renoveren om te isoleren via spouw, plat dak en gevel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen

Onze woning heeft een spouw, maar die is niet geïsoleerd. We plannen daar volgend jaar iets aan te doen. De uitbouw achteraan de woning moet wat aangepakt worden en we zouden graag het platte dak isoleren, de gevelsteen afbreken, isoleren en een nieuwe gevelsteen plaatsen. Ook de gevel op het eerste verdiep boven het plat dak moet aangepakt worden. Daar zit er een spouw in, maar omwille van omstandigheden kunnen we die gevelsteen niet afbreken.

Nu heb ik een paar vraagjes.

1. Welke gevelisolatie kies ik het best voor de buitenisolatie? Afwerking wordt voorzien in padouk. Hoe dik moet die isolatie dan worden?

2. Wat is de courante dikte van de dakisolatie onder een epdm dak afwerking?

3. Welke isolatie en hoe dik kiezen we het beste voor spouwisolatie in de nieuw te plaatsen achtergevel op gelijkvloers?

alvast bedankt voor de reacties!

Frederiek

Reacties

Als je uw gevelsteen volledig gaat afbreken dan heb je verschillende ecologische en niet ecologische mogelijkheden. Je kan je daar laten leiden door de beschikbare ruimte die je gaat hebben.

 

Vermits je met hout gaat afwerken kan je een frame maken en dat opvullen met glas-,rots, vlas of houtwol. Daarop als water- en winddichting dan een houtwolplaat (Steico, Pavatex, Celit...) of een geschikte onderdakfolie met daarop het lattenwerk voor uw houtbeplanking. Je kan ook een frame maken met daarop een houtwolplaat en daarna laten volblazen met cellulose.

 

Je kan ook voor drukvaste PUR/PIR/houtwolplaten gaan waarop je de latten voor de beplanking door de isolatie tot in de muur vastschroeft.

 

Zitten er ramen in de gevel? Hier ga je moeten opletten voor koudebruggen. Dus ofwel ga je de dagkanten moeten mee uitisoleren of je gaat de ramen meer naar voor moeten brengen.

 

De spouwmuur die je niet wil afbreken kan je laten volspuiten als deze daarvoor geschikt is met glaswolvlokken, EPS parels, PUR...

Voor de drukvaste platen, moet je dan ook nog een wind en waterdichting voorzien?  En wat als je al een bestaande spouwmuur hebt met een beetje isolatie en toch langs de buitenkant gaat isoleren, waar komt het condensatiepunt te liggen? 

Nee, er moet geen wind/waterkering voorzien worden. De platen zijn tand/groef. Die PIR/PUR platen wel nog afplakken met alu-tape.

 

De drukvaste houtwolplaten werken op dezelfde manier als onderdakplaten.

 

Waar het dauwpunt komt te liggen als je een geïsoleerde spouw extra gaat isoleren van buitenaf? Dat zal er vanaf hangen hoe dik je die isolatie neemt, als deze niet genoeg isoleert zal het dauwpunt vermoedelijk in uw gevelsteen of isolatie komen te liggen.

 

Je kan dat hier eens controleren, http://www.u-wert.net 

Met in isolatie liggen bedoel je de huidige isolatie in de spouw?

Bedankt voor de reacties. Echter de af te breken buitenmuur zal na de 'gewone' spouwisolatie opnieuw opgemetst worden. Op het gelijkvloers voorzien we dus eigenlijk geen houtbekleding. De kostprijs blijkt quasi gelijk te liggen en dus zouden we gewoon de muur afbreken, isoleren naar huidige laag energie norm, en opnieuw opmetsen.

Op het eerste verdiep daarentegen kunnen we de buitenmuur niet afbreken en zouden we dus wel langs buiten isoleren. Ik weet niet of ik de spouw kan opvullen, we hebben boven de ramen een stukje moeten opnieuw opmetsen omdat de stenen gebarsten waren. De aannemer liet weten dat het binnenmetselwerk niet echt netjes was, waardoor de spouw vol zit met cementresten etc.

Hier zal dus nog moeten gekozen worden tussen die opgenoemde spouwisolatie met vlokken of iets anders, ofwel door buitengevelisolatie te plaatsen met afwerking in padouk.

Als je schijft de dagmaat van je raam ook isoleren, dan bedoel je welicht het stuk baksteen dat van de gevel naar het raam gaat. Dat lijkt me echter behoorlijk moeilijk dat te doen, daar er weinig tot geen ruimte is. Hoe doe je dat dan?

 

Alvast bedankt

Frederiek

Wij hebben dit jaar iets gelijkaardigs gedaan, we hebben de spouwmuur geïsoleerd, achtergevel bekleed met sidings + buitenmuurisolatie en het plat dak hebben we geïsoleerd.

 

Voor de spouwmuur hebben we gekozen voor opvulling met PUR, hierdoor bekomen we een isolatielaag met R=2,85 voor een spouw van amper 6 cm. We hebben dit materiaal hier vooral gekozen vanwege de uitstekende thermische isolatiewaarde.

Bij de buitenmuurisolatie hebben we de schrijnwerker laten plaatsen wat hij standaard gebruikt, dit waren 6cm- PIR platen. Ook deze platen hebben een zeer goede thermische isolatiewaarde en gelijken verder zeer sterk op PUR.

Het plat dak hebben we van binnenuit (tussen houten draagbalken) met 16 cm glaswol laten isoleren, bovenop (tussen 2 lagen roofing) heeft men nog 6 cm PUR geplaatst. 

 

De thermische isolatiewaarden van deze materialen zijn zeer goed en we zijn er zeer tevreden over, er zijn echter wel enkele nadelen: De productie van deze materialen is zeker niet ecologisch te noemen en warmteaccumulerend zijn deze materialen niet. Ik denk dat ik kan concluderen dat als er weinig plaats is (vaak bij renovatie), je wel voor chemische hardschuimmaterialen kan kiezen maar gebruik bij voorkeur zoveel mogelijk ecologische materialen. 

Als je nu last hebt van warmte onder het plat dak kan je je best goed laten informeren, wij hadden hier veel last van ... en die hebben we nog steeds. Een beter doordachte keuze van isolatie en bouwmaterialen had dit misschien kunnen veranderen. 

 

Grt, Anton.

 

Mag men ook gevelisolatie aanbrengen op een muur die een aantal jaren geleden is behandeld met silicone tegen waterdoorslag?  Volgens fabrikant zou deze dampdoorlatend zijn. 

Ja, in de isolatie van de spouw of in de gevelsteen waar isolatie is voor gezet. Ik zeg wel, dauwpunt berekenen is niet zo simpel. Dus 100% zeker durf ik dat u niet zeggen.Maar als ik dat in U-wert.net bekijk kom je toch op zoiets uit. Maar dit is natuurlijk wel theorie...

 

 

Of op een met silicone behandelde muur buitenisolatie mag weet ik niet. Wij hebben onze gevels laten kaleien (zou ook waterafstotend en dampdoorlatend zijn), maar dit enkel op de plaatsen waar geen extra isolatie en bekleding is. De reden waarom we voor de kalei kozen was vooral esthetisch (donkere steen is nu licht).

Houd er wel rekening mee dat het effect van buitenmuurisolatie mogelijk kan afnemen als erachter een geventilleerde luchtspouw zit. Probeer deze spouw dus ook steeds mee te isoleren of desnoods volledig af te dichten.

Als ik zie dat er met pir-platen gewerkt wordt dan vermoedt ik dat een met siliconen behandelde muur wel mag.  Kan men op pir-platen ook crepi aanbrengen, gaat in mijn geval over een muur aan de straatkant die aan de rooilijn staat.  Kwestie om de maximale isolatiewaarde op die 14cm te halen.  Of misschien eerst pir-plaat en dan eps?

 

Ik meen me te herinneren dat er 2 soorten van crepi zijn maar weet niet meer de welke, wat zijn hun voor en nadelen?

Op PIR-plaat kan geen crépi geplaatst, ik stelde die vraag aan de fabrikan op een bouwbeurs dit jaar. 
Op EPS kan wel geloof ik en er bestaan voor dit doel zelfs ruwgemaakte EPSblokken waarop de gevelmortel beter houdt. Ik ben wel de merken vergeten... Temeer omdat ik voor Resolplaat kies, omdat die EN ecologischer is EN veel beter isoleert dan EPS en zelfs iets beter dan PIR. Lambda van Kooltherm-resolplaat is 0,021en bij 14cm bekom je al isolatiewaarden zoals in passiefhuizen...
Maar alser een spouw is, vul die dan eerst op met isolatie want een open spouw heeft convecterene lucht waardoor het effect van gevelisolatie vermindert. Als uw spoyuw vervuild is raad ik aaan een fijnkorrelige isolatie te kiezen zoals silicaatschuimkorrels (SLS20) of zoals EPS-parels. Of veel meer inspuitgaten dichter bij elkaar te laten boren. Als ie niet vervuild is kan ook spuitwol zoals "Supafil"

buitenmuur afbreken gaat je heel wat extra kosten... Je kan ook overwegen om de spouw eerst op te vullen met isolatie en dan extra gevelisolatie aan te brengen (afgewerkt met crepi of afgewerkt met houtsidings naar keuze)

Wat die ramen betreft zal het er vanaf hangen waar deze nu zitten. Als deze in de volle muur zitten waar je nu isolatie gaat tegen plaatsen ga je een grote koudebrug creëren aan de dagkanten.

 

Als uw ramen al voor een stuk ter hoogte van de spouw zitten zal dit minder kwaad kunnen omdat dan, indien je uw gevelsteen afbreekt, de ramen voor een stuk of volledig in de isolatie gaan komen te zitten.

 

Dit zal je eens moeten bekijken en kan je zelf gemakkelijk zien. Ik denk wel dat de ramen ter hoogte van de spouw zitten (als er ene aanwezig is) want het raamkader komt meestal tot tegen de gevelsteen aan, in dit geval is het minder een probleem.

Hey,

ik zit met dezelfde vraag over de afwerking van buitengevelisolatie.

Is volgende opbouw oké: 

- isolatieplaten van 10cm tussen een houten raamwerk (bijvoorbeeld Mupan façade glaswolplaten van Isover)
- dan onderdakfolie
- luchtspouw (+-1cm): IS DAT NODIG? Zie: http://www.isover.be/muren/renovatie/gevel-isoleren.html#heropbouw. Ik zie hier geen spouw, er wordt ook nergens over gesproken?
- afwerking met ceder (onderhoudsvrij)

De vraag hoe de onderkant afgewerkt moet worden, blijft in deze topic echter onbeantwoord. 

Hoe moet de opbouw aan de onderkant/maaiveld gebeuren? Het lijkt me geen goed idee om de isolatie 'naakt' tot op de grond te laten komen. Hoe pak ik dat aan? Met een folie aan de onderste kopse kant? Lood? ...?
Of moet dat met een boordsteen zoals je wel vaker ziet bij huizen die een laag crepi gekregen hebben? Die boordsteen voorkomt dan dat het vocht in de bezettingslaag trekt. Maar zo'n boordsteen is natuurlijk ook een deftige koudebrug. Op die plek is er dan geen isolatie. 

Wie kan mij hierin adviseren? 

Dank alvast.

Groeten,

Maarten

die kleine luchtspouw zie je inderdaad maar bij spouwmuuropbouw... trouwens wie zijn spouwmuur na-isoleert, heeft ook geen leuchtspouw. die is er vooral om de buitenmuur beter te laten drogen en geen vocht in de isolatie te brengen.
.
Ter hoogte van het maaiveld (+20à30cm van onderkant) afwerken is steeds via EPs of XPS omdat dit de enige materialen zijn die nat worden zonder noemenswaardig water te absorberen... De boordsteen gaat er dan bovernop hee.

ik plan hetzelfde bij mijn platdak: een duodak (combinatie van tussen de dakbalken en warmdak). Die bovenste dakisoilatie heeft het voordeel dat er minder condens tussen de balken komt omdat de hele dakconstructie warmer blijft.
Je hebt al een u=0,13 bereikt en je dak is zoals in passiefhuizen!
Bij mij zijn de balken nog 2cm hoger en in plaats van 6cm PUR plaats ik 10,6 cm resolhardschuimplaat omdat die iets ecologischer is en vooral beter isloleert. Als ik in U-wert.net de warmtedoorslag bekijk, samen met een fermacel-gipsafwerking;  zit ik al aan 12uur voor deze diktes... Vooral heb ik nu weinig last van zomerhitte en daarom kies ik voor de prijsgunstige glaswol ... De meeste zomerhitte is afkomstig in een ruimte onder een dakkoepel en mijn zuidwestgerichte vensters boven hebben een 60cm dakoverkraging als zonnewering.

Ik zou ook hardschuimplaten achter de boordsteen plaatsen, daarboven dan de glaswolisolatie met bekleding. Spouw plaatst men tegenwoordig steeds minder, ik veronderstel dus dat deze niet absoluut nodig is.