om te gaan.

Intussen zijn er een heleboel euvels verholpen en een paar stukken vernieuwd (die pas nieuw waren) en uiteindelijk kregen we dan toch een beter rendement.  Maar als we het allemaal op voorhand geweten hadden, had ik nooit voor deze combinatie gekozen! Teveel onderhoud, teveel werk en teveel rook wanneer je moet laden...

Op dit moment zijn we wel heel tevreden van de zonnepanelen die alles overgenomen hebben. 

Dat heeft anders ook wel zo zijn tijd nodig gehad met de lente die (ook hier) dit jaar een jaartje overgeslagen heeft! Tot in mei hebben we moeten stoken omdat er altijd wolken hingen!

Later dit jaar gaan we ook aan de isoleringswerken van het huis beginnen dus hopelijk volgende winter dan toch een veel beter rendement.

Alleszins bedankt voor jouw hulp toen!

Zonnige groeten,

 

AnneMarie

 

Arkama,

 

Om objectief na te gaan of je 'slecht stookt' kan je dit laten meten door een 'chauffagist'.

Deze meten de CO, CO2, O2, NOx waarden in de rookgassen en de rookgastemperatuur)

teveel O2 => laag rendement

te hoge rookgastemperatuur => laag rendement

 

 

Hallo Molenman,

 

Dank voor de info.

Of ik zo iemand ga vinden hier in ons bergdorp in Italië is nog maar de vraag... maar ik zal het zeker nagaan!