Isolatiedikte rotswol bij kepers van 9cm

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Bij de renovatie van ons huis zouden wij het dak isoleren met een dubbele isolatielaag.
- horizontaal tussen de kepers (9cm - tussenafstand 45cm): rotswol (Isocomfort 35)
- daarna verticaal op de kepers 8cm PIR isolatie (platen)

Is rotswol voldoende samendrukbaar om een isolatiedikte van 10cm tussen de kepers te voorzien en daarna af te werken met PIR-platen, of kiezen wij best voor 8cm?

Alvast bedankt!

met vriendelijke groeten,
Matthias Zuliani

Reacties

Matthias,

welk onderdak heb je ?
indien een stijf onderdak is 1 cm samendrukken geen probleem, glaswol (Isocomfort is glaswol en geen rotswol) is redelijk flexibel.
niet vergeten de naden van je onderdakplaten af te dichten (winddichting).
je kunt je U-waarde nog verbeteren door glaswol met lambda-waarde 0.032 W/mK te nemen ipv 0.035 W/mK.
je zou ook kunnen denken over vlas als ecologisch alternatief als je zeer flexibele isolatie zoekt.
PIR-PUR en andere ongein zou ik proberen te vermijden : met isolerende houtvezelplaten hou je je binnenmilieu gezond.
vergeet nadien geen damprem (luchtdicht geplaatst) aan te brengen, anders riskeert een deel van je isolatiewaarde in het niets te verdwijnen.

dit gezegd zijnde : er zijn betere manieren om een dak uit te dikken en te isoleren, ook je isolatiewaarde en je zomercomfort zullen eerder aan de magere kant zijn met de opbouw die je voorstelt...

Beste Bart,

Bedankt voor uw snelle antwoord!

Onderdak zijn menuiserite platen, dus 10cm glaswol moet dan wel lukken. We zullen inderdaad eerst de naden afplakken om de winddichting te voorzien.

Ik weet dat PIR/PUR platen ecologisch gezien geen ideale keuze zijn, maar deze opbouw kan relatief eenvoudig uitgevoerd worden in ons huis. Ik kom met deze opbouw op een U-waarde van 0,15 W/m²K (R-waarde = 6,4 m²K/W). 

Met houtvezelplaten dienen we een grotere dikte toete passen om dezelfde isolatiewaarde te halen, waardoor de uitvoering ook een stuk complexer wordt. Vandaar onze keuze...

Met vriendelijke groeten,

Matthias

Dag Matthias

Sinds begin dit jaar is er icynene classic op de Vlaamse markt, hiermee kan je 100% luchtdicht isoleren en kan je bovendien zo dik plaatsen als je wil. Het is een spuitisolatie die eenmaal droog maar 1% vast materiaal bevat en 99% lucht. Dit is dus geen PUR isolatie; PUR is een gesloten celsysteem waarbij de cellen gassen bevatten, icynene classic bevat 99% lucht.Het blijft flexibel dus om u luchtdichtheid hoef je je zeker geen zorgen te maken. Het kan rechtstreeks geplaatst worden op de menuiserite platen en je hebt geen dampscherm of luchtbrems nodig ( geen tape of ander afdichtings materiaal ).

Vriendelijke groeten

Peter

Dit is dus wel PUR maar dan een open cel variant. En als 't geen PUR is wil ik dolgraag de componentlijst es zien waaruit af te leiden valt dat het geen PUR is.

@Peter,

 

Van die Icynene zeggen ze dat het 100% luchtdicht is maar daar geloof ik niets van! Als je dit product tussen hout gaat spuiten zal door het uitzetten en krimpen van het hout zowieso een kier ontstaan van een mm ofzo met de jaren...

 

Ik zou hier eens een blowerdoortest van willen zien.

 

Wat de samenstelling van Icynene is blijft men overal zeggen 99% lucht en 1% product waarvan een groot deel water...maar wat de juiste samenstelling is kom je nergens te weten. 

Beste,

De componenten zijn inderdaad grotendeels  geheim, dit heeft enkel economische redenen. Men kan een formule moeilijk patenteren,

zie coca cola. Er is een polyeruthaan aanwezig maar die zorgt voor de chemische reactie ( keukenzout is ook een chemische reactie ). Het polyeruthaan is watergedragen en reageerd met water wat aanwezig is in het tweede component. Deze reactie duurd 7sec op die tijd wordt 1mm gespoten materiaal 10 cm isolatie ( 1 mm wordt 10cm- 1% vast 99% lucht ). Het polyeruthaan  wordt gebruikt voor de reactie, het valt uit elkaar in bicarbonaten die dan omgaan naar waterdamp en koolstofdioxide, na 7 sec blijft er 1% vast materiaal over van het tweede component, voornamelijk harsen. Door de lichte densiteit kan het ook niet krimpen, en wat betreft bloowerdoor testen, die zijn ook al uitgevoerd. 0.3 is geen slecht resultaat voor houtskelet bouw.

peter

Een veel belangrijkere vraag: wat is de stabiliteit van het product over de loop der jaren?

Icynene is getest geweest op duurzaamheid in Frankrijk, 30 jaar, dit is levenslang in Europa.

Nu ik ben niet echt objectief maar wel heel sceptisch , ik heb zo een staal buiten gelegd in februari  en regelmatig snij ik er een stuk af en laat het binnen drogen, het zou ook dampopen zijn. En tot nu, na droging is het terug flexibel.

Als je eens in de buurt van Tervuren bent kan ik je een stukje meegeven.

 

Hoe zit het met de ontgassing van dit product op korte en lange termijn? Als je daar uw muren en dak mee gaat volspuiten zit je toch met een grote hoeveelheid PUR achtig materiaal in uw woning die toch op een of ander manier chemisch is. Is dit wel gezond?

 

Wat als er brand ontstaat? Alle sprayfoam producten scoren hier zeer slecht in.

De ontgassing gebeurd in 7sec, tijdens die 7sec verlaat waterdamp en koolstofdioxide het schuim wat overblijft is lucht. Dit produkt is het enige isolatie middel dat wordt gebruikt bij het isoleren van ziekenhuizen met longpatienten in N-Amerika, hiervoor hebben ze een certificaat gekregen van the American long foudation. Het brand ook niet, als het in contact komt met een vuuraard gaat het product niet smelten of het vuur doorgeven. Er vomt zich een lichte rookontwikkeling en zodra de vuuraard stopt, wat sneller gaat dan bij andere producten omdat het luchtdicht is, stop icynene met roken. Het is zelfdovend, het heeft ook geen massa om te branden. De rook die vrijkomt is zoals de dampen die vrijkomen bij de plaatsing niet giftig. Dit is in Wallonie getest door CERTECH.